Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
alfacat

alfacat

Medlem
  • Plats Malmö
  • Registrerad 2005-06-06
  • Senast aktiv 2020-02-24
  • Antal inlägg 148

Foruminlägg

De senaste inläggen alfacat har skrivit i forumet.

På min iPhone 5 med senaste iOS 9.x har nu notis- och kontrollcentrat helt försvunit! Är det en bugg som fler av er har eller är det något i min mobil som spökar?...
Spotlight funkar när man sveper ner som vanligt, men inte de övriga två funktionerna.

Ursprungligen av juanito:

Då är något uppenbarligen fel, kanske med admin kontot. Pröva skapa nytt admin konto och se om det går därifrån, eller så skapar du ett nytt admin konto och migrerar resten till det. I värstafall är det ett tecken på ännu större trubbel.

Tack för tipset. Jag skapade ett adminkonto (501, staff), loggade in och försökte därifrån ändra Konto 2 till adminbehörighet, men nix :/ Det blev riktigt knepigt...

Sista utvägen är väl att flytta samtliga viktiga filer och dokument till en annan dator eller nätverksdisk.

Ursprungligen av kenjon:

Det ska inte behövas. Är du inloggad som admin ska det räcka. Låst upp hänglåset längst ner till vänster?

Alla sådana dubdertabbar är avprickade Ändå går det inte att ändra kontot. Jag testade även med att reparera behörigheter, ominstallera Mavericks och annat men utan resultat. Suck

Ursprungligen av zinned:

Ok, att Photoshop är dyrt och kan vara komplext men det har ju bara nämnts i förbifarten och är knappast det som någon har rekommenderat. Däremot kan Lightroom och Aperture vara mycket bra val, de är definitivt inte dyra iaf. Jag har ingen som helst förståelse för hur du kan säga att dessa två inte är nybörjarprogram, de är absolut inte svåra att använda och speciellt inte när man redan har haft en "inskolningsfas" i fotoredigering. Du verkar inte ha någon som helst egen erfarenhet av dem.

Dock har du rätt i att det är väsentligt att veta vad TS är ute efter att kunna göra, det bör vi få veta för att kunna ge ännu snävare tips.

Ja, absolut! Samma funktion i Lightroom.

Här gick man på hård kritik direkt.

Beträffande PS så har detta nämnts och diskuterats i tråden. Lightroom och Aperture har dock blivit det som diskuteras allra mest. Själv använder jag inte Lightroom (mer) men däremot Aperture i kombo med PS. Jobbat med bildredigering och foto och föreläser på universitet kring bildredigering och digitala bilder så uppenbarligen kan jag väldigt 'lite' om detta enligt dig Återigen grundar sig tragiskt nog inte fokus i kritiken på vad trådstartaren önskat använda för typ av finesser och funktioner. En hel del studenter jag träffat och kört en grundkurs i digital fotoredigering (not: det kan väl likställas med inskolningsfas), har utvecklat sina kunskaper oerhört efter detta och jobbar eller utbildar sig vidare. Andra nöjer sig med att klippa och klistra, lägga till någon läcker 'ram' och en färdig effekt på bilden t.ex. att bara snabbkonvertera bilden till gråskalig och de studenterna är nöjda med sina resultat. Andra fotograferar med sina smartphones (iPhones och Android) där inte ens närheten av raw-formatet utnyttjas och vill då använda sig av och redigera 1-4 bilder någon gång lite till och från. Här lockar inga färdiga arbetsflöden för 100 bilder åt samma gng eller sorterings-/klassificeringsmöjligheter av bilder eller raw-möjligheter. För mig är det ett jättespektra på kunskaper, färdigheter och utvecklingsmöjligheter som olika personer (studenter) visar upp. Aperture och Lightroom är för både dig och mig enkla program, men för en hel del raka motsatsen. Ett program som iPhoto eller dylikt kan i de fallen täcka de allra basalaste behoven. Medan andra vill, kan och vågar gå vidare med 'riktiga' bildredigeringsprogram.

Ursprungligen av erro67:

eemmz: vad är det för sorts bildredigering du vill göra? Vill du även kunna "hantera" dina bilder, d.v.s. sortera, filtrera, stjärnmärka, använda nyckelord, samlingar m.m.?

Jag håller helt med Erro67... Emma berättar att hon söker ett bildredigeringsprogram och haft liten inskolningsfas i fotoredigering. Och då flyger en massa olika bud fram från freeware till 19000-kronors Photoshop fram. Hade jag haft ett litet nybörjarintresse för en annan hobby t.ex. ishockey så lägger jag inte flera tusen efter några övningsomgångar på egen svindyr utrustning, utan hyr eller lånar den snarare... För det andra är bildredigering för mig ett jättebrett område... Photoshop i alla ära, men vill man bara klippa, sätta på någon snygg bling-bling-effekt och sedan lägga ut bilden på Internet så är knappas Photoshop alternativ nummer 1. Photoshop för mig är ett student- eller arbetsredskap som man knappast använder ens en fjärdedel av alla finesser på. VILKA finesser du sedan väljer att använda är dessutom helt olika för vad ditt ändamål är.

Pixelmator är ju något som skall "efterlikna" Photoshop, men nix. Återigen Emma - vad är det du vill göra? Ändra färger, kontrast, lägga på en fin ram? Redigera ansikten, landskap, djur, arkitektur?... Ett nybörjarprogram för detta ändamål är inte Photoshop, Lightroom eller Aperture.

Ursprungligen av pmarriott:

Vilket konto är du inloggad med när du försöker detta? Du måste vara inloggad som admin för att kunna höja upp nivån på ett konto. Sen får du nog inte vara inloggad på konto 2 i bakgrunden.

