Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Farmfield

Farmfield

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Mac sedan 1988. Mac & Win sedan 1993. Mac & Win & Linux sedan 2006. Säljer hårdvara, Lunixburkar, Hackintosh m.m...
  • Registrerad 2008-02-01
  • Senast aktiv 2010-04-26
  • Antal inlägg 37

Foruminlägg

De senaste inläggen Farmfield har skrivit i forumet.

Det här kommer bli mitt absolut sista inlägg i den här debatten.

Jogin: Det är lätt att skriva skadlig kod till OS X.

Jag: Det är inte lätt att skriva skadlig kod till OS X.

Hur länge vi än fortsätter kommer Jogin hävda samma sak och jag kommer inte ge med mig.

Ursprungligen av Jogin:

Okej. Så egentligen har du inte den blekaste aning. Du bara sitter och gissar om saker du varken har kunskap eller förståelse om. Mycket givande.

Jaja, jag har förstått att du vill idiotförklara mig och jag är fortfarande helt oimponerad. Du hävdar kontinuerligt att du vet och jag inte vet eftersom jag inte kan programmera men kan inte förklara det faktum att koden inte finns. Du beskriver hur koden inte kan sprida sig men förklarar inte varför ingen försökt. Dom som köper dina argument här utgår ifrån att du har rätt eftersom du kan programmera utan att titta på det enkla faktum att det inte finns några vilda virus samt det finns extremt få maskar och trojaner. Slutsatsen är naturligtvis att det är svårt att skriva skadlig kod till OS X.

Sedan tycker jag det faktum att du själv skrivit kodexempel på hur en sån här kod kan fungera är ett talande exempel på att programmerare testar sånt här bara för skojs skull. Faktum är att det skulle finnas mer skadlig kod om det vore så enkelt.

Ursprungligen av Jogin:

Vad har jag fel om? Kan du inte berätta lite om vad — exakt — som gör det tekniskt svårare att skriva elak kod till OS X än till Windows?

Det varken kan eller behöver jag kunna för att kunna ta mig till slutsatsen att det du skriver med största sannolikhet är inkorrekt - för jag letar efter bristen på underlag- i detta fall bristen på elak kod riktad mot OS X.

Vi kan ta arbetet på LCH i CERN som exempel där man accelererar upp elementpartiklar och låter dom kollidera. I kollisionen ser man x antal nybildade partiklar. Genom att mäta massan på dessa och jämföra med massan av originalpartiklarna kommer man till slutsatsen att en eller flera bildade partiklar antingen hoppar mellan dimensionerna eller helt enkelt går utanför vad vi kan registrera med aktuell teknik - för det som borde finnas finns inte. Man drar en slutsats av faktum att något INTE finns. Duger det tänkandet för dom så duger det för mig, hehe.

Så, kontentan är att om det vore enkelt att skriva elak kod till OS X borde vi helt enkelt se mer av den, så enkelt är det enligt min slutsats. Ditt argumentet, att det inte finns mer skadlig kod riktad mot OS X och att alla programmerare - som enkelt skulle kunna skapa denna kod - inte gjort det för att den ändå inte kan sprida sig för att Mac'arna "står för glest", ja du, det argumentet köper inte jag efter 20+ års erfarenhet av virus på gamla MacOS, Windows och Linux. Och att det t.ex. finns mer skadlig kod till Linux - ett system som inte är jätteolikt OS X - och att det fanns mer virus till gamla MacOS än OS X, stöder min hållning ytterligare.

Ursprungligen av akerstrom:

Det verkar bara finnas två lägen här, antingen tror man att os x är lika sårbart som windows eller så tror man att mac är fullständigt 100 % säkert. Är det ok att vara någonstans mittemellan eller är det helt otänkbart?

Jag har inte påstått något annat än att det är precis som du skriver. Dock är OS X 100% säkert så länge det inte finns nån allvarligt elak kod därute, hehe, men det kan ju förändras snabbt tyvärr...

