Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Eclipse

Eclipse

Medlem
  • Registrerad 2002-01-02
  • Senast aktiv 2021-08-25
  • Antal inlägg 484

Foruminlägg

De senaste inläggen Eclipse har skrivit i forumet.

I min strävan efter den "ultimata portabla tv-studion" har jag nu hittat en film där han säger att det går bra att koppla två eller fler kameror till Final Cut Pro för exempelvis för filmer till Youtube. Perfekt!

https://www.youtube.com/watch?v=zVSC68T_6w4

Man kan köpa MacBook Air med 8 GB RAM + Final Cut Pro och den ledande frågan är givetvis om det räcker med 8 eller om man helst ska ha 16...
16 GB RAM = 19.000:- (knappt)
PowerBook Pro 16 GB RAM = 22.000:-

Det skiljer rätt lite i pris och fördelen med den där redigerings manicken på tangentbordet känns högst påtaglig!
Nackdelen med Pro är givetvis att den väger mer.

Vad gäller den interna lagringen tänker jag mig att det får räcka med 256 GB fast minne och i stället komplettera med externa minnesdiskar allt eftersom behovet uppstår. Det mest extrema är 2 TB under locket för ytterligare 10.000:-. Jag ser ingen poäng i att släpa runt på så mycket minne. En bärbar dator kan man trots allt tappa...!

Ja, mest lite tankar!
Jag försöker gå med på MacOS Rumours forum, men det verkar ta tid...

Billigare än en ny dator men inte roligare!

"Bluetooth USB-adaptrar"
https://www.kjell.com/se/produkter/mobilt/blu...

Jag ser vad marknaden har att erbjuda vad gäller att spela in film utomhus. Jag tänker mig en tv-kanal med 3 inslag och prat däremellan. 10-15 minuter totalt.

I ett första scenario är jag ensam med allt. Kamera på stativ, mikrofon och jag sitter på stol med datorn på bordet. Jag har manuset i datorn.

I ett andra scenario har jag två gäster, två eller tre kameror och i alla fall två eller tre mikrofoner.

Bord och stol finns ofta utomhus (parker, rastplatser och liknande) och resten tar jag med mig på cykel. Inget av detta har jag nu så jag måste köpa allt. Det finns egentligen ingen budget och är det dyrt så kan det fortfarande vara värt det men då får jag vänta lite.

Jag är djupt imponerad av M1 och efter att ha tittat på Internet förstår jag att MacBook Air faktiskt skulle passa. Jag tänkte först att PowerBook Pro var enda alternativet, framförallt för ingångarna, men den har ju samma ingång som Air, fast bara fler.

Jag har fråga om iMovie, som jag har använt tidigare, men det var 2003-2005... Det vore ju praktiskt om jag kunde spela in i datorn så jag slipper ha media till kameran och importera till datorn senare. Jag minns att filmer tog skitmycket plats, är det fortfarande så?

Vad är grejen med Final Cut Pro? Jag förstår att det är mer avancerat... Produktionen jag tänker mig kan liknas vid Rapport i den bemärkelsen att inte vända på bilden, inga filter eller andra effekter. Enkla skyltar med vanlig text där man kan skriva vem som pratar och raka klipp.

Går det att koppla tre kameror till datorn och köra in tre spår samtidigt? Samma med ljudet, men där kan det räcka med ett spår för tre mikrofoner... antar jag!?

Resultatet ska jag lägga på Youtube sen så det finns ingen poäng att spara filmer med 5K kvalitet eller annat utrymmeskrävande.

Jag får se lite hur jag gör, men jag kan absolut tänka mig att köpa en Air skapligt omgående. (Nåja!!) Det verkar vara en väldigt kompetent dator!

Allright.
Du hade rätt! Det var ingen teckning för 3G/4G inne på bibblan. Klart det inte kan fungera!
Dom har dessutom ett eget Wi-Fi som är gratis att använda. Dock bara att läsa, inte att skriva till Internet.
Det kan man förstå. Annars skulle väl nån skruva fast nån liten dator under nåt bord och strömma warez bara för att det går...!

Hur som!
Man får anpassa arbetsuppgifterna så går deras Internet att använda.

***
http://www.khngai.com/blog/index.php?/archive...
För att kabla Internet via USB och inte använda hela iTunes kan man ladda ner delar av iTunes och det gick bra med Explorer.
Den filen är på 145 MB vilket gör att jag misstänker att det inte är exakt samma fil som man blir hänvisad till via FireFox.

Jag låter det vara osagt, det fungerar i alla fall.
7-ZIP finns här: http://www.7-zip.org/download.html

Jag installerade:
AppleApplicationSupport.msi
AppleMobileDeviceSupport.msi

På sidan står att man inte behöver den andra filen och det kan mycket väl vara så. Sidan är från 2009, och mobilmecket kan mycket väl vara inbyggt i nyare Windows, som det jag använder, 8, vilket inte är det senaste... som ni vet.

