Nej, men man ska inte överdriva betydelsen av validering, och man måste också kvalificera vad man menar med validering.
en xsl är en mängd saker, dels är det en xml-fil i sig själv. En XML-fil kan kontrolleras i t.ex. Safari, FireFox, Chrome etc, men en sådan koll är bara en grundläggande validering av att koden är "well-formed", dvs. att varje märkord har ett början och slut etc, och det är inte alls det som är svårt när det gäller xsl.
När man ska jobba med xsl måste man också lära sig xpath, vilket är språk för att finna information i en xml-fil. Alla xpath-uttryck kan inte valideras innan körningen, lika lite som man i traditionella programmeringsspråk alltid kan förutsäga vad en variabel ska innehålla (obs, bara en metafor)
Utöver det finns det kontrollstrukturer etc. som är ganska enkla i sin konstruktion
XML-filen och xsl-filen körs sedan av en xsl-processor, som skapar ett resultat. I detta steg rapporterar xsl-processorn både syntaktiska och runtime-fel, och om det önskade slutformatet är XML också eventuella syntaktiska fel i resultatdokumentet.
Som xsl-processor har du t.ex. de som finns i de olika webbläsarna, fristående som xsltproc (som du kommer åt via terminalen) eller Saxon. InDesign använder Sablotron.
Det enklaste sättet att börja är enligt min mening att följa W3C:s tutorials, och att använda din webbläsare. Sen kan du prova samma xsl via xsltproc eller indesign.
När man börjar få komplexa xsl-filer så är ett bra IDE, typ Oxygen, absolut av stort värde, men för grunderna tror jag det bara komplicerar