Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
stefanprofiler
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Jag arbetar med digital bildbehandling, undervisar, utvecklar och skriver ut bilder för utställningsbruk. Är certifierad av FOGRA i att sätta upp förprovtryckssystem enligt ISO-standard 12647-7 och säljer/installerar EFI RIP-program.
  • Registrerad 2004-12-31
  • Senast aktiv 2018-08-22
  • Antal inlägg 234

Foruminlägg

De senaste inläggen stefanprofiler har skrivit i forumet.

Ursprungligen av mattiL:

Inget jag har haft behov av eller testat, men denna verkar kunna addera texter:
https://itunes.apple.com/us/app/photo-notes-a...

Ska kolla den, verkar vara bra nära vad jag söker.

Ursprungligen av reboot81:

Kan iMovie funka för dig?

Söker mest efter en app för iOS.

Jag tänkte att jag skulle fotografera av gamla bilder. Använder idag Fotoscanner för detta. Men skulle vilja hitta en app som gör det enkelt att skriva en kort text till varje bild. Kanske också spela in ljud,så att min 89-åriga mamma kan berätta lite vem som är med på bilden. Finns den appen?

Ursprungligen av Baron:

Tack @CekariYH!
Jag vill skriva ut med PS som -hanterade- hanterare av färg. Är det ett dåligt val?

Jag hittade driver på Apples sajt till slut. ICC-profilerna finns visst i den.

Nej, det är definitivt inte ett dåligt val. Och blanda inte in ColorSync. Du behöver inte göra några som helst inställningar där. Jag har gjort en lathund över de inställningar som du ska göra för att få en bra utskrift. http://www.profiler.nu/lathund-for-utskrift/

Ursprungligen av Jedih:

Spaceknappen på min Macbook Pro är helt värdelös - jag måste trycka mitt i för att den ska registrera något, men min vänstra tumme ligger av ren vana ute i vänstra kanten på space och där händer ingenting när jag trycker där. Designen med tangentbordet har gått rent för långt när vissa tangenter slutar fungera pga dammkorn etc samt space-tangenten som bara registrera nerslag i mitten. Jag bryr min inte om om datorn blir 3-4 mm tjockare om bara jag får ett tangentbord som fungerar!

Då är det något fel på ditt tangentbord. På min fungerar space utan något problem var jag än trycker. Jag provade nu extremt långt ut på sidan och det var inga problem där heller. Däremot håller jag med om att det är jobbigt när något litet dammkorn kommer in och får någon tangent att fungera sämre. För mig var det frågetecknet som krånglade 14 dagar, men innan jag kom iväg för att fixa den så började den fungera OK igen.
Att det sedan var en helt annan känsla i anslaget och att det tog ett bra tag att vänja sig vid det nya. Men nu har jag har jag gjort det.

Ursprungligen av Erik.dv:

Det kan man verkligen fråga sig. Bridge är förvisso dött (eller har inte uppdaterats sedan CS6).

Bridge uppdaterades också igår till Bridge 2018.

Ursprungligen av D_Odell:

Sorry för sent svar. Men jag kör 1display PRO med prog: display cal (på MacBook retina). Sedan om jag ska göra ett val innan icc profilen sparas (som för den delen sparas automatiskt), så är det mer än jag vet om.. Är det de du menar?

Nej, jag menar att du ska kolla att den profil som du skapat verkligen blir den du ser i dina systeminställningar. Det är först då som programmen kan använda den.

Ursprungligen av D_Odell:

Just nu står den på Adobe RGB (1998) eller menar du något annat?

Om din skärms inställning i dina systeminställningar står på Adobe RGB, då har du valt fel profil. Du ska använda den profil som beskriver din skärms färgåtergivning och det är inte Adobe RGB. Det är en av anledningarna till att det är bra att köpa en skärmkalibrator. När kalibrering/profilering är klar skriver programmet en ICC-profil och ser till att den aktiveras i dina systeminställningar. Sedan läser de program som är färghanterade in denna profil i samband med att programmet startar.

