Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
creability

creability

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2005-04-12
  • Senast aktiv 2015-02-02
  • Antal inlägg 53

Foruminlägg

De senaste inläggen creability har skrivit i forumet.

Ska testa imorgon och återkomma med vad jag finner. Tack! Visste om hur man byter bibliotek men då jag inte dragit hela den filen till backupen trodde jag inte det skulle funka. Vi får se. Men hur som helst: tack för tips!

Jag drog mina bilder från iPhoto biblioteket för att fria upp plats på min gamla Macbook Pro - till en extern HD. Jag kände mig alldeles säker efter att ha backat upp 33.25 Gb data och slängde dem prompt från datorn. Nu, ett år senare ville jag leta rätt på ett par bilder men de kommer inte alls upp som de ska. Varför?
Istället för bilder ligger det massor av mappar med sifferkombinationer och endast ett fåtal av dem innehåller bilder.
Filerna väger fortfarande 33.25 Gb men bilderna jag kan se kan inte ta upp mer än max några tiotal Mb. Någon som har tips?

Ursprungligen av Laseranders:

Den frågan är avhandlad sedan länge. Frågan du lyfter är huruvida man ska strunta i vad som är korrekt och istället följa hemsnickrade regler för att hålla sig väl med en hypotetisk arbetsgivare som är lika barnslig som okunnig.

Jag visste inte att den var "avhandlad" och har ingen aning om vad du menar med hemsnickrade regler. Men vi kan väl enas om att inte enas.

Ursprungligen av Dalle:

Folk som inte kan skillnaden på var och vart... Säger inget mer.

Eller "blev" och "vart"...

Ursprungligen av Laseranders:

Då jag inte gjort någon omfattande undersökning över vad alla enskilda arbetsgivare i Sverige tycker är språkligt korrekt, nöjer jag mig med att bara uttrycka mig på korrekt svenska och hoppas på det bästa. Det blir så många hemsnickrade regler att hålla reda på annars.
Är du orolig för vad potentiella arbetsgivare ska tycka kanske du ska undvika att skriva "svenskalärare". Jag säger inte att det är fel, men du följer inte ditt eget resonemang.

Det var ju det som var frågan, om det du anser vara korrekt svenska faktiskt var/är det eller inte...

Ursprungligen av reboot81:

Behåll den gamla som arkiv/backup. Förslagsvis kör du flyttassistenten, skulle något missas så har du ju då en backup.

Tyvärr åker den gamla ut, när den nya kommer in. Jag måste dessvärre jobba den här helgen så jag får köra det ultratrista "migrera-allt"-alternativet för att vara säker på att det fungerar. Sen inför söndag natt har jag bullat upp med en ny 1TB USB 3.0 drive (ofattbart vad billiga de är nuförtiden!) med min drive klonad på, en USB-sticka med Mavericks installation på. Får väl eventuellt köpa några öl också så det blir gjort på rätt sätt...

Ursprungligen av Laseranders:

Det finns en hel del genomgångar på varför det argumentet inte håller. Det där osynliga är:et som många språkpoliser pratar om finns helt enkelt inte. Att en arbetsgivare väljer att vara så barnslig betyder inte att hen har rätt. Det kan finnas arbetsgivare som bara anställer folk som tror att jorden är platt och då får man väl låtsas om man hemskt gärna vill ha det jobbet.

http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSea...

Eller också kan man tala som svenskalärare lärt ut under de senaste hundra åren, tala på ett sätt som är norm och inte få en möjlig arbetsgivare att höja på ögonbrynen. Men det är kanske bara "tråkiga" jag som tänker så.

Ursprungligen av arlevall:

Jag har en Macbook PRO 13" och gjorde ett geekbench och fick detta resultatet, är det ok för datorn?
Det var en "ganska" dyr dator.

Jämför din med alla andra här:
http://www.everymac.com/ultimate-mac-comparis...

Air är ju ingen arbetshäst vad gäller iPhoto, Photoshop etc, de bitarna försvinner i den slimmade "förpackningen" men jag hoppas inte att den känns slö. det borde den inte göra. Det fanns dock säkert ett skäl till varför du fick för dig att köra Geekbench i alla fall, hoppas du finner svar ovan.

Ursprungligen av CrazyCat:

Som sagt; de/dem i skriftspråk kommer att försvinna - om det tar 10 år eller 50 år vet jag inte, men jag är den som inte nojar och gör motstånd mot utveckling - framför allt inte när den är logisk och sund :-). Varför inte alla använder DOM konsekvent redan nu är en gåta för mig - att det skulle vara mindre "fint" och spegla obildning är ju bara trams - det är texten i övrigt som avgör sådant. Kan man dessutom inte använda de/dem utan osäkerhet så är det verkligen ett mysterium varför man inte går över konsekvent till "dom". I don't get it. Det känns rubbat på något sätt.
De/dem kommer snart bara att hittas i Svea Rikes Lag - där står tiden stilla och har alltid stått stilla.

Tror man vill skilja på vad som åsyftas när man skriver, som i engelskans "they" och "them", de och dem som ju råkar vara helt olika saker. Sen att de uttalas "dåmm" är ju helt OK men talspråk är inte alltid helt lyckat i skrift och tvärtom.

