Det är svårt att svara på frågan, eftersom du inte skriver vad det egentligen är som krånglar och när det krånglar. Jag kör en stabil Mac-konfiguration med Mac OS 9.2.1 och Mac OS X 10.1 (jag har andra Macar också med allt från 8.1 till 8.6). Ingen av dem krånglar, utan går som tåget. Mina metoder för att hålla maskinerna i perfekt trim är följande:
1. Storstäda Macen en gång i halvåret eller en gång om året. Detta innebär att man formaterar hårddisken och installerar om allt på nytt. Under Mac OS X kan detta steg elimineras. Där kan städa en gång om året eller så.
Man behöver egentligen inte göra detta. Jag har Macar som inte rensats på några år och de fungerar, men det är en enkel säkerhetsåtgärd.
2. Kolla vilka program du kör, samt vilken version. Är de inkompatibla med Mac OS 9 är det bäst att antingen uppgradera eller byta progam. Program som inte är kompatibla brukar ställa till med rejäla problem (krascher etc).
3. Öka programmens minnestilldelning. I Mac OS 9 och äldre måste man justera minnestilldelningen manuellt. Ställer man upp den får programmen mer minne, vilket förbättrar stabiliteten och prestandan. Många program (t.ex Explorer) är rena bomberna om man kör dem med standardtilldelning, eftersom de får kronisk minnesbrist med instabilitet som symptom.
Klicka på programsymbolen och gå in under Arkiv - Visa Info - Minne. Du kan även trycka Kommando-I. Ställ om minnestilldelningen under Rekommenderat till minst det dubbla. Starta programmet.
Jag brukar t.ex köra Explorer med 30 MB tilldelat (standard är c:a 5 MB) och Mozilla med c:a 35 MB tilldelat.
4. Kör Mac OS X 10.1 och använd Classic. Fördelen är att man kan ställa upp minnestilldelningen i 9-programmen utan att minnet tar slut. Mac OS X ser till att de inte tar upp mer än vad som krävs. Det går m.a.o att köra Photoshop i Classic med 100 MB tilldelat, samtidigt som OS X ser till att det bara tar upp t.ex 50 MB (för att det inte behöver mer).
5. Kör Mac OS X 10.1 och inled en övergång, d.v.s byt till optimerade program. Explorer finns i optimerad version och Mail är ett trevligt program. Det kan importera din brevlåda från Outlook. Många program finns redan i optimerade versioner och de som saknas kan köras i Classic.
6. Kolla vilka tillägg som finns i systemet med Tilläggskontroll. Rensa ut alla gamla tillägg som är misstänkta. Det enklaste är att installera ett nytt system. Märk alla tillägg och inställningar med blått. Därefter kan du installera annat. Krånglar något ser du direkt att det är omärkt och därmed kan slängas.
När du ska rensa maskinen måste du använda Installera Program-skivan. Gör en rensning på följande sätt:
1. Ta backup på alla dina arbetsfiler, Outlook-brevlådor etc.
2. Starta datorn med Installera Program-skivan i. Håll nere C-tangenten under uppstarten (från startljudet till du ser att den startar på skiva - en bakgrundsbild med CD-skivor ska dyka upp) för att därefter släppa den.
OBS! Steg 3 kan ersättas av steg 4.
3. Gå in under Verktygsprogram och starta Skivkontroll. Låt den reparera ev. fel som upptäcks.
Steg 3.5 - Mac OS X-förberedelser.
Jag rekommenderar partitionering av hårddisken om Mac OS X ska installeras. Skapa en partition som X ligger på, samt en annan för Mac OS 9. På det sättet är maskinen säkrad. Partitionering görs med Skivverktyg.
4. Välj ev. Skivverktyg och formatera. Detta kan ersätta steget med Skivkontroll. För att säkra sig kan du låta programmet "Skriva nollor" (under Formateringsalternativ). Då den skriver nollor söks hårddisken igenom ordentligt och blir garanterat fräsch. En formatering med skrivande av nollor tar c:a 2 timmar per 10 GB hårddisk. D.v.s: en 30 GB HD tar c:a 6 timmar att formatera med Skriv nollor.
Detta kan undvikas genom att snabbformatera, utan att skriva nollor. Hårddisken kan i samband med det kontrolleras med skivkontroll. En sådan formatering tar några sekunder.
5. Installera Mac OS 9.1. Gör en standardinstallation.
6. Installera Mac OS 9.2.1.
6.5. Färgmarkera alla Tillägg och Inställningar innan du installerar programmen för att göra det lätt att ta bort inkompatibla saker.
7. Om du förberett maskinen för OS X genom att partitionera: installera Mac OS X på den andra partitionen, som avsetts för detta system.
8. Installera programmen. Ge akt på allt som är inkompatibelt ( krånglande program). Ta bort sådant omedelbart. Öka minnestilldelningen.
9. Ställ in dina Internetinställningar. Jag rekommenderar Mac OS X och att du surfar med detta system.
10. Kopiera tillbaka alla filer som du tagit backup på. Låt Mail importera din Outlook-brevlåda.
11. När allt är klart kan du njuta av din grundligt genomsökta G4 och känna snabbheten och stabiliteten.