Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Handikappanpassning?

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Gotland / Åre
  • 2005-01-10 12:42

Hej,

Jag jobbar just nu med en stor aktör som behöver handikapp-anpassa den webbplats vi utvecklar. Har därför några frågor till Dig/Er som är "hemma" på området handikappanpassning på nätet.

01. Vi planerar att implementera en lösning för att möjliggöra att besökarna kan lyssna på innehållet på webbplatsen. Är det bra eller dåligt? Några förslag på lösningar för att möjliggöra detta på bästa sätt?

02. Vanligtvis kan man justera textstorlek via sin webbläsare. Vi tänkte göra ett javascript/CSS där man kan justera storleken på texterna direkt på sidan. Några kommentarer till det?

Jag kan tillägga att jag pratat med personer som är handikappade och deras synpunkter på ovanstående var att talfunktionerna var onödiga eftersom dom så ofta fungerar uteslutande dåligt att dom inte är lönt att använda. Den som behöver talfunktioner på nätet har det installerat på sin dator och det är därför viktigare att koda webbsidan så att programvaran på klientdatorn kan nyttja detta.

Vidare sas att funktioner för att justera textstorleken _direkt på sidan_ egentligen inte fyller någon funktion då det ju sedan 10 år tillbaka går att ställa in teckenstorleken i webbläsaren. Man menade på att den som ser dåligt ställer in detta i webbläsaren för att kunna ta del av webbrelaterat innehåll.

Kommentarer till ovanstående mottages tacksamt!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-01-10 13:43

Rasmus,

Kolla in vad de gör på: www.funkanu.se

Dessutom:www.hi.se, samt www.hso.se

-Torkel

  • Oregistrerad
  • 2005-01-10 13:48

Jag är inte alls hemma på området men såg på tex Försäkringskassans hemsida att man kan anpassa kontrasten på sidan (låg/hög). Detta är kanske mer värdefullt än att kunna justera storleken som man som sagt kan justera i browsern.

Jag börjar med att vara lite petig, så är det avklarat sedan Man pratar numera om "Funktionshinderanpassning" och inte "Handikappanpassning". Det man gör när man anpassar en sida för funktionshindrade är att man ökar sidans "Tillgänglighet".

Nu lite länkar till information:

Hjälpmedelsinstitutet som nämndes ovan har massor av bra information och länkar. På http://www.hi.se/surfautanhinder/default.htm hittar du en utmärkt genomgång av olika typer av funktionshinder, vilka hjälpmedel som finns, samt hur man anpassar webbsidor för att möta de krav som ställs. HI:s startsida om tillgänglighet på webben finns på adressen http://www.hi.se/Tillganglig/webbsidor/default.shtm

Statskontoret har tagit fram en publikation som heter "Vägledningen 24-timmarswebben 2.0". I den finns det massor av nyttig läsning för dem som bygger webbplatser. Även om vägledningen i första hand riktar sig till den offentliga förvaltningen är innehållet i hög grad läsvärt för alla som arbetar med webben. Vägledningen kan beställas i bokform från Statskontoret, eller tankas ned i PDF-variant från http://www.statskontoret.se/Statskontoret/Templates/PublicationPage____1656.aspx

Vill man arbeta seriöst med funktionshinderanpassning tycker jag att man skall söka information vid källan, nämligen W3C:s Web Accessibility Initiative (WAI). Adressen till deras lista med information är http://www.w3.org/WAI/Resources/.

När man är färdig med sin anpassning kan det vara en bra idé att testa sidan med något av de verktyg som finns på nätet innan man utsätter någon stackars människa för resultatet... Jag brukar använda mig av Bobby på adressen http://bobby.watchfire.com/bobby/html/en/index.jsp. Man knappar in sidans URL och får ganska omedelbums tillbaks sidan med kommentarer efter att Bobby har testat den mot WAI:s riktlinjer.

Lycka till!

/Göran

1
Bevaka tråden