Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ibis

Ibis

Medlem
  • Plats Sundsvall
  • Sysselsättning Hmm, kommer sen
  • Registrerad 2005-09-05
  • Senast aktiv 2008-10-04
  • Antal inlägg 73

Foruminlägg

De senaste inläggen Ibis har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2007-02-18 11:54
Ursprungligen av Se[BBB]e:

På min PC-laptop äter Vista 39% av minnet när jag inte gör någonting. Och jag har 2 GB RAM. Ljudet funkade inte, grafiken funkade inte utan drivisar, allt annat funkade dock. Half-Life vägrar starta.

Så det är en mixad påse. Ser väl hyfsat snyggt ut men det får fläktarna att spinna mer än XP >_>

Oanvänt minne är inget man skall sträva efter, bättre då att OSet använder det till något vettigt, cachning, whatever. Att Vista använder upp mer minne är bra, bara det släpper ifrån det sen när något program behöver det.

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2007-02-06 12:46
Ursprungligen av Khayman:

Hmmm. men om det nu blivit en rätta varandra tråd detta... så kan jag tala om att det inte finns något som heter " även fast" det rätta att använda är "även om" eller "fast än".
Men tack för all hjälp allihopa... hmm tror jag förstår att min nya intel core duo dator inte alls behöver vara snabbare än min två år gamla powerpc mini.
Eller.....

Kan garantera dig att processorn i din nya Intel-dator är bra mycket snabbare än din G4:a. Enklast att testa det är att göra något som bara stressar processorn, såsom någon sade, koda om mp3, eller som du själv gjort: DVD. Då belastas mest bara just processorerna och som du såg så vann Intel-processorn överlägset. Dock beror inte hastigheten i en dator endast på hur snabb processorn är. Och tja, vissa saker blir inte snabbare bara för att man har en snabbare dator, att skriva ett textdokument i TextEdit går t.ex. inte fortare på din Intel Core 2 Duo bara för att den är snabbare, för att det är ingen CPU-intensiv aktivitet.
Samt program som måste köras igenom Rosetta (Photoshop CS2 och föregående, Office 2004) kan i många fall gå långsammare på din Inteldator, inte för att den är långsammare utan för att alla maskininstruktioner måste översättas ifrån PPC till x86 innan Intelprocessorn kan tolka dem.

Försök vara lite tydligare med vilka delar som du tycker går för långsamt på din Intel-Mac.
Anledningen till att OS X inte känns så mycket snabbare beror väl i mångt och mycket på hårddisken, vilket jag gissar inte är snabbare i varken åtkomsttid eller hastighet i läsning/skrivning? Snabbare FSB borde väl ge Inteldatorn en viss fördel dock.

Och exemplet med lastbilar är helt korrekt, man kan inte addera hastighet såsom Scumpi försöker, ställ en trafikpolis med laserpistol där, han kommer fortfarande klocka lastbilarna till 80km/h, oavsett om de är två. Vinsten är dock just att de är TVÅ, du kan teoretiskt sett få dubbelt så mycket arbete gjort på samma tid som med bara en lastbil, eftersom du har två lastbilar att fördela arbetet över på.
Samma med en processor, du kan dela upp en del av arbetet till vardera processor (kräver dock att programmen är multitrådade?), men deras klockfrekvens stannar ändå på 2GHz, går inte på något sätt att säga att det är lika snabbt som en 4GHz-processor, det beror helt på vad som skall göras. I bästa optimala förhållande så kommer kanske en dualcore 2GHz ganska nära en 4GHz processor i arbete utfört på fast tid, men endast om det är väldigt optimalt. Säg om det är ett program som bara kan använda en av processorerna åt gången? Då susar 4GHzaren före hur lätt som helst.
Gah, poängen är: 2GHz+2GHz != 4GHz. 2GHz+2GHz = 2GHz+2GHz.

Senast redigerat 2007-02-06 12:56
  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2007-01-31 13:22

Om du har problem med att det vill fastna emellan när du skruvar tillbaka metallbiten, peta ner det med en kniv/skruvmejsel/tandpetare, jag fick tillbaka mitt som det borde vara.

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2007-01-31 13:20

Synd på WPA, WEP är väl inte direkt att rekommendera nu för tiden?

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-19 22:00
Ursprungligen av Pantern:

Plasten på musplattan blir sliten. Ofrånkommligt. Var glad över att det inte är en silverplatta som min vän har som han gnuggat ner till något vitt. Tvi så fult! Plasten på insidan består av microskopiskt små räfflor där smuts fastnar. Därför fungerar inte mirakeltrasor och dyligt utan man måste till med specialverktyg Blank plast hade varit ett alternativ men det är sämre glid i det vilket skulle gjort det svårhanterat på det sättet istället.

