Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mac som hem-PC!

Tråden skapades och har fått 65 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Jag vet att denna tråd gått förut, men här har jag en liten annorlunda infallsvinkel på ämnet.

Inför denna omgång av Hem-PC är det tänkt att min Farsgubbe skall försöka få till Mac som alternativ för Landstinget i Uppsala. Det han ville veta var dock hur det funkar att köra PC-program på Macen. Jag har aldrig kört PC-Emulering och här kommer in 99macare in i bilden. Jag skulle vilja ha lite rapportering av alla er som kört PC-emulering på Macen om allt från prestanda till nätverk och fildelning. Ärliga svar om vad som funkar och vad som eventuellt inte funkar.
Jag måste börja bombardera farsan med argument för och ge honom en redig ryggdunk!

vänligen Jont Olof

[ 20-01-2002: Meddelandet ändrat av: Jont Olof ]

  • Medlem
  • International user
  • 2002-01-20 16:36

Virtual PC 5 lär gå riktigt snabbt på en ny iMac med mac OS 9. Däremot segar den tydligen ner ganska mkt (30%) i X pga preemptive multitasking enl. Connectix. (Det går ju alltid mkt segare än en riktig peze såklart)

Jag har kört VPC på flera burkar och kan väl säga att det funkar utmärkt så länge man inte gör ngt grafiskt prestanda krävande. Spel som Quake osv kan man glömma.

Surf, Office osv går alldeles utmärkt.

Fildelning med macen är drag and drop och ut över nätverk funkar utmärkt. Har oxå kört uppkoppling mot NT-server utan problem.

mattan

Jag ver flera som jobbar på Universitets sjukhuset i Umeå som kör administrativa program på mac genom Virtual PC, det fungerar utmärkt, och jag tror men kan inte säga till 100% att de har mindre problem än de som kör på rena PC burkar.

  • Medlem
  • Österåker
  • 2002-01-20 18:34

"Tvingas" emulera för att kunna köra Matlab vilket fungerar bra men ganska segt vid tunga beräkningar.

Citat:

Skapades ursprungligen av: anthonie:
"Tvingas" emulera för att kunna köra Matlab vilket fungerar bra men ganska segt vid tunga beräkningar.

Varför emulera Windows för att använda Matlab, när Matlab finns för Mac?

/JO

Jag antar att många som skulle vilja välja Mac gärna gör det för det nya operativets skull. Är det någon som har testat Virtual PC under OS X?

/Jont Olof

Jag kör VPC under X. Använder det bara för att konfigurera WaveLan basarna. Fungerar fint...

PB 667 Mhz, 512 MB RAM (Mac OS X 10.1.3)

  • Medlem
  • I skogen utanför Umeå
  • 2002-01-21 11:56

Jag kör Pagemaker 6.5 bl a under VPC i OS 9, funkar utmärkt.

Mats

[ 21-01-2002: Meddelandet ändrat av: MatsOlov ]

.....Varför i hela friden kör du PageMaker under VPC ?

Varför emulera överhuvudtaget ?? - vad ska farsgubben göra med datorn.. ?

  • Medlem
  • I skogen utanför Umeå
  • 2002-01-22 13:45
Citat:

Skapades ursprungligen av: majorTom:
.....Varför i hela friden kör du PageMaker under VPC ?

För att på ett enkelt sätt kontrollera bla PM filer vi skickar till pcanvändare och för att ge support till dom.
Jag producerar inget i VPC utan kontrollera det vi gör, så att det fungerar i PC-träsket också.

Citat:

Skapades ursprungligen av: Johan Hagert:
Varför emulera överhuvudtaget ?? - vad ska farsgubben göra med datorn.. ?

Eftersom Landstinget har satt som sin "policy" att bara använda PC inom sin verksamhet måste man kunna motivera varför folk skall få välja Mac som sin Hemma-PC. Landstinget kan nämligen inte tänka sig att folk skall få välja en plattform där deras dator-användande inte främjar verksamheten.

Inom Akademiska Sjukhuset i Uppsala har de alla sina administrativa program för PC och därför vill de väl att folk skall lära känna PC-miljön.