Ursprungligen av CekariYH:

Hur skulle de råkonverterare som kameratillverkarna skickar med veta inställd profil om du inte har kameran inkopplad samtidigt som du kör appen? Och om du använt olika profiler i kameran, tex 10 aRGB och 10sRGB hur blir det då?
Har aldrig kört någon app direkt med kameran inkopplad utan enbart för att överföra filer någon enstaka gång, men flytta 1500 80MB RAW via kameran tar ju evig tid så kör på det gamla sättet med att sätta minneskortet i en snabb läsare.

Det var väl du som hävdade att info om vilken arbetsfärgrymd som kameran var inställd på följde med till Camera Raw? Som jag sa i förra svaret har jag aldrig sett att Camera Raw har den funktionen. Däremot har kameratillverkarnas råkonverterare ofta en sådan funktion. De läser helt enkelt av den metadata som finns i bildfilen om vilken arbetsfärgrymd och bildstil som du valt.

Ursprungligen av D_Odell:

Kör enligt denna standard i ACR innan de tas in i PS:

Prövade att ändra till sRGB och ta in in PS och sen spara filen i sRGB. Samma skit då. Detta är någon bugg, eftersom flera fotografvänner jag frågat inte har upplevt samma strul från PS till exporterad/sparad som fil..

Och i Photoshop har du också Adobe RGB som din arbetsfärgrymd? Och bilden ser bra ut i Photoshop, men inte i andra program?

Ursprungligen av D_Odell:

Någon med lösning på detta problem? Handlar det om hur jag kalibrerar skärmen? För på alla iOS enheter, iPhone, iPad mfl så är färgerna rätt på den exporterade jpeg filen....

Tack!

Misstänker att du har en felaktig inställning när du exporterar bilderna, eller sitter felet i hur du öppnar filerna i Photoshop. Vad har du för råkonverterare? Vilken färgrymd har du ställt in din råkonverterare att exportera bilderna i? Hur ser dina färginställningar i Photoshop ut?

Ursprungligen av CekariYH:

Det är sant att RAW filer inte är konvertrade enligt vald färgprofil, men de innhåller info för tex PS om vad som önskas vid import vilket du iofs kan välja att inte följa via en inställning i PS.

Det var en nyhet för mig att Photoshop/Camera Raw har denna inställning. Trots att jag använt Camera Raw sedan version 1 har jag aldrig sett att den bryr sig om den inställning av färgprofil som jag har i kameran. Däremot vet jag att de råkonverterare som kameratillverkarna skickar med ser vilken färgprofil som kameran är inställd på.

Ursprungligen av CekariYH:

Man kan köra med aRGB på sina RAW och i Photoshop men jag kör aRGB i kameran men under importen till PS så har jag ställt in sä att den direkt omvandlas till sRGB för resten av jobbet. Då får jag min original RAW i aRGB om man skulle få behovet för trycksättning etc. De flesta skrivare etc för oss vanliga döda jobbar med sRGB.

Råfiler har ingen färgrymd, så du kan välja sRGB och dina jpeg-filer kommer att konverteras till sRGB. Dina råfiler, där kan du välja vilken färgrymd som helst när du exporterar ut den i din råfilskonverterare.

Ursprungligen av DIHU:

Hej på er,

Jag ska göra en z-folder med 12 sidor, 6 fram/bak. Jag har tagit måtten från en folder jag gillar och försökt bygga samma i InDesign.

Har jag gjort rätt enligt följande bilder? Kan jag efter att ha lagt in text/bild gå med dokumentet till ett tryckeri och få det tryckt.

Så fort som jag ska göra något i stil med detta gör jag en pappersdummy, där jag lägger in de sidor som ska vara med och sedan viker samman den för att se om det fungerar.

Ursprungligen av Redaktionen:

Även Samsung vill satsa på flaggskeppsmobiler med dubbla kameror, och kommer att utrusta Galaxy S8 med detta på både fram- och baksidan.

Läs hela artikeln här

Jag hoppas att det är två objektiv som de kommer att ha, har de bara två linser i sitt objektiv har de ett katastrofalt dåligt objektiv.
En lins används i ett objektiv, som oftast består av 5-20 olika linser. Att objektiv på engelska heter lens behöver ju inte innebära att vi ska röra till det här.