Läset för många år sedan att stora tunga företag, institutioner, stater, kommuner, städer - i USA mest - fasade ut MS till Linux-lösningar. Det var väl 10 år sedan t.ex. Californien (på delstatsnivå - myndgheter etc) helt lämnade MS? Om jag inte minns fel så tjänade dom in hela bytet med utveckling och allt på fem år tack vare uteblivna licenskostnader till MS. Räknar man t.ex. 20 års drift för en stat så kan det röra sig om enorma besparingar.
Ryssarna gör nu alltså vad man i (rika) väst gjort i 10-15 års tid.
Att mindre och medelstora företag/organisationer/etc hoppar på MS-tåget fattar jag; även om man i längden skulle tjäna ekonomiskt på att köra ett alternativ, så skulle det kräva kunskap och insats - och man har fullt upp med annat så att säga. Det är samma sak om man vill streama video; för mindre enheter är det lämpligast att bara gå ut på marknaden och köpa hela paketet i molnet och sedan betala abonnemanget. Bjässarna - SVT t.ex. - tar fram egen in-house-lösning. Det blir billigare och dom har full kontroll och har man tusentals anställda redan så kan man antälla några till.
Det är företag/organisationer som befinner sig i gråzoonen storleksmässigt som har mest huvudbry...ska vi köpa färdigbakat eller baka eget? Ska vi ha en ny avdelning? Anställa? Jour-drift? Det pågår mååånga sådana diskussioner och möten om detta runt om i hela världen just nu.