/JO

Citat:

Skapades ursprungligen av: Jont Olof:
Eftersom Landstinget har satt som sin "policy" att bara använda PC inom sin verksamhet måste man kunna motivera varför folk skall få välja Mac som sin Hemma-PC. Landstinget kan nämligen inte tänka sig att folk skall få välja en plattform där deras dator-användande inte främjar verksamheten.

Inom Akademiska Sjukhuset i Uppsala har de alla sina administrativa program för PC och därför vill de väl att folk skall lära känna PC-miljön.

/JO

Jag vet inte i vilken omfattning du och din far kan påverka vilket val av hem-PC-paket det slutligen kommer att bli, och om Macen då kommer att bli ett alternativ.

När det gäller hem-PC är den enbart till för den enskildes bruk, och den "får" inte användas för arbetsuppgifter. Skall den göra det måste den anskaffas inom ramen för den normala verksamheten som vilken investering som helst. En hem-PC är det ju den anställde som betalar (med i o f s förmånliga finansieringsmöjligheter).

Arbetsgivaren kan naturligtvis begränsa sig till enbart PC — enda kravet man "lagligen" kan ställa är att alla skall ha rätt att välja de paket som erbjuds.

Att påstå att man inte kan öka datormognaden genom att erbjuda något annat än något som liknar arbetsmiljön är i sig förryckt. Det är inte att hantera Windows som är det yttersta tecknet på datormognad. Istället är det förmågan att använda tabulatorsteg istället för mellanslag, förmågan att göra avdelningens webbsidor, förmågan att följa de mallar arbetsgivaren gjort upp för t.ex. korrespondens. Inget av detta _kräver_ Windows, däremot kräver det övning i att använda datorn.

Om man snabbt tittar igenom en organisations dokument ser man att det huvudsakligen rör sig om .doc, .ppt, .xls, .gif, .jpg, .html, .pdf samt en del derivat av dessa. I den mån det är dokument som t.ex. rör sig om filer från bokföringssystem eller patientjournaler är det dels olämpligt att hantera dessa på hemdator och dels inte tillåtet om skattebefrielsegrunden skall uppfyllas eftersom det då är arbete snarare än hem-PC.

Helt klart krävs en större datormognad på olika nivåer; inom Västra Götalandsregionen uppstod förra året cirka 2 miljoner i extra kostnader bara för att nätverksansvariga inte klarat att uppgradera servrar och att nätverken gått i sirap p g a nimdamasken.

Nä, den erfarenhet och färdighet man kan tänkas behöva för arbetets behov skall man få genom arbetet. Hem-PC är något annat. Det är svårt att inse hur datormognaden till nytta för organisationen skulle bli så mycket större genom att man _begränsar_ sätten att nå dit. I _alla_ andra sammanhang brukar man säga tt mångfald berikar, och det vore därför intressant att höra hur likriktning skulle kunna berika ;-).

Nå, jag vill alltså komma fram till att eftersom

1) den anställde i praktiken själv betalar datorn,
2) datorn skall användas för den anställdes egna behov,
3) datorn normalt _inte_ får kopplas in på nätverket på företaget (eftersom det inte är en arbetsdator),
4) hem-PC:n skall användas för att öka en icksspecificerad datormognad,

så borde det vara upp till den anställde att själv avgöra vad som är prisvärt och bäst för honom/henne. Den anställde bör därför kunna ges fler alternativ, där Macen borde kunna vara ett alternativ.

//Mikael

Mikael: Det var nog f*n det bästa inlägg jag sett i ämnet. Jag knycker din argumentation rakt av för framtida bruk.

Jag håller med. Intressant inlägg...

"Inom Akademiska Sjukhuset i Uppsala har de alla sina administrativa program för PC och därför vill de väl att folk skall lära känna PC-miljön."

Tja, det är väl dessutom alldeles uppenbart att man blir bättre på att använda specialskrivna administrativa program när man sitter hemma och knappar Word eller spelar Quake...

Jag vill bara klarlägga att jag själv inte står för dessa åsikter. Jag har dock haft att göra med några av de datoransvariga på sjukhuset och detta verkar vara deras inställning. Själv har jag under flera år försökt få farsan att ta tag i problemet, vilket han nu verkar beredd att göra!

/Olof

Jag tror inte att någon tror att det är dina åsikter. Däremot är de åsikter som theJoker citerar tämligen vanliga.

