- Sventa46
- Medlem ●
- Linköping
- 2004-03-14 11:52
Hur kan det va på det här viset?
från Råd & Rön
Apple-succé är slit och släng
Att byta batteri i en iPod är så dyrt och krångligt att Apple råder sina kunder att hellre köpa en ny. Att en musikspelare för 5200 kronor blir obrukbar efter mindre än två år har redan lett till uppror i USA och nu växer ilskan bland svenska konsumenter.
En iPod är kort sagt en digital freestyle eller bärbar musikspelare. Den kan lagra upp till 10000 låtar och har blivit en av dataföretaget Apples försäljningssuccéer: över två miljoner iPods har sålts de senaste två åren
17-årige Jonas Linder i Stockholm skaffade en iPod i mars 2002 för strax över 5000 kronor. Ett år och tio månader senare dog batteriet och gick inte att ladda mer. Dags för nytt batteri, tänkte han och gick till butiken där han hade köpt spelaren.
Där hänvisade de dock bara till telefonnumret till en servicecentral för Apple. Efter en timmes telefonkö fick Jonas Linder veta att det skulle kosta honom cirka 3000 kronor att byta batteri i spelaren, lika mycket som att köpa en ny spelare motsvarande den trasiga. Priserna ligger i dag på 3200 till 5200 kronor.
– De sade rent ut att det inte var någon mening att försöka laga den, utan att det skulle bli billigare att köpa en ny, säger han.
iPod-spelaren som 2002 kostade över 5000 kronor är alltså nu helt värdelös.
– Helt sjukt, säger Jonas Linder. Det skulle vara så enkelt att ha en lucka för att ta ut batteriet.
Ingen informerade Jonas Linder före köpet om hur svårt och dyrt det är att byta batteri. Apples svenska webbplats innehåller inte några sådana upplysningar. Ingen av de andra iPod-ägare Råd & Rön talat med har heller fått någon sådan information. När Råd & Rön kontrollerade med Apple fick vi uppgiften att ett batteribyte kostar 1208 kronor. Men telefonsupporten sade upprepade gånger till Råd & Röns reporter att det är bättre att i stället lägga de pengarna och lite till på en ny iPod. Det visade sig också att Apple tidigare inte alls gjorde batteribyten på iPods.
– Innan december 2003 var det helt omöjligt att byta batteri på en iPod, säger telefonsupporten.
Men vad säger konsumentköplagen om detta? Jo, den ger köparen rätt att häva ett köp inom två år om produkten visar sig ha ett inbyggt fel av ”väsentlig betydelse”, förutsatt att säljaren inte har informerat före köpet om sådant som att batteriet inte kan bytas. I det senare fallet har man rätt att häva köpet och få pengarna tillbaka. Man kan alltså fråga sig om det är normalt slitage eller ett inbyggt fel att en elektronikprodukt för över 5000 kronor blir obrukbar och värdelös efter mindre än två års normal användning.
– Allmänt sett är det viktigt att konsumenten får korrekt information redan i marknadsföringen eller vid köpet, säger juristen Marianne Blomquist på Konsumentverket. Att utelämna väsentlig information kan strida mot marknadsföringslagen.
Möjligt i USA
En sökning på internet visar tydligt att Jonas Linder inte är den förste som drabbas av detta. Webbplatserna www.ipodsdirtysecret.com och www.ipodbatteryfaq.com visar tydligt att detta problem berör många. Den första webbplatsen är konstruerad av en besviken amerikansk konsument som vill uppmärksamma hur svårt det är att byta batteri. Den andra webbplatsen innehåller frågor och svar om hur man ska göra för att byta batteri. Att byta batteri blev nämligen möjligt efter att problemet väckt stor uppmärksamhet i USA, bland annat genom att Apple har blivit stämda.
I USA finns också en rad elektronikföretag som säljer utbytesbatterier från 350 kronor, ett alternativ som dock inte nått den svenska marknaden än.
Enligt Apple måste man teckna en tillläggsförsäkring för cirka 795 kronor för att kunna byta batteri i en iPod utan extra kostnad. Men försäkringen gäller bara två år från att man köpt en ny iPod – ungefär lika länge som batteriets livslängd. Har man otur hinner alltså försäkringen sluta gälla alldeles innan batteriet måste bytas.
Men varför är det så svårt att byta batteri? Enligt Apple är det för att spelaren skulle bli tyngre och ett par millimeter tjockare.
Kanske är iPod en del i en växande trend av slit- och släng inom hemelektroniken. Flera liknande musikspelare av andra märken är konstruerade på samma sätt. En av de vanligare GPS-navigatorerna, Garmin 12 XL, är hopsvetsad så att minnesbatteriet inte alls går att byta. Åtskilliga vanliga eltandborstar är också konstruerade så att det laddningsbara batteriet är omöjligt att byta.
Text: SVEN OLOV.KARLSSON