Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
jazzdevil

jazzdevil

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2005-06-27
  • Senast aktiv 2010-09-10
  • Antal inlägg 115

Foruminlägg

De senaste inläggen jazzdevil har skrivit i forumet.

Kul!

Hoppas Apple i övriga länder där den finns olåst följer efter, speciellt inom EU.

Ursprungligen av ylipaa:

Nu skall man tydligen kunna köpa olåst iPhone direkt från Apple store, dock endast i Hong Kong.
Olåst iPhone i Apple Store - MacWorld

Min erfarenhet av den grekiska situationen är att du

1. Helst tecknar abbonemang samtidigt.
2. Har en grekisk adress (inte nödvändigtvis, men helst)
3. Skriver upp dig på väntelista om du vill ha endast telefonen.

Jag har gjort alla 3 saker i olika situationer. Lyckades köpa ett antal telefoner som jag sen skickade till bättre behövande i Sverige (förutom min egen förstås). Sen tog det i princip stopp och nu ombeds man agera i enlighet med 3.

OM din bekanta lyckas få tag på en telefon, so much for the better.

PS De säljs bara av Vodafone här i Grekland, allt annat är antingen gråimport eller fuffens.

Ursprungligen av bergstedt:

Någon som har en bra adress på Kreta där man kan handla en upplåst iPhone, eller är det Vodaphones butiker som gäller? En bekant besökte två butiker i Charnia och påstod att de bara säljer telefoner bundna i ett år, vilket verkar rimligt. Alltså, går det att hitta telefonerna någon annanstans? (har sökt på grekiska sidor, fast bokstäverna är lite svåra, och förmodligen språket också...)

Kul!

Hoppas Apple i övriga länder där den finns olåst följer efter, speciellt inom EU.

1. iTerm (bättre än OSX egen terminal)
2. TextMate (överlägsen texteditor)
3. Firefox3
4. Quicksilver
5. Parallels Desktop (nästan uteslutande till Linux, sällan till MS)

Outsiders: VLC (mediaspelare), Vienna (rss-reader), Vine viewer (remote administration), SuperDuper (backupper), OmniGraffle Professional, OmniOutliner Professional, OpenOffice

Tjena,

Kul att få lite respons på inläggen i tråden från skaparen själv.

Du har möjlighet att relativt snabbt få en bra bild av de olika plattformarna som föreslagits. Vad gäller open source alternativen räcker det alltsom oftast att googla för att hitta bra startinformation. Dessutom låser du dig inte till ett ramverk genom att testa själv. Alternativt kan du beställa en demo av ett företag som säljer slutna lösningar eller ger dig en demoåtkomst av trivialt data för att se om det passar (eller lägga in eget data).

Sen vad gäller din fråga om specialist/generalist: det är svårt att upprätthålla den balansen på ett bra sätt. Själv är min erfarenhet (från specialist till generalist och nu försök att sitta på bägge stolar) att det är både tids- och resurskrävande. Det gör det inte mindre roligt, men jag tror att man måste ha chefat för att som specialist igen behålla det generella perspektivet.

Hur som helst vore det kul att höra hur det går, berätta gärna i ett framtida inlägg.

Ursprungligen av Jonas Bring:

Nåja,
Min ursprungliga fråga gällde vad för system jag bör snegla på innan jag sätter igång att utveckla. RoR mfl verkar hur som helst vara värt att kolla på. Detta har jag fått rimliga svar på.

Inför projektet känner jag som ni förstår viss tveksamhet inför Filemaker. Inte för att det är ohippt eller liknande, utan för att jag är orolig för dess kapacitet och stabilitet (webb publishing engine).

Ett problem man har i min ställning som är chef/webbgubbe på en mindre reklambyrå, är hur man skall handskas med frågan specialist/generalist. Egentligen hade jag idag behövt vara expert på html, flash, FMPro (eller annat), javascript, PHP och ett gäng fler tekniker. Det går inte att var expert på allt, så det mesta är jag relativt halvkass på. Detta innebär att entusiasmen för ytterligare en grej på listan är liten. Särskilt är entusiasmen liten för att satsa på något tokigt eller som har kort livslängd.

