Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
xerxes42

xerxes42

Medlem
  • Plats Lund
  • Sysselsättning Systems Specialist / MySQL DBA
  • Registrerad 2006-09-25
  • Senast aktiv 2015-07-02
  • Antal inlägg 92

Foruminlägg

De senaste inläggen xerxes42 har skrivit i forumet.

1. Har du fysisk kontakt mellan datorn och routern? Det finns en lampa på routern som visar om det finns anslutning på porten.
2. Har du provat att ansluta med en annan kabel för att se om det är kabelfel?
3. Om du sätter ip statiskt, kan du pinga till routern?

Rent spontant så känns det som det är något fysiskt fel med porten.

Senast redigerat 2006-04-18 14:36

När du tittar på filen i Finden heter filen test.html eller bara test? Spara den inte i html-format utan som vanlig fil med ändelsen .html istället så bör det fungera bättre.
Sen kan det vara värt att satsa på en bättre editor som t.ex Smultron.

Kan det vara så att det behövs en ny firmware på routern? Har du kollat tillverkarens produkt-sida? För det mesta få finns det ju mer omfattande manualer och information om modellen där. Gigabyte är ju inget stort märke här och jag har aldrig använt det men nån slags information borde väl finnas på deras hemsida.

Att du får en ip som börjar på 169 och en subnätmask på 255.255.0.0 beror på att datorn inte får något ip från DHCP-servern och tilldelar sig själv en address.

Om det går prova att binda ett specifikt IP till varje dator i DHCP-servern. Det gör att datorn alltid får samma IP och då bör ju risken för kollisioner vara minimal. Det brukar finnas under inställingarna för DHCP-servern att man kan binda en MAC-address till ett ip. Vet inte exakt hur det ser ut i Gigabyte's gränssnitt men det brukar ligga där.

Ursprungligen av irrelogical:

Vad för kuligheter hittar ni på med erat kluster? Har hittat massor med livecdlösningar för dito prylar, men har aldrig riktigt hittat något användningsområde för det.

Eftersom det bara är ett 10 poängs projektarbete hinner man ju inte med hur mycket som helst och vi inriktar arbetet mot ett rent prestandakluster (liten eller ingen redundans mellan noderna) så är ju tillämpningarna ganska begränsade. Men de tester vi kör är program som använder MPI för att skicka meddelanden mellan processerna på noderna. De som vi testar just nu räknar bara ut primtal men vi jobbar också med några doktorander inom bioinformatik som behöver leta igenom stora datamängder efter korrelerande värden.
De tester vi kört för att mäta prestandan (med HPCC) så har vi ungefär 10.2 GFlop och det skulle kunna vara mer men mängden RAM varierar ganska kraftigt mellan noderna (mellan 512MB och 2GB) och testerna kan därför bara utnyttja 512MB på varje nod. Lite synd men det ger ju iaf en bra fingervisning om prestandan.

Tanken med projektet är att vi ska utvärdera om det är värt att satsa på ett större linuxkluster istället för en Sun beräkningsmaskin. Eftersom en hel del forskning inom AI och bioinformatik pågår på skolan så behöver de all beräkningskapacitet de kan få. Är det dessutom förhållandevis billigt är det bara plus i kanten.

Om man tittar på lastbalanseringkluster så finns det ju mycket fler användningområden. Större server-parker där du kör tjänster som sprids över flera maskiner för att ge bättre prestanda och tillgänglighet. Körde OpenMosix på ett litet kluster hemma för några år sen (8 noder) och det använde jag för att koda mp3or och jobba i PovRay.
Men det är ju lite speciella behov man måste ha för att verkligen tjäna på att utnyttja olika klustringstekniker... Men det är himla roligt att jobba med det och speciellt när man ser vilken skillnad det blir om programmen är skrivna för att köras parallellt.:D

Ursprungligen av Henke:

Intresant presentation. Välkommen till 99an;) (fast du varit medlem i ett år:D ).

Skaffade Plus för några veckor sen så jag tyckte väl det var dags att prsentera sig ordentligt.. :rolleyes:

Har ni aktiverat fildelningen på datorerna? För att göra det i OS X gå in i systeminställningar och välj delning (sharing). Där måste du starta Personal File sharing eller Windows file sharing beroende på om du ska dela ut till em Mac eller PC.

/Olof

Prova att gå in i Systeminställningar och sen delning (vet inte vad det står på svenska men Sharing heter den). Där väljer du att starta FTP Access. Sen kan du logga in på ett användarkonto via ftp.
Kanske en lösning på problemet?

/Olof

Hej alla barn!

Har visserligen varit medlem här i över ett år men tänkte att nu är det dags för en liten presentation av fenomenet mig.

Heter Olof och läser på Högskolan i Skövde på ett program som heter Nätverks och systemadministrationsprogrammet och blir färdig nu till sommaren. Tyvärr så finns det ingen inriktning mot Mac men så mycket som det bara går så använder jag UNIX/Linux istället för "the one we shall not name". Vissa kurser måste man och då är det bara att bita ihop och när man kommer hem så sätter man sig i en terminal och bara njuter.

Om man tittat på mitt datorbestånd så består arbetsrummet av en PC som agerar filserver och med jämna mellanrum som videodator (Sempron 3000+, 2.5GB RAM, 530 GB HD, Dapper Drake). Den är inte vacker men en bra arbetshäst.
På skrivbordet står en Mac Mini 1.25/512/40 med en Lacie Porsche Firewire DVD-brännare och en 80 GB USB-hårddisk i samma serie. Den kom i slutet på februari förra året och var min första Mac. Den används numer som printer-server + att jag har all min musik på den externa disken + att jag kör backuperna från min iBook till en partition på disken.
Sen har jag en iBook 1.33/1.25/40 som finns där jag behöver jobba. Införskaffade den i slutet på februari för att enklare kunna jobba med mitt projektarbete i skolan.
Sen har jag en klädkammare och där står dels adsl-modemet men också en gammal IBM-desktop som jag fått till skänks och den kör IP-Cop brandvägg. Där står också en Cisco WS-C2912-XL och en Linsys WAP54G.

