Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
henkebarn

henkebarn

Medlem
  • Plats Helsingborg
  • Sysselsättning Macnörd med intressen inom musik- och design.
  • Registrerad 2007-11-04
  • Senast aktiv 2020-07-06
  • Antal inlägg 2834

Foruminlägg

De senaste inläggen henkebarn har skrivit i forumet.

Jag provade en ominstallation av macOS och det funkade. Är inne igen.

Tack!

Jag hann aldrig starta en ny time machinebackup, men alla filer är synkade mot Dropbox, Onedrive eller iCloud. Så det är ingen fara.

Men hur vet jag vilka filer jag ska ta bort om jag kör target disk mode?
Datorn har USB 3 och Thunderbolt 2, men den andra har bara USB C/Thunderbolt 3. Kan bli lite klurigt att få ihop target disk mode, va?

Hej!

Long time no see.

Jag har ett problem med min 15" MBP (retina, late 2015) som är min privata musikskapardator. Jag ominstallerade den för någon månad sedan för att … ja, det är gött att göra efter 4 års användning. Den rullar på som en klocka och är pålitlig och fin. Men det dröjde innan jag installerade drivrutinerna för mitt ljudkort, Apogee Duet (2). Jag har jobbat hemifrån med jobbdatorn länge nu och inte haft behov av min privata dator, helt enkelt.

Men nu installerade jag i alla fall drivrutinerna för mitt ljudkort. Det är de översta drivisarna (2.5c) på den här sidan:
https://apogeedigital.com/support/register/du...
Jag följde anvisningarna på den här sidan:
https://apogeedigital.com/blog/blog-how-to/ho...

I kort: Först en installation, där en dialog om Kernel Extension kommer upp. Sen omstart. Sen godkänna Kernel Extension under Systeminställningar > Säkerhet. Sen ny installation och omstart.

Därefter kommer jag till inloggningsskärmen när jag bootar. Jag skriver in mitt lösenord och sen är jag fast. Kommer inte vidare från skärmen i bifogat foto.

Vad kan jag göra? Har provat att boota i safemode, men då händer exakt samma sak. Har provat PRAM reset.

Jag slipper gärna lägga en helg på en blåsning och total ominstallation.

Tack!

Goddag kära 99-medlemmar

Jag försöker sätta upp en Mac Mini som backup-server på kontoret. Vi är 13 kollegor som har allt från 150 GB till mer än 3 TB lagring som behöver backas upp. Vi har en backup-lösning till ett NAS som har funkat sisådär det senaste året. Ganska ofta, åtminsonte en gång i månaden behöver en del av oss starta en ny Backup, för att Time Machine ger oss dialogen att det behövs. Vi har provat med andra NAS också, men inget funkar som vi önskar. Så vi tänkte prova att använda en Mac Mini och ansluta USB 3-diskar till den.

Jag har provat den här lösningen: http://macstuff.beachdogs.org/blog/?p=59

Kortfattat skapar man ett konto "Endast Delning" och skapar sedan en mapp på den till Mac Minin anslutna disken som i Systeminställningar -> Delning delas ut till det nya kontot. Därefter ansluter man till servern från datorn som ska få backup och väljer den mappen som disk i Time Machine. Och det funkar! Men bara för mig, inte för övriga kollegor.

Av säkerhetsskäl så vill vi ha ett konto per kollega och att enbart den kollegan ska ha tillgång sin mapp med respektive backup. Så jag har provat att lägga till allas konton och välja att enbart den användaren + administratör ska ha läs- och skrivrättigheter. Men ändå kan alla komma åt alla kontons mappar och läsa innehållet. Inte skriva, men läsa.

Har ni någon idé som skulle kunna få igång det här?

Tack! Jag provar med nån disk vi köpte in till kontoret. Får se hur det går.

Jag har en tredje generationens Time Capsule med 1TB hårddisk i. Till att börja med är den gammal nu, vilket innebär att hårddisken kan slockna ganska snart. Dessutom har vi tre datorer som gör backup mot den, så utrymmet känns lite snålt.

