Problemet att användaren inte vet hur datorn fungerar är ju faktiskt och resonemanget giltigt. Marxisterna talar om alienation när den enskilde arbetaren i fabriken inte känner någon koppling till slutprodukten, och när han/hon går hem, som konsument inte har någon känsla för produktionen av det han/hon konsumerar.
Samtidigt är specialisering en förutsättning för utveckling!
Indelningen av teknik i tämligen diskreta nivåer är också nödvändig för teknisk utveckling.
Fotografen som använder t. ex. Adobe Photoshop, behöver inte kunna programmera.
Programmeraren som använder C++, Obj-C eller vad det nu är för språk, behöver inte i detalj känna till den underliggande maskinkoden.
Skaparen av programmeringsspråket behöver inte i detalj känna till hur processorn fungerar på ett rent fysiskt plan, eller ens vilka vippor som bygger upp RAM-minnet.
Att iTunes Music Store fungerar över förbindelser som i stora delar bygger på (i sammanhanget) gammal teknik, beror just på denna uppdelning i diskreta nivåer. De som skapat iTMS har nog inte skänkt många tankar åt specifikationerna för en ethernetkabel.
Fotografen i exemplet ovan, hade inte fått många bilder tagna om han/hon varit tvungen att läsa på om hur minnesvippor fungerar innan han/hon tankat in sina bilder i datorn.
Samtidigt är specialiseringen ett reellt problem. Jag är helt övertygad om att det uppsving för nyandlighet och pseudovetenskap vi ser nu, beror på att "riktig" vetenskap är obegriplig för lekmannen. Det kräver år av studier för att överhuvudtaget förstå en disputation i fysik. Jag talade med en doktorand, som hävdade att han endast hade vaga begrepp om vad doktoranden i grannrummet sysslade med.
Och det kommer inte att bli lättare!
Vänligen, Ylan