Jag ställde frågan (för någon vecka sedan) om vilka Macalternativ som kommer erbjudas de anställda inom Västra Götalandsregionen i och med det kommande hem-PC-erbjudandet. Svaret blev så här (med mina kommenterar i kursiv stil):

================

Hej Mikael.

Det kommer inte att erbjudas något Mac-alternativ i den nya HemPc-upphandlingen.

Detta beror inte i första hand på att vi uteslutit MacIntosh utan på att av de 18 leverantörer som svarade på vår anbudsförfrågan var det ingen som presenterade ett Mac-alternativ.

Och vad kan det tänkas bero på då? Att man inte frågat någon leverantör som säljer Mac? Att man inte fört upp något Mac-alternativ på anbudsförfrågan? Av 18 leverantörer borde kanske åtminstone någon vara intresserad.

Man kanske kan tycka att vi aktivt skulle sökt efter ett Mac-alternativ men det ligger inte heller i Regionens intresse eftersom merparten av den datorutrustning som används inom verksamheterna är av PC-typ och vi i och med det kan dra nytta av den eventuella ökade datormognad ett nytt HemPC-koncept för med sig.

Enligt min mening är detta ett tämligen irrelevant påstående eftersom det inte handlar om "datorutrustning inom verksamheten". Det är också ett irrelevant påstående att hem-PC vilken som helst inte skulle innebära ökad datormognad. Det är liksom inte beroende på vilken dator man använder utan att man använder den. Eller kan man anse att det innebär ökad datormognad till nytta för VG-regionen när ungarna hemma spelar Quake på maskinen?

Antalet anställda inom Regionen är som bekant cirka 48.000 personer och det är svårt att få prisvärda Mac-alternativ när MacIntosh marknadsandel i Sverige ligger på cirka 3-4%.

Av dessa 48.000 anställda borde det finnas åtminstone några procent som är intresserade av ett Mac-paket, vilket då skulle innebära ett tusental intresserade (varav det i slutänden handlar om kanske 100 till 200 Macar som faktiskt anmäls intresse för [vilket i sin tur är en affär på några miljoner för leverantör]). Argumentet om prisvärdhet är helt ointressant; dels beroende på att det inte alls är särskilt svårt att hitta prisvärda Mac-alternativ och dels att hela kostnaden (inklusive kostnaden för upphandlingsförfarandet) skall täckas av bruttolöneavdraget. Prisvärdheten ankommer helt enkelt på den anställde att bedöma.

================

Mer information om Västra Götalandsregionens upphandling av hem-PC finns på den här sidan. Som synes finns det ett faktiskt behov av ökad datormognad; t.ex. när det gäller att göra webbsidor ;-).

//Mikael

Jag kör VPC 5 (med W2k och W98) på min G4/450 med MacOS 9.

Det fungerar mycket bra, och precis som för de flesta handlar det om att kunna verifiera arbeten också i PC-miljö. Det flyter på hyggligt — i alla fall så mycket att det är meningsfullt att använda. För vissa saker, t.ex. ansluta till iDisk, är VPC/W2k betydligt rappare än MacOS9/MacOSX.

//Mikael

Citat:

Skapades ursprungligen av: Mikael Svensson:
För vissa saker, t.ex. ansluta till iDisk, är VPC/W2k betydligt rappare än MacOS9/MacOSX.

Någon som vet vad detta beror på? iDisken är ju inte direkt den snabbaste på Mac OS även om man sitter med 10Mbits lina.

/JO

Ett antagande är att WebDAV är bättre implementerat i Win än i Macen...

Jag skulle aldrig i livet köpa en dator via personalköp om inte Mac finns med som alternativ. I.o.f är jag emot hela idén med personalköp så det vill till att man erbjuder en Mac 10 CPU-MP med tio processorer för 1.000 kronor/månad om jag ska nappa.

Jag anser att personalköp ska avskaffas och ersättas med momsbefriade datorer.

  • Oregistrerad
  • 2002-01-23 19:09

Att köpa just en PC via personalköp måste ju vara den sämsta affären man kan göra; ingen vill ju köpa en begagnad PC den dag man känner att det är dags för en ny maskin. Läs: till pengar som gör att man känner att man inte gjorde bort sig HELT och hållet när man köpte sin dator.

