Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bornhall

Bornhall

Medlem
  • Plats Essunga
  • Sysselsättning Tryck- och webbdesigner, kör motorcykel, och använder ibland flickvännens Mac - annars tyvärr PC-användare på jobbet.
  • Registrerad 2005-05-30
  • Senast aktiv 2009-11-19
  • Antal inlägg 15

Foruminlägg

De senaste inläggen Bornhall har skrivit i forumet.

Hej alla! Jag har sökt omkring, men antingen söker jag på fel sätt eller också är det inte något som nån annan har problem med

I alla fall, saken är den att jag på min arbetsstation (Mac Pro med 10.5.8) har två utdelade network shares, varav en från en Win2003 server och en från en XPPro-burk. Dock så försvinner dessa från skrivbordet efter en tid (nej, jag har inte haft möjlighet att kolla hur lång tid, burken är alltid på jobbet vilket inte jag är). Jag misstänker att det är något som gör att de automatiskt dismountas, antingen efter en viss tids inaktivitet eller om nätverket på nåt sätt uppdateras så att Macen måste sparka bort dem.

Hursomhelst, det jag vill är att dessa mappar ALLTID finns tillgängliga MOUNTADE på mitt skrivbord. Jag har redan genvägar till mapparna (som då mountar upp dem), men det är inte det jag är ute efter. Jag vill hålla kvar dem, eller i alla fall mounta upp dem igen om de försvinner.

Finns det nåt trevligt program, applescript eller vad som helst egentligen som kan fixa detta? Rent funktionsmässigt är det ju rätt enkelt; kolla om mount A finns, annars mounta den. Samma för mount B och kanske fler om man så vill. Något slags timeout bör ju finnas givetvis, så det inte ligger och pollar konstant. Ej mountat? Försök mounta, kolla om det funkade, vänta 1 minut, prova igen, vänta 2 min, 3 min, 4 min upp till kanske ett försök varje kvart eller nåt.

Nån som har nån lösning?

Update: Testade just... Samma dokument, en PDF på en dryg megabyte, gjorde CUPS om till en 170 meg tung utskrift som tog cirka 30 minuter att skicka. Detta är en relativt enkel liggande A4-sida.

Samma sida, samma PDF, printad under Windows XP på en ljusår sämre bestyckad PC skapade ett utskriftsjobb på 14.7 MB som tog 25 sekunder att printa...

Skärpning Apple, skall man behöva ha en separat Windows-maskin för att printa undrar man... :-\

Finns det inte NÅT sätt i Leopard (eller OS X överhuvudtaget) som man kan se hur långt en utskrift kommit? Nu menar jag inte den "utskriftskö" som man kan öppna för skrivarna, utan om man kan se t.ex. "Skickat 6.4 MB av 170 MB till skrivaren" typ.

Fruktansvärt frustrerande att man inte verkar kunna se detta någonstans (ens i CUPS web-gränssnitt) hur många procent eller kB/MB som skickats. Speciellt när man jobbar med väldigt stora och tunga utskrifter på många hundra megabyte per sida.

Har sökt högt och lågt på Google, CUPS och Apples hemsidor utan att hitta något vettigt svar på frågan. Enligt CUPS-dokumentationen skall applikationer tydligen kunna "subscribea" på ett event för job-progress, men någon app som använder detta har jag inte hittat, ej heller ytterligare information om CUPS under OS X stöder det och hur man isåfall programmerar för att kunna se det. Gah!!

Sitter här och väntar på att en 170-megs utskrift skall hitta fram till skrivaren (som INTE är problemet i ekvationen). Det trista är att samma utskrift på min gamla Windows-arbetsstation med stor säkerhet hade skickats betydligt fortare och dessutom hade man kunnat följa hur den skickas, kB/MB för kB/MB...

Man tycker att med en 8-kärnors Mac Pro med 10.5.4 så skulle en sådan enkel grej kunna skickas i princip lika fort som skrivaren kan ta emot det, men tydligen inte... Utskriftssystemet är tyvärr en sak som OS X får se sig slaget på fingrarna av Windows. Sorgligt men sant, eller kan någon motbevisa?

Hej på er!

Någon som vet om det finns något program som kan logga temperatur baserat på Mac Pros inbyggda temperaturgivare (ambient temperature)? Att den t.ex. lagrar värdet var 10:e minut eller så, och sedan kan man plocka ut detta som en tabell i t.ex. Numbers för redovisning.

Det kanske finns något relativt lätt sätt att göra det på?

Mac Pro 8-core, 4GB, Leopard 10.5.2.

Har haft problem med vissa utskrifter på vår Color Laserjet 9500, så en visit till HP:s supportsida fick mig att ladda ner senaste drivrutinen från deras sida. Problemet har försvunnit, men ett annat har tagit dess plats. Det verkar på något sätt som om den svenska dialogen skiter sig där den engelska funkar... Se bifogade skärmdumpar, där den ena är från printdialogen i Firefox 3 beta 4 (på engelska, den ser ok ut) och den andra från Acrobat 8 (på svenska, där det knasat sig).

Någon som vet någon lösning på det hela? Idealiskt vore för mig kanske rentav om man på nåt sätt kunde säga att alla dessa skulle vara på engelska (spelar mig ingen roll om de är på svenska eller engelska), men jag vet f*n inte hur

Har du varit med om något liknande, och löst det? Isåfall, hur?

- Peter

En intressant fotnot är att i InDesign, där det i och för sig knasar sig på samma sätt, där kan man tabba sig mellan kontrollerna i "sub"-dialogen även om de inte syns (de FINNS ju där), men detta knep funkar inte i Acrobat. Gissningsvis är det väl Adobe som inte är konsekventa, men det är lite smått irriterande att inte OS:et har mer kontroll över tabbandet mellan kontroller i en dialog...

