Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
PixelHermit

PixelHermit

Medlem
  • Namn Tommy Kronkvist
  • Plats Uppsala
  • Sysselsättning Naturintresserad schackentusiast och språknörd. Administratör och byråkrat på Wikispecies (ett systerprojekt till Wikipedia) och ansvarig för deras officiella Twitter-konto.
  • Registrerad 2007-06-20
  • Senast aktiv 2019-03-19
  • Antal inlägg 19

Foruminlägg

De senaste inläggen PixelHermit har skrivit i forumet.

För att välja från vilken intern partition (eller extern USB-pinne, hårddisk, etc) som datorn ska starta så håller du ned alternativtangenten så snart du hör startupp-ljudet (eller så snart du ser att skärmen så att säga "tänds" lite grann, men innan det gått så långt att du ser någon Apple-logga, ikon, eller liknande). Fortsätt hålla ned tangenten så kommer du snart att kunna välja från vilket system du vill starta datorn: från Boot Camp-partitionen (d.v.s. Windows) eller från Mac-partitionen. För att slippa göra det här vid varje uppstart kan du gå in i Systeminställningar (under äpple-menyn), klicka på ikonen märkt "Startskiva", och välja standardsystem. Om valen där är gråmarkerade och inte går att välja behöver du först klicka på symbolen med hänglåset nere till vänster, och ange lösenord för ett administratörskonto. (Notera att du inte behöver klicka på knappen "Starta om..." även om det kanske verkar lockande. Efter att du valt din startskiva går det bra att helt enkelt stänga Systeminställningar och fortsätta jobba som vanligt – dina inställningar sparas och gäller tills du ändrar dem igen.)

Lämpligast är väl att välja macOS, och så kan du ta "omvägen" via alternativtangenten de gånger du vill starta Windows.

Jag håller helt med Kenjon. Man ska också ha i beaktande att det faktiskt finns två macar med modellidentifieraren "MacPro5,1". Den första började säljas redan i juli 2010 och den senare slutade (officiellt) säljas i oktober 2013. Båda modellerna finns dessutom i flera konfigurationer. Sammantaget är det rätt stora skillnader mellan dem vad gäller CPU: exempelvis kan man få den med en ensam fyrkärnig processor på 2,8 GHz, eller med två stycken sexkärniga processorer som tuffar på med 3,06 GHz vardera. Skillnaden mellan mini- och maxkonfiguration är alltså från fyra kärnor under 3 GHz, till tolv kärnor över 3 GHz. Grafikkort och RAM-minneshastigheter är desamma oberoende av konfiguration, men jag kan tänka mig att en nästan tio år gammal fyrkärnig processor har svårt att mäkta med den kraft som en del av dagens tyngre mjukvara kräver – och alldeles särskilt då om man emulerar Windows under macOS. Den tolvkärniga har inte bara tre gånger så många kärnor utan är dessutom tre år nyare, och har därför förstås bättre förutsättningar att klara tyngre jobb även under emulering.

Ursprungligen av Asphyxia:

Hej
Jag får bara upp meddelandet, installationsskiva kunde inte hitas mata in windows installationsskiva och vänta ett ögon blick tills skivan känns igen?
Ska man inte kunna göra detta från tex usb? Eller måste man köra installationen via skiva?

Nu vet jag förstås inte vilken version av Windows du försöker installera, men några av Windows installationsprogram saknar stöd för USB 3.0 och nyare. De kan bara hantera USB 2 och äldre. Det gäller även en del av de tidigaste versionerna av Windows 10, som således kräver att man installerar från en USB 2-sticka (eller såklart DVD). Har man installationsfilerna på en USB 3-sticka kan man få problem, eftersom drivrutinerna för USB 3 saknas i installationsprogrammet. Detta är något som till och med Apple nämner på en av sina supportsidor för Boot Camp, där de utan att berätta varför skriver att man behöver "ett tomt USB 2-minne som är minst 16 GB stort" och "Om du uppmanas till det [---] ansluter du ett tomt USB 2-minne".

