Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
xerxes42

xerxes42

Medlem
  • Plats Lund
  • Sysselsättning Systems Specialist / MySQL DBA
  • Registrerad 2006-09-25
  • Senast aktiv 2015-07-02
  • Antal inlägg 92

Foruminlägg

De senaste inläggen xerxes42 har skrivit i forumet.

Jag kör Debian Lenny på min Mac Mini 1.25GHz G4. Snurrar mailserver och lite andra tjänster på den i dagsläget. Klockrent.

Jobbar med både Debian och RedHat och jag kör hellre Debian privat om jag får välja. Men det är ju en smaksak. Rent funktionsmässigt så fungerar Debian lika bra på PPC som x86.

http://www.inwarehouse.se/Product.aspx?prd=1083308

Jag använder föregångaren E232 tillsammans med min Mini sen snart två år tillbaka och den har fungerat klockrent! Den nya E240 är bara en nyare modell så jag ser inger orsak till att den skulle vara sämre!

/Xerxes42

http://www.99.se/naetverk-saekerhet/110286-det-aer-helt-omoejligt-att-fa-tradloest-naetverk.html

Det verkar som avatar, aktiv-tid, inlägg blivit nollställda och plus försvunnit för mig.

/xerxes42

Redan fixad

Senast redigerat 2007-04-28 22:38
Ursprungligen av sebbe84:

yes hittar routern via safari.. yes.. internet funkar som vanligt utan routern om det var det du menade ? ... kan som sagt inte så mycket om detta så jag vet inte mer info jag kan ge ni får fråga så svarar jag men jag har bara gjort grunläggande inställningar... skapat ett nätverk som ibooken hittar.... men någor internet funkar inte med routern... på någon av datorerna

1. Om du ansluter till routern och tittar under status nånstans så kan du se om du har ett ip-nummer på WAN-anslutningen. Om inte så ansluter inte routern mot internet och då fungerar inget. Prova att byta anslutningsteknik (DHCP,PPPoE, statiskt ip eller liknande).
2. Får iBooken ett ip-nummer när du ansluter mot routern? Om inte kontrollera att DHCP är aktiverat på routern.
3. Om iBooken får ip-nummer men inte kommer ut på nätet så kontrollera att routerns address står både som DNS och gateway/router i nätverksinställningar.
4. Skapa ett öppen trådlöst nätverk för att se om du kan ansluta och komma åt internet. Kom ihåg att starta om airport när du ändrar inställningar så att datorn får söka efter nätverket på nytt.

Xerxes

Ursprungligen av SkrotNisse:

Nu fungerar den, jag bytte till ethernet kabeln som kom med routern, men är 100% på att jag kopplat till den röda "1" porten förut...

Nu står den i källaren och signalen blir sämre ganska fort så jag ska flytta upp den till mellanvåningen, men jag ställer frågan ifall signalen inte blir så bra som jag skulle vilja ha den:

Finns det något sätt att förbättra signalen ? Byta ut antennen ? Eller är det en annan bättre Wifi router som gäller ?

Skrot Nisse

Det bästa sättet för att förbättra signalen är ju att skaffa en en accesspunkt som du ställer på mellanvåningen och som sedan bryggar anslutningen ner till routern. Vet inte om DI-524 stödjer det men någon form borde den ju klara av.
Du kan ju skaffa en antenn med högre effekt som du ansluter till routern men du kommer ju fortfarande ha svag signal från datorns nätverkskort till routern. Du kan ju prova men jag är lite skeptisk.
Annars kan du mixtra med i vilken vilken antennen på routern sitter. Har för mig att de är helt rundstrålande med ganska smal spridning vertikalt. Det kan ge lite bättre signal.

Personligen skulle jag använda en Linksys WRT54G som router och en WAP54G som accesspunkt på mellanvåningen för att skapa ett nät med större/bättre täckning.

/Olof

Ursprungligen av SkrotNisse:

Jag har läst lite i trådarna ang. ovannämnda router.

Jag har nyligen köpt DWL-922 wireless G kit och
får inte routern till att komma ut på nätet.

