Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
markus@99

markus@99

Medlem
  • Plats Sundsvall
  • Registrerad 2007-09-21
  • Senast aktiv 2010-09-12
  • Antal inlägg 11

Foruminlägg

De senaste inläggen markus@99 har skrivit i forumet.

1

Hmm, jag skapade en ny tabellförekomst och en relation mellan HusArtikel och z_dev_GlobalVar baserat på __kp_HusArtikelID och MarkeradRad_gn. Fungerar fint och kanske är en snyggare lösning...

Tack för dina inlägg Taz, ska försöka beskriva hur det ser ut.

Aktuella tabeller är:

Offert
HusArtikel
z_dev_GlobalVar

Offert och HusArtikel är relaterade med varandra genom _kf_HusID och ett filtreringsfält för att filtrera artiklarna per kategori. z_dev_GlobaVar innehåller endast globala fält och är inte relaterat alls, finns bara bland tabellförekomsterna.

I HusArtikel finns följande beräkningsfält: z_Radmarkering_cc som ser ut som följer:

If(
  zdev_GlobalVar::MarkeradRad_gn = __kp_HusArtikelID; 
  zdev_GlobalVar::MarkeradRadFärg_gc;
  ""
)

MarkeradRadFärg_gc är ett container fält och innehåller en bild med radfärgen. Använder alltså z_dev_GlobalVar i beräkningen men inte som fält i portalen.

Jag står sedan i en layout som visar poster från tabellen Offert och har en filtrerad portal som visar HusArtikel tabellen. Beräkningsfältet ligger i bakgrunden i portalen med en knappfunktion som anropar ett skript som utför följande:

Tilldela fält[z_dev_GlobalVar::MarkeradRad_gn; Offert_HusArtikel_Filter::__kp_HusArtikelID]
Verkställ post/sökpost[Ingen dialogruta]

När jag provar att köra med datavisaren visar den att MarkeradRad_gn får nyckeln från HusArtikel men beräkningen verkar inte kunna komma åt den. Men om inte jag lägger in fältet MarkeradRad_gn på layouten så funkar det galánt. Det är det som förbryllar mig, att bara därför fältet finns på layouten så kan den "se" fältet fast ingen relation finns i tabellförekomsterna.

Jag ska sedan använda denna layout för att filtrera fram rätt artikel och infoga denna i offertrader.

Puh, hoppas du förstår vad jag menar...

Hmm.. ok, tycker bara att är det ett globalt fält så ska det vara tillgängligt överallt. Är det så att jag måste ha en relation från registret med globala fält till artikelrad eller räcker det med att det finns bland tabellförekomsterna?

Är lite konfunderad... har en kanon bra bok till hjälp (special edition using filemaker 8) när jag utvecklar och har där följt ett tips om hur jag markerar portalrader med en färg. Har skapat följande fält:
- 1 st beräkningsfält i ArtikelRad registret (z_RadMarkering_cc), ser ut som följer:
If(
zdev_GlobalVar::MarkeradRad_gn = __kp_HusArtikelID;
zdev_GlobalVar::MarkeradRadFärg_gc;
""
)

- 1 st globalt fält av typen numer i mitt globala register ( zdev_GlobalVar::MarkeradRad_gn).
- 1 st globalt fält av typen container i mitt globala register där jag har en bild med markeringsfärgen (zdev_GlobalVar::MarkeradRadFärg_gc)

Har följt bokens exempel till punk o pricka förutom att jag inte skapat de globala fälten i ArtikelRad utan i ett separat register (zdev_GlobalVar). Detta för att jag kommer vilja använda markering av portalrad i flera portaler.

Nu till frågan; jag får det inte att fungera om jag inte lägger in fältet zdev_GlobalVar::MarkeradRad_gn i layouten där portalen finns. Borde inte beräkning i fältet z_RadMarkering_cc "komma åt" ett globalt fält utan att den ska behöva ligga på samma layout??? Tycker det är riktigt märkligt... Tacksam om någon kan förklara detta.

Tack så mycket taz, du spar mig mycket huvudbry! Ska genast prova!

Ahh, att jag inte tänkte på det... det var lättare än jag trodde. Jag sitter på adv. 8,5 men användarna har 8:an, inte riktigt aktuellt att uppgradera nu men det finns onekligen intressanta funktioner i 9:an.

Hmm... en uppföljningsfråga: hur byter jag huvudkontakt, alltså om jag har flera kontaktpersoner så visar huvudkontaktfältet i kundlayouten den kontakt jag skapade först. Jag vill kunna välja vilken konktakt som ska vara min huvudkontakt... Hur göra?

Tack för bra svar!

Jag kan varmt rekommendera cms made simple (http://www.cmsmadesimple.org/). Lättarbetat cms där man enkelt kan applicera egen design, lätt att konvertera gratis templates till CMSms templates. Kanske inte lika avancerat som drupal/joomla men räcker väldigt långt, många moduler att bygga på med.

Hej,
jag har en kund-tabell med en relaterad kontaktpersoner-tabell. I kund-tabellen har jag två fält för att ange huvudkontaktperson (för- och efternamn). Jag skulle vilja få till en snygg funktion som, när jag anger huvudkontaktperson i kund-tabellen, skapar en post i kontaktpersoner-tabellen och fyller i det jag nyss angivit samt sätter en symbol som indikerar att detta är huvud kontaktpersonen. Det jag vill komma åt, antar jag, är hur jag triggar ett manus när ett fält ändras? Hade också varit snyggt om jag kunde förhindra inmatning i ett fält och sätta fältet till grått beroende på ett val i ett fält. T.ex. om användarn sätter kund till "privatkund" så förhindras inmatning i fältet företagsnamn och bakgrundsfärgen sätts till grå. Finns det något smart lösning hur man gör? Använder filemaker 8 och windows.

Hej och ursäkta att jag inte återkommit tidigare. Jag löste det på annat sätt eftersom jag ville kunna ge fler sökalternativ till användaren, mer än 4-5 st, och kunna söka på fler kriterier samtidigt (AND-sökning). Gjorde en relaterad tabell med ca 25 fält med alla huspecifikationer. Med en portal visade jag alla fälten i en enda stor rad där användaren mer specifikt kan söka på alla möjliga husspecifikationer som finns. Behövde möjligheten att söka på flera fält och mer specifikt, tycker att lösningen fungerar bra!

Shit! Är ny här på 99.se och har inte använt forumet förut. Det här svaret slår de flesta forum jag tidigare provat! Tack för ett utförligt svar! Ser ut som en väldigt snygg lösning, ska genast prova!

Hej,
jag skulle vilja söka i tabell A och i en relaterad tabell B (artikelRad). Säg att tabell A innehåller hustyper och tabell B innehåller olika husspecifikationer. Jag vill söka fram en sorts hustyp med olika specifikationer, t.ex. farstukvist, burspråk m.m. Jag måste alltså söka i båda register. Hur gör jag detta på smidigaste vis? Vill även få resultatet presenterat i tabell A.

//Markus

1