Sist ska nämnas att alla Windows-versioner från åtminstone Windows 7 och senare när allt kommer omkring naturligtvis kan använda USB 3 – men det beror på uppdateringar som läggs till av Windows Update i efterhand, alltså efter själva grundinstallationen. Och de senare versionerna av Windows 10 har stöd för USB 3 inbyggt redan i installationsprogrammet.

Ursprungligen av xms67:

För egen del hade jag länge 3 bokstäver för inloggning (kan ha varit 4).

Som en anekdot kan nämnas att när jag för ett gäng år sedan skulle börja jobba på en ny arbetsplats, så frågade jag den datoransvarige vad de hade för krav på lösenordslängd för inloggning till användarkonton. Jag fick svar per sms: "Minst 15 tecken". Några andra krav fanns inte, man var till exempel inte tvungen att blanda versaler och gemener med siffror och skiljetecken. Sagt och gjort! Jag skapade mitt användarkonto och som lösenord valde jag just textsträngen "Minst 15 tecken", eftersom den frasen råkar innehålla precis tillräckligt många grafem...

Ursprungligen av calinou:

Man borde väl ha det med tanke på alla betalningar och transaktioner som numera utförs via mobilen? Är det någon som använder det och kan tipsa om lämpliga?

Tidigare kunde man använda VirusBarrier for iOS från Intego, men funktionaliteten för att skanna själva iOS-enheten är numera borttagen. Appen finns inte heller kvar i App Store, men om man köpte den innan den togs bort (29 kronor om jag minns rätt) så går det fortfarande att ladda ner den till telefon och iPad. Som sagt kan man inte jaga malware på själva iPrylen, men jag använder den för att göra snabba (om än inte fullständiga) viruskontroller på webbservrar jag administrerar. Smidigt att kunna göra från telefonen!

Vill man kontrollera själva telefonen så är det fortfarande möjligt, men det måste då göras från en Mac. Här finns flera lösningar, men om vi fortfarande håller oss till erkänt beprövade Intego så kan deras produkt VirusBarrier X9 söka igenom en USB-ansluten iPhone, iPad, eller iPod Touch. Programmet kan inte kontrollera alla filer, men fungerar så att alla filer tillagda av användaren (e-post, musik, foton, etc.) samt filer från fildelningsprogram (DropBox, FTP-klienter, m.fl.) helt enkelt kopieras till macen, och kontrolleras där. Hur bra det fungerar i praktiken vet jag emellertid inte. Tack vare sandlådemodellen i iOS tror jag risken för malware är synnerligen liten på den plattformen, och dessutom har jag aldrig ägt VirusBarrier eftersom jag jobbar i en miljö med såväl macOS- som Windowsdatorer, och därför använder andra lösningar än de Intego erbjuder. (De erbjuder Panda Antivirus som Windows-komplement till sitt macOS-skydd om man vill, men över tid ger Pandan för inkonsekvent skydd för att passa mig.)

Ursprungligen av kievY:

Ser ingen volymstatus när jag ändrar volym med knapparna.

Mitt svar är på intet vis uttömmande vad gället dina iOS 11-bekymmer, men kanske kan ge hjälp på vägen. Man kan numera helt stänga av funktionen att volymknapparna ens ska kunna ändra volym för ringsignal och påminnelser, och efter att jag uppgraderat till iOS 11 var just den inställningen förvånande nog förvald av operativsystemet. Buggigt och lite elakt av Apple att ändra det utan att fråga, men efter att jag klickat på reglaget i ljudinställningarna fungerade allt som förr igen, och volymstatus indikerades tydligt på skärmen när jag ändrade ljudstyrka med volymknapparna.

Ursprungligen av Rom Raptor:

Hur kommer det sig? Och nej, det är inte så att .jpg filerna skapades innan iOS 11, utan några enstaka foton som jag tagit de senaste dagarna har sparats som .jpg medan resten har sparats som .heic.

MacWorld på andra sidan Golfströmmen kan kanske sprida åtminstone lite ljus över ämnet: Why Photos for macOS says an image is an unsupported image format.

