Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vad skall ni göra med era gamla Macar?

Tråden skapades och har fått 17 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

När Apple släpper uppgraderingar som gör att ganska nya datorer inte stöds fullt ut. Eller när de helt enkelt blivit för gamla för att köra alla nya roliga program - vad händer med dem då?

1) Bra present till mamma!
2) En Mac som inte använder de senaste programmen är ändå en Mac - jag kör tills den brakar ihop!
3) Jag har fått smak på *nix-system och piggar upp den med Linux!

4) Jag låtsas vara nöjd med min fina dator eftersom jag inte har råd att köra det senaste...

- Inte behöver jag en ny med mina behov, bara lite surf och lite email. (Hmm..om jag säljer bilen och hyr ut lägenheten i sommar så kanske, kanske...)

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2002-06-11 21:40

En dator har minst nio liv (om man ger den chansen). Visst kräver mitt jobb att jag har mycket av maskinparken som "top-of-the-line", men hittills har ingen gammal dator blivit helt obrukbar (äldst är en Performa 450 som fungerar utmärkt att skriva dagbok på och hålla diverse register aktuella med).

Att skicka ut en två år "gammal" dator med soporna är en privat kapitalförstöring som egentligen saknar motstycke under den tekniska historien. Vi är resursslösare av "guds nåde" (men det är också kul

) !

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2002-06-11 22:04

Tja, vad kan man göra med en gammal Performa 6200?

Inte mycket vad?

Ylan

Det finns en massa nyttigt att använda de gamla burkarna till. De gamla programmen slutar som bekant inte att fungera bara för att OSX finns.

Nåt som förvånar mej i forumen på nätet är att det verkar finnas några som fnyser åt "Classic"-läget. Jag inser inte varför. Om ett gammalt program gör jobbet i Classic så är det bra. Det är nästan lika transparent som att köra 68k-program på en Powermac.

När det finns en OSX-version så kan man ju fundera på att uppgradera, om man tycker att man behöver det. De viktigaste programmen vill jag nog ha i OSX-version, men diverse inte så ofta använda program vill jag bara att gör sitt jobb.

På lång sikt kommer de gamla burkarna att fasas ut för att allt färre program rullar på de gamla systemen, men det är först det som fasar ut dem för mej.

De åker på samma sätt som de gamla 68k-burkarna gjorde. I början är den nya fina maskinen lyxburken som kan köra de nya (då en 6100, nu en Quicksilver). Först långt senare står den sista gamla och samlar damm för att för få av de intressanta programmen rullar på den. (Då: en Duo med 68LC040. I framtiden: Min G3 desktop?)

Det första som blivit kritiskt är att kunna köra nya Java-versioner. Det är den första punkten där gamla OS8/9 kommer till korta ordentligt.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2002-06-11 23:12

Säger bara tre saker:
Letterrip
QuickDNS
SIMS

Går att köra på vilken gammal burk som helst. Sparkar rumpa alla tre..

MacPowers maillistor kördes på en performa 475 med letterrip. (96) Levererade måååånga tusen mail om dagen..

Dom sparkar rumpa. Själv skall jag snart dra igånng min mac plus.

/glemme

  • Medlem
  • Bollnäs
  • 2002-06-11 23:59

Det finns massor med bra funktioner för gamla macar. En massa serverfunktioner kan man använda dem till. Till exempel webserver, mailserver, router, PDF-server, printserver, ftp-server osv. Koppla skanner och digitalkamera för inmatning (om man är flera som ska dela på dem på jobbet tex). Backupstation med cd-brännare, DAT/DLT osv. För ljudinmatning i ljudstudio och även redigering av speaker od.

Kort sagt; det finns en uppsjö av användningsområden för gamla datorer. Jag tycker att det är bra om man delar upp uppgifterna på olika maskiner rent fysiskt för att hålla arbetsstationerna så rena som möjligt från kringutrustning och en massa program. Det bästa vore en arbetsstation för varje uppgift, och det är dit jag strävar.

