Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Londongubben

Londongubben

Medlem
  • Plats International user
  • Registrerad 2005-05-22
  • Senast aktiv 2017-07-06
  • Antal inlägg 85

Foruminlägg

De senaste inläggen Londongubben har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Redaktionen:

Apple ökade sin försäljning över internet med 24 procent förra året, och tar därmed andraplatsen efter Amazon.

Läs hela artikeln här

Wall Street Journals artikel handlar bara om webbhandeln inom USA, inte över hela världen, vilket är skälet till att listan bara omfattar amerikanska företag. Dessutom saknas förvånansvärt nog eBay i listan - både Amazon och eBay är så kallade "marketplace companies" eftersom en mycket stor del av Amazons omsättning kommer från försäljningsförmedling, precis som eBay, så om den ena ska inkluderas bör även den andra göra det. Och omsättningen för eBays amerikanska moderbolag var 16 miljarder dollar 2013.

Med anledning av att kinesiska Alibaba ska börsintroduceras i USA har amerikanarna rejält chockats av insikten om att de är långtifrån störst, bäst och vackrast. Alibabas omsättning enbart på bolagets kinesiska webbhandelsplatser var 248 miljarder dollar förra året, vilket är mer än den sammanlagda omsättningen för Amazon och eBay. En tröst i bedrövelsen för de amerikanare som inte kan smälta att de inte alltid är störst, kan vara att Yahoo äger 24 % av den kinesiska jätten. Alibaba anses vara värt 245 miljarder dollar, vilket skulle göra det till det nionde största bolaget på New York-börsen.

Här är inbjudan:

Mappen i findern är en alias-länk, så länken är troligen bruten. Plocka fram originalmappen och dra in den i fönstret på nytt, det bör fixa problemet.

Ursprungligen av Peacegrove:

... Men hur byter jag ikon på en mapp ?

Vill du göra det snyggt, ladda hem ett program som t.ex. Folder Icon X http://www.naratt.com/FolderIconX.html
Vill du göra det mycket enkelt, välj en lämplig bild, kopiera in den i minnet, markera den mapp du vill ändra ikon på och begär "Info". I infofönstret markerar du mappbilden och klistrar sedan in bilden du har i minnet i stället, med hjälp av äpple+V.

Ursprungligen av palb:

Felet är Safari.

Nej, felet är webbmakare som inte gör sidor i enlighet med fastställda normer, t.ex. XHTML 1.0 Strict.
Oftast beror det på att de använder webbverktyg som är optimerade för IE - och IE (speciellt versioner före IE 6 för PC) följer inte de fastställda ISO-normerna. De flesta av webbdesignarna är inte ens medvetna om det, för de lever i en helt Microsoft-styrd värld. Men de som är medvetna om det har att välja mellan att få webbsidorna välfungerande i IE eller välfungerande i Firefox, Opera, Safari och alla de andra - och eftersom både majoriteten av sajtens tilltänkta besökare och chefen för firman som beställt webbdesignen troligen använder IE, så satsar de allt på att få det så snyggt som möjligt med IE.
Det går att göra sidor som funkar bra för alla webbläsare, men det kräver lite mer arbete eller att man undviker funktioner som bara funkar för vissa läsare.

Ursprungligen av Linus Söderlind:

På min hemsida med script till GeekToll har jag också några direktlänkar till några av SR:s radiosändningar. Både i real och wmw format.
http://linus.homeunix.com/GeekTool/

[edit] Jag har också märkt att SR:s real feed drabbas av störningar då och då. Jag har nu gått över till lyssna med WMP för att se om problemen finns även där och än så länge verkar det fungera bättre.

Kollade just din hemsida och la upp din wmw-länk till SR Klassiskt som bokmärke i Safari. Mycket bättre än att använda SRs spelare, eftersom man dels inte behöver gå till deras sida varje gång och eftersom SRs spelare tystnar om man minimerar den. Det gör däremot inte din lösning.
Jättebra!

Jag har inte heller några problem, varken med RealPlayer eller WMP. Sitter just nu och lyssnar på SR Klassiskt här i London via min PowerBook med 10.4.2 (och hörlurar). Väldigt bra ljud i bägge fallen.

Videon är nu bortplockad från sidan...

Ursprungligen av nr3:

Anledningen är nog för att dom inte räknar veckor i USA som vi gör här. Dom kör väl mer på datumet vilket är smart. Man kommer ju ändå aldrig ihåg vilken vecka det är...

Veckonummer är nåt ganska okänt i stora delar av världen. Jag har aldrig hört en amerikan använda veckonummer. Här i Storbritannien förekommer veckonummer i vissa fickalmanackor, men i de flesta inte och man hör folk ytterst sällan referera till veckonummer.

Och även i länder där systemet används kan numreringen variera, eftersom allt beror på när man fastställt att vecka 1 ska börja och vilken veckodag veckan börjar på. I de flesta europeiska länder är måndag numera veckans första dag, men i t.ex. USA är söndagen först (dvs man utgår från skapelseberättelsens ord om att Gud vilade på den sjunde dagen, och vilken dag vilar judarna? Jo, på lördagen). Om jag minns rätt var söndag första veckodag även i Sverige förr i tiden.

Förutom hos Apple kan man ladda ner en massa kalendrar (dryg 2 200, inklusive flera med svenska helgdagar, en med svenska namnsdagar, och flera varianter på veckonummerskalendrar) från http://icalshare.com . De har dock inte en enda kalender med amerikanska veckonummer.

Med tanke på allt detta är det inte så konstigt att Apple inte byggt in veckonummer i iCal.