QuickTime ställde jag mig lite frågande till vad det skulle göra för nytta. Det gör det säkert men det kan jag inte redogöra för!
Jag installerade aldrig det.

Jag rekommendera inte Applefolket att utan vidare installera hela iTunes på en Windows-dator för det trasslar med annan mjukvara. En klassiker. "You have been warned!"

Tur var väl det att jag tog mig tid att fixa med detta nu, för väl på fiket i samma byggnad fungerade inte Intenetdelning via Wi-Fi från telefonen men via USB kunde jag arbeta i 2 timmar och det var ju glädjande! Snabbt går det också! Mycket snabbare än kommunens fria LAN! Fantastiskt!

Galet, men nu verkar det som om det fungerar i alla fall!!
Jag måste ut på stan nu och testa! Jag återkommer med rapport, så avvakta med svar!

Detta är ju jättebra om ni som är Macfolk känner till, så ni kan hjälpa era vänner med en iPhone och Windowsdator!
Detta är ju skitsvårt att komma på själv, men så sjuuuukt användbart för attan så fort det går att dela internet på telefonen!
Jag är mycket imponerad!

Om vi börjar med datorn, hur pausar och startar du nerladdningen?
Jag har Firefox och när man avbryter och fortsätter så börjar den om från början! Varje gång!

Mina båda laptop är identiska, skapligt, med Windows 8.
Hur säger man till Apple att deras hemsida är trasig!?

Det jag/vi gör är att ladda ladda ner en vanlig fil! Det är ju inte High-tech....
Tvärt om! Samma idag som för 25 år sedan! Faktiskt!

***
Vad gäller telefonen finns många siffror att välja på. 10.2.1 (14D27)
Jag har laddat uppdateringar till telefonen skapligt nyligen....

Operatören är TRE, Hallon.
Kopplingen till själva internet fungerar, för jag kan fortfarande lyssna på di.fm, den strömmande radion! Det är till datorn det trasslar!

Jag har varit på Bibblan, två olika platser. Där finns bara fyra nät synliga. Två olika fik där det andra fiken fungerade i två dagar men inte det första fiket...

Det första fiket och bibblan ligger i samma byggnad. Kan det vara så att deras nät är så starkt att det trasslar med telefonen!?
För telefonens sändare kan inte vara stark! Den drar ju knappt någon ström, trots streaming!

Det är omöjligt att uttala sig i det specifika fallet, man får ju tänka på det.
Två saker slår mig:
1. Det är ju skitsmart av din arbetsgivare att ge dig en telefon och tillåta privat användning!
Då slipper dom trassla med arbetstider....
Du skulle i teorin faktiskt kunna lämna telefonen på arbetet och använda den i arbetet och på arbetet.
Nu beror det givetvis på vad du gör och hur ditt arbete ser ut.
Du är ju fortfarande kontaktbar med din egen telefon, för dom det berör, så att säga!
Måste du svara på arbetets telefon på vardagskvällar och på helgen?

2. Är du inom det kreativa yrket kan jag även meddela att olika designgrejer och programmering och annat som är gjort på "fritiden" även tillhör arbetsgivare om det är gjort på deras dator och med deras mjukvara.

Om det skulle vara så att du skulle tjäna pengar på något då kan dom faktiskt, med all rätt, hävda att din idé och ditt arbete tillhör dom, för det är ju gjort på deras dator med deras mjukvara! Sen att du gjort det på din "så kallade fritid" är ju i sammanhanget svårt att exakt redogöra för när det är.

Ännu värre blir det ju om du får kontakter som är relaterade till din briljanta och fantastiska idé! Förutom personer kan det vara länkar, e-post.... vad som helst. Bilder.

Har du då allt detta samlat på din jobbdator och på din jobbtelefon så kan det bli jäkligt komplicerat att senare försöka förklara att det "inte hade med arbetet att göra".

Det är ju faktiskt så de flesta yrken ser ut. "Man skapar sitt egna arbete." Företag, produkter och tjänster utvecklas inte av sig själv utan av de som arbetar på företaget, de anställda. Som anställd är man livegen i den bemärkelsen att man alltid är anställd. Man är anställd även på natten, på helgen, på semestern. Alltid. Allt tänk du producerar under dygnets 24 timmar tillhör din arbetsgivare.

Arbetsgivaren är väldigt tydlig med att påtala detta den dagen framgången är ett faktum! Innan dess är det inte så noga.

**
Jag har faktiskt varit med om samma sak, fast åt andra hållet. En projektledare från en reklambyrå ringde till mig och frågade om jag ville hålla i en utbildning. Det var oerhört kort varsel, lite senare samma dag... jag trodde han ringde "i reklambyråns namn", men det där var nåt han fixade med vid sidan av.

Alltså, vad jag säger är att det är inte heller lätt för dina "egna kunder" eller "egna kontakter" att fatta att dom inte vänder sig till företaget du arbetar på när det är dit dom ringer, eller den kontakt som dom är hänvisad till...

