Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Johan Jansson

Johan Jansson

Medlem
  • Plats Västerås
  • Sysselsättning Jobbar med macen i mitt företag, där huvud syssla är produktion av reklam och företagsfilm.
  • Registrerad 2005-06-10
  • Senast aktiv 2005-11-30
  • Antal inlägg 5

Foruminlägg

De senaste inläggen Johan Jansson har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av Panaga:

Faktum är att jag tänker använda NTSC. Jag är långt ifrån en expert på kameror. Men jag visste inte att själva kameran var NTSC eller PAL, utan något som man valde i redigeringsprogrammet. Så det är inte möjligt att filma med en PAL och sedan tex redigera och släppa för NTSC?

Jag har funderingar på att åka till westcoast, typ Los Angeles eller San Francisco och stanna där en stund. Se vilka möjligheter som det kan ge. Men det är tidigast om två år. Inget spikat alls.

Kameran är antingen NTSC eller PAL. Ex PD 150 finns i en NTSC version kallad PD 150 och i en europa version PD 150p, DVX 100a(e) osv. Bland annat skiljer sig systemen genom att NTSC har lite lägre upplösning och 30 b/s mot Pal med ngt högre och 25 b/s, sedan finns det mer skillnader. Givetvis kan du konvertera mellan de olika standarderna men inget jag skulle rekommendera att du har i ditt arbetsflöde. Alltså filma, redigera i en standard och sedan gör om till en annan.
Använd bara NTSC i sverige om du är säker på hur du ska göra med materialet och hur du ska visa upp det.

Johan

Ursprungligen av Panaga:

Någon som har koll på marknaden i USA vad gäller köp av DV kameror? Är det dyrt i usa med nytt eller begagnat? Vad kan en begagnad PD 150 kosta tex eller någon motsvarig kamera?

/Jonas

Jag behöver väl inte ens påpeka att du kommer få en NTSC kamera i USA. Vi använder PAL här.
Kolla www.globalmediapro.com för billiga (nya) PAL pd 170 eller varför inte en Panasonic DVX 100A som ju också är trevlig

Johan

Halldor: Jo, min videokamera har också det, men tyvärr funkar det inte... Kameran vägrar skicka vidare signalen, det funkar i någon sekund men sen försvinner bilden från iMovierutan igen. Har gått igenom menyerna i flera timmar totalt känns det som, men det vill helt enkelt inte funka.

Om du använder sony kan du ju snabbt kolla AV-DVout i menyn det borde funka och är lätt att hitta. Sedan kanske imovie vill att bandet ska rulla i kameran, kolla intällningarna i imovie om du kan köra "vilt" i från kameran. Jag använder ej imovie så jag vet inte om det funkar.
Gör allt vad du kan för att undvika "DVD tricket". Även om det är sant att VHS inte har hög kvalitet så finns det ju ingen andledning att kasta sista skärpan i sjön och introducera nya bildfel.

Johan

Om det är så att du använder FCP så ska du kanske använda media manager eller göra en batch capture. Jag vet inte om du har kastat mediafilerna eller om de fortfarande ligger på disk. I media manager ska du kunna göra precis det du frågar efter i AVID världen heter det consolidate, det verkar inte finnas något namn för det i FCP. ctrl klicka sekvensen i binnen välj media manager sedan får du själv botanisera bland valen, ett tips är att använda move eller copy, inte recompress, om du nu inte måste konvertera mediat till ngt annat format. Är det så att mediat inte finns på hårddisken är det "Batch capture" som gäller. Återigen ctrl-klick på sekvensen så ser du mer. Kolla manualen över de olika alternativen.

Hoppas att det hjälpte

Johan

Johan Jansson heter jag och har sedan 1994 använt macen av och till. Sedan två år ägare till en pb 15'. Funderar på att vänta nyinskaffning efter Intelnyheten men vi får se vad som händer. Anväder datorn till videoredigering(jo det går visst)
Är övertygad om att detta forum ska vara till både gjädje och nytta.

Johan

1