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: Johan Arvidsson:
4) Jag låtsas vara nöjd med min fina dator eftersom jag inte har råd att köra det senaste...

- Inte behöver jag en ny med mina behov, bara lite surf och lite email. (Hmm..om jag säljer bilen och hyr ut lägenheten i sommar så kanske, kanske...)

Stämmer faktiskt bra det där.....

Min gamla 8500 är utmärkt som MP3-spelare, särskilt som den har RCA in/ut för ljudet. Synd att den brusar såpass... hmm man kanske skulle stänga av lite fläktar i den.

  • Medlem
  • Lund
  • 2002-06-12 13:53

Det blir nog alt 1 för min del. Jag ställer min 4400 hos min mor snart, tror jag. Hon har mer nytta av den. Dessutom har hon ju bredband (BBB) i huset, så det är bara att aktivera uttaget.

(Kan hända att jag råkar installera lite server- och fjärradministrationsprogram innan jag lämnar över den

Alternativ 3 brukar det bli för min del... min 7200/120 är riktigt trevlig med Debian på hårddisken!

Jag önskar att jag kunde köra Linux på min gamla 5500/225, men ethernet funkar inte (Jag har läst nånstans att det har att göra med buggigt moderkort, men vad vet jag). Ethernet funkar ok i Mac OS 8.6.

Jag har Debian på min Powerbook Pismo med tillsammans med Mac OS X och 9. I Mac OS X ligger också Fink, men det är STOR skillnad på farten på alla program. Kompilering och X-windows och annat är otroligt mycket snabbare under Linux.
(Dessutom blir man väldigt bortskämd med apt-get update i Debian. Tänk om Apple hade gjort en sån lösning...)

När Pismon blir äldre så kommer den säkert att bli en ren Linuxmaskin. För fartens skull.

Alla som bor i Stockholm och ska slänga sina gamla datorer kan ge dem till mig.

Hittar alltid ett användningsområde..

  • Medlem
  • International user
  • 2002-06-12 20:03
Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: HelloOpenWorld:
1) Bra present till mamma!

Tror stenhårt på att recycla inom familjen.

När jag köpte en 8500a gick min Performa 630a till mamma. När jag övertalade dem att köpa en iMac rev. A gick 630an till ena brorsan, när han köpte en iMac rev C styrde jag om 630an till svärmor, när jag fick tag på en billig iMac SE till mammsen, så fick svärmor överta gamla iMacen. Har dessutom övertalat syrran till en Pismo400 och andra brorsan (efter över 15 år med enbart peze) till en Cube med LCD.

Sommarens projekt är att styra över burkarna till X.

//mattan

Var just ikväll och gav bort en 8600 från -96, komplett med en 12" skärm från -93 och en Stylewriter 1500, till grannfruns vänninas dotter. Som skall börja på en medialinje och saknar datorerfarenhet. Tror jag gett bort 4 eller 5 utrangerade macar från mitt förra jobb.

Nu är jag själv utrangerad och har ingen mer mac att ge bort. Om jag inte vinner på lotto, då skall jag ge bort min i333. Och skaffa mig den maffigaste G4:an.

Så här gjorde min sambo med min gamla
Mac SE

--Maria

En gammal mac är perfekt som styrcentral. Ända ner till Mac Plus.
En gammal pb 5300 c styr hela huset här hemma.
Kolla in X10, inte världens bästa lösning, men den billigaste just nu.
Det går t.om att köra den som webbserver och kolla huset från t.ex jobbet.
Fast så långt har jag inte hunnit.

Programvara t. ex här + tips mm http://www.shed.com
Köpa:
http://www.clasohlson.se/
eller här
http://www.activehouse.se/
Massor av länkar här
http://www.homeautomationindex.com/

  • Medlem
  • Lund
  • 2002-06-17 14:29
Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: Maria M:
Så här gjorde min sambo med min gamla
Mac SE

En fin balansgång mellan coolt och helgerån.

1
Bevaka tråden