Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
finansvalp

finansvalp

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Har en Sony Vaio 11" men älskar Mac OS X
  • Registrerad 2007-03-22
  • Senast aktiv 2014-01-01
  • Antal inlägg 27

Foruminlägg

De senaste inläggen finansvalp har skrivit i forumet.

Tack för tipset, tyvärr så har just Macbook Pro Mid 2009 1,5 mm så de passar tyvärr inte

Ursprungligen av Ken:

Har du bytt disk, funkar den bra? Funderar på samma byte i min Macbook Pro.

Gav faktiskt efter och köpte en 250 GB SSD istället. Ju mer jag läste desto lägre blev förväntningarna på SSHD, som jag förstått det så behöver SSD delen av HDn vara på runt 100 GB för att det verkligen ska funka bra (som i t.ex. Fusion Drive).

Är jättenöjd med SSDn även fast utrymmet är begränsat. Märks verkligen skillnad.

Hej,

Är det någon som vet vart man kan få tag på en "5-point pentalobe" skruvmejsel för Macbook Pro Mid 2009 gällande batteriet. Har googlat fram att det är en Pentalobe TS4 skruvmejsel men inte hittat någonstans i Sverige. Hade gärna sluppit betala frakten från England om det går. Känns som en skitsak som jag bara kommer använda 1 gång så känns inte speciellt kul att lägga ut hur mycket pengar som helst på det.

Tack på förhand för alla tips!

Hej,

Behöver en ny hårddisk till en gammal Macbook Pro 15" Mid 2009 och behöver minst 500 GB och inser då att SSD är uteslutet ekonomiskt. Efter att ha läst tråden http://www.99mac.se/forum/t/277889-hybriddiskar-kombinerar-traditionell-harddisk-med-ssd?p=1så verkar SSHD ett vettigt alternativ till vanlig hårddisk men flertalet anmärkte på ljudnivå och kraftig vibrationer vilket inte kändes ok.

Seagate har släppt Seagate Laptop Thin SSHD (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1704041) som, tillskillnad från Momentus XT, har:

  • 5400 RPM istället för 7200 RPM (borde väl dra ner vibrationerna)

  • 8 GB SSD istället för 4 GB (Ökar väl på prestanda till flera applikationer?)

  • 64 MB cache istället för 32 GB (Ökad prestanda?)

  • 7 mm i höjd (500 GB) istället för 9,7 mm (garanterat plats?)

Bör inte detta åtgärda de flesta sakerna som ni lyft upp som problem med den andra? Visserligen är RPM betydligt lägre men borde inte det vägas upp av fördubblad SSD och cache?

Två kort frågor kring
-Macbook Pro har SATA II medan Seagate Laptop Thin SSHD kör SATA III, visst borde det ändå fungera fast jag får bara ut SATA II hastighet?
-Finns det någon fara för att den är för tunn?

Tack på förhand!

(Modifierat SATA benämningen, Tack ketang för påpekandet)

Senast redigerat 2013-06-15 11:57

Hej,

Jag skulle vilja ha Mac OS X 10.8 installerat på ett USB-minne tillsammans med lite diskverktyg för att ha i beredskap när boot hårddiskar krånglar. Jag vill alltså kunna kicka igång en Mac OS X session direkt från USB-minnet.

Är det bara att sätta in USB-minnet som man vill ha det installerat på samt USB-minnet med 10.8 installationen och sedan välja det lediga USB-minnet som destination? Är det så enkelt eller är det något jag måste tänka på?

Sedan undrar jag hur mycket plats en clean installation 10.8 tar? Ska ju få plats med lite diskverktyg också och funderar på hur stort USB-minne jag behöver.

Fungerar USB-minnet sedan i vilken mac dator som helst eller är det anpassat för vilken dator man installerar det på? Kommer använda det på Mac Pro (2007) samt Macbook Pro (varierande årsmodeller, alla unibody).

Jag har letat och letat och det känns som detta borde vara behandlat många gånger tidigare men hittar bara artiklar på hur man installerar FRÅN ett USB-inne (á la Liondiscmaker). Känner mig lite smått dum som inte hittar det men måste söka på fel nyckelord.

Stort tack på förhand!

Ursprungligen av kenjon:

Jag läste för någon månad sedan att den har utgått, blivit ersatt av RT-N66U. Vad det är för skillnad vet jag inte, men jag skulle hellre köpa en nyare än en äldre. De äldre kanske inte får fler firmwareuppdateringar...

Som alla skriver är RT-N66U en nyare modell men 56:an finns kvar. Stora skillnaden är att N66U kan köra 3 kanaler på 5 ghz bandet medan N56U endast klarar två. Så bor du i lägenhet med mycket andra nät i närheten så kommer du märka skillnad (då är 5 ghz bandet viktigare) men annars kommer nog inte skillnaden vara superstor (båda klarar 3 kanaler på 2.4 ghz). N66U har också bättre stöd för tredjepartsprogramvara om du vill hålla på med sånt. RT-N66U har också externa antenner som du kan förstärka så om du bor stort i villa och har dålig täckning så är N66U att föredra.
Båda ska vara kanon routrar så du kommer nog vara nöjd oavsett.

Ursprungligen av jhm:

Om inte dina förutsättningar är alltför dåliga, så får du garanterat över 70 Mbit/s med en Airport Extreme. Jag bor själv i en rejält armerad "betongbunker", och ligger på max mottagning hela tiden. Resultat med bredbandskollen mot internet, ger mig exakt samma siffror med kabel som trådlöst, vilket är 94,2 Mbit/s. Som jag sagt tidigare, köp då en uppsättning PowerLAN-adaptrar av valfritt fabrikat och hastighet, samt en Airport Extreme på öppet köp. Returnera sedan den som sämst uppfyllde dina förhoppningar.