Ursprungligen av Laseranders:

Jag stör mig inte alls på särskrivningar. Det är ett lätt fel att göra och det blir ju egentligen aldrig svårbegripligt på riktigt. Visst finns de där exemplen med en brun hårig sjuk sköterska, men om man missförstår det på grund av särskrivningar är man nog dummare än den som särskrivit. I övrigt tycker jag aldrig man ser särskrivningar som på riktigt gör texten förvirrande. Det finns säkert exempel, men de måste vara nästan lika sällsynta som exempel på att det blir förvirrande av att man inte särskriver…

Däremot stör jag mig ordentligt på när folk använder uttryck fel. Att exempelvis använda bokstavligt talat som ett kraftuttryck eller att säga "om jag får säga det själv" om någonting som inte har ett dugg med en själv att göra. Vissa uttryck har uppkommit för att användas på ett visst sätt och då blir det jättekonstigt om man använder de där de inte passar in.

Jag stör mig även på de som envisas med att det heter "han är bättre än jag" och ska rätta alla som säger 'fel', när "han är bättre än mig" låter mer naturligt och dessutom är fullkomligt korrekt. Konservativa språkpoliser som ska "bevara" (inom massiva sarkasm-citationstecken) språket tror jag vi klarar oss bra utan. Språk utvecklas. Dela med det.

Lägg till "är" i det sammanhanget så får du svar på vad som är rätt och fel. Du får gärna skriva som du vill, jag kan sitta och irritera mig på det men skulle inte påpeka det annat i en "Språkpolisen-spalt". Men bli inte förvånad om en framtida arbetsgivare kanske inte tycker det är helt OK.

Ett ganska angenämt problem har uppstått: från vatten i MBP i7 "late 2011", till svärfars gamla MBP "late 2008" ska jag nu får en av de senaste maskinerna med dubbla grafiken, 16 GB RAM och 500 SSD, jättekul!
Jag har dock dragit mig för att göra en "ren" omstart mellan tidigare MacBooks, senaste gången lyfte jag SSDn från den ena till den andra så var det klart men med den följde ju år av gammalt skräp i form av program, nerladdningar, mail och annat. Nu vill jag starta från början igen MEN jag skulle vilja att "Migration Assistant" kan plocka lite gamla program och annat senare om jag skulle behöva ordna något snabbt.

Keychain ska ju med, privata "library" likaså. Men en grej som hittills inte funkat för mig är att backa up gamla emails och ha dem sökbara. Det gick tidigare, jag hade 40000 emails på en hårddisk, så fort jag skrev in namn eller "subject" i fingerns sökruta kom de upp. Min senaste mail back upp som ligger på separat drive vill inte alls bli genomsökt.

Andra tips? Ska jag clona driven? Varför? Varför inte? Man sitter ju där då, med ytterligare en extern drive som man aldrig kommer använda igen och gör man det inte förbannar man väl sig själv i framtiden för att "just den grejen" inte finns längre.

Om någon gått igenom samma dilemma nyligen skulle jag uppskatta ett par rader.

Tack!

Ursprungligen av wonko:

Lite återkoppling.
Jag lämnade in datorn till Mstore i Sickla. På onsdagen fick jag ett samtal från teknikern - datorn var genomgången och uppstartad. Inga fel. Så när jag hämtade den på torsdagen förväntade jag mig att få betala för felsökningen. Istället blev jag väldigt positivt överraskad av att jag inte behövde betala någonting! Över huvud taget så är jag väldigt nöjd med bemötandet från dem - från mitt inledande telefonsamtal tills jag hämtade datorn. Hög standard och mitt förstaval för appleprodukter hädanefter. Rekommenderar er att använda dem också!

Bästa reklam jag hört, kommer använda dem om olyckan skulle vara framme!

Nej, inte en knökfull disk. Kör en strikt "minimum 15% buffert" på den, sen laddar jag över till annat. Ganska många "page outs" iofs, men inte så mycket att jag borde känna av det lagg jag har nu. Kört "Sophus" över hela disken nu med nylig uppdatering, inga virus. Jag blir inte klok på det här för jag har kört samma konstellation länge och det har funkat toppen. Jag är verkligen undrande, jag brukar kunna hitta den här typen av fel själv men här går jag bet. OK, ska genast zappa PRAM, får se vad det ger men jag är inte hoppfull. Ger det ngt skriver jag här inom en timme. Tack hittills!

Förresten visste jag om Google problemet, jag bara vägrade tro att jag var en av de "0,08%" som drabbats. Spelar på lotto imorgon...

För några dagar sedan kraschade min email, bara mitt gmailkonto som jag kör via IMAP i Mail. Efter inläsning av 15500 emails, I förrgår dök en sökresultat lista helt plötsligt upp i Google under safari som meddelade resultaten på koreanska, mitt konto hade också ställt om till koreanskt språk i Googles webbaserade mail. Idag, helt plötsligt, ställs min "default" säkmotor i safari om till Bing. Datorn (MBP 2.66 i7) har under de senaste veckorna haft ett tydligt "lagg". Bokstäverna medan jag skriver här släpar efter, kommer ibland en sekund eller så efter i en snabb följd. Datorn är slö, att öppna apps är slött, att köra Safari är ibland olidligt långsamt även om bara "Launchbar " och mail är öppna (jag har förvisso bara 4 Gb RAM men få "extras". Om jag kollar i "activity monitor" verkar allt normalt, kan inte hitta processer som jag inte kan härleda till det normala eller i alla fall googla. Finns det ngn förklaring? Kan ngn peka mig till en logg som man kan avläsa för att få förklaringar? Jag skulle vara mycket tacksam för vilken som helst hjälp!

Känns som att Apple tröttnat på folk som i "hemfixar-anda" kommit på, efter 3-4 ginåtonic att de ska "fixa till datorn/telefonen lite". Sen ringer de Apple och gapar. det händer hela tiden fick jag höra av en svensk supportare som satt på Irland. Han sa: "Om du inte 100% vet vad du gör är det många gånger billigare att skicka in din dator för att få den fixad, men det är många som vet vad de gör och det blir garanterat billigare".