Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Surface Pro 4 – mycket under ytan

Microsoft tycker att en Surface Pro räcker gott som enda bärbara enhet, men är det en surfplatta eller en dator, eller både och? 99mac låter Surface Pro 4 ta en tur genom testlabbet.

Vad är en surfplatta?

Den svenska översättningen av tablet är surfplatta, vilket jag kan tycka är lite missvisande och otillräckligt. Även om surfning på nätet är en av de primära användningsområdena för Ipad och andra plattor är det inte den enda. Datorplatta kanske är en mer träffande beskrivning av produkten.

Tidigare var det enkelt att i praktiken skilja mellan bärbara datorer och surfplattor. Prestandan hos plattorna var lägre, och placerade dem snarare i samma liga som smarta mobiltelefoner. De använde också primärt mobila operativsystem som IOS och Android. Surfplattorna var alltså som smarta mobiler, fast större.

Idag är gränsen betydligt suddigare. Den senaste generationens smarta mobiltelefoner och plattor kan utmana bärbara datorer vad gäller både prestanda och batteritid. När plattorna även får allt större skärmar och fysiska tangentbord blir det ännu svårare att avgöra.

För mig blir distinktionen främst en fråga om hur operativsystemet är konstruerat. En laptop styrs primärt med en muspekare, kan ha flera appar igång i separata fönster, och har stöd för filhantering i mappar. Surfplattor är baserade på inmatning med tryckskärm, och en app som körs tar som regel upp allt skärmutrymme. Hela plattan blir den app som körs, trots att nya funktioner som Split View och bättre multitasking börjar utmana den modellen.

Microsoft verkar inte dela min definition, utan anser att en surfplatta ska vara en laptop i så stor utsträckning som möjligt, fast med tryckskärm. I slutändan blir det ointressant att kalla Surface Pro 4 för en bärbar dator eller en surfplatta – det är helt enkelt en Windows-maskin. De som gillar Windows kommer att gilla den, för de hittar en kraftfull men liten och smidig bärbar enhet som kör Windows fullt ut.

Den som däremot uppskattar surfplattor för att de är supersmidiga och försöker fullända upplevelsen av "en sak i taget" kommer förmodligen tycka att Surface Pro 4 är en helt vanlig laptop som klätt ut sig till surfplatta. Många av plattans traditionella användningsområden är Surface direkt olämplig för, så som att läsa text i sängen eller på resa. Den är för tjock och tung. Den är bättre anpassad till typiska Windows-göromål som att köra Office-paketet och skicka e-post.

En stor del av begränsningen är att #Windows 10 inte känns särskilt anpassat för tryckskärm. Visst går det att trycka på knappar och menyer, men känslan är allt som oftast att jag med fingret styr en muspekare än trycker direkt på ett objekt. Att använda tryckskärmen blir omständigt, särskilt när enheten står upprätt med Type Cover anslutet.

Windows 10 har ett särskilt surfplatteläge som går att aktivera genom att svepa med fingret in från högerkanten av skärmen. Då blir framförallt fönsterhanteringen mer likt system som IOS och Android, där en app tar upp hela skärmen. Det går att fästa två appar sida vid sida, och stänga en app genom att dra den till nederkanten. Det blir bättre, men känslan är fortfarande att det är ett vanligt datoroperativsystem som har ett skal av stora tryckbara objekt över sig. Många svepgester som jag är van vid från IOS saknas, som att kunna backa i webbläsaren genom att dra med fingret, och att snabbt komma tillbaka till hemskärmen genom att nypa med fingrarna.

Vissa användare tycker säkerligen att Windows på en platta låter utmärkt. Jag personligen vill styra en dator som en dator (med styrplatta och mappar) och en surfplatta som en surfplatta (med tryck och svepgester). Det här mellantinget innebär enligt mig alltför många kompromisser i båda rollerna. Surface Pro 4 har de flesta av fördelarna hos en bärbar dator och några av fördelarna hos en surfplatta.

Sammanfattning och omdöme

För den som gillar Windows finns det mycket att tycka om hos Surface Pro 4. Den som däremot ser Ipad och andra surfplattor som en räddning från den gamla klassiska "pc-datorn" lider dock risk att känna sig på nytt fångad av Windows med förvirrande inställningspaneler, installationsassistenter och en ständig ström av kritiska säkerhetsuppdateringar.

Surface Pro 4 kommer därför knappast vara den produkt som får miljontals kunder att överge sin Ipad eller Macbook, trots att det är den mest finslipade och bästa Surface-versionen jag provat hittills. Microsoft måste fortsätta arbeta på att göra själva surfplatte-upplevelsen bättre. Som laptop betraktat fungerar den dugligt, rentav bra. Som surfplatta lämnar den en del i övrigt att önska. Det är en bra och användbar apparat – det är bara inte apparaten för mig.

Fördelar

  • Bra prestanda

  • Tunn och smidig för att vara en bärbar dator

  • Bra penna

Nackdelar

  • Tjock, tung och lite klumpig för att vara en surfplatta

  • Windows 10 inte optimerat för pekskärm

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.