Inte musplattan/touchpaden, utan musknappen, touchpaden ser ut som ny :S

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-19 21:56
Ursprungligen av Nifo:

Men vi pratar la om OS X? *L*

/Fredrik

I WIndows på Mac-underforumet?

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-15 11:51
Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Ursäkta om jag småler lite överseende, men det där var ett av de fånigaste inlägg jag läst på länge.

Jag är fullkomligt bergsäker på att jag har större erfarenhet och vet mer om hur grafisk bransch, som Anders är verksam i, fungerar

Och där är användare, till skillnad från programmerare, databasmänniskor etc (som ingen öht pratat om) som alltid namger filer med "bra" tecken en försvinnande liten minoritet.

Och då ska vi bara inte tala om hur det är med de uppdragsgivare, i form av vanliga företag, som grafisk bransch har - där är medvetenheten om sådant som teckenkodningsproblem totalt obefintlig.

Du får gärna följa med mig ut och prya när jag åker och jobbar hos några såna företag så får du ser

Var väl dock inte någon grafisk bransch han nämnde?
Kan mycket väl tänka mig att försöka konfigurera Apache med ÅÄÖ eller andra "skumma" tecken i sökvägar eller dylikt. kommer att gå åt helsefyr Samma med PHP, MySQL och dylikt. Använda ÅÄÖ i variabler etc. i PHP är väl inte heller direkt att rekommendera? (Inte säker dock, kanske fungerar). Hur är det med C++, C#? Programmering är jag väldigt vilsen i.

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-15 11:42

Antagligen är det bara enhetsID som skiljer, det enhetsID kortet i iMacen har finns inte med i drivrutinerna ifrån ATi. Kolla igenom de drivrutiner Apple har, i .inf-filen eller kolla i Enhetshanteraren vad för enhetsID etc. grafikkortet i iMacen har, editera sen .inf-filen till de nyare drivrutinerna ifrån ATi, borde fungera.

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-14 15:57

Blargh, har bytt ut min plast, låtit skyddplasten sitta kvar på den utifall. Och nu har musknappen fått en liten mörkare nyans igen. Nästan inte synligt, men jag är en perfektionist och sånt ser jag på en gång, gah! Fattar det inte... jag tvättar mig om händerna... OFTA. Har lite bacillskräck eller något åt det hållet Eller inte baciller, men gillar att vara ren. Aja, skall testa en sån där svamp som rekommenderas här, hoppas det löser problemet Förstår det dock inte riktigt, att det inte går att gnugga bort med lite fuktat papper? Resten av plasten på Macbooken (ytterskalet) fungerar ju så, visst det är blankt och inte matt, men har då aldrig sett något sånt här riktigt förut.
Ser man också till plasten och ytan i tangenterna så är de liknande, men plågas inte alls av detta?

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-14 13:46
Ursprungligen av Taz_1999:

Mycket riktigt så är UTF-8 allra bäst att använda i de allra flesta situationerna, så kan man välja, kör på det.

Igår hittade jag denna roliga artikle om Encoding då jag letade efter lösningar på ett encoding-problem i Applescript, den heter:

"The Absolute Minimum Every Software Developer Absolutely, Positively Must Know About Unicode and Character Sets (No Excuses!)"
http://www.joelonsoftware.com/articles/Unicode.html

Den förklarar på ett mycket bra sätt vad vi verkar kunna nu som deltagit i denna tråd vad ASCII är från datorernas barndom, den inte helt fiffiga lösningen på problemet med knasiga tecken i olika språk som fick namnet code pages och sedan hur man ville lösa detta genom unicode och därefter vilka varianter som unicode har och varför och slutligen rekommendationen att använda UTF-8 - det funkar.

Artikeln är skriven av Joel Spolsky som skriver i sin blogg "Joel on software" olika artiklar relaterade till programvarutveckling, denna artikel riktar sig till utvecklare men är inte teknisk för det. Kul är den!

Ah, man tackar! Verkar vara intressant läsning, kikar på det på en gång

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-14 12:07
Ursprungligen av Taz_1999:

Ibis - jo jag vet att man kan ha åäö i HTML, om man deklarerar vilken teckenuppsättning det är. Jag ser nu att i mitt inlägg har jag formulerat mig på så sätt att det verkar som om man inte kan det. Det var inte det jag menade när jag försökte berätta om verkligheten, som är just att PC-nissar kodar HTML i Notepad och inte deklarar encoding och använder åäö och så blir det fel bara på Mac och så drar man slutsatsen att det är Mac det är fel på. Har jag formulerat mig tydligare nu så att vi är överens?

Men menar du på fullt allvar att det är en bra ide att använda åäö i filnamn på FTP-servrar och HTTP-servrar "bara man sköter sin teckenkodning"?

