Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
marten_rose

marten_rose

Medlem
  • Plats Hofors
  • Registrerad 2007-07-24
  • Senast aktiv 2011-04-25
  • Antal inlägg 16

Foruminlägg

De senaste inläggen marten_rose har skrivit i forumet.

1

Jo det är väl det. Min oro är framförallt att eventuella kunder är mer bekväma med en ljusare/vit design som ju ger ett mer kommersiellt intryck.

martenkeijser.se
Min sida för att marknadsföra mina tjänster som mode- och porträttfotograf. Jag är nöjd med hur sidan fungerar men lite kluven kring om jag borde designa ett helvitt tema istället.

Vad säger du?

Tack på förhand
//Mårten

Fick äntligen min 5d2 och känner direkt att videobiten är något jag kommer villja leka mycket med. Undrar nu om det finns något dedikerat videoforum (gärna på svenska) där videomänniskor byter kunskap och hjälper stackars newbs med alltifrån praktiska till tekniska frågor. Typ som fotosidan.se men dedikerat video. Google gav inget vettigt resultat.

//Mårten

Nästan för enkelt (jag var inställd på att man var tvungen att manövrera i OSx för att starta firewireläget), tack så mycket för era snabba svar, får se imorn om det funkar eller om det är mer en grafiken som är paj.

//Mårten

Pluggar sista året på KTH, har två tunga deadlines nästa vecka, sitter och kodar för fullt när skärmen blir svart. Jag har identiferat prolemet som grafikkretskrasch (allt för vanligt på MBP med 8600GT). Datorn verkar fungera som den skall i övrigt.

Skall försöka låna till mig en annan MBP av en polare, men jag undrar nu; Hur går jag tillväga för att komma åt hårdisken i min MBP.

Kan jag koppla ihop dem med firewire och starta min maskin som en extern disk. (hur?)

Eller måste jag öppna upp datorn och plocka ut disken och stoppa in den i mitt USB-kabinett för att komma åt den?

Jag har mycket data på disken och ganska bråttom att komma åt den så jag hinner inte vänta på reperation.

/Mårten

Jag fann lösningen på detta problem efter avsevärt googlande. Genom att tejpa fasst till ett litet lager av papper, eller annat lämpligt material, precis över kontakten mellan tangentbord och musplatta till logikkortet så pressar batteriet fasst kontakten som glappar.

Men för allt i världen om du har garanti kvar så lämna in, det måste kännas för Apple att deras produkter blir sämre och sämre.

/M

vad är det för skillnad på USB kabinetten?
komplettse har ett gäng olika från 100kr till 300kr.

Den billiga har inga spec publicerade men jag har svårt att tro att det är så stor skillnad. Är man dumsnål som siktar på den billigaste?

100kr
Komplett.se - MSI StarBox HDD Enclosure 2.5" SATA

300kr (och rekomenderad av en kund)
Komplett.se - eMagic hårddiskkabinett 2.5" SATA

//Mårten

Jag har väntat ett år med min MBP (2,2GHz, 2G RAM, 112 G HD, Tiger) för att kunna öppna upp den och stoppa i allt som behövs för att maxa dess potential själv utan att våndas över att jag förstör min garantin.

Jag behöver större (gärna snabbare) HD och mer RAM.

Har försökt följa 6-8gig ram diskutionerna men tror att jag vill nöja mig med beprövade 4gig RAM.

Vilka komponenter skall jag sikta på?
Vart finns vettiga instruktioner på hur jag genomför komponentbyte samt flyttar infon på systemdisken och backupar etc. Jag har en tjock Firewire HD att backupa på.

Mvh
Mårten

Ursprungligen av Mattias L:

Bra bilder med ett bloggkomplement som visar "behind the scenes", Chase Jarvis är ju hyffsat framgångsrik och han får gratis prylar från Nikon, men om du ursäktar så tvivlar jag på att du ligger på hans nivå, ännu iallafall.

Du behöver inte be om ursäkt för du har helt rätt i. Jarvis är väl en av mina inspirationskällor, och han är ju grymt mycket mer etablerad och rutinerad än vad jag är (just nu;-).

Grymt mycket ärliga och tydliga tips från er alla. Tack så mycket. Jag känner mig redan mycket säkrare på hur jag vill prioritera och presentera sidan. En sorts blog-del vill jag nog köra på, pengarna struntar jag i (nu i början i allafall), och jag skall se till att det är tydligt vad som är personlig prat från mig och vad som är en professionell presentation av mig och mina bilder.

När den till slut dyker upp så kommer jag nog med största säkerhet att presentera den här på 99 för att be om feedback etc. tills dess tack så mycket.

//Mårten

Tjena, det känns bra att få ta del av era åsikter och erfarenheter. Min överlag positiva inställning till allt jag tar mig för är väl lite av min last, men jag tar absolut till mig vad ni säger.

Jag hade väl aldrig uppfattningen att enkom göra det för att tjäna en hacka. Ideén var snarare att om jag lägger 3-4 timmar i veckan (isch), på att beskriva projekt och tekniska lösningar och photoshoptekniker etc, att det skulla betala sig med en tusenlapp eller några hundringar i månaden.

Jag tror nog att jag skulle få en sån där "blogg-kick" av att veta att folk läser det jag skriver om än bara några hundra pers i veckan, så pengarna kanske är något jag ska strunta i helt och hållet.