**
Det finns en poäng i att stå för sina egna kostnader, tro mig!

Jag har två telefoner och det är faktiskt oerhört praktiskt!

Du ska tänka på att telefonen tillhör företaget, så även allt innehåll i telefonen.
Hur kul är det att lämna ut dina... ja, vad som helst! Bilder, kontakter, kompisar... allt till din arbetsgivare!
I och med att den informationen finns på en enhet som i juridiskt mening tillhör din arbetsgivare är all information också deras.

Det skulle jag INTE gilla!

Sen är det skönt om du vill vara lite ledig också!
Tro det eller ej, men så är det faktiskt. Det finns ju ingen naturlag som säger att man måste vara tillgänglig hela tiden.
När du leker med dina barn (??) kan du lämna jobbtelefonen hemma. Sällan är saker så viktiga att de inte kan vänta en liten stund. Du kan ju ringa tillbaka sen.

Det fungerar inte att dela internet inne i stan, men hemma inga problem?
Min teori är att Wi-Fi näten i stan strålar för starkt och de krockar med telefonens.
Kopplingen fungerar men är "begränsad", vilket innebär att surferiet inte fungerar.

Jag har två datorer med Windows 8 och vill pröva koppling till Internet via USB.
Men för det behöver jag drivrutinerna till iTunes, men när jag laddar fungerar bara 75,8 av 196 MB!

Man måste ladda hem hela iTunes, men inte installera hela.
Här är hur det går till:
http://superuser.com/questions/728928/how-to-...
http://www.khngai.com/blog/index.php?/archive...

***
Finns det nån med Windows där ute...!?
http://www.apple.com/se/itunes/download/
iTunes 12.5.5 för Windows (64-bit)

Fungerar det för er att ladda ner filen!?

Det kanske är så... Verkar som hela dator aset är paj...

Den matar bara delvis ut systemskivan, tillräckligt lite att man inte får tag med den med fingret. Kanske nåt verktyg.

Säljes:
WD Scorpio WD2500BEVE - hårddisk - 250 GB - ATA-100

dator ingår. kvitto finns om 30 dagar...
bruten förpackning, i övrigt oanvänd.

Seagate Cheetah 15K.5 73GB U320 68-pin
SCSI-2 disk, tre år gammal.
dator ingår inte. kvitto finns.
bruten förpackning, i övrigt oanvänd.

***
Tack för assistans! Man har viss erfarenhet av denna typen av experiment...!!

Ha!! Kul! Ingen som svarar!! Betyder väl att ingen vet!!

Jaha... där ser man!? "Left to my own devices..."

Tack!! Spännande... Det kommandot har jag aldrig hört talas om tidigare.

Det fungerade att plocka ut Leopard-skivan...

Men det fungerar inte att trycka på C för att starta från Panther-skivan, som var den skivan som kom med datorn. Inte heller att trycka på musen för att få ut skivan!

Rörigt detta... För länge sedan har jag ett svagt minne att man kunde trycka på c+d fär att starta från cdskiva, men det är kanske jag som minns fel...?? Jag har testat lite olika varianter nu, men tydligen inte det rätta. Även kollat manualen, men där stod inget om detta...

***
redigera:
Jag har också diverse gamla OS skivor som jag tänkte testa...

Senast redigerat 2010-02-16 18:26

Hallå!?

Nu har jag satt i disken och skruvat tillbaka alla skruvar...

Då är disken givetvis oformaterad. Jag har nu tryckt in Leopard-skivan i datorn, men den blinkar efter OS att starta från. I original-cd skivan står, tryck C under uppstart. Funkar ej. Tänkte pröva med original cd, men hur får jag ut Leopard skivan!? Dags att skruva igen, kanske...!?

Man kan tydligen inte köra Leopard på en blank disk??

Jag har den skivan, Installera och återskapa program... Hur får jag ut cd-skivan??

Nej, kanske inte. Men det är lite sent att komma på det nu!

Jag köpte min dator 2003. Det jag undrar över är att det även då tänkte man att man skulle byta batteri och RAM men tydligen inte hårddisk!! Intressant...

Väntar på min disk från inWarehouse... Spännande och se när den kommer. Jag vet inte riktigt hur det fungerar. Men, men... Det löser sig väl!! Får kolla på OS hemma om kvällarna i stället. Det funkar det med!!

Det var det jävligaste... ursäkta ordvalet, men hur fasen kan man göra en sån ingenjörsblunder!! Dessutom från Apple, av alla!!

Jag har en sån blå toalettstol som finns på bilden.

Denna köpte jag:
WD Scorpio WD2500BEVE - hårddisk - 250 GB - ATA-100

Enligt inwarehouse är den skickad. Se om den kommer i morgon då... Annars blir det ett onsdagsprojekt, och det funkar det med!!