Jag har fått den till att visa sej trådlöst och jag kan
koppla upp med WEP säkerhet, men jag kommer
inte ut på nätet, ej heller genom en av portarna med
Ethernet kabel.

Jag har en Xycel (eller vad de heter) modem från Telia
som har 4-portar.

Tips ?

--

Jag såg även skrivet att det inkluderade USB adaptern
DWL-G122 inte är något att ha... Jag har inte provat den
än, men vad är felet ?

Skrot Nisse

Om d-linkens wan-port är ansluten till den röda porten på modemet så ska den ansluta mot Internet automatiskt. Du kan kontrollera under "Status-fliken" i routerns administrationsgränssnittet om du har ett externt ipnummer. Har du det så ligger antagligen problemet i att din dator inte får en korrekt DNS-server av routern.
Gå in i nätverksinstaällningarna på din dator och ange routens address som DNS-server. Behåll att datorn ska få sin ip-address via DHCP.

/Olof

Kan det inte vara så att OS X är ställt att starta i "verbose mode"? Då visas ju alla bootmedelanden på skärmen. Har för mig att man kan använda Xupport för att ändra om det till standard.

I senaste avsnittet av Studio 60 on the Sunset Strip använder Matt Albie (Matthew Perry) en svart MacBook att skriva manus på.

Undrar om det är någon som vet ett bra ställe där man kan äta frukost/brunch på fredag förmiddag? Ska träffa en bekant vid 9 men jag har ingen koll på etableringar som öppnar så tidigt... Kom med bra förslag!

Själklart beror genomströmmningen mellan två interface på mer än hastigheten på interfacen.
Det jag menar är att om man använder en äldre pc med linux kan man få bättre prestanda än om man köper en D-link eller annan bugdet router. Den datorn som jag har som brandvägg/router ärn en PIII på 600MHz med 128 MB RAM och två 3COM Etherlink nätverkskort. Jag kan utan problem få en genomströmmning mellan 40 - 60 Mbit/s beroende på vilka andra tjänster som körs och det gör att man kan undvika att routern blir flaskhalsen i nätverket. Nackdelen med den här lösningen är ju att den är långt ifrån optimerad för att skyffla trafik mellan nät men för en hemanvändare så kommer man ganska långt med det.

Ofta är det så att enklare routrar och speciellt då de som är kombinationsenheter med switchar endast har en 10Mbit/s anslutning på WAN-porten. Så länge man har långsammare Internetanslutning gör det ju inget men om man sitter på en t.ex 24/1 ADSL lina så blir ju routern en ordentlig flaskhals. För att undvika detta kan man antingen köpa en dyr router eller bygga en kombinerad brandvägg/router av en gammal linux-burk och sen köra med två 100Mbit/s interface i den. Det är vad jag gör numera. Då blir iaf inte routern flaskhalsen i nätet...

Då är det ju mer en form av "traffic shaping" men resultatet blir ju liknande. Det går väl att filtrera trafik på vissa portar till specifika interface och sätta bandbredd i IOS men det kanske är lite overkill för hemmabruk...

Det är ju enklare om man kör en miljö helt med IPv6 men det är ju tyvärr inte så vanligt än.

Ursprungligen av Baron:

Jag vet inte ens vad du pratar om?!

I IP version 6 så finns det inbyggt stöd för att prioritera olika sorters trafik så som video, VoIP och så vidare. Alla paket får en prioritering och beroende på den så kan man garantera en viss bandbredd för en viss sorts trafik. Det finns inte i IP version 4 som används mest idag.

Så länge du kör IP v4 finns det inte stöd för trafikprioritering. Vet inte om det finns någon annan lösning än att köra IP v6 med trafikprioritering men jag vet inte om Airtunes stödjer det.

Ursprungligen av HannesP:

xerxes42: med tanke på bakgrundsbilden är det lite motsägelsefullt att du inte ens har iTunes i docken...

Använder inte iTunes så mycket, bara till att ladda iPoden. Lyssnar nästan bara på musik från stereon för att ljudet i datorn är kasst även med bra hörlurar.
Mer Denon och Bowers & Wilkins åt folket!:D