Tänkte byta disk och skulle behöva tips på vad som funkar. Jag är en novis här, så var inte rädda för att vara överpedagogiska!

Skulle en sån här funka?
http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponent...

Ursprungligen av Okänd användare:

Dessa såg ju väldigt intressanta ut. Hur upplever du att ljudet nu med dessa? Nu när jag tänker att du får det mer isolerat än innan.

Låter hur bra som helst.

Jag köpte såna här till mina EarPods så blev de som in-ear:
http://earskinz.com/

Sitter mycket bättre och isolerar brus utifrån.

Jag vet att marknaden är smal idag, men det kommer fler och fler 4K-monitorer. Men frågan är: kommer jag någonsin kunna ansluta en monitor med "retina"-upplösning till min MBPr? Jag har Thunderbolt v1 så jag har förstått att det finns begränsningar.

En reboot löste Core Storage-problemet och jag kunde aktivera FileVault igen. Nu funkar det som det ska. Tack för hjälpen, vänner.

Ursprungligen av Borttaget:

Användarkonto sparas med nyckel i efi och när de inte stämmer blir det så här.

Inaktivera filevault är enklaste vägen.

Lustigt, jag avaktiverade FileVault och nu när jag ska aktivera det igen så får jag den här dialogrutan.

Senast redigerat 2018-07-23 10:00
Ursprungligen av Borttaget:

Jag har haft samma problem

Enda alternativet är att stänga av filevault för att dekryptera och sedan kryptera igen genom att aktivera filevault på nytt.

Det du ser är när filevault är aktiverat.

Har man samma konto och lösenord på båda ställen behöver man bara logga in en gång.

Är det verkligen enda alternativet?
Jag har bara ett konto och bara ett lösenord på hela datorn, men jag har bytt lösenord en gång sedan jag aktiverade FileVault (till servicen). Har provat att byta igen och byta tillbaks efteråt men det hjälper inte.

Senast redigerat 2018-07-23 09:59
Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Och vad är det för skärm du får först?

Kommer samma inloggningskärm två gånger, eller är det två olika sorters inloggningsskärmar?

Det senare. Lade upp en film av det på https://www.dropbox.com/s/8dojdt64229remp/inl...

Ursprungligen av Sir N.:

Slå av och sen slå på FileVault igen?

Då måste ju disken avkrypteras och sedan krypteras igen. Tar en halv arbetsdag. Så det slipper jag gärna.

Och det är inte FileVaults egna, långa och jättesäkra lösenord jag pratar om heller. Det är av någon anledning ett gammalt lösenord för mitt användarkonto som ligger kvar när jag loggar in, för att sedan ta mig till själva inloggningsskärmen för min användare, där mitt nuvarande lösenord fungerar.

OBS Vi har FileVault aktiverat på alla datorer, inklusive datorn tråden handlar om.

Min MBP skulle in på service i en Apple Store. Eftersom man ville testa mjukvaran i "mitt system" också bytte jag lösenord till någon banalt för tillfället. Jag gick in under Systeminställningar > Användare och grupper och bytte lösenord. Låt oss säga att det nya lösenordet var "qwerty". (Det var det inte, just sayin')

När datorn var reparerad bytte jag således tillbaks till mitt tidigare lösenord. Allting funkade fint. Men så stängde jag ner datorn igår kväll. När jag startade upp den idag fungerade inte mitt vanliga lösenord. Jag provade 3 ggr för att försäkra mig om att jag inte skrivit fel. Då kom lösenordstipset upp som jag skrivit till teknikerna på Apple Store och det sa "qwerty" (fast, det var det ju inte, men ni fattar).

"Vad fan" tänkte jag, "Jag har ju bytt!". Jag skrev "qwerty" och loggades in - till en andra inloggningsskärm där jag ska skriva mitt vanliga lösenord.

Jäkligt udda tycker jag. Jag har ju tagit bort "qwerty" ur systemet.

Jag fattar att den första inloggningen är för FileVault (right?) och att den andra är för min användare. Och att ha två lösenord är i sig inget negativt. Det kan jag tänka mig att ha. Men hur i hundan byter jag "qwerty" mot något annat?