Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

OS X server vs Win2k Server

Tråden skapades och har fått 6 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Det är dags för en tungviktardiskussion!

Antag följande scenario: Företaget Abrahamssons med 20 anställda behöver en server. Dom har en miljö med 15 PC datorer av blandade typer och 5 stycken Mac:ar på deras marknadsavdelning.

Företagets VD har nu beslutat om att köpa in en eller alternativt två servrar till företaget med en budget på 100.000 kronor för programvara och hårdvara. Lösningen skall erbjuda:

- Filarkiv ca 20 gigabyte
- Epost (helst även tillgänglig via s k webbmail)
- Webbserver för den lokala domänen
- Printserver för dom tre skrivare som finns
- Så hög driftsäkerhet som möjligt genom t ex RAID-5 eller liknande
- Gärna gruppfunktionalitet som gemensam kalender etc (ej krav)
- Gärna DNS och DHCP server lokalt. (ej krav)

Som utgångspunkt så har vi endast dessa saker att tänka på i serverdiskussionen.

-Nätverk och skrivare är av standardmodell som är kompatibla med både PC och Mac.
-Ekonomisystemet SPCS Administration 2000 nät kan endast köras på Windows baserade servrar.
-Backupsystem ska inte vara med i beräkningen.

Mål: Kom med den bästa kombinationen av hård- och mjukvara för ca 100.000 kronor exkl moms!! Motivera!
Alla inlägg av typen: "Mac är bäst för mac är bäst" tas bort. Håll er till sakligheter och fakta. Kom med argument som biter på en halv-insatt VD.

[ 28 Februari 2002: Meddelandet ändrat av: Martin Björnström ]

Vanlig standard PC-burk, typ P3 1000MHz - Windows 2000 Server. På den kör jag naturligtvis Exchange och så delar jag ut en volym från en delad RAID5-volym som står i ett separat kabinett. Servern kör på en vanlig IDE-disk på typ 40G och 512MB RAM. Exchange erbjuder både Exchange, pop och Web-access för mac + pc och är helt överlägset (kan dock vara lite meckigt att installera (ev höga installationskostnader??)

Här på burken kör jag även det där bokföringssystemet, eftersom kraften räcker och det sannolikt inte är speciellt hög belastning på varken mail eller filarkiv (konstant överföringshastighet utslaget på dagsbasis sannolikt bara 50-100K/sek).

På denna pc-burk delar jag även ut skrivarna för pc-burkarna! Alternativt skaffar jag en till pc-burk och kör ekonomi och skrivare på den, men det beror på om pengarna räcker eller ej. Jag installerar DAVE på Mac-burkarna så dom kan snacka med W2k-servern.

Sen skaffar jag även en Mac-burk som funkar som webserver och printserver för mac, om man nu bedömer att man behöver det. Apache under linux är fett stabilt och det är ett självklart val. Kör det med ett prisvärt MacOS X server-paket på en enkel G4-burk, kanske en som redan finns i organisationen eller som är typ den billigaste som finns på marknaden.

Detta borde landa en bra bit under 100 000kr, det borde bli ca 20 papp kvar för typ installation!

Håll till godo

Mvh Fredrik, Exchange och X-specialisten!

Jag installerar DAVE på Mac-burkarna så dom kan snacka med W2k-servern.

Behövs inte! Mac burkar kan snacka med Win2k server via AppleTalk och TCP/IP utan några tillägg...

Mja, okejdå... min erfarenhet är dock att det brukar vara lite fuckad funktion, och dave funkar bra! (supportar dock inte klustrade servrar, men det gör nog inte den inbyggda ÄppelDelnings-funktionen heller).

Mitt förslag:

Separera bokföringen från de andra funktionerna och skaffa två standard Intel/AMD-bestyckade maskiner.

Ordna den ena med lämplig Windowsvariant och SPCS. Maskin och programvara kostar, kanske också konsulttid. Gissningsvis cirka 40.000

Ta den andra maskinen och utrusta den med ett antal diskar i lämplig blandning och installera någon Linux eller BSD på den. (Jag säger RedHat Linux — kanske inte för att den är bäst men den är absolut lättast att få support på [speciellt för oerfarna] och RedHat är snabba med security alerts och patchar.) Det kan vara lämpligt att ge maskinen två ethernetgränssnitt (ett mot det lokala nätet och ett mot Internet), även om det praktiskt sett inte behövs. Maskinen i övrigt behöver knappast vara någon hejare eftersom det inte är några processorintensiva tjänster på den. Det är nog dock svårt att hitta någon med så små diskar som 20GB ;-).

Installera allt som behövs på den: DNS, NAT, DHCP, brandvägg, webbserver, ftp, mailfunktioner (smtp, pop, imap, webmail m.m.), fildelning (för Mac, Win, UNIX), printservrar, RAID (mjuk- eller hårdvaru) m.m. Programvaran är fri — maskinen kostar även om maskinkraven är låga. Gissningsvis cirka 20.000

(Maskinen kan lämpligen byggas ut med en bandare och tar:a ner lämpliga kataloger en gång per dag eller så för säker backup. Detta kan kombineras med backup från ekonomimaskinen. Jag brukar lösa backuper från Windows till Linux/UNIX genom att windowsmaskinen har en katalog till vilken man kan ansluta med ftp. Sedan kör ett tidsstyrt skript en ftpklient och hämtar från Windowsmaskinen [och larmar om Windowsmaskinen är nere ;-)]).

Hyr en konsult en tre, fyra dagar för den andra maskinen (en dag för installation och grundkonfiguration, en dag för trimning/vissa skript, en dag för dokumentering och en reservdag som alternativt kan användas för utbildning) vilket kanske går på en 25 till 30 tusen. Teckna driftsstödsavtal med konsulten så att han en dag per vecka gör en kvick genomgång av loggar och kan vara allmänt behjälplig (även på distans). Gissningsvis cirka 30.000

Gott och väl under 100.000 och säkerligen finns utrymme för förhandling (eller redan inköpta maskiner och/eller licenser).

Och var är Mac OS X då?

Ja, givet de förutsättning som gavs tror jag inte att man kan uppfylla dessa med Mac OS X Server. Vad som diskuterats här tyder ju på att mycket som man kan göra i MacOS X klient, Linux, Solaris, BSD eller så svårligen kan göras lika enkelt på MacOS X Server. Kostnaderna för en konsult skulle därför vara ganska höga för att få snurr på det hela, samtidigt som hårdvaran förmodligen blir dyrare än andra alternativ. Mjukvaran är inte direkt gratis, och det verkar heller inte som att den är mogen.

//Mikael

[ 01 Mars 2002: Meddelandet ändrat av: Mikael Svensson ]

Mycket Windows och Linux. Fler förslag!

Det första att tänka på är vad gör företaget ?
Vad finns för resurer hos kunden (personer / bef datorer), jag antar att att speckar på en riktig kund ?

Sedan kan man börja fundera på vad som fungerar bäst.

/Johanw

1
Bevaka tråden