Min slutsats är att jag vet vad jag skall titta på för andra tekniker och ställa dem emot att bygga en lösning i Filemaker som jag kan.

Men sen så läser man sådant på Adobes egen webbplats (Adobe - Adobe AIR

--

With the Adobe® AIR™ runtime, you can deliver branded rich Internet applications (RIAs) on the desktop that give you a closer connection to your customer.

Adobe AIR uses the same proven, cost-effective technologies used to build web applications, so development and deployment is rapid and low risk. You can use your existing web development resources to create engaging, branded applications that run on all major desktop operating systems.

--

Låt mig sen nu. Rich Internet Applications, som uppenbarligen är *a good thing* läggs på desktopen. Så det är inte så att man gör en webb-applikation av en klient-applikation, man gör tvärtom! Men, då måste väl applikationen redan ha körts en vända från klient till webb o nu tillbaks?

Sen säger mnniskorna dessutom att teknologier som använts till att skapa webb-applikationer är både "proven" och "cost-effective". Jag vet inte. Jag blir alltid förvirrad av marknadsavdelningsdravel. Men det är uppenbarligen inte en så stor skillnad mellan webb och klient längre.

Hehe...

Salesforce är världens största ERP/CRM system (i termer av användare). Det enskilt största. Creme de la creme. Gigantiska transaktioner som kan få vilket klassiskt system som helst att börja lipa generat. Finns *bara* på webben. Ändlöst utökningsbart för tredjeparts applikationsutecklare. Enklare än SAP, visst, men också mycket billigare.

GoogleDocs... Det är inte kvaliteten på mjukvaran jag argumenterar för, den är lite si och så. Med det faktum att Google (och Adobe) investerar så mycket tid o pengar på att få ut sin programvara på webben säger en del.

Adobe Air är ju en applikation som enligt dig funkar bra. Trevligt. Det enda problemet jag personligen ser med det är att det är ett slutet format, som jag personligen ber mina kunder stryka från listan, av andra skäl än de du anför (interaktion med filsystem, kontroll över presentation, osv). Jag vill gärna ha full kontroll över systemet generellt och stå för allt som händer i maskinen. Inga ET phone home här inte. Men, går det att återkapa ALL air-funktionalitet i en browser? Jag vet inte. Behövs det? Det vet jag inte heller.

Mångfald är alltid bra. Men webb är web och klient är klient. Allt har sina för- och nackdelar, och måste anpassas till kundens situation. Jag tror fortfarande stenhårt att en webblösning passar trådskaparens situation mycket bättre. Det vore kul om han kunde säga om det är så eller inte

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Salesforce kan jag inte uttala mig, har ingen personlig erfarenhet av det, men om man tittar på låt säga Google docs så är det ju snarast ett bevis på det jag säger Jag har aldrig, säger aldrig, stött på en kund som använder det.

Angående ExtJS, Ajax, Flex, AIR etc. så lutar vi starkt åt AIR därför att det är den enda miljö vi hittat som kan erbjuda fullständig kontroll över presentationen, interaktion med disksystem, systemets clipboard osv. Det gör att vi kan uppnå saker som drag- and drop av bildfiler, textdokument rakt in i layoutprogram, filsystem etc., och vice versa.

Senast redigerat 2008-09-20 10:51

Tjena,

Nu ska vi iof sig inte ändra tråden till desktop/webb, men det är faktiskt inte ett "fåtal" webb-applikationer som inte suger. Det är svårt att ens argumentera för det, det räcker med att kolla Salesforce (ett perfekt exempel på klassisk desktop som flyttat till webben). Är man inte nöjd med det, kan man kolla på ett av det större CMS system som enbart finns till webb. Osv osv.

Sen är de självklart att man inte ska tvinga på folk lösningar de inte vill ha. Om dina kunder vill ha kvar sin FM, klart de ska ha det. Min rekommendation beträffande Adobe Air/Flew vore dessutom att kolla på extjs, ett javaskriptramverk som Air/Flex inkorporerat rätt ordentligt. Allt går numer att göra, på mer än ett sätt.