Ingen dum ide, vet dock inte om man kan returnera öppnade produkter, brukar det funka?

Just nu funderar jag på att köpa en Asus RT-N66u router och sedan antingen Asus usb-n66 alt. Ea-n66 som mottagare. Lite dyrt och inte riktigt så snabbt som jag vill ha det men då jag inte tror Powerline fungerar (p.g.a. Separata enlät) så är det just nu det det lutar åt. Kanske testar en Powerline variant också men får komma överens med butiken först då (Sthlm, något bra tips?) I så fall blir det nog Netgears Av 500 kit.

Det är verkligen inget dåligt förslag, tyvärr så verkar min el vara uppdelad i 2 sektioner med var sitt säkringsskåp (sitter på olika platser) och självklart står routern i den ena sektionen och datorn i den andra

Fungerar Powerline produkterna bra nuförtiden? Är det stabila?

Hej!

Jag sitter med en 2xQuad Core Mac Pro från 2008 som jag behöver få in trådlöst nätverk i. Det jag är ute efter är att hitta en riktigt snabb USB Wifi adapter som stödjer så nära 3x3 som det går att komma då jag behöver 5 ghz stöd p.g.a alla nätverk runt omkring.

Vet någon rikigt snabb USB wifi adapter som stöder Mac OS X? Alla tips mottages gärna!

Tack på förhand

Ursprungligen av keptang:

Den är inte ersatt av N66U, båda finns än så länge.

Det fina med dessa routrar är att det utveckas en hel del med trevliga firmwares från tredjepart om man vill använda det.

Ett litet varnings finger för Asus RT-N56U när det gäller tredjeparts firmware. Den routern använder en systemarkitektur (Ralink) som inte är så vanlig (Ej Broadcom som är den vanligaste arkitekturen) . Själv routern verkar alla vara överens om att den är riktigt bra men som sagt, vill man använda tredjepartsprogramvara så skulle jag rekommendera N66U eller någon annan Broadcom baserad router.

Senast redigerat 2012-08-20 22:31
Ursprungligen av finansvalp:

Underbart! Stort tack, så fort jag får in WD disken ska jag göra det i så fall. Rapporterar sedan hur det gick.

Vill bara rapportera att det fungerade klockrent. Första booten efter att ha kopierat över till nya HDm och satt in den i Bay 1 så tog det lång tid innan jag kom in i Mac OS X men i övrigt har det fungerat perfekt. Körde både diskverktyg och diskwarrior innan och efter för att säkerställa att det den kopierade över var schysst samt att se att allt fungerade efteråt.

Stort tack för hjälpen om CCC!

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Med Carbon Copy Cloner kan du klona bootdisken medan du kör.

Men man ska kanske inte hålla på med alltför mycket aktivitet i datorn under tiden kloningen pågår.

Underbart! Stort tack, så fort jag får in WD disken ska jag göra det i så fall. Rapporterar sedan hur det gick.

Ursprungligen av wilhelmsson:

CCC - Carbon copy cloner går förmodligen fortast. Då får du EXAKT samma data på nya HDD'n som på den gamla.

Tack, det var ett bra tips, skall testa det när jag förstått hur man kan föra över bootdisken innehåll medan man kör datorn, men det kan jag leta på annat håll

Ursprungligen av wilhelmsson:

Edit: som skrevs innan, finns OTROLIGT mycket information om detta på forumet, för ytterligare information SÖK

Som Jag skrev så har jag sökt, har sökt på bootdisk, mac pro hårddisk m.m. Uppenbarligen så söker jag på helt fel ord, har ni några tips? Har hitills hittat för Macbook Pro och något kring Powermac 4. Alla tips mottages gladeligen...

Hej!

Håller på att beefa upp min Mac Pro 2008 (som ni kanske har märkt i tidigare tråd) och nu är det dags för hårrdisken. Har beställt en WD Caviar Black WD1001FALS och funderar nu på hur jag enklast byter ut min bootdisk till den nya? Kan jag använda Time machine på något bra sätt? Har 3 diskar till installerade i datorn som jag kan använda för backup.

Vad är smidigaste sättet tycker ni? Den bootdisken som sitter i fungerar felfritt, bara för långsam och för liten.

Har sökt i forumet men inte hittat för Intel Macar. Har Snow Leopard 10.6.4 installerat

Tack på förhand!

Ursprungligen av Csoft:

Vet inte hur det är nuförtiden men förr iaf på Nvidia så var det olika storlekar på ROMen också.

Pengar finns att spara men det kan också bli dyrt om man inte vet vad man gör. Det finns någon som brukar sälja flashade kort på blocket. Kan kanske vara ett alternativ?

japp, det är olika storlekar men tydligen finns det en del ledigt på standardkorten och där går det precis att klämma in EFI och det är det som har gjorts nu.

Visst är det en väsentlig fråga om det är värt det eller inte. Man sparar ungefär 1150 på det vilket kanske inte är så värst mycket men det är ändå 54% billigare. Står just nu mellan att köpa standardkort i början på vecka och flasha eller vänta tills jag kommer till USA om en månad och köpa det i en Apple Store, då är prisskilnaden inte lika stor. Alltid svårt att vänta dock...

Ursprungligen av studiox:

Finns en GIGANTISK tråd om detta på macforums.com - där får du all hjälp

Hittade inte det på macforums.com, syftar du på macrumors.com? Hittade ingen stor tråd om det på macforums.com.

Problemet är att de hänvisar till grafikkort som säljs i USA och jag vet inte om de är likadana som de som säljs i Sverige. Därav min undran.