Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Martin Rudolfson
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2001-12-21
  • Senast aktiv 2020-12-29
  • Antal inlägg 282

Foruminlägg

De senaste inläggen Martin Rudolfson har skrivit i forumet.

Intressant!
Du får gärna rapportera fortsättningen.
Hur arbetar color sync med två skärmar. Har aldrig ens försökt. Men kan man tänka sig att bildens profil kalibrerar sig gentemot skärmens (som den öppnas på) profil, för att sedan se fel ut när den släpas över till den andra skärmen?
Men på din beskrivning verkar det inte så.
Jag är nyfiken på om bilden blir riktig i förhandsvisning om den öppnas på lcd-skärmen från början?

MR

läs det lilla dokumentet på installationsskivan. Där står allt om vilka uppdateringar som är nödvändiga. Så går det kanske "problemfritt".

mr

PS!
Classic kräver 9.2 för att fungera,
Eventuellt så står det inget om att osx partitionen ska vara max 8 gigabyte om burken är av vissa äldre modeller. Men sök i forumen så ser du detta diskuterat förut.

Kanske en korrupt "prefsfil". Jag råkade ut för det i ett annat sammanhang för en liten tid sedan. Faktiskt för första gången sedan flytten till OSX. (I gamla systemet hände det ofta) Så det tog lång tid att tänka i de banorna.
Inte det första jag skulle titta efter i ett fall som ditt heller, men du står ju inte på ruta ett precis och då kanske det är dags att gripa efter halmstrån...

mr

Ja mitt gmail (som jag inte använder) skaffade jag genom att bara klampa på på beskrivet vis, men nu fick jag bekräftat av en anhörig att det ligger någon begränsning i sättet som gmail delas ut, det är en tjänst under utprovning. (och jag törs inte förlita mig på den)
hmm. dessutom undrar jag om inte det som är listigt med gmail är tjänsterna det ger en organisation som är ansluten, och google framförallt som kan samla information och rikta sökresultat effektivare mm.

Så här står det i MacHjälp.

-Öppna Systeminställningar och klicka på Fildelning. Klicka på Tjänster om det behövs.
-Markera Windows-delning i listan och klicka på Start.
-Klicka på Konton och markera namnet på det användarkonto som ska dela filer. Ange lösenordet för den användaren.
-Under tjänstelistan visas datorns nätverksadress. Den adressen ger du till Windows-användarna.

Så du behöver inte skapa ett konto till på macen bara för att dela filer. Bara öppna upp ditt konto för Windows-delning så kan man se och spara i Delad-mappen på ditt konto.

snusmumriken

vaddå invit?
Gå bara hit
https://www.google.com/accounts/ManageAccount

snusmumriken

PS!
Jag vet inte om gmail är bättre än yahoo mm. på epost men skaffa ett beta konto kan du göra idag om du vill.

Skuggan har funnits där sedan introduktionen av OSX.
Det finns metoder för att ta bort skuggan. Sök här i forumen efter diskussioner så hittar du säkert både terminalkommandon och sharewaremetoder. Något som hette ung. windowshades (aldrig provat) användes flitigt när OSX kom och kändes långsamt på macar med minispec. Kan bara spekulera i om skuggan går att ta bort på en plats eller alltid över lag.

MR

Ursprungligen av R.Kroc:

Däremot så har just slot-load-modellen av iMac den tråkiga nackdelen att den går inte att starta, om det lilla 3.6V Litium backup-batteriet är slut. (Håller reda på datum mm)

Jag spinner på litet ot men slottisarna brukar fungera fint utan batteri. Själv körde jag flera år utan. I OS9 så kvaddas en viktig fil i systemet som har med fleranvändar-starten att göra. Det gör att macen låser sig i startproceduren. Den filen går från ca 1000 K till 40K varje gång den batteridöda datorn blir strömlös. Så vid strömavbrott och om man rycker nätsladden så måste startskivan i. Jag kommer ihåg att det var bekymmersamt (hade en kopia på den där filen på HDn) men problemet försvann när jag installerade OSX 2001 och sedan glömde jag saken. Använder forfarande burken men har satt i ett batteri i vintras.

MR

Bildskärmen verkar gammal och osynkad. Är det huvudvärksnivå på skiftningarna eller kan man leva med dem?
Det går förstås att ha mycket kul med OSX i en gammal imac om man gillar att nörda sig. Tänk på alla kul saker. SSH-server, mailserver och webserver bara en knapptryckning bort. Och alla kul utvecklingsverktyg som gömmer sig i systemet. Perl, Python, Java etc. Men värt pengarna att be någon att fixa upp en skärm på glid...
Vem har erfarenheten av vad det kostar?

mr

Det var iSync prefsfilen som var korrupt.
Jag har haft samma gradvist uppgraderade system sedan 10.1. och aldrig haft några allvarligare tillbud. Detta kom efter ungefär tio brutalavstängningar på rad i samband med ett krånglande classicprogram (från 93) som jag tillfälligtvis ville köra. Att just isynkfilen råkade bli korrupt var väl otur bara. Jag brukar ha isynk symbolen och några till igång i menyraden, men fick tänka bra länge innan jag kom på att findern kanske dog just när den symbolen brukade kika fram.
Eftersom jag bara slog ihjäl filen så vet jag inte på vilket sätt den var korrupt.

mr

Ursprungligen av kjelle:

och det går inte att tvångsavsluta Finder? (command+alt+esc.)

Det går till synes att tvångsavsluta (starta om finder) men den den visar inga symptom på förändring och ger sedan svaret svarar inte, Badbollen fortsätter att regera.

mr

Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Du råkar inte ha något startobjekt (kolla i Systeminställningar > konton > DittKonto) som ligger och spökar?

Nu är allt borttaget ur startobjekt. Där låg virex och itunes och icall.
Men badbollen som signalerar finderns dysfunktion regerar ännu. Jag har mördat ytterligare preffiler men inget resultat.

chatissimo

Rapport 2
(var bara tvungen att se om jag raderat just den fil som Niklas föreslog innan jag postade)

Nu har jag varit inne och sluggat mig fram med terminalen. Jag har dödat preffiler som ser ut att röra inställningar för systemet och findern mm. hej vilt i Library/Preferences. Visst har jag lyckats stänga de öppna fönstren, nollställt bakgrundsbild och mer som jag inte vill tänka på, men.
Badbollen är kvar. Finns det någon mer övergripande inställningsfil man kan nollställa.
Det här börjar kännas som felsökningsprinciperna för gamla MacOS, och det är faktiskt första gången som OSX inte bara fungerar (trots idioten, eller de idiotiska infallen, framför datorn).
Jag undrar hur jag kommer känna mig om jag helt sonika raderar alla preferenser i hela Preffs-mappen på en gång fför att slippa prova mig fram, och det sedan inte fungerar.

mr

Jag har kört rättighetstjafset och alla de vanliga scripten. Kikat med disktool om någon enhet inte blivit utmatad men kan inte se något. mysko det här

Jag försökte logga in en hel dag på en netgear grunka en gång, men jag använde den användare och det lösenord som var angivet i den svenska bruksanvisningen. Men lösenordet var översatt från engelska i manualen, men givetvis inte i manicken... tror att jag hade litet blandade känslor.

mr