Ursprungligen av KillwithSkill:

En sak som jag verkligen inte förstår är hur Apple prompt måste knöka i högtalare med dess resonaslådor i den här sprängpackade boxen?

I princip kan jag hålla med, men Apple har månat om att ha (relativt sett) bra högtalare i alla sina macar, ända sedan den första modellen släpptes år 1984. De har alltid försökt vinnlägga sig om att macar redan i sitt grundutförande ska ha bättre ljud än konkurrenterna, som på den tiden i princip bara kunde ge ifrån sig ett entonigt "pip" i samband med hårdvarukontrollen vid uppstart. Sedan kan man förvisso argumentera att de inbyggda ljudkorten och högtalarna i både macar och Wintel-datorer givetvis ändå inte kan mäta sig med externa dito, men det är litegrann en annan sak.

Ursprungligen av Erik.dv:

@Demiurgen: Standarden finns och den heter PCIe. Apple valde att gå bort från den i och med Thunderbolt 2.

Det må sägas vara en sanning med modifikation, at best, eftersom Thunderbolt (oavsett version) bygger på PCIe och mer eller mindre bara utgör ett gränssnitt mellan olika PCIe- och DisplayPort-kompatibla enheter. Att det inte finns "vanliga" PCIe-kortplatser i macarna är bara naturligt, eftersom flertalet PCIe-kort helt enkelt inte får plats i någon av dagens macar, rent fysiskt.

Just den detaljen är i och för sig tråkig tycker jag, för personligen skulle jag gärna ha en tornmodell à la Power Mac G5, fast med moderna grejer i. Helst inklusive möjligheten att köra flera interna diskar som RAID samt dubbla processorer och/eller grafikkort, men det lär knappast hända...

Ursprungligen av erak:

Jag brukar hålla nere alt och trycka på wifi-symbolen, det är gratis och då ser man också kanal.

Jo, det funkar förstås, men är inte alls lika användarvänligt. Man måste exempelvis veta vad förkortningen RSSI står för, samt begripa sig på vad alla olika dBm-mätvärden egentligen innebär. Man får en bättre överblick i betalprogrammen, där det helt enkelt står "signal strength" istället för RSSI, och man kan se olika nätverks signalstyrkor och signal/brusförhållanden genom att helt enkelt jämföra alla WiFi-nät i ett stapeldiagram, där de visas sida vid sida. Om man sen tycker att det är värt 209 kronor beror nog främst på vad man har för behov, och/eller hur stora problemen är. Men sammanfattningsvis: alla har inte jättebekymmer, så ditt tips är bra, och tack för det!

(Tack också till IngoX: jag hade helt missat funktionen med "avsökning". Man lär sig något varje dag!)

Ursprungligen av jbygden:

Den största förändringen är att jag bytt laptop från en Macbook Pro (2011) med El Capitan till en Macbook Pro (2016) med Sierra, men jag har nu bra speed genom TC:n (se annat inlägg) med min iPhone (det hade jag inte innan reset av TC:n), så nu ska jag testa att rensa bort alla Nätverksinställningar på min laptop och starta om den får vi se.

Det kostar en slant, men ett tips är att skaffa någon mjukvara som listar vilka kanaler etc som du och dina grannar använder. Jag kör Telias fiber och precis som du bor inte heller jag i flerfamiljshus. Med dagens hårdvara är emellertid räckvidderna ofta ganska långa, och grannarnas utrustning kan störa ändå. En personlig favorit för att hålla koll på detta är programmet WiFi Explorer som listar alla kanaler med mera som näraliggande trådlösa nätverk använder. Det kostar förvisso 209 kronor på App Store men fungerar bra och uppdateras regelbundet. Där kan man kolla vilka kanaler som används mest, och ställa in den egna routern att nyttja någon av de andra kanalerna istället. (Det ska sägas att det finns gratisprogram som listar vilken/vilka kanaler man själv använder, men de visar i allmänhet inte vilka kanaler som används av andras nätverk, och kan därför inte användas för att undvika dem.)