PS: Hos svenska http://ical.oops.se/ finns det faktiskt en amerikansk veckonummerkalender - och den ligger en hel vecka "fel" jämfört med europeiska veckonummer, eftersom vecka 1 för 2005 började och slutade lördagen den 1 januari och vecka 2 började söndag den 2 januari, medan europeiska veckoräkningen började måndag 3 januari. Fast det är ju ganska ointressant, eftersom praktiskt taget ingen amerikan använder sig av veckonummersystemet...

Jag utgår från att du provat en omstart - lösningen på väldigt många problem.
Om du gjort det och det inte har hjälpt, kolla då tangenbordslayouten. Under svenska flaggan i menyraden har du troligen nåt som heter Visa tangentbord eller nåt (i mitt brittiska system heter det Show Keyboard Viewer). Finns det inte där, kan du slå på den funktionen under inställningarna. Keyboard viewern är en aktiv display som visar vad som finns på varje tangent beroende på vald font och valt språk, inklusive tangentkombinationer som shift, shift+kringla, alt+kringla, osv. och vad som händer när du trycker på varje tangent.
Därmed kan du se om denna tangenbordslayout överensstämmer med vad som händer när du trycker på tangenterna. Du kan även se om nån tangent låst sig i nedtryckt läge (isåfall visas den i mörkgrått), eller om du har nån konstig font laddad. Överst i layouten står det även vilket språk som är valt. Kolla att det stämmer med vad du valt.
Stämmer layouten med vad du får när du skriver (dvs att layouten visar samma fel), kolla då vad som händer med layouten om du byter font (via rullgardinsmenyn längst ner på layouten). Kanske problemet löser sig då.
Löser sig inte problemet när du pillar med layouten, eller om layouten är korrekt medan du får nåt annat när du skriver, då föreslår jag en ominstallation - eller åtminstone en uppgradering till 10.4.2, för det kan kanske räcka.
Hjälper inte ens det, då återstår nog bara ett besök hos din Apple-handlare. Det kan t.ex. ha kommit in nåt skräp under tangenterna, och tangenterna på en PowerBook bör man inte försöka ta av på egen hand - de sitter fast med små, små plastkrokar som väldigt lätt bryts av.

Lycka till!

Ursprungligen av mrsandin:

Hur menar du då du säger att det är en feature att de blandas i finder?

För mig visas de korrekt i namnordning i Finder, men så fort jag högerklickar dem och väljer bildspel så blandas de. Mycket dåligt av apple att leverera funktionen på detta sätt.

Ja, jag har märkt samma sak. Det verkar dock som om det finns nån sorts logik, nämligen att bilderna visas i omvänd ordning, dvs med filnamnen sorterade Ö-A.
Bitvis samma sak händer om man t.ex. importerar en hög låtar till iTunes, dvs importen börjar nerifrån och går uppåt.

Ursprungligen av rubing:

Hittade det här snygga? chassit som jag tänkte köpa tillsammans med en ilap. Hur stor hårddisk 7200rpm kan man använda i den utan att oroa sig för värme utveckling. Anders

Det beror ju på hur stort chassit är...

Ursprungligen av Jon Adolfsson:

lol Du får leta efter folk som skriver under det där tror jag. Mac OS 7.5.x - det sämsta någonsin. 7.5.x var inte överlägset nåt. Om ditt system inte krashade 1 ggn i timmen, oavsett vad du gjorde, så hade du tur och det är ju kul för dig.

Sämst jämfört med vad? OS 3? OS 6? OS 7.1? DOS? Windows 1? Windows 3? Självfallet var OS 7.5 sämre än OS 8, OS 9 och OSX, men samtidigt var OS 7 ett enormt framsteg gentemot tidigare OS.
Under mina 20 år som Mac-användare har jag aldrig upplevt operativsystemet som kraschbenäget. Vissa program kraschade ofta, men det var ju inte operativsystemets fel.
Visst, allt är mycket stabilare nu. Jag minns när man brukade få göra 1-2 omstarter under en arbetsdag på 8-9 timmar, men eftersom kollegor med DOS- och senare Windows-maskiner hade betydligt fler och mycket allvarligare krascher hela tiden (ofta med ståtider på flera timmar, medan firmans IT-guru slet sitt hår), så kände jag mig mycket priviligierad som slapp sånt.

Ursprungligen av Jon Adolfsson:

Var höll du hus mellan 1994 och 1997? Ok, minns inte exakt vilken tidpunkt det handlade om, men Mac OS 7.5.3 & Co var ingen rolig upplevelse.

Jag har använt varenda Apple OS sedan system 3 (1986). Dessförinnan var jag faktiskt en av de få svenskar som använde Xerox 6085 med operativsystemet ViewPoint, världens första kommersiella GUI.
Jag minns inte att 7.5.3 var särskilt dåligt, fast jag använde förstås bara mina datorer för praktiskt arbete. När jag säger att Apples operativsystem alltid varit överlägsna, så menar jag i jämförelse med konkurrentsystemen vid samma tid.
Först 1995 hade Microsoft ett GUI som var jämförbart med vad Apple introducerade 1985. Redan 1990 var Apples OS 7 32-bit, fem år före Windows 95. Osv, osv.
Och var höll du själv hus då? Om din ålder stämmer var du 14 år 1994 och torde inte ha använt nån Mac för särskilt mycket praktiskt arbete (databasnätverk, ordbehandling, kalkyler etc.).

Ursprungligen av Cypher:

(det är Bertrand Serlet's Mac OS X state of the union som är den riktiga keynoten för utvecklare. Den kommer alltid efter Steve Jobs keynote.)

Bertrand är mannen som har öga på grejerna (kolla bilden)...