Jag har testat alla möjliga tänkbara versioner av inlogg då jag varit i systeminställningar. En gammal UNIX-regel är väl egentligen bara att man inte ska vara inloggad på det konto man vill ändra gruppnivån på. Så jag är inloggad (först å främst) på adminkontot - konto 1.

Samtidigt har jag för mig att man ska vara inloggad med ett särskilt root-konto för att göra sådana ändringar... eller det är bara jag som yrar?...

Jag har tre konton på en dator med OS X 10.9.2 installerat enligt följande:

1. "Konto 1" = admin
2. "Konto 2" = standard
3. "Konto 3" = specialanpassat

I Systeminställningar skall det gå enkelt att markera "Konto 2" och markera rutan med ”Tillåt användaren att administrera datorn” för att få detta standardkonto att bli ett administratörskonto. Enkelt... trodde jag, men det går inte ens bocka i själva rutan. Jag har testat att även markera och högerklicka på kontot för att komma åt "Avancerade inställningar". Där står att kontot tillhör gruppen "Staff", men ändå är dess behörigheter på standardnivå. Vad kan jag göra för att ändra kontot till administratörskonto? *suck*

Tack för alla goda tips, men det som slutligen fungerade var:

Ladda ner en 30 dgr fullt fungerande testversion av Carbon Copy Cloner, sedan ta senaste TimeMachine-kopian från dator 2 med Mac OS X 10.8.x installerat och "boota" upp den via från Carbon Copy Cloner i Mac OS X 10.5.5, sedan tog programmet och överförde en fullt fungerande version av TimeMachine-kopian, den fick sedan uppdateras till 10.9.x och nu ligger en helt fungerande disk med konton, inställningar m.m tillsammans med senaste OS X

Fick precis en äldre MacBook Pro gratis av syrran som jag tänkt ha som slit o slängdator mellan hem o jobb. Den har OS 10.5.5 installerat, men fyller kraven för Mavericks. Så glad som jag var så försökte jag uppgradera via Programuppdatering först till 10.5.8 sen till Snow Leopard för att få AppStore och däri vidare kunna uppgradera till Mavericks. MEN jag kommer inte längre än att den installerar OS X 10.5.8, startar om datorn och sen står det att datorn "anpassar inställningar"... Hela 4,5 timmar har jag försökt men den bara fortsatte. Så jag körde en omstart, installerade på nytt efter samma procedur, men den bara 'fastnar' efter omstarten med att hålla på att 'anpassa inställningar'. Och Mac OS X 10.5.8 blir liksom aldrig installerat till fullo. Vad göra?!!

Senast redigerat 2014-02-06 14:25

Igår hände det som inte fick hända med min iPhone 5. Utan någon fysisk misshandel av telefonen så som regn, extrema temp.skillnader eller slänga-i-väggen-tricket, så har min iPhone nu sedan igår varit svagt gröntrabsparent till 33% av skärmen. Emellanåt (eller snarare 2 tillfällen) har displayen plötsligt blivit ok igen för att på maximalt 5 minuter gå tillbaka till det underliga men kräkgröna pch transparenta läget som täcker 33% av skärmen. Vad är det som är fel?

Ursprungligen av LaHe:

Har letat också men verkar inte gå utan att skapa ett grafikobjekt eller textruta som fyller hela sidan.

Men marginalern blir ju vita iaf, om man nu inte sätter dom till noll och har en skrivare som skriver kant till kant eller man klipper bort dom vita efter utskrift

Enligt Apple support verkar endaste sättet att "fuska" genom att lägga ett bakgrundslager från första början, ändra fägren på det och jobba med nya lager ovan på detta. Galet irriterande om jag till exempelvis enbart skall göra en längre rapport på 100 sidor där jag måste upprepa proceduren för varje sida (eller duplicera varje sida) samt lägga upp länkar mellan textrutor från sida till sida.

Som trogen Pagesanvändare sedan många år tillbaka fäller jag nog ett av mina första stora minus för Pages pga att en så enkel funktion inte finns med.-

Ursprungligen av Cogito ergo Mac:

svarar med en bild...

[ATTACH="CONFIG"]33739[/ATTACH]

Cogito ergo Mac: ditt lager-förslag är jag väl medveten om. Jag vill ändra bakgrundsfärg alternativt bakgrundstextur i samtliga dokumentsidor utan att lägga in t.ex. ett lager med en figur eller dylikt.

Går det att ändra från vit bakgrundsfärg i ett Pagesdokument till någon annan kulör utan att lägga in t.ex. ett lager med en figur eller dylikt?

Det går ju i Word...

Ursprungligen av Mattias Jonsson:

Adobe har produkter som gör detta. Dock är de ej anpassade för "personligt" bruk, utan endast storskaligt.

Aj, aj Det var värre det. I synnerhet när det enbart gäller ca 600 sidors material i 2 pdf-filer... Men jag ska titta närmare på vad Locklizard är (och vad det i så fall kostar...). Jag hoppas kunna hitta något freeware eftersom jag inte kommer använda detta mer än till dessa pdf-filer.

Hej i sommarvärmen

I t.ex. vissa bibliotekssidor på nätet så går det att låna hem ljudfiler eller elektroniska böcker med "tidsstyrda" filer. Dvs. en fil som "självförstör" sig efter att lånetiden gått ut på 4 veckor.

Jag vill skapa en pdf-fil (eller annat lämpligt textformat) som är tidsstyrd. Någon som vet hur man gör? Det fungerar inte i Adobes egna produkter vad jag vet...

Tusen, miljoner tack för alla svar