Hmmm, jag förstår inte riktigt hur det skulle gå till isåfall...? Som det ser ut kan man bara lägga till kortkommandon till menyer i olika (eller alla) program?

Det jag skulle vilja göra är att lägga t.ex. SUPERSCRIPT TWO (²) på ⌘+Num Pad 2 och SUPERSCRIPT THREE (³) på ⌘+Num Pad 3...

Hur göra?

Finns det någon tangentbordskombination för att få fram ² och ³ i t.ex. m² och m³? Nu när man switchat till Mac så hittar man ju väldans många olika tecken på tangenterna, men dessa två verkar lysa med sin frånvaro... I Windows var det ju alt+0178 resp. alt+0179 som gällde, men här har jag varit tvungen att plocka fram teckenpalett eller använda infoga tecken i InDesign.

Finns det något enklare sätt? Känns bökigt att behöva ha teckenpaletten öppen konstant...

Ursprungligen av Lars Einarsson:

Jovisst, det är ju precis det det är och faktiskt det jag alltid har på mina datorer. Kolla mina bilder ovan så ser du beviset!

M.a.o. är det inställningsfråga i ditt system.

Jo, men nu var det ju egentligen inte det som min ursprungliga fråga handlade om. Noterade bara att det ju är underligt att Apple inte fått in rätt långa datumformat, att ändra det är ju skitenkelt, det var liksom inte det som var poängen.

Ursprungligen av Fredrik_s:

Jag brukar bara dra ihop datumkolumnen så den blir så liten att "fullt" datumformat inte får plats. Då visas datumet som "2008-03-17" istället.

Hmm, det slog mig aldrig att testa det, skall prova

Till er andra: Det som jag menade var inte själva klockan uppe i menylisten, jag menar alltså i finderns listvy (av de 4: symboler, lista, kolumner, coverflow). Jag kan givetvis se Apples synsätt om de "skalar om" datumformatet till att passa in i datumkolumnen, men det borde finnas något sätt att isåfall stänga av det och manuellt sätta vilket datumformat som skall användas.

Nu gjorde jag så i alla fall att jag gjorde om alla datumformat till ÅÅÅÅ-MM-DD, t.ex. 2008-03-18. Jag är oftast inte intresserad av vilken veckodag det är, än mindre helt utskrivet som t.ex. Tisdag, 2008 mars 18... Är det överhuvudtaget RÄTT format egentligen? Borde det inte vara Tisdag, 18 mars 2008 om allt skall vara rätt?

Som det är nu så visas ju datumet i Finderns listvy med formatet "Fullt" (se systeminställningar/internationellt). Datum visas ex.vis "fredag, 2008 mars 14, 08.34", vilket känns lite konstigt.

Kan man någonstans ändra (terminalen eller var som helst) så att datumet (i första hand) använder formatet "Kort", och således visas som "2008-03-14" istället?

Tacksam för svar!

Efter många om och men verkar det som om problemet lösts nu i alla fall. Det räckte uppenbarligen inte med att slå av signeringen, utan man var tvungen att logga in med DOMÄN\ANVÄNDARNAMN, inte bara ANVÄNDARNAMN, som jag hade loggat in med tidigare. Rensade ut alla logins på servern från min keychain och körde från scratch, det funkade fint.

Himla mysko dock det här att det trots allt *funkar* att logga in med enbart användarnamnet, och att man kan läsa filer, skapa mappar o.s.v... Jag hoppas att detta tillägg kanske kan hjälpa någon, för det verkar inte direkt vara ett ovanligt problem.

Har startat om servrarna nu, men problemet kvarstår fortfarande. Jag har satt serveransvarig på att snoka lite på sitt håll, så letar jag vidare på mitt håll.

Är det NÅNTING på Mac-sidan som man kan/ska ändra normalt? Jag kan som sagt skapa och radera mappar på servern, .DS_Store skapas uppenbarligen utan problem, men skall jag kopiera en fil till servern så stöter jag på patrull.

Att jag trots allt kan skapa och radera mappar på servern, samt att Macen kan skapa sina .DS_Store filer m.m. indikerar ju i alla fall att det inte verkar vara något fel på rättigheterna på min inloggning. Eller?

Serveransvarig har slagit av signeringen, men det verkar fortfarande inte fungera. Läste att man gjorde bäst i att starta om servern också, vilket jag misstänker inte är gjort. Fungerar det fortfarande inte efter omstart, finns det något annat jag skall leta efter?

Sorry, jag gjorde ett par sökningar, men hittade inget matnyttigt som jag direkt kunde omsätta i en handling som löste problemet. Länka gärna till lämplig forumtråd, om möjligt.

Sitter på en Mac Pro med 10.5.2, uppkopplad mot en Windows 2003 Server. Jag skall söka vidare på ämnet angående signering av smb-paket, men svara gärna om ni har något mer handgripligen som jag (eller serveransvarig) kan göra.

Nybliven Mac-ägare här...

Har lite problem med att kopiera/lagra filer/mappar på vår Windows 2003 Server. Först och främst tar det en bra stund innan det överhuvudtaget händer nåt (gigabitnätverk, 8-kärnors Mac Pro, tror inte flaskhalsen är där i alla fall), och så småningom kryper det fram ett -36 som felkod.

Jag har inga problem alls att läsa filer från servern, ej heller några problem att lagra filerna på en vanlig Windows XP Pro-burk med en utdelad share.

Det SKA inte heller vara några rättighetsproblem, mest med tanke på att jag ser .DS_Store-filer lite varstans jag varit på servern. Kan Mac:en skriva dessa filer (enda Macen i nätverket för övrigt), så borde den ju kunna skriva annat också... eller?

Någon som kan något om detta problem?