För att anknyta till trådens början, det vore som sagt kul att se om författaren känner att han fått nån relevant feedback i tråden?

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Nåja, det finns ett fåtal webbapplikationer som inte suger allt för illa men allvarligt talat, hur många såna finns det? För den som ska sitta och jobba i ett system hela dagarna måste lösningen vara effektiv att använda och browsers sätter upp många begränsningar därvidlag.

Jag är för närvarande inblandad i ett mångmiljonprojekt där användarna vägrar byta sina FileMaker Pro-klienter, helt enkelt för att ett rent webbinterface inte kan erbjuda den funktionalitet och effektivitet som deras nuvarande lösning har (och som dessutom varit extremt billigt att utveckla)

Vi utvärderar just nu Adobe Flex och framför allt Adobe AIR, där vi kan närma oss FM's funktionalitet och samtidigt behålla något av FileMakers RAD-miljö.

Om vi lyckas med det, om om vi ens tycker det är värt besväret vet jag ännu inte, men jag måste säga att det åtminstone för min del är en nyttig påminnelse om hur mycket desktopapplikationer faktiskt kan erbjuda, vilket är, eller åtminstone kan vara, ett viktigt skäl att välja, eller behålla FileMaker

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Jag uppfattade Jonas fråga som att det redan fanns ett system som han ville bygga vidare på. Om man börjar från scratch är det såklart en annan femma och i det läget bör man välja teknik utifrån kravspecarna. Som ren webbplattform finns det knappast något skäl att välja FileMaker, men frågan är om det är det Jonas är ute efter?

Dels säger han att det skall finnas en mindre redaktion som uppdaterar materialet. Vilken skall deras klient vara? Alla som tvingas arbeta med webbapplikationer vet att de är hopplöst ineffektiva jämfört med desktopapplikationer.

Jag vet inte om jag håller med om ditt sista påstående. Det finns ett flertal exempel på mer (Salesforce, Googles desktopapplikationer) eller mindre lyckade försök att lägga "lientmjukvara" i klassisk mening på webben. Dessutom finns det ett flertal CRM som riktar sig explicit till tidningar och nya medier som går direkt via webbinterface (Polopoly, Roxen, osv). Om du dessutom väger in att det som det låter ska finnas en social aspekt på det hela (betyg, kompisar, förslagslistor) låter det som en klockren webb-frontend.

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

En annan aspekt är vilka kopplingar som behövs till andra interna system, ekonomisystem, crm etc.

FileMakers stora fördelar är som jag ser det att det har väl fungerande lösningar för integration mot andra system, samt att det har en överlägsen desktopapplikation (jämfört med alla Ruby/PHP/Django-lösningar)

Jazzdevils resonemang tycker jag är intressant, även om jag skulle vända på steken och ha data och ev. logiklagret i en annan miljö och möjligtvis (om skälen ovan väger tungt) presentationslagret i FileMaker.

Det vore bra om trådförfattaren kunde berätta mer om vilka system han vill knyta sin weblösning till. Ruby/PHP/Django är som du säger inget egentligt alternativ till desktopapplikationer i klassisk mening, men frågan är om det är vad han är ute efter?

Menar du att hela fronten, eller bara administration och liknande ska ligga i FM? Som Rails/Django funkar (jag är inte längre lika duktig på PHP så nån annan får gärna ta den biten) kan man koppla upp till legacy backends men sköter "övre" affärslogik och presentation i ramverket. Att vända på det vore ju precis lika kul att testa, men är det vad som efterfrågas?

Har inte provat så jag kan inte ha en åsikt, annat än att det vore kul att prova. Man ska inte glömma att Rails förser utvecklare med kopplingar till många legacysystem just för att det inte ska uteslutas i proprietära miljöer.

Men visst är det smartare att jobba rent, speciellt om man bygger från början.

