Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar

Allt du behöver veta om nya Apple TV

Nya Apple TV är här, och 99mac går igenom allt du behöver veta om Apples nya svarta låda som vill ta över ditt vardagsrum.

Summering och omdöme

Trots att det här är fjärde upplagan av Apple TV får den anses vara en helt ny produkt, med tanke på att den har ny hårdvara och ett nytt operativsystem med en inbyggd App Store.

Betraktad som den första versionen av en ny produkt blir de uppenbara bristerna lättare att förlåta, även om en del kan vara nog så irriterande. År 2015, i en värld av Icloud-nyckelringar, Touch ID och tvåstegsverifiering vill vi inte behöva skriva in samma lösenord tre gånger i rad. Vi hoppas och tror på en stadig ström av förbättringar vad gäller mjukvaran, på samma sätt som Apple arbetar med IOS och OS X.

Förutom krånglet med inloggning och kontohantering är det däremot en ren fröjd att använda nya Apple TV. Gränssnittet är ytterst välgjort, och A8-processorn får det mesta att kännas rappt och snabbt. Touch-styrplattan på den nya fjärrkontrollen är väl integrerad med gränsnittet, och 3D-effekten på de olika ikonerna är både snygg och funktionell.

Om den nya fjärrkontrollen finns det annars både positivt och negativt att säga. Liksom nästan all hårdvara Apple gör är den välbyggd, och knapparna klickar tillfredställande. Designmässigt är den däremot alltför symmetrisk, vilket faktiskt är ett problem när den ska plockas upp från soffbordet. Det har hänt flera gånger att vi tagit den upp och ned, och börjat försöka styra inte med Touch-panelen utan området under knapparna. Det här blir extra svårt i mörker.

Fjärrkontrollen har också den olyckliga egenheten att vara både dyr och bräcklig på grund av att den delvis är gjord av glas. Försiktighet uppmanas, och den som ska spela många spel där kontrollen viftas med bör överväga att investera i armbandet Remote Loop, eller rentav ett skyddsfodral.

App Store ändrar allt

Tack vare App Store är det egentligen bara utvecklarnas fantasi och Apples policy som sätter gränserna för vad vi kan göra med nya Apple TV. Precis som när App Store lanserades för Iphone är det svårt att avgöra vad som komma skall, men det är lätt att föreställa sig massor av appar inriktade på shopping, spel och annan underhållning.

Vi efterlyser dock en mer överskådlig App Store, bättre sökfunktion och fler möjligheter att upptäcka de appar som redan finns, och de som kommer i framtiden.

Vad gäller spel finns det inget att klaga på när det gäller grafik och prestanda. Apple TV faller visserligen kort i jämförelse med en Playstation 4 eller Xbox One, men är definitivt jämförbar med förra generationens konsoler. Då ska vi också tänka på att det är förra årets A-processor som sitter i, och inte ens den X-variant som sitter i Ipad Air 2. Det är imponerande vad ramverket Metal och A8 kan åstadkomma, och om utvecklingen fortsätter i samma takt och Apple uppdaterar hårdvaran årligen (vilket vi inte vet) lär de snart knappa in på Sony och Microsoft.

Begränsningen sitter snarare i kontrollmekanismen, och här hindrar Apple helt klart mer avancerade spel genom sitt krav att den medföljande fjärrkontrollen måste kunna användas för att styra spelen. Det fungerar jättebra för enkla spel som Alto's Adventure, men det isometriska perspektivet i Crossy Road är förvånansvärt svårt att kontrollera med fjärren.

Om Apple vill bli en seriös aktör inom spel i hemmet kan de bli det, men det kräver möjligheten att utveckla spel kring en dedikerad spelkontroll med ordentliga knappar och analoga styrspakar. Det finns dock inte mycket i dagsläget som talar för att Apple är intresserade av det, utan de verkar nöjda med att samla in pengar från köp inuti enkla appar som styrs med enkla svepningar och enstaka tryck.

De allra flesta användare kommer förmodligen att älska nya Apple TV, och om Apple fortsätter att putsa mjukvaran med förbättringar och nya funktioner lär den bara bli bättre och bättre. Användare med högre tekniska krav lär dock vilja undvika produkten då den saknar stöd för upplösningen 4K och inte heller erbjuder optiskt ljud ut. Som det är nu är detta en lösning riktad till den stora massan, och som sådan är den lyckad även om vi vill se Siri på svenska innan vi kan betrakta detta som en helt färdig produkt.

Även om vi tycker om Apple TV här på redaktionen blir det ingen utmärkelse för den än. Bland annat avsaknaden av Siri gör att vi inte kan rekommendera produkten helhjärtat ännu, då det känns som en fundamental funktion för upplevelsen.

Fördelar
+ Rappt gränssnitt
+ App Store
+ Touch-fjärr

Nackdelar
- Ingen Siri på svenska
- Krångligt att mata in text

Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.