Just nu har jag varken liv eller fritid eftersom skolan tar upp aldeles för mycket tid men när jag har tid över tycker jag om att läsa och då gärna Peter Hamilton eller Terry Pratchett men det mesta slinker ner. Lyssnar mycket på klassisk musik.

Har alltid lite olika projekt som man ska syssla med när man har tid över och det som just nu är på gång är att börja köra OpenSolaris på PC-servern. Men det blir nog inte förrens till sommaren.

Det som tar upp min tid just nu är CCNA, IT-säkerhets-kurs och projektarbetet. Jag och en student till har byggt och testat ett Linuxkluster baserat på Fedora Core 3 och OSCAR i en labbsal på skolan och nu håller vi på att testa ett Debian-baserat system också. Det är inget stort kluster, bara 16 maskiner men det är ändå himla skoja att jobba med det.

Sen så håller jag på att söka jobb just nu så är det nån som behöver en kunnig nätverksadminstratör är det bara att höra av sig!

Kan tilläggas att jag lyckats övertala min syster och hennes man att slänga ut pc'n så nu har de var sin 12" Powerbook.

Ursprungligen av Hunter78:

Det intressanta är att Apple inte håller mer, utan menar att man bör ligga mellan 40 - 48 Mbps.

Då har dom nog hoppat ner i ett kaninhål och kommit ut i en helt annan värld.
Det kan dom väl få påstå men då undrar man ju HUR dom kommer fram till det och vilken teknik dom i så fall använder. Med olika former av chanelbonding-tekniker så kan man ju skapa ett mellanting mellan 802.11g och 802.11n och komma upp till 108 Mbps men vad jag vet så sysslar inte Apple med sånt. Inte än iaf.

Ursprungligen av Hunter78:

Konstigt att Apple tekniska support och Apple ingenjör säger annorlunda och påpekade att jag har för dåligt nätverks hastighet samt att Apple jobbar på att fixa det. En ny uppdate kommer i framtiden enligt Apple.
Apples ingenjörer säger att ett rent 802.11G med accesspunkter typ basstation och en dator ska ha ca 40 - 48 mbps i överföring vilket är ca 4.6 - 5.5 MB/s. Jag själv kommer inte upp i mer än ca 2MB/s vilket Apple ingenjörer anser är tok för dåligt, vilket är knappt halva hastigheten fast jag sitter bar 4 -5 meter från basstationen.
Apple ingenjörer säger att man bör komma upp i ca 80 % av hastigheten av ett nätverk hastighet. siffran på just 80% har jag även hört från Intel, netgear, Dlink m.m. Har vid ett tillfälle varit uppe i 3 – 3.5 MB/s överföring men bara i några sekunder.

Här finns en okej intro till 802.11 standarden http://en.wikipedia.org/wiki/802.11 Kollan också på CSMA/CA och lär dig hur trådlösa paketöverföringar går till. Då kommer du lära dig att 802.11 använder CSMA/CA istället för CSMA/CD som 802.3 (ethernet) använder. Eftersom du inte har ett dedikierat överföringmedium kan inte kollisionerna upptäckas (/CD) utan alla paket-kollisioner måste undvikas (/CA) och det innebär att paketen måste verifiera att de blivit mottagna. Det tar upp ungefär hälften av den befintliga bandbredden i 802.11g så då kan resten användas för den riktiga dataöverföringen.

Om Apple-support säger att det ska finnas 40-48 Mbps i överföring så har dom antingen ingen koll eller så kör Apple någonting annat än 802.11g.

Vad använder du för protokoll när du delar ut volymerna?
När du anslutit volymen prova med att kolla Get Info, Ownership and Permissions. Välj sen details. Kolla så att användaren och gruppen är korrekta. Ändra om det behövs och även om du inte ändrat något tryck på Apply to enclosed items.

Har för mig att ibland så måste rättigheterna vara begränsade för att man ska få skriva till volymen över huvud taget. Delar du ut med afp så tror jag det kan vara problemet.

/Olof

Hur ansluter du mot nätverket? Ansluter du iBooken direkt till ett modem/jack i väggen eller via en router?

Okej... Först och främst: vad är det som har ip 10.0.2.1? Accesspunkten eller modemet.
Om du inte kan pinga accesspunkten med den trådlösa anslutningen så är det trådlösa nätet felkonfigurerat på något sätt eller så är inte datorn ansluten.
Får datorn som ansluter trådlöst ett ip från accesspunkten? Om du kör med statisk tilldelning så prova att ändra så att accesspunkten kör dhcp och delar ut adresserna.

Har ingen Airport extreme själv men hoppas jag kan vara till någon hjälp:rolleyes:

/Olof

Den erfarenhet av D-links skrivar-servrar tillsammans med OS X som jag har är inget trevligt. Har aldrig fått det att fungera eftersom mjukvaran som printservern behöver på klienten bara finns till windows.

Har för mig att US Robotics har en trådlös printerserver som ska fungera med OS X men jag har inte provat den själv.

Kan väl säga att D-link inte är något speciellt bra alternativ när man kör mac (inte PC heller) men det är min högst personliga åsikt...

/Olof