Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Londongubben

Londongubben

Medlem
  • Plats International user
  • Registrerad 2005-05-22
  • Senast aktiv 2017-07-06
  • Antal inlägg 85

Foruminlägg

De senaste inläggen Londongubben har skrivit i forumet.

Ursprungligen av DeeJam:

Vet inte om jag har svarat på denna tråd men jag vill dela med mig av mina åsikter utan veta vilka diskussioner som ni har fört.
Jag har länge velat att Mac OS X skulle vara tillgängligt för alla platformar. Vinsten på att sälja mjukvara är mycket bättre än hårdvara; utveklingskostnaden är ungefär densamma oavsett om man levererer 1 miljon exemplar som om man levererar 1 miljard. När väl en hårdvara är såld genererar inte det några större inkomster.
Att Mac OS X är ett underbart operativsystem behöver jag inte gå in på, det är vi alla överens om. Självklart vill jag att fler ska kunna ta del av detta system och eftersom Apple inte leverar datorer till var man så måste något annat göras. Av denna anledning har jag gärna sett att "någon av dom stora" (läs IBM) hade köpt Apple och levererat Mac OS X till x86 platformarna.

Ja, mycket av det här har redan avhandlats i tråden, så jag föreslår att du rullar tillbaka den och läser från början.
Ditt resonemang faller på en viktig punkt: Apple är en hårdvarutillverkare som håller sig med ett eget operativsystem, inte tvärt om. Ja, Apples operativsystem har alltid varit överlägsna, ända sedan starten. Men den största anledningen till att de varit så bra är att de varit skräddarsydda för Apples hårdvara, och hårdvaran har varit skräddarsydd för operativsystemet. Största orsaken till Windows problem är att Microsoft inte har kontroll över hårdvaran.
Apple själva ser sig som en datortillverkare i första hand, och ett bra operativsystem är grädden på moset. Så skulle Apple nån gång tvingas sluta med en av dessa två komponenter, skulle de med all sannolikhet slopa operativsystemet. I dagens läge skulle de då troligen bygga maskinerna enbart för Linux, eftersom driftsäkerhet för slutanvändaren alltid varit så viktigt för dem. Men om Longhorn skulle visa sig bli så bra som Microsoft hoppas, skulle de även släppa in det operativsystemet.
Men att sälja sitt operativsystem i konkurrens med Microsoft vore ödesdigert för dem. Microsoft krossar obönhörligt den som är ett hot mot deras monopol. Microsoft bryr sig inte om Linux, eftersom de vet att det är så nördigt att det aldrig kan bli nåt hot. Men Apples operativsystem skulle vara att direkt hot, och motattacken skulle bli snabb och skoningslös: Word och Excel för Mac skulle stoppas omedelbert, och kunder som Dell och HP skulle få ett ultimatum. "Offererar ni maskiner med Apples OS, så får ni inte längre köpa vårt." Inför det hotet skulle alla de stora OEM-kunderna snabbt stänga dörren för Apple. De behöver Microsoft mycket mer än de behöver Apple.

Om IBM köpt Apple hade både bolaget och operativsystemet varit dött för länge sedan.

Ursprungligen av Fred!:

Gammal pryl det här men detta kan vara en kul påminnelse (steve balmer)
http://www.ntk.net/media/developers.mpg

Där kan man snacka om frikyrkomöte! Både Steve Jobs och Steve Balmer kör den stil man lär ut på amerikanska ledarseminarier, nämligen att ledare ska vara som väckelsepredikanter med övertydliga budskap, så till bådas försvar är det bara att konstatera att de beter sig så som man i USA förväntar sig att såna som dom ska bete sig.

Ursprungligen av Fred!:

Apple har även bidragit med att införa nya inovativa gränssnitt (firewire/usb o.s.v) som sedan kopieras av pc sidan. Att intel nu får ett företag som strävar frammåt att jobba med gör nog att dessa två företag tillsammans kan komma fram med mycket intressanta produkter. PC sidan är bakåtsträvande och tittar för mycket på priset, titta bara hur länga man hängda kvar vid serielporten o.s.v.

Jag tror inte att en mac om två år = ex dell. Apple kommer fortsätta vara inovativa, och dom andra kopiera. Med intel bakom sig har man någon som kan backa upp nya intressanta ideer.

Precis!

Ursprungligen av Macce65:

OM Apple vill ha en OS marknadsandel över 1.8 % i framtiden måste man nog släppa hårdvarulåset. Skulle VALFRIHET var ett problem för vissa användare?