Ursprungligen av Jogin:

I mina ögon så är det upplagt för katastrof — affärslogiken måste då dupliceras i både databaslagret (FM) och applikationslagret (RoR). Förutsatt att man tillåter tillgång till datat genom FM alltså, men om man inte gör det så är det ju helt poänglöst att använda FM överhuvudtaget.

Näe, det där är en legacy-lösning i mina ögon, inte något man sätter igång med när man börjar från scratch.

Inga problem, då är det ur världen. Citatet på mitt inlägg kan gott stå kvar, det är bra att bli påmind om vad man skriver.

Jag tror anledningen till att det finns ett antal personer är den du egentligen skriver själv nedan: det är väl känt att FM används i affärskritiska miljöer och är bra på det, men som su själv säger är det ingen egentlig webbteknologi (eller snarare plattform för utveckling av en webb-applikation) och av det skälet valde vi (sorry om jag pratar åt andra) att föreslå ett webb-specifikt ramverk.

Men visst, det finns en Ruby-FM brygga, det vore kul att testa att ha data i FM och högre affärslogik/presentation i Rails. Lite originellt, men definitivt görbart.

Och under INGA förutsättningar vill jag nedvärdera varken plattformar eller kompetens. Min ambition var att föreslå något lämpligt givet originalbeskrivningen.

Ursprungligen av tonbe370:

Sorry, inte alls min mening att utöva pajkastning om det uppfattas så, eller att anklaga någon egentligen.

FileMaker har sina brister och egenheter som alla andra utvecklingsverktyg, och är framförallt ingen webbteknologi, mer en server/klient-programvara med webbdelning via XML-gränssnitt. Och jag är inte på något sätt avigt inställd till Ruby on Rails, .NET eller andra ramverk, tvärtom. Tycker inte inte ens det går att jämföra dessa med FileMaker, oftast helt olika användningsområden och målgrupper. Också helt inne på kundanpassade lösningar framför standardprogram.

Det jag reagerar på är hur lättvindigt FileMaker "nervärderas" i denna tråd, baserat på egna personliga åsikter utan sakliga argument. En databas jag och många andra jobbar professionellt med dagligen, och som väldigt många företag och organisationer använder för sina affärskritiska lösningar. Tycker det ger andra läsare som kanske inte ens vet vad FileMaker är en missvisande bild av programmet. Men för en certifierad FileMaker-utvecklare ger det tyvärr en antydan om viss okunskap.

Kanske var dumt av mig att citera enkilda inlägg ovan, plockar bort dem så ingen behöver känna sig träffad.

1. Det är väldigt svårt (och farligt) att sätta prislapp eller ens uppskattning på så lite information.
2. Han har inte en existerande lösning i FM. Han kan FM och överväger att använda det till detta projekt.
3. Jag vet inte om det räcker att göra några få saker för att bygga bort flaskhalsar. Det är både applikationsspecifika parametrar som måste kollas på, och generiska som cachning.

Min vilda gissning är att det blir 30% dyrare och 23787362874619787426129876% bättre

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Det är ingen som tvivlar på att Ruby on Rails har mycket som talar för sig, men trådskaparen har ju sagt att pengar är en knapp resurs och hur mycket kostar det då att göra den lösning har behöver från scratch i Ruby, jämfört med att behålla den lösning har har i FileMaker och göra några få saker för att bygga bort flaskhalsarna?

Jag drar mig oftast för att kommentera uppenbara försök till pajkastning. Allvarligt. En del av mitt jobb går ut på att vara opartisk bedömare av kvalitet och lämplighet (alla relevanta kriterier inräknade) av olika plattformar för specifika krav. Jag är alltså leverantörsoberoende men har erfarenhet inom Unix, MS, Open source och proprietära lösningar.

I denna tråden har jag (och ett antal andra personer som du också kommenterat, men de kommer säkert svara själva) utifrån en generellt hållen beskrivning rekommenderat ett antal olika ramverk *utöver* det som trådens originalförfattare är expert inom men överväger att lämna, något originalförfattaren faktiskt bad om.

