Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Niklasinorr

Niklasinorr

Medlem
  • Namn Niklas Lundin
  • Plats Luleå
  • Sysselsättning IT konsult, Macspecialist sedan 1986
  • Registrerad 2002-04-11
  • Senast aktiv 2021-10-21
  • Antal inlägg 129

Foruminlägg

De senaste inläggen Niklasinorr har skrivit i forumet.

SSD farten hänger ju på hur ny datorn är. På en äldre dator med 3Gb-databuss så når en SSD runt 225MB/s. På nyare Macar (2011 och framåt) med 6Gb-buss så kör man i praktiken 300-450MB/s och toppar på ca 500. Med nyare SSD-diskar kan man peaka något högre.

Mac Pro av nyaste modell är en helt annan femma, uppåt 1GB/s...

Kul test:

http://www.macworld.com/article/2146360/lab-t...

Ursprungligen av lensv:

600-700 MB/s är väl mer en teoretisk siffra, eller?

Hur som helst, med tanke på att SSD'n även har betydligt bättre accesstider kan det kanske vara ide att köpa iMac med billigast möjliga disk och sedan köra med TB-SSD för OS (och annat som man vill ha skjuts i). Det bör väl bli snabbare oavsett om man kör "raidat" eller ej?

Man beställer iMacen med antingen den lilla SSD:n på 256GB (eller 1TB Fusiondrive, det är samma pengar och i praktiken ungefär samma fart.) Till det köper man en extern Thunderbolt Raid med så mycket yta man har råd med. Då får man en snabb access till program och systemfunktiner och en stor och snabb diskyta för datan.

De flesta skulle förmodligen klara sig med 1TB fusiondrive som enda disk. Sen kan man ju komplettera med en Thunderboltraid när behovet uppstår.

Ursprungligen av lensv:

Har f.n. en Mac Pro som börjar bli lite till åren, så det är snart dags att byta ut den. Funderar på att ev. göra en "nedgradering" till iMac. Jag fastnar dock då vid nästa fundering, nämligen diskprestanda… Skulle man vinna något på att köra raid i ett externt TB-kabinett jämfört med en intern disk. Alltså, har Thunderbolt en tillräckligt snabb buss för att utnyttja den extra prestanda som raiduppsättningen kan ge?

Svar, Ja! Defintivt! Vi har testat att maxa Thunderbolt 1 med en 8-disks Pegasus raid som vi fyllde med SSD-diskar, ca 1,2GB per sekund levererade den mot en iMac 27". Med Thunderbolt 2 och nya Mac Pro har jag sett siffror på drygt 2GB/sek...

Jag hade skippat Tima Machine som bas i det här systemet. Time Machine är gjort för små installationer, med en till några få användare. Det funkar hyggligt när det är nyuppsatt men det börjar lätt krångla efter ett tag och om man då skall deleta användarnas backuper för att börja på nytt så tar det hundra år.
Time Machine är också väldigt känsligt för korrupta filer vilket det blir då och då i alla system och då kan det ta lååååång tid att göra en backup. Om då det skall göras backup samtidigt på flera datorer så blir det lätt tjockt, servern gör inget annat än att ta backup och när den ena backupen precis är färdig så har det gått en timme och den måste påbörjas igen, när detta sker ungefär samtidigt på 13 användare så blir det jobbigt, både för server, nätverk och användare.

Titta på CrashPlan Pro istället, suveränt system!!!

http://www.code42.com/business/

Om Recovery HD kommer upp men inget annat så är det förmodligen ingen fysisk skada på disken, då är det HFS-filsystemet som har pajat, vilket är det vanligaste skälet till hårddiskkrasch. Du kan testa DiskWarrior eller liknande program för att försöka återskapa filerna men risken är överhängade att du bara får upp gallimatias och fragment av filer men det är ju värt ett försök.

Starta datorn i Target-mode, sätt en firewiresladd (eller om det finns, Thunderbolt) till en annan Mac. Köp Diskwarrior och installera denna på den fungerande datorn och kör programmet mot din kraschade dator. Med lite tur så kan den hitta en massa filer.

När du är klar så kan du formatera om disken, gör helst en helt ny partition innan du blåser på systemet.

Allt ovanstående hade ju löst sig väldigt smidigt om du kört TimeMachine backup mot en annan disk...

Ursprungligen av pesc:

Ursprungligen av pesc:

Det har du helt rätt i. Många problem i HFS filträd skapas av andra orsaker än hårdvarufel i disken. Främst om man lyckas stänga av maskinen hårt (bryter strömmen), får en system panic, eller om datorn inte kan väckas ur viloläge. Problemet är hur man som novis ska kunna veta om disken är hårdvarumässigt hel eller inte. Jag skulle rekommendera att köra igenom något hårdvarutest som läser/skriver till hela disken och köra det några timmar innan jag återanvänder och formaterar om en sådan disk.

Eller så köper man en ny för några hundra eller tar tillfället i akt och uppgraderar.

Om man har backup så är detta ju inget problem, då kör man tills det rasar, formaterar om, återställer backupen, kör tills det rasar igen, formaterar, återställer backupen...