Apple är inte Microsoft. De är en burktillverkare som håller sig med sitt eget OS. Det är det som 99% av deras kunder tycker om, eftersom det är kontrollen över både hårdvara och mjukvara som gör att Apple kan leverera maskiner som kräver minimalt med support och hackande.
Skulle de göra sitt OS tillgängligt för allt från HP och Dell till Tiny PC och Jockes glada hembygge, så skulle de dels snabbt bli krossade av jätten i Redmond, och dels snabbt förstöra det goda rykte som deras OS har - eftersom det inte skulle fungera lika bra och smidigt på tusentals olika PC-modeller.

De flesta bilägare är inte intresserade av att bygga sin egen bil eller tillbringa helgerna med att mecka med en nyckfull bil som hela tiden krånglar. De förstår inte varför nån skulle vilja sätta in en Ford V8 i en Trabant - och de förstår definitivt inte varför Trabant-ägaren anser att Ford skulle ha nån skyldighet att hjälpa honom med det. "Vill han ha en Ford V8 kan han ju köpa sig en Ford."

Så tänker även de flesta datoranvändare - och definitivt 99% av Mac-användarna.

Du verkar vara väldigt sugen på OSX, så varför inte köpa en Mac? Sedan behöver du inte mecka med din dator mer. Men det är kanske det du tycker är det roligaste med att ha dator...?

Senast redigerat 2005-06-24 17:46
Ursprungligen av Macce65:

Ja, för PC-världen säljs ju x86 dubbel-CPU redan idag, exempelvis Athlon64x2. Apple får säkert använda dom oxå om man nu lyckas få fram en 64-bitars version av OS X såsom exempelvis WindowsXP64 som är klart nu.

Athlon64x2 finns att köpa i USA nu och kommer ut i Sverige i sommar

http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_9484,00.html

Apple är troligen inte intresserade av AMD-proppar just nu.
Vad gäller Windows XP 64, så fungerar den ju bara för AMD än så länge, och frågan är om den är mer 64-bit än Tiger. Jag har fått intrycket av att Microsoft inte kommer med full 64-bit förrän med Longhorn.
PS. Jag kollade just din länk till AMD. Hur ska man tolka det faktum att AMD i sin marknadsföring av sina 64-bits-processorer verkar vända sig till hemmaanvändare i stället för proffs?

Ursprungligen av Code Red:

Men att säga att det är speciellt utvecklat för mac är väl att ta i i överkant.

Det har nog ingen sagt, heller. Däremot är det mycket troligt att de nya processorerna kommer att introduceras på Mac.

Ursprungligen av Homy:

Det är framförallt programutvecklarna som behöver tiden för att skriva om sina program för x86-arkitekturen. Apple skulle kunna lansera datorerna redan nu men de kanske också behöver lite tid för att finjustera sina maskiner först.

Men det är också mycket troligt att Apple har siktet inställt på andra chips än de som Intel har i produktion i dag. 64-bits PowerBook om ett år, kanske...?

Ursprungligen av Code Red:

Oartigt vore det väl om man sa nåt annat. Personligen har man sett att Intel lovat stort i flera år men har inte hållit måttet. Sorgligt faktist hur ett sånt företag har tappat prestandatronen så hårt.

Jag misstänker att Intel sitter i samma sits som IBM, AMD och alla de andra. Att utveckla chips som är både snabbare, mindre och kallare lär inte tillhöra de lättaste sakerna här i världen, och positiva labbexperiment kan lätt göra att man lovar mer än man kan hålla.
Att hela tiden inneha prestandatronen är nog ganska svårt. Under de senaste åren har den växlat mellan dessa tre och det kommer säkerligen att fortsätta.

Ursprungligen av Code Red:

Mitt resonemang baserdes på marknadsandelar men du kan säkert ange källa för dina påståenden....

Ja, jag förstod att du menade marknadsandelar. Självfallet är Dell en betydligt större kund för Intel än vad Apple någonsin kan bli. Men vore det bara en fråga om hur många chips Apple kan tänkas köpa, så skulle Intel aldrig ha brytt sig om att så envetet uppvakta Apple under så många år. Mina källor är otaliga, det är bara att läsa alla intervjuer och uttalanden från diverse Intel-chefer de senaste två veckorna. De pekar alla på att Intel är "thrilled to bits" över att ha fått Apple som kund - och det handlar definitivt inte om att de räknar med en enorm ökning av sin chipsproduktion.