Förutom att du verkar hopplöst revirtänkande har du också en tendens att lägga ord i mun på andra. Vem har sagt att jag argumenterar *mot* något? Jag argumenterar *för* något annat, och i förbigående nämner jag att jag inte tycker om det som du anser att jag argumenterar mot. *Inte tycker om*, inga argument där. Anklaga mig för vad du vill, men jag har inte givit ett enda egentligt argument i den vevan.

Så ta en stund och fundera över om du verkligen kan anklaga folk till höger och vänster. När du är klar med det kan du berätta för mig hur det kommer sig att Apple (moderföretag till FileMaker) under de senaste tre åren och framförallt i och med OS X server 10.5 vitt o brett basunerat ut att det är en open source plattform att räkna med, med en LAMP stack och därutöver nu senast en bra och stabil implementation av hela Ruby-stacken (inkl. dtrace som är ett verktyg som använts inom många områden men nu på sistone mycket inom Ruby). Om du behöver länkar till pressmeddelanden o dyl. postar jag dem gärna.

Jag tar nog och kontrar din länkning till FileMakers webbplats med ett par länknar till Apple. Trevlig läsning (innehåller en liten sammafattning för varje länk också).

Using Ruby on Rails for Web Development on Mac OS X
"The Ruby on Rails web application framework has built up a tremendous head of steam over the last year. Fueled by some significant benefits and an impressive portfolio of real-world applications already in production, Rails is destined to continue making significant inroads in 2006. Simply put, Ruby on Rails is an open source tool that gives you the advantage of rapidly creating great web applications backed by SQL databases to keep up with the speed of the web."

Verkar som om Apple ville positionera sig lite där, för att komma i takt med webb-världen. Visst, det är mycket buzzwords, men "significant benefits", "impressive portfolio of real-world applications already in production" och "Ruby on Rails is an open source tool that gives you the advantage of rapidly creating great web applications backed by SQL databases to keep up with the speed of the web" är väl inte helt tokiga betyg? Speciellt inte om de kommer från Apple själva (du vet, FileMakers moderföretag)?

Apple - Mac OS X Server - Features - Web Hosting
"Everything you need to develop, deploy, and host reliable Web 2.0 applications is included. Mac OS X Server ships with a full complement of server applications and frameworks including Apache 2, Ruby on Rails, Tomcat 5, and WebObjects 5.4."

Inte en helt dum samling teknologier att nämnas tillsammans med? På en så central plats på Apples sida om OSX server?

Ursprungligen av tonbe370:

Ni är lite roliga faktiskt, fortsätter att argumentera mot en produktserie ni inte är uppdaterade på, vem försöker ni övertyga?

För dem som inte känner till det är FileMaker Inc helägt dotterbolag till Apple, har miljontals användare världen över och går med vinst varje kvartal.
A Database Company with Easy-to-Use Software | FileMaker

Senast redigerat 2008-09-19 19:41

Jag vill nog ge den ett rätt bra betyg, minst 9/10. Lite kinkig att applicera, men nu ser jag den inte ens, så naturligt känns det. Bara att torka av med en magic cloth så försvinner ALLT.

Har bara skärmskyddet.

...och där tackar jag för mig i denna tråden, inget mer behöver sägas.

Kan alla som INTE förstått denna inställning hittills vänligen läsa tills de fattar? Så vi kan prata om nåt annat nu?

(Min variant på det du säger hade varit: Det finns, och ska finnas, mer än ett sätt att förhålla sig till sina maskiner. Inget är bättre eller sämre, men alla ska få finnas. Att låsa in folk i proprietära format är som att sälja TV som bara visar vissa kanaler.)

Ursprungligen av M. Sundbom:

Nostalgi handlar inte om realpolitik och snusförnuft, utan om känslor. Finns det ingen mer än jag som anar ett visst mått av självdistans i de "nostalgiska" inläggen i den här tråden. Och klart vi fattar att OS X är ett enormt lyft i de flesta avseenden och att Apple måste tjäna pengar. Att bemöta nostalgiyttringar med argument av typen "om alla tänkt som du hade apple gått under" är inte relevant. Däremot hade Apple gått under om inte alla vi som hängt med i ur och skur sedan 80-talet hade funnits.