Ursprungligen av Konrad:

@niklasinorr. Du talar säkert av erfarenhet. Men om en disk som suttit i en dator och varit startskiva i tre-fyra år kraschat så skulle jag byta ut den i i alla fall.

Det skulle jag också ha gjort

...men till en SSD-disk så jag hade fått någon bonus på hela operationen. Min poäng är bara att en disk som kraschar inte nödvändigtvis är fysiskt trasig. Har dock på senaste tiden haft några diskar i gamla MacBook som låter "klank-klank-klank..."
Dessa är fysiskt trasiga såklart, men de är också från 2008-2009 så det är kanske inte så konstigt...

Ursprungligen av pesc:

Nu ska jag vara motvalls och säga att det bästa filräddningsprogrammet är ett backup-program (t.ex. Time Machine). Filer som inte har någon backup är dödsdömda (på sikt).

Time Machine är så himla enkelt att köra på en extern disk så det finns ingen ursäkt att låta bli.

Har man backup behövs inga program som Disk Warrior.

Och som flera andra tidigare sagt: Om en disk börjar bete sig konstigt, byt ut! Försök INTE formatera om och köra vidare ett tag till. Det är inte svårt att byta disk på en MacBook Pro (utan retina).

Som sagt, backup är det bästa skyddet!

Angeånde att återanvända kraschade diskar så är detta sällan något problem. Som jag skrev tidigare så är det oftast filträdet som kraschar och det beror ofta på korrumperade filer. HFS är ett väldigt känsligt filsystem (läs "ganska dåligt") och det hänger inte riktigt med i moderna datorer med många filer och snabba I/O. Jag har formaterat massor av "kraschade" diskar som funkar utmärkt efteråt.
Är man lite "anal" som köper man en ny disk och byter, det är som sagt både enkelt och billigt, sen tar man den kraschade disken och köper en liten "hårddisklåda" på Kjell&Co och har den som backup...

Ursprungligen av ijugel:

Hmm ja alltså ordet "formatera" nämns inte öht i skivverktyg, där används istället ordet "radera" – som också jag använde:)

Men tack ändå för tipset!

Perfekt!

Ursprungligen av ijugel:

Har raderat skivan och testat att installera Mavericks några gånger nu utan framgång.

När jag installerar Mavericks verkar det som att det fungerar ända tills slutet av installationen, då går den tillbaks till os x verktygsprogram istället för att starta om sig.

Är det bara börja leta ny disk eller?

Om du menar formatera när du säger "radera" så är det korta svaret Ja!

Ursprungligen av ijugel:

Min hårddisk har kraschat och jag blev tvungen att formatera om den och installera Mavericks på nytt.

Har sett att det finns ett gäng program som utger sig för att kunna återskapa förlorad data, tex wondershare data recovery.

Är det någon här som haft framgång med ett sådant program och kan ge tips eller råd?

/Joel

Oftast är det inget fysiskt fel på disken när den krashar, det är filträdet som går sönder, eller rättare sagt indexeringen om var alla filer ligger. När man då kör ett "Data Rescue" program så kan det söka igenom alla sektorerna och bygga ett nytt index och du "får tillbaka" dina filer utom de eventuellt korrupta filer som orsakade ursprungskraschen.
När du formaterat disken är det i regel kört även om det i teorin går att återskapa överskrivna sektorer på disken. Du kan med lite tur hitta filer på en formaterad disk men i regel hittar du bara filfragment så det blir bara gallimatias av alltihop. De sektorer som inte skrivs över vid nyinstallationen efter formateringen kan ofta också scannas och återskapas med tidigare innehål, men det är ändå inte säkert att det blir något vettigt. Ovanstående gäller vanliga snurrande hårrdiskar, med SSD kan det skilja en del och om du kör en Fusiondrive eller en RAID så kan man inte räkna med att nånting skall fungera att återskapa.

Enda sättet som verkligen fungerar är att ha backup, gärna ofta typ Time Machine eller liknande...

Det finns två typer av hårddiskar, de som har gått sönder och de som ska gå sönder...

Jag får in två till tre diskar i veckan och alla låter som tröskverk, en av dessa tre har ingen som helst backup och har aldrig haft det och det är lika tråkigt varje gång. Dessutom rasar ALLTID diskarna när det är som viktigast att de fungerar, i regel i samband med inlämnande av ett stort jobb/redovisning...

Summa summarum!

1. Hårdddiskar är förbrukningsvara, se bara till att ha datan på minst två fysiska platser...

2. Gör inga viktiga jobb på datorn, då håller disken i all evighet...

Öppna Terminalen och skriv in sudo tmutil disablelocal och tryck enter. Skriv lösenordet och enter igen, då blir det inga backuper sparade på disken...

Är Time Machine påslaget? Om den är det men du inte har en backupdisk tillgänglig så lagras TM-backuperna på den interna disken. Dessa filer syns inte men det är inte helt ovanligt att de fyller upp disken. De ska inte göra det men det sker iallafall...;-)