Jag ser också absolut poängen med att lägga tonvikten vid bilderna och presentationen av mig inför potentiella uppdragsgivare. Det finns säkert de uppdragsgivare som ser det som negativt att man går "backstage" och tar bort lite av magin med den färdiga bilden, om det tex är en spektakulär modefotografering som är i åtanke. Sådant kan ju såklart förhandlas om, jag behöver ju inte blogga om allt, men det kan ju inte rädda ett förlorat första intryck.

hmm Jag måste fundera vidare helt klart.

Men tack för alla svar och fler åsikter är absolut välkomna,

//Mårten

Skall fixa en hemsida som är dedikerad åt mitt fotande. Primära tanken med att skaffa en sida är ju såklart att marknadsföra mig som fotograf. Har dock funderat ett tag nu på om det skulle vara värt att dela upp sidan i en "showcase"-del och en "backstage-blog"-del. Eventuellt blir det en tredje distruberings-del där kunder kan logga in och se och förhoppningsvis köpa sina bilder.

Är helt nollad när det gäller "marknaden" internet så jag ber därför ödmjukast om att du som läser detta vill dela med dig lite av dina kunskaper/erfarenheter/affärshemligheter.

Hur många läsare behöver man per månad för att det skall börja löna sig att ha nån form av reklam på sidan. Är det en google banner som gäller eller vilka alternativ finns det?

Hur pass mycket drar det ner det visuella / proffesionella intrycket om man har reklam på en sida som är tänkt att marknadsföra sig själv som fotograf. Hur mycket makt har man över var reklam skall synas på sidan.

Kan man med smart produktplacering i bloginlägg tex få sponsring av företag. Om jag använder en Canon kamera och skriver om det så borde ju rimligtvis Canon visa sin uppskattning genom gratisprylar?

Finns det andra alternativ att tjäna igen den extra tiden man lägger ner på att underhålla en blog?

Tacksam för svar.

//Mårten

P.S om detta inlägg inte hör hemma här så ber jag om ursäkt, hade ganska svårt att bestämma mig för vilket ämne som passade bäst. D.S

Hej, sitter just nu i valet och kvalet angående ny mobil.

Bör jag köpa en Iphone nu?
eller
Köpa en billig telefon och en Ipod Touch?
eller
En Sony Ericsson / Nokia /annan vettig lite mer avancerad telefon? I så fall viken?

Här följer min livshistoria för att du skall bättre kunna motivera ditt svar;

Jag är en typisk anti-spenderare när det gäller mobiltelefoner. Köpte en svanjigt dyr kameramobil för länge sedan när det var fetgrymt att ha 640x480 stillbildsupplösning. Insåg efter några minuters användande att jag blivit helt lurad, bilderna var helt oanvändbara och telefonen bara extra stor och klumpig och dyr.

Har sedan dess köpt det billigaste som funnits att tillgå i flera år och varit nöjd med sms och taltid. (och spenderat desto mer på min professionella fotoutrustning).

Blev dock av med nuvarande nallen på flygplatsen för några dagar sedan, och måste således skaffa en ny. Denna gång har jag tänkt mig något mer avancerat, bryr mig fortfarande inte alls om inbyggd kamera, men jag letar efter något som kan hjälpa mig att organisera mitt liv.

Ett verktyg som funkar felfritt med kalendern i macen och som ger mig internetmöjligheter, som samtidigt är smidigt att använda och har den mediaspelarfunktion så ska den vara sjukt bra och inte bara ett ditklistrat försäljningsargument.

Det som gör att jag tvivlar på Iphone är att den är "svanjigt dyr" och att den blir för krånglig med upplåsningar, barnsjukdomar och inbyggda användarbegrännsningar, att jag inte kan ta med ett reservbatteri och max 16gig är också en allvarlig nackdel.

Jag sitter just nu och utbytespluggar i Sydney där jag kan få tag på upplåsta iphones för ca 4.5KKR för en 16Gig variant.

Jag ber om ursäkt för om jag inte specificerat mina krav noggrannare (ett resultat av mitt egentliga ointresse för att sätta mig in i mobilvärlden tidigare) och är extremt tacksam för svar

/Mårten

Leta efter en begagnad mbp av generationen innan så får du nog mer "bang for the buck". Kanske lite bittert svar, men för att svara på din fråga så tror jag att instegsmoddellen är absolut den enda som är värd slantarna.

Här ser du vad 4% mer processor och dubbla cashet ger i ett benchmark test
http://gizmodo.com/361699/macbook-pro-first-benchmarks-are-a-bit-of-a-disappointment

Jag har en 2.2Ghz 4mb L2 maskin med 128mb grafikminne och har inte stött på några hinder, grafikminne är ganska meningslöst om du inte har en väldigt enorm skärm, jag har spelat Crysis på min externa 1920*1200 och det flyter på bra, och jag märker att det inte är mängden minne som sätter stopp när jag drar upp AA etc, det är beräkningskraften i 8600 kortet. Att äpplet inte kostade på ett 8800 kort är ganska konstigt enligt mig när processorn är på samma hastighet, men man kan väl hoppas på en ordentlig uppgradering till sommaren på alla fronter.

mvh
Mårten

Hej Carl! Nu kanske jag framstår som en ganska snål person men jag är student så jag anser det helt moraliskt berättigat. Du nämner "fantastiska mässpriser på SD14" Är det priser i klass med tyska internetbutiker eller blligare/dyrare?

Jag gissar att du inte alls kan svara, men eftersom jag spenderat de senaste veckorna på att söka efter en uppgradering till min SD10 så blir jag sjukt nyfiken.

Dyker nog upp på mässan hursomhelst, och såklart, grymma bilder som vanligt tack för all inspiration

//Mårten

1