Ursprungligen av spaceas:

Routern från Telia ger nästan 10x snabbare Wifi än TC (köpt 2014), samma avstånd samma plats hemma, 4m avstånd, Telia fiber. 4 telefoner, 3 datorer i nätverket.

Har du använt samma nätverkstekniker med båda routrarna? Det vill säga, om du nu använder IEEE 802.11ac över 5 GHz-bandet på din "Telia-router", gjorde du det även med din AirPort Time Capsule, eller körde du den på IEEE 802.11n över 2,4 GHz-bandet? Jag frågar, eftersom nästan ingen hårdvara hade stöd för IEEE 802.11ac eller 5 GHz år 2014, bortsett just från Apples AirPort-enheter. Till exempel kunde flertalet datorer och mobiltelefoner bara "se" de nätverken, men inte koppla upp sig mot dem och använda nätverken för kommunikation. Skillnaden i teoretisk maxhastighet mellan de båda standarderna är stor: 600 Mbit/s för 802.11n, att jämföra med 6770 Mbit/s för 802.11ac. (I sistnämnda fall når hårdvaran sällan upp till mer än ungefär en tredjedel av maxvärdet, men med rätt grejer så... Och alldeles oavsett så är det snabbare än 802.11.n)

Ursprungligen av barbapappa_86:

Testa att installera den här:
https://support.apple.com/kb/dl1876?locale=sv...

Inte alls en dum idé men i så fall är den senaste versionen ännu bättre:
https://support.apple.com/kb/DL1885?locale=sv...

Ett "fulhack" som bör fungera vad gäller bakgrundsbilden är att döpa om den bild du vill ha som bakgrundsbild till "El Capitan.jpg" och ersätta Apples originalbild med din (som måste vara en JPEG-bild). Den ska i så fall ligga i mappen "Macintosh HD" > "Bibliotek" > "Desktop Pictures". Notera att det rör sig om biblioteket för systemet, inte biblioteksmappen för ditt användarkonto. Den biblioteksmapp man kan finna genom att klicka på Findermenyn "Gå" och sedan trycka ned Alt-tangenten är alltså fel.

Ursprungligen av Kajax:

iMac 21,5 tum, 10.11.5
Mail tjurar också så och då och måste importera alla mail. 10 min extra startuptid.

En lösning kan vara att ladda hem programmet "Maintenance" från Titanium Software. Det är gratis och kan hjälpa till med att lösa allehanda sådana här små problem. Hämta hem, installera, och kör – se dock till att inga andra program körs under tiden! Kryssa i valet "Brevlådor" under rubriken "Bygg om", och klicka på "Execute". Det kan ta en ganska lång tid att köra funktionerna – tio minuter eller mer – men hav tålamod! Att abrupt avsluta innan allt jobb är färdigt kan ställa till det så att det blir än värre än tidigare, men om man låter programmet göra sitt i lugn och ro så är det kompetent och säkert. Till och med mycket säkert: faktum är att det inte gör något som man inte själv kan göra "manuellt" i Terminalen i OS X, men här har man allt samlat och kan utföra det med ett par knapptryckningar. I Terminalen kan det dessutom lätt hända att man stavar fel och missar ett kolon, dollartecken, eller vad det nu kan vara. Till sist: starta gärna om datorn efter att programmet gjort sitt jobb, eftersom en hel del systemloggar etc måste skapas på nytt, eller uppdateras. Du kanske till och med får en uppmaning om omstart efter att programmet gjort sitt, men jag minns inte riktigt.

(P.S. Titanium Software erbjuder också programmet "OnyX", som gör samma sak som Maintenance men dessutom mycket, mycket mer. Det är också gratis men man bör vara mer påläst när man använder det, eftersom man där i värsta fall annars kan göra operativsystemet mer eller mindre obrukbart. OnyX är kompetent och bra, men eftersom man ger programmet administratörsrättigheter och programmet kan gräva ganska djupt i operativsystemet ska man verkligen veta vad varje kommando de facto innebär innan man använder det. Dess "lillebror" Maintenance räcker gott i de flesta fall. Det kräver förvisso också administratörsrättigheter, men är väsentligt mer "fool proof" än OnyX.)