Krönika: Mina problem med HBO Nordic

HBO erbjuder några av de mest intressanta och sevärda TV-serierna, men upplevelsen dras ned ordentligt av en undermålig teknisk plattform.

TV-serier är stort, och sedan millenieskiftet någon gång har det skett ett ordentlig uppsving där program som West Wing och Lost banat vägen för det högkvalitativa TV-dramat. Dessa och andra program har visat att den lilla skärmen (TV) faktiskt kan konkurrera med den stora (bio) vad gäller produktionsvärde. Dessutom är TV-serier ofta överlägsna långfilmer vad gäller manus och dramaturgi.

En aktör som verkligen gått i spetsen för detta är #HBO, från början en amerikansk kabel- och satellitkanal och numera en strömmande nättjänst. HBO skrev TV-historia med påkostade draman som Sopranos, Band of Brothers och The Wire. Sedan HBO blev storspelare på nätet har trenden fortsatt med egna succéer som True Detective, Girls, Game of Thrones och nu senast Westworld. Fokus på innehåll ger tyngd åt företagets slogan: "Its not TV, its HBO".

Sedan 2012 finns HBO:s utbud också tillgängligt för svenska konsumenter genom det egna bolaget HBO Nordic. Jag har använt tjänsten sedan dag ett, med en aldrig sinande men ofta stegrande frustration som följd. För tyvärr, så bra och välgjorda som själva TV-programmen är, lika dålig och undermålig är själva tjänsten att använda. Jag utsätts mest av HBO-appen i Apple TV, men irritationen gäller även när jag försöker titta i datorn eller på någon mobil enhet. Bristerna i hur appen är uppbyggt, och hur dåligt själva uppspelningen fungerar får mig att fundera över om utvecklarna själva alls använder den tjänst de byggt.

Jag står ut, därför att jag vill ta del av mina favoritserier på ett lagligt sätt. Men nu när HBO Nordic hunnit fylla fyra år är det dags att ta ett ordentligt tag med att göra tjänsten mer njutbar att använda. Här är min största problem med HBO Nordic:

Inga användarprofiler.

Det är faktiskt inte bara ensamboende som använder HBO Nordic. Varför kan jag och min sambo inte ha separata användarprofiler, där tjänsten kan hålla reda på vem som sett vad?

Det går inte att spara en hel serie i "min lista", bara enstaka avsnitt.

När jag favoritmarkerar ett program är det för att snabbt kunna hitta det i framtiden för att kunna se det. Då vill jag givetvis kunna favoritmarkera hela serien, och inte bara ett enstaka avsnitt. Varför går det inte att lägga till en hel serie på en gång?

Hackig uppspelning.

Det är en sak att tjänsten ofta stannar upp för att buffra. Tråkigt, men kanske en verklighet i en värld där serverbelastning och bandbredd är reella faktorer. Men HBO Nordic vill ofta inte spela upp materialet över huvud taget. Detta gäller oftast vid säsongspremiären av Game of Thrones, men händer även sporadiskt och allt för ofta. När jag bänkat mig framför TV:n och trycker på play vill jag inte mötas av ett skadeglatt felmeddelande.

Tappar ofta minnet.

När jag inte hinner se klart ett avsnitt utan tvingas avbryta mitt i, då förväntar jag mig att tjänsten ska komma ihåg var jag var någonstans. Om jag så fortsätter på samma enhet eller byter till en annan vill jag mötas av en markering att jag börjat titta, och en fråga om jag vill fortsätta där jag var. Det fungerar... ibland. Men alldeles för ofta har HBO tappat minnet och börjar spela upp avsnittet från början, eller ett tidigare avsnitt jag redan sett.

Går inte att smidigt se nästa avsnitt.

Konkurrenten Netflix har förstått att om jag återvänder till appen så finns det en ganska stor sannolikhet att jag vill fortsätta titta på en av de tv-serier jag såg förra gången jag hade den uppe. Detta gör Netflix enkelt för mig genom en lista som heter "Fortsätt titta". Där visas program och avsnitt jag är mitt i (och minns var jag slutade), men också nästa avsnitt i en serie jag håller på med.

HBO erbjuder inte detta, vilket betyder att om jag sett klart ett avsnitt av Westworld, och senare kommer tillbaka för att se nästa måste jag bläddra mig fram till Westworld och sedan välja det avsnittet. I kombination med HBO:s dåliga minne och inte helt optimerade bläddringsmöjligheter är detta rätt bökigt.

Istället visar HBO en lista med "nyligen sedda" avsnitt, vilket hjälper mig föga. Det finns inte ens någon snabb genväg från det senast sedda avsnittet till nästa, utan jag måste då börja spela det senaste avsnittet, skrolla fram till slutet, och sedan låta tjänsten autostarta nästa avsnitt.

Inget offline-läge.

Konkurrenten Amazon Prime har kommit till Sverige, och erbjuder en smidig och bra möjlighet att spara program lokalt för uppspelning utan buffrings-problem eller på platser där Wifi-uppkoppling saknas. Till och med Netflix har efter långvarig motsträvighet lanserat ett Offline-läge. Här måste ni komma ikapp HBO Nordic!

Detta var mina största irritationsmoment med HBO, och om detta kunde åtgärdas skulle det betyda mycket för upplevelsen av tjänsten. Jag tycker att 2017 är det perfekta året för HBO Nordic att rycka upp sig ordentligt och komma på samma tekniska nivå som sin största konkurrent. Netflix tjänst är inte heller den utan brister, men vid en direkt jämförelse är den en ren njutning att använda. Netflix verkar ha förstått att jag vill kunna spara hela serier i min lista för framtida tittning, och att jag förmodligen vill fortsätta med den serie jag kikade på sist. Och att det är flera personer i hushållet som kanske föredrar att se på olika slags program.

Trots detta kommer jag behålla mitt abonnemang på HBO Nordic. Jag väntar ivrigt på nästa säsong av Game of Thrones, och räknar ned dagarna till andra säsongen av Westworld. Det är de välgjorda serierna som håller mig kvar, men det vore onekligen skönt att inte behöva få ökat blodtryck av irritation varje gång jag startar igång HBO-appen.

Vad tycker ni? Är jag orättvis och onödigt hård mot HBO Nordic? Använder ni själva tjänsten, och vilka funktioner saknar ni?

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
39 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.