Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar

Allt du behöver veta om nya Apple TV

Nya Apple TV är här, och 99mac går igenom allt du behöver veta om Apples nya svarta låda som vill ta över ditt vardagsrum.

App Store

Den största enskilda nya funktionen med Apple TV är App Store och möjligheten att ladda hem appar. Enligt Apple är detta "framtiden för tv", och tanken att kunna ta hem nya "kanaler" bara genom att trycka på en knapp lockar helt klart. Det är inte bara videotjänster som går att ladda hem, utan detta är fråga om en fullfjädrad App Store med spel och mycket annat.

Vid premiären finns det redan en försvarlig mängd appar att välja mellan, och fler lär komma varje dag. Här är några appar vi tycker är en självklar nedladdning för de flesta:

SVT Play

Alla som betalar tv-avgiften har rätt att ta del av SVT:s digra utbud på nätet, och med den här appen går det snabbt att komma åt Public Service-kanalerna. Precis som på en dator är SVT Play regionslåst, så du kan bara komma åt detta om du befinner dig i Sverige. Appen är gratis att ladda hem.

Netflix

Världens största streamingtjänst finns i stort sett överallt, och nya Apple TV är givetvis inget undantag. Appen är gratis, men kräver ett abonnemang för att logga in och ta del av materialet. Precis som för andra Netflix-klienter går det att skapa olika profiler där varje användare kan ha sina egna rekommendationer och historik.

HBO Nordic

HBO ligger bakom några av de senare årens mest populära serier, och tjänsten finns sedan en tid tillbaka i Norden. Den förra versionen av Apple TV saknade en klient, och de som velat ta del av tjänsten har behövt gå omvägen via Airplay från en Iphone eller Ipad. Numera är det bara att ladda hem appen och sedan logga in på sitt konto.

Plex

Plex är ett av de mest populära valen för den som villa skicka sitt eget lagliga mediabibliotek fram och tillbaka mellan enheter. Gratisappen för Apple TV logga in på ditt Plex-konto, och letar därefter efter lagringsenheter i närheten på nätverket. Kommunikationen mellan Plex-klienten på en Mac i huset hittas direkt, och både bilder, film och musik hittas och presenteras via ett tjusigt gränssnitt. Det finns också ett alternativ i form av Simplex, vars gränssnitt vissa kanske föredrar.

Youtube

Googles videotjänst Youtube är garanterat världens största samling av kattvideos och annat, och den låg förinstallerad på gamla Apple TV, men måste nu laddas hem separat.

Spel

Föga förvånande är en stor del av apparna till Apple TV spel av olika slag. Här finns en del gamla favoriter från Iphone, några nya storsatsningar och en hel uppsjö av mindre spel av varierande kvalitet. Vi vill särskilt lyfta fram snygga Alto's Adventure, Crossy Road och Rayman Adventures.

Det är värt att notera att många appar är så kallade universella, vilket betyder att den som skaffat IOS-versionen utan kostnad kan ladda hem också Apple TV-versionen. Det finns därmot undantag, som exempelvis det hysteriska strategiska bilspelet Does not Commute som 99mac tidigare skrivit om. Att spela det på Apple TV kräver ett nytt köp.

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.