Det är precis som Forbes konstaterar i länken som Nicklas Högås lagt in: "Intel may gain more brand equity and sex appeal from its deal with Apple than the other way around." Att få vara Apples leverantör ger prestige, för alla vet att Apple driver den teknologiska utvecklingen framåt och är nogräknade med vilka de har som partners. Att man är Dells leverantör, däremot, visar bara att man kom med det billigaste erbjudandet.

Forbes-artikeln lärde mig också nåt nytt: att Intel betalar datortillverkarnas reklam om de petar in Intels logga i den. De får troligtvis också en rejäl rabatt på processorerna om de täcker sina datorer med klistermärken från Intel. Det är självfallet ett erbjudande som firmor som sätter ihop lågprismaskiner nappar på. Deras marginaler är jättelåga och deras produkter är inga unika skapelser utan bara ett hopplock av grejer från diverse tillverkare. Skulle hårddisktillverkarna ge dem liknande rabattmöjligheter, skulle deras klisterlappar också sitta där, och videokortstillverkarnas, och CD/DVD-drivetillverkarnas, och startknappstillverkarnas... ("Nu med startknapp från Knappbolaget!")

Forbes-artikeln konstaterar att vi knappast kommer att behöva oroa oss för att Apple ska klistra Intel-lappar på burkarna eller peta in stora Intel-loggor i sin reklam med texten "Now powered by Intel". När de växlade från Motorola till IBM såg vi aldrig några IBM-loggor på Apples datorer. Snarare lyckades Apple ge många intrycket av att PowerPC-chipset var deras egen uppfinning, eftersom firmanamnet IBM nästan aldrig nämndes i Apples reklammaterial om PowerPC. Apple tar hellre lite mer betalt för sina datorer än att riskera förstöra sin image.

Blir det nån reklam där Apples och Intels loggor finns sida vid sida, så blir det nog en gemensamt utvecklad kampanj som talar om två partners som tillsammans utvecklar framtidens datorer.

Apple har hela tiden visat att de inte är intresserade av att växa genom att leverera den billigaste datorn eller spara nån dollar genom att sätta in skräpkomponenter. De är datorvärldens Porsche-tillverkare. Ja, de har lanserat Mac mini, men syftet med den är att introducera folk till Apples värld, så att de nästa gång köper en mer avancerad Mac, precis som syftet bakom iPod och iTunes för Windows.

Apples försäljningsfilosofi liknar nog den jag upplevde på Scania, när jag jobbade där för tusen år sedan. Lastbilsbranschen hamnade då i en av de med jämna mellanrum återkommande konjunktursvackorna, och Scania drog omedelbart ner produktionen, medan Mercedes och Volvo fortsatte att pumpa ut lastbilschassin för att bibehålla eller försöka öka sina marknadsandelar. I en intervju om Scanias neddragna volym sa dåvarande Scania-chefen (med klart riktad spark till Volvo och Mercedes): "Jag säljer hellre en lastbil med vinst än 10 000 med förlust."

Ursprungligen av Code Red:

Jag tror inte Apple kan förhandla fram nåt som inte dell skulle kunna. Tror i varje fall. Säker ska man aldirg vara.

Skillnaden mellan Apple och Dell är att Apple kan hjälpa Intel att få ut nya lösningar och ny teknik på marknaden. Dell har inget intresse av att driva utvecklingen framåt, bara att göra kopior av andras lösningar som är billigare, så att de därmed kan sälja mer. Dell skulle aldrig uppmuntra Intel att uppfinna nåt nytt och bättre om inte Windows kan använda det. Apple har kontroll över både sin hårdvara och mjukvara och älskar nya lösningar. Det vet Intel, och det är därför de har uppvaktat Apple under så många år. Apples inköpsvolym är ointressant för Intel, men deras möjlighet att hjälpa Intel att få ut nya lösningar på marknaden är jättestor.
Och Steve Jobs vet detta mycket väl...

Ursprungligen av Osmium:

Det är en aspekt till som jag inte vet om nån har funderat över. Kan SJ veta nåt om intels produkter som vi inte vet? Nån huvva huvva processor på gång inom ett år?

Det är nog det som vi alla funderar över. SJ vet troligen mer än vi om vad Intel har i skjortärmarna.