I fallet Mac så finns faktiskt en bra marknad för begagnat, och man får vettiga pengar för sin gamla Mac om den fungerar och har rimlig utrustning. Jag har lyckade försäljningar av t ex 7200/90, 8600/250, G3/350, m fl bakom mig. Då jag sålde en PC fick jag pruta REJÄLT för att köparen skulle slå till.

Det är dessutom befängt att tro att ett köp av en Mac INTE skulle bidra till ökad datormognad. Hade jag varit anställd på landstinget som uttalar sig enligt ovan, så hade jag gått i taket fullständigt, det är ju oerhört vidrigt att de inte ens kan tänka sig att ERBJUDA mac till de 48 TUSEN människor som det gäller. Smaklöst och fullkomligt vidrigt; man kan fråga sig om de blir bjudna på långresor av Microsoft för att komma med så vansinniga uttalanden. Tror dessa människor de får bonus från Gud bara de ser till att ingen ska kunna välja en Mac? Jag tycker det är helt sjukt... och fullkomligt icke-marknadsmässigt. Jag skulle rent av kalla det för kommunism.

Vi kanske har en ny kommunism i Sverige. Kommunalism. Sura gubbar som tror de har bra kunskaper och fullkomligt mosar alla individer med sina enfaldiga PC-strategier. Det är pisstrist!

Jag tycker hela min omgivning är grundlurad. Ser PC-burkar hos nästan varenda släkting. Till och med hemma hos morsan och farsan. Och så fort jag kommer glidande med mina Macar och sitter och knåpar med musik eller annat så får man ofta en skock ungar runt sig som glatt undrar vad det är för häftiga prylar man kan hålla på med på en dator. Vuxna beter sig annorlunda, de vill gärna vara lite nedlåtande mot en för att man inte är lika uniform och har nå´t fult som heter Compaq i väskan.

Jag hoppas jag inte är likadan själv...

Personalköp är ett uruselt koncept. Det är rent socialistiskt och är utformat på ett sätt som ger den centralstyrning dessa personer efterfrågar. Det enda raka är att slopa denna skandal och slopa momsen på privatköpta datorer som används i hemmet. Det ger fördelen att besluten flyttas till köparen istället för att någon "expert" ska bestämma.

Jag köper inte datorer på personalköp ö.h.t p.g.a mitt motstånd mot idiotin.

Citat:

Skapades ursprungligen av: Matts E. Lindmark:
Det ger fördelen att besluten flyttas till köparen istället för att någon "expert" ska bestämma.

Det finns företag, i och för sig få och i huvudsak små eller medelstora, som har fattat det här och ger de anställda en ram (t.ex. 50.000 kronor) och säger "bestäm vad du vill ha så köper vi in det och hyr ut det till dig".

Problemen med detta är att priset inte kan pressas lika mycket som standardiserade paket, och att supporten kanske inte blir enhetlig.

Å andra sidan brukar arbetsgivaren placera alla kostnader för hem-PC-affärer inom ramen för bruttolöneavdraget ändå, så det kostar inte arbetsgivaren något. Vidare bör supportfrågan inte vara så stor, eftersom det som sker nu är andra svängen för hem-PC.

Vad gäller arbetstagaren är det svårt att se hur man skulle kunna göra bättre och mer skräddarsydda system (även om nu kostnaden blir lite större).

Det finns heller inget som hindrar att man använder modellen enligt ovan parallellt med ett "normalt" förfarande.

//Mikael

Det verkar som om personalköpen på Umeå universitet kommer att bestå av minst 10% Mac.

Det är kul...

Vidare så var jag på en instution på lassarettet idag där det finns 3 macar, och ett 10 tal pc. Ca 50% är landstingsanställda och resten både av Universitetet och Landstinget. Jag pratade med en del på landtinget och det villa ha Mac istället för de "Skit" PC burkar de kör på i dag. Många har tidigare kört Mac och tvingats över till PC och önskar inte nått mer är att få en Mac igen. De lät som om de verkligen var gröna av avund på dem som fått en Dator via Universitetet och fått välja plattform själv.

