Det är ganska konstigt att så många konsumenter helt plötsligt tycker att så fort de köpt en låt på Internet så anser de de att de därmed borde äga rätten att spela den på vilken apparat som helst i all framtid. Ungefär som om det vore så att det faktum att jag en gång i tiden ägde en massiv vinylsamling automatiskt skulle innebära att jag då skulle ha rätt att även få musiken gratis på cd (ja eller i vart fall kopiera den på cd, så att det inte blir någon extra produktionskostnad) eller och nu för tiden som nedladdningsbara filer.

Jag skulle personligen applådera den säljformen: "köp rätten att lyssna på en låt, och få alla framtida nedladdningsbara format för vilka spelare som helst på köpet", men om ingen erbjuder den dealen så är det väl inget mer med det.

Faktum är att köper man en låt på iTunes Music Store så vet man redan vid köpet att det är en låt man kan spela på sin Mac och sin iPod och kan känna sig rätt säker på att framtida Appleprodukter kommer kunna spela den de med (vilket är mer än man kan säga om vinylspelare, cdspelare, walkmans, etc. - som alla i sig är utdöende produkter). Och att vara upprörd över att man inte dessutom kan spela låten på vad fan man vill under vilka omständigheter man vill är då, milt uttyckt, lätt puckat.

Och de som här skrivit om hur det är bättre att köpa musiken på cd och sen föra över den till vilket format och vilken form av spelare de själva önskar som en sorts konkurrerande modell gentemot Apple Music Store ... glömmer det faktum att denna "konkurerande modell" inte faktiskt existerar. Skivbolagen som ger ut skivorna förbjuder var och av sina köpare att göra just detta, och uttrycker detta med all tydlighet i copyrighttexten på sina skivor. Visserligen är det i detta land (och flera andra) enligt lag ändå tillåtet att göra denna manöver så länge den är för enskilt bruk inom typ hemmet/familjen. Men där kommer alltså själva grejen ... det är inte skivbolagen som gör denna manöver laglig, tvärtom förbjuder de den. Och på samma vis kan man ju med stöd av samma lag kringgå iTunes Music Stores DRM med de medel som erbjuds (så länge det är för eget bruk).

Så vad gäller lagliga möjligheter med musik köpt på iTunes Music Store kontra musik köpt på exempelvis cd är de precis likadana.

Men i övrigt kan jag inte annat än att hålla med om att det vore fantastiskt trevligt om alla "album" man köper skulle innefatta en sjysst pdf med artwork och texter och så, samt att det vore fint om man kunde uppgradera sina låtar gratis framöver och få bättre ljud på dem om de släpps i bättre versioner och så (även om det är något som aldrig funnits i den traditionella musikförsäljningen och därmed inget jag egentligen heller saknar i egentlig mening).

Och sist men inte minst ... skivbolagen+Apple tjänar bättre per sålt "album" på iTunes Music Store än de gjorde på cd, trots att de nu inte tar några större risker såsom kostnader för skivproduktion, lager, transporter, och dessutom skippar återförsäljarledet. Så nog fan borde digitala låtar (eller i vart fall "album") kunna vara ännu billigare.

Men som sagt det mest skumma är att så fort konsumenter handlar digitala filer med och för datorutrustning blir en stor del av dem helt jävla cp i hur de ser på världen. Ingen skulle bli upprörd av att de inte kunde köpa bara vardagsrummet och sovrummet i en villa som är ute till försäljning. Extremt få skulle bli sura över att bilstereon i deras nya bil inte går att montera in i vilken bil eller vilket annat fordon som helst. Få skulle bi upprörda över att tvingas betala för 2006 års modell av den bil de redan äger 2004 års modell av. Och så vidare ...