Ingen riktig webbdesigner kodar hemsidor i Notepad Samt även om de gjorde det, bara de har med doctype och deklarerar vilken teckenkodning de kör så är jag nöjd. Men brrr, koda utan syntax highlighting :S Nästan misshandel. Men mjo, vi är överrens Samma händer ju dock om man kör åt andra hållet, kodar i TextEdit på Mac och skickar till PC, så är ju inget problem med PC-nissar i sig, utan folk som inte tänker efter. Aja, går ju alltid att använda en vettig editor på endera sidan där man själv kan välja vilken teckenkodning man vill ladda dokumentet i, problem löst. Var mest bara emot lösningen att be andra sluta använda ÅÄÖ, när det finns bättre lösningar.

Tja, ja? :S Iofs. ingen egentlig erfarenhet av att ha dylika filer nedladdade av folk i USA etc, men jag kör UTF-8 överallt på min server, i FTP, i Apache, i Wordpress och i MySQL-databasen. Ansluter folk till min FTP med en vettig klient som klarar av att känna igen teckenkodningen så ser jag inte att de kan få något problem?
Lika lätt som jag kan se kyrilliska alfabetet om jag surfar in på en sådan sida borde väl människor i andra länder kunna se ÅÄÖ? Förutsatt att min webbläsare tolkar in rätt teckenkodning.

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-12 10:15
Ursprungligen av Taz_1999:

Pekar finger åt fel håll?
På samma sätt som många kodar HTML i Notepad på PC och lägger upp dessa filer på internet med åäö i dem, så blir det fel när någon med ett annat operativ tittar på dem. Återigen tycker man lätt att "det funkar ju på PC - det är Macen som är krånglig", fast felet är att man använder tecken man inte får använda enligt HTML-standarden.

Stämmer inte riktigt, du får visst använda Å, Ä och Ö enligt HTML, bara du deklarerar vilken teckenkodning du kör med, skall göras i headertaggen med något dylikt:
< meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
Där charset visar vilken teckenkodning du använder på din hemsida, i ovanstående exempel UTF-8.

Ursprungligen av Taz_1999:

Samma med filnamn på FTP och webbservrar - på PC skriver man dessa med åäö och det verkar fungera fint på PC, men då tecknen man använt inte är med i standarden för FTP eller HTTP så blir det fel när något annat operativ som gör rätt tittar på dem.

Samma problem här egentligen, bara man sköter sin teckenkodning skall det inte vara något problem, alltså konfigurera FTP-klient och -server korrekt.

Ursprungligen av Taz_1999:

Lösning 1: Använd inte åäö
Men jag är också säker på att en bra lösning är att du utbildar din kund i att jobba annorlunda. Jag håller med mjg ovan att det är liksom fullständigt självklart att då man döper filer som någon gång eventuellt skall lämna min egen dator och flyttas till andra datorer (oavsett om det är mac, pc eller annat) eller levereras över internet, så använder man helt automatiskt aldrig åäö och andra krumelurer i filnamn. Man behöver inte köra 8+3 längre, men längre än 31 tkn totalt skulle jag inte gå. Det är en vana att göra så helt enkelt och det är under en överskådligt framtid en bra vana också och varenda kotte som producerar material som skall åka någon annanstans borde göra likadant, just för att det skall fungera, din kund också.

Väldigt dålig lösning, är ändå 2006, lär kunden det korrekta sättet istället för att undvika saker öht.

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-08 22:24

Finns det? Har googlat röven av mig, men bara hittat fler människor som efterfrågar det. Finns visst ett sätt att i Windows använda sig av foobars plugins genom foobar för att få till det, men jag har då Mac. Använder dock foobar2000 i Parallels, så har full funktionalitet på så vis, men känns korkat att behöva köra igång ett annat OS för att kunna spela musik, så tänkte försöka mig på att använda iTunes ett tag

För er som undrar vad det är jag vill ha: http://bs2b.sourceforge.net/
Kanske någon som vet om det finns?
Är också lite sugen på något motsvarande detta, men det är inte "livsviktigt" dock.
http://pelit.koillismaa.fi/plugins/show.php?id=92

Åh, så jag önskar att iTunes hade all funktionalitet foobar har, replaygain (iTunes motsvarighet hanterar inte 'Album gain', bevarar alltså inte nivåskillnader mellan låtar i ett album), läsa ape-taggar, samt det ovanstående då. Annars är det en riktigt trevlig spelare, integrationen i resten av systemet, att kunna använda fjärren till det...

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-04 10:59
Ursprungligen av Konrad:

Det är väl lika gratis att bränna med det som är inbyggt redan i OS X?

Burn klarar lite mer saker än det inbyggda stödet.

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2006-12-04 10:49

Toast kostar, använd ett trevligt gratisalternativ istället: http://burn-osx.sourceforge.net/