Matts, jag tycker att du är lite drastisk idina åsikter och kommentarer angående hem-pc.
Du glömmer att alla inte kan få finasiering via banker, kreditinstitut eller avbetalning. Ytterst få jag känner kan få finasieringen till den ränta som företagen erbjuder. Lönekostnadsavdragen är större än att bara slopa momsen. O.K. man äger inte datorn efter 36 månader och vi vet inte ännu var man hamnar. Jag vill se vad RSV säger om värdet då 1.000.000 människor lämnar tillbaka sina hem-pc;n.
Jag är inte sosse men jag tycker detta är ett sympatiskt sätt att förse de flesta familjer med dator. Visst skulle man kunna utöka möjligheterna med skatteavdrag eller liknande för de som vi sköta detta själva men jag tror att det är nödvändigt för många att ha företagsmöjligheten.

  • Oregistrerad
  • 2002-01-30 20:11

Konceptet som sådant, med hem-pc, eller "personalköp", tycker jag är fantastiskt. Det trista är att urvalet ofta är begränsat.

Hm... känner att jag måste komma med ett inlägg, trots att det redan sagts mycket i denna fråga.
Ett litet exempel ur verkligheten... den överträffar alltid ens vildaste fantasier...

I Norrtälje kommun hade man ursprungligen ingen Mac med i erbjudandet om hemdator.
Jag kontaktade den ansvarige och fick höra att dels var Mac-ar dödsdömda, de skulle finnas högst ett par år till, dels var det ju ingen i kommunen som använde Mac-ar (jag jobbar på ett medieprogram, vi har cirka 60 mac-ar...), dels kände den ansvarige inte till några Mac-företag(!)...
Efter en stunds samtal kom vi fram till att jag skulle maila honom en lista på de större Mac-företagen i Sverige, och några av de utskick om hemdatorer som olika Mac-ÅF gjort.

Gjorde så.

Fick idag ett svar:

"Jag tittade på ditt matrial. Just den leverantören verkar ju inte så
seriös. En del av dom saker som dom anger är enligt reglerna ej ok i ett
hempc-avtal.
Vi får återkomma."

Den leverantör som det talas om är Macoteket.
Ett av de stabilaste Mac-företagen i landet. (Nädå, jag jobbar inte där!!!:-)
Oseriös??????????? )))))))))))))))))
För ett par veckor sedan kände sagesmannen inte till några Mac-företag...

Man blir ju bara matt.....

Det är tur att de där människorna inte har några viktiga jobb, utan bara sitter som IT-ansvariga i kommunerna...:-)

Ursäkta alla smajleys, men det är bättre att skratta än att gråta...

Citat:

Skapades ursprungligen av: Jan-Åke N:
Fick idag ett svar:

"Jag tittade på ditt matrial. Just den leverantören verkar ju inte så
seriös. En del av dom saker som dom anger är enligt reglerna ej ok i ett
hempc-avtal.
Vi får återkomma."

Det vore väldigt intressant att få veta i vilket avseende Macoteket inte uppfyller kraven för ett hempc-avtal.

När det gäller Skattemyndighetens synpunkter på avtalet (och det är ju liksom den springande punkten) finns här en bra sammanfattning.

För upphandlingsförfarandet gäller lagen om offentlig upphandling när det är kommuner och liknande som gör upphandlingen.

Två stora offentliga organisationer som gjort upphandlingar av macintoshdatorer är som tidigare nämnts Göteborgs kommun (genom Macforum) och Försvarsmakten (genom Core). Det är rimligt att anta att båda dessa organsationer gjort en upphandling som väl uppfyller alla krav som kan tänkas ställas.

Läs mer om Göteborgs kommuns och Försvarsmaktens Macintoshalternativ.

En kommun i Norra Sverige (kommer inte ihåg vilken — kan ha varit Skellefteå) hade i förra omgången inget "formellt" macintoshalternativ, utan löste detta genom att de upphandlade varje enskild dator som en separat upphandling hos leverantören IMS (där den anställde tog de nödvändiga kontakterna).

Det finns väldigt många lösningar om man vill ge också ett macintoshalternativ. Bäst vore naturligtvis om Apple gjorde klart för sig hur situationen ser ut inte bara på storföretagsmarknaden utan också på hem-PC-området, och därefter lämnade visst stöd till återförsäljarna. Det är liksom ingen större svårighet att kartlägga var i hem-PC-cykeln en viss kommun eller en viss myndighet befinner sig. Det ser dock inte ut som detta är något som intresserar Apple.

//Mikael

[ 31-01-2002: Meddelandet ändrat av: Mikael Svensson ]

Bevaka tråden