Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Hur synka Word- och InDesign-typografering?

Tråden skapades och har fått 11 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag layoutar en tidning i InDesign. Ett antal skribenter skriver text i word som sedan går till en redigerare. Nu vill redigeraren ha info från mig för att formatera texten i word så att den kan läggas in i mitt Indesign-dokumentet med rätt format.
Verkar det rörigt? Det kan i så fall bero på att jag inte riktigt greppar hur det ska läggas upp.
Tacksam för tips.

  • Medlem
  • 2008-11-19 19:33

Det finns olika komplicerad svar på detta, men som en start kan en snabb och enkel lösning vara att ha samma namn på de olika formaten i de två programmen.

Börja med att skapa ett worddokument där formaten heter typ Rubrik, Ingress, brödtextstart, brödtext forts, mellanrubrik, byline, e-post, telefon, bildtext osv anpassat efter er produktion.
Sprid detta worddokument till alla skribenter och se till att alla använder det, och att de verkligen använder de format ni har specat.

Se till sist till att dessa format heter samma sak i InDesigns styckeformat. När man monterar texten kommer InD att fatta vad som är vad.

Det låter som att redigeraren vet vad detta är, så om inte han/hon fattar kan du återkomma.

Vill man gå vidare finns det mer avancerade importalternativ, men de åstadkommer egentligen samma sak. Så börja här.

Tack för snabbt svar! Redigeraren är ny på sin post och ungefär lika kunnig som jag på det här området...
Sribenterna i detta fall har inte det som yrke utan har "fått i uppgift" att bidra med texter varför deras texter måste gås igenom av en redigerare.
Därför tror jag så här inledningsvis att det kommer att falla på redigerarens lott att fixa de olika formaten.
Inser att jag verkar väldigt oinsatt men har aldrig jobbat på detta viset förut utan fixat till texterna direkt i layoutprogrammet. Men tidingen har ju olika avdelningar där exempelvis en mellanrubrik ser olika ut beroende på vilken avdelning den tillhör.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-11-19 21:16

När du importerar Word-filen ska du kryssa i att visa importalternativen,

I den ruta som kommer upp finns en rad olika alternativ för hur Wordformateringen ska hanteras in till InDesign.

Längst ner i rutan finns ett alternativ där du själv kan styra detta så att ett format i Word styrs till ett i InDesign. Dessa alternativ kan dessutom sparas så att man kan anpassa detta efter olika skribenters egenheter i Wordformatering.

Inte så svårt egentligen, det viktiga är bara att skribenterna verkligen använder formatering.

Janne

Har kastat mig in och provar för fullt nu. Men ska jag inte montera texten?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-11-19 23:08

Jovisst ska du det, men på vägen in ska du öppna importalternativen och styra formaten till InDesign.

När du sen trycker på OK i den rutan kan du montera filen.

Janne

  • Medlem
  • 2008-11-19 23:20

hehe, nu fattar jag vad jag inte förstod i det först ainlägget. Jag fick inte ihop redigerarens roll med layoutarens.
Jag är själv redigerare, men på en morgontidning (Sydsvenskan), och är minst lika ansvarig för layout- som för textredigeringen.

Jag kan inte nog understryka vad janne och jag redan har sagt: det fungerar inte om inte alla följer åtminstone en egen standard.

Vad Wordformaten heter spelar ingen roll för hur InDesign tolkar dem. Alla skribenter kan använda "Rubrik 1" så kan det sedan bli olika tolkning antingen i olika InD-dokument eller om man som janne skriver lägger upp olika importmallar.

När jag ibland redigerar/layoutar rapporter och projektredovisningar i InD kommer materialet (självklart) från Word men också från PPT, och från flera olika skribenter. Ofta flera språk. Har märkt att det är _mycket_ snabbare och enklare om de som skriver helt struntar i allt vad formatering heter - punktlistor, numrerade rubriker, extra vagnretur mellan stycken osv osv. Folk sitter nämligen och slutlayoutar sina alster i Word som dom är vana vid sen gammalt, vilket bara ger en massa extrajobb för dom själva och för den (mig) som skall sätta ihop skiten till något läsbart och någorlunda visuellt tilltalande.

Ett rent textdokument är optimalt då det bara är att inne i InD klicka i stycken och rubriken och tilldela format. Som tur är kan man ju välja att ignorera format när man klistrar in InD.

Men kan tänka mig att det funkar bättre enligt ovan i en tidningsmiljö dör textkällorna är tämligen konstanta och lättare att styra.

Tack för alla svar!
Tidningen som är på 60 sidor består av olika avdelningar där varje avdelning har sin profil. Gemensamt för alla är brödtexten. Ingen artikel är större än ett uppslag. För mig känns det som att det skulle räcka att jag fick ett worddokument med texten där jag tydligt ser vad som är rubrik, ingress, citat osv. Att jag sen formaterar i InDesign är ju inget större problem då jag ändå får gå igenom alla sidor och fixa. Det känns som att onödigt extrajobb att en redigerare ska sitta och göra ett jobb som jag ändå måste dubbekolla. Storlek på rubrik blir ju lite olika beroende på layouten vilket ju är en del av mitt jobb.
Förstår ni hur jag menar?

Förstår precis - och skulle även i ditt fall föredra att få rena textdokument. Själv är bäste dräng...

  • Medlem
  • 2008-11-20 17:30

Poängen är att man slipper märka upp vad som ska vara vad om alla följer en formatstandard. Sedan kan de ju in InD se ut hur som helst ändå, det påverkas inte av vad formaten heter eller hur se ser ut i Word.

Om detta är en återkommande uppgift skulle jag verkligen satsa på att få det rätt. Jag skulle faktiskt inte ens acceptera något annat.

Gör en bra Word-mall, distribuera den till skribenterna tillsammans med en tydlig instruktion och säg att den som inte använder mallen på korrekt vis får löneavdrag

Låter som ett skämt, men jag menar allvar

1
Bevaka tråden