En väldigt hopfull detalj i hela den här affären är att både Intels VD, Paul Otellini, och chefen för deras Mobile Platforms Group, Anand Chandrasekher (vi får börja lära oss de namnen nu), har pratat om att Apple är en kund som hela tiden "push the envelope", dvs en kund som driver på utvecklingen, och det är nåt som de gillar. De har ju inte stuckit under stolen med att de försökt få Apple som kund i flera år. Volymmässigt betyder inte Apple så mycket för dem, men det är en mycket prestigefull kund, och en kund som kan sporra dem att utveckla nya, spännande grejer.

Intel är ett teknikföretag, och har en utvecklingsavdelning som naturligtvis hela tiden har nya grejer på gång. Hittills har deras kundstock i huvudsak bestått av firmor som sätter ihop burkar och som inte har nån särskilt stor utvecklingsavdelning (t.ex. Dell). Såna kunder är nöjda så länge deras burkar har samma prestanda som konkurrenternas, så att de inte hamnar på efterkälken, men de är sällan intresserade av att prova nåt nytt och revolutionerande. Dessutom är de flesta kunderna beroende av Microsofts operativsystem, och så länge det systemet inte kan utnyttja finesser i en ny processor är de inte intresserade av att köpa den. Ett typiskt exempel är Intels 64-bitsprocessorer, som än så länge haft väldigt få köpare eftersom Windows inte kan utnyttja 64-bit.

Apples unika roll av att vara både hardvaru- och OStillverkare (och de är dessutom är kända för sin entusiasm inför nya tekniska lösningar), innebär att Intel äntligen fått en kund som troligen blir lika uppeggad av deras nya processorer som de själva, och som snabbt kan anpassa sitt OS så att det kan utnyttja de nya finesserna. Det torde innebära att Apple nu fått en leverantör som gör allt för att hålla dem nöjda, till skillnad från IBM, som troligen alltid betraktade Apple som "smågrabbarna" som bara köpte några procent av deras CPU-tillverkning.

Två teknik-entusiastiska partners som eggar på varandra, det kan leda till mycket spännande saker!

Ursprungligen av draags:

Hur tror ni att Apple kommer att göra med designen av de nya macarna - kommer de försöka låta macarna ha en liknande look för att visa att det är samma gamla macar fast med intel inside - just för att inte skrämma bort folk. Alltså att de första intel macarna såsom macmini kommer att se ut som macmini fast att de kanske ger den nya in och utgångar men med samma liknande finnish.

De nya Intelburkarna kommer förstås att bli svarta plastlådor med lite läckert imitationssilver här och var, och häftiga blinkande lampor. Och fulla med klistermärken från Intel, förstås.
För ett av kraven från Intel var förstås att Steve Jobs gjorde sig av med Jonathan Ive. "Han är ju inte ens amerikan", sa grabbarna på Intel och bestämde att en av killarna på deras lager skulle ta över designen. "Han har en massa fräcka datorer hemma som han spelar spel på, så han vet säkert vad dagens ungdomar vill ha."
Hans skapelse är faktiskt redan klar och ser ut så här, med matchande tangentbord, mus och fjärrkontroll:

Ursprungligen av Hagge:

För att det liksom hör ihop med powerpc.

Nej, det har inget med PowerPC att göra. Apple lanserade namnet PowerBook för sina laptoppar redan 1991, fyra år innnan man introducerade PowerPC-chipset.
http://www.lowendmac.com/archive/2k0512.html

Ett annat alternativ, om man har tvåknappsmus, är att högerklicka och välja mata ut.

Ett annat sätt är att använda Spotlight. Du har ju faktiskt mappen Skrivbordet/Desktop (även om den kanske har blivit döpt till nåt annat eller har blivit onsylig), eftersom det är innehållet i den som du ser på ditt skrivbord.
Så välj nåt dokument eller nån mapp du har på skrivbordet (ju ovanligare namn desto bättre, eftersom det minskar chansen till att det finns en massa andra saker i din dator som heter samma sak). Skriv in det namnet i Spotligt och när listan över alla träffar kommer upp, så väljer du den översta ikonen (Visa alla/Show All).
I det fönster som då dyker upp markerar du det som du sökt och klickar på "i"-symbolen längst till höger. Du kan då se var dokumentet ligger och den sökvägen bör vara ungefär "/Users(Användare)/Användarmapp/???". "???" är namnet som din skrivbordsmapp har.
Den vägen kan du sedan leta rätt på mappen och döpa om den.