Det finns ju virus till OS X, "proof of concept"-virus hos Symantec eller elakheter "i det vilda" gör ju ingen skillnad på detta faktum. Sedan finns det trojaner, det vet vi. Dessa faktum gör det dock inte "lätt" att skapa nya - vilket var DET jag reagerade på.

Ursprungligen av scim:

De få som "stod på din sida" har förmodligen tänkt om nu när Jogin fullkomligt krossat dig i den här "diskussionen".

*lol*

Tycker du, hehe..? Jag känner mig inte speciellt krossad iaf...

Nu går det såklart att skriva virus och trojaner till OS X, det har jag aldrig bestridigt. Allt går. Men att som Jogin säga -"det är lätt" är lite löjligt. Nu säger Jogin att funktionen han avsåg var lätt var att läsa av adressboken och skicka mail till dom i den vilket skulle räcka för att hans argument skall vara sanna, men kom ihåg hans tidigare påståenden:

Citat:

Mac OS X är *inte* väsentligt svårare att skriva elak kod för.

Citat:

I egenskap av programmerare är det riktigt roande att läsa "vanliga" människors påståenden om hur svårt det är att skapa elak kod till OS X.

Där håller jag fast vid att han har fel, krossad eller inte, hehe...

Ursprungligen av Jogin:

Så förklara för oss då, vart den stora tekniska utmaningen ligger. Är det läsa in kontakterna, eller skicka epost till dem?

Men vet du vad, om någon som hade doktorerat i fluid dynamics berättade för mig att man lika gärna kan ha vingarna på ett flygplan vertikalt så behöver jag bara ha vikt pappersflygplan för att inse att personen i fråga inte visste vad han pratade om, eller?

Och uttrycket "oss" är kul också, för alla står ju på din sida i debatten här? Jag tror faktiskt att det är fler (av "oss") som är tveksamma till dina påståenden än tvärtom, hehe... xD

Men ang. adressboken som man ju kan komma åt med några få rader kod enligt dig, varför har utvecklarna Mozilla inte kunnat accessa OS X adressbok t.ex..? Mozilla själva hoppas kunna införliva funktionen i nästa version av T-bird. Och med tanke på ditt svar, för jag behöver inte vara så smart för att inse att du har massa smarta svar, så kanske du skulle söka jobb hos dom?

Ursprungligen av Jogin:

Confucius sa: Real knowledge is to know the extent of your ignorance. Kanske nåt du borde fundera på, för just nu uppvisar du en enorm ignorans — du har ingen aning om hur det fungerar, eller inte fungerar, men du är helt säker på att du har rätt.

Är det JAG som är ignorant? Och jag som uppfattat det precis tvärtom. Och precis som du citerar Confucius ovan så har du från första post fnissat åt vår okunnighet och hävdat att alla vi programmerare, som underförstått såklart är himla smarta, lätt skulle kunna skapa en mask eller ett virus till OS X. Sedan har du spenderat 10-15 inlägg att förklara varför det är så lätt utan att gå med på den enkla logiken att om det vore så lätt så hade det hänt, istället har du fokuserat på att en mask eller virus inte skulle kunna sprida sig men utan att förklara varför nån inte ens försökt.

Och om du tror att jag inte vet hur det fungerar är du såklart ute och snurrar, tror du inte jag vet HUR högnivå programmering fungerar för att jag aldrig programmerat? Tror du jag inte har pejl på hur ett OS och API/ABI'erna fungerar bara för att jag inte kunde namnen på och/eller den exakta uppbyggnaden av kärnan i OS X, hehe?

Ursprungligen av Jogin:

Hur ska jag kunna veta det? Jag kan sitta och ge dig en massa gissningar, men då är jag ju inte bättre än nån av er. Det jag berättar är saker jag _vet_, inte saker jag tror.

Hehe, jag har iaf fattat att du tror att du vet. Dock lägger jag betydligt mer tyngd på vad vissa tror mot vad andra påstår sig veta. Och oavsett vilket så är faktum att det inte hänt vilket talar emot vad du påstår dig veta, alltså ligger det med största sannolikhet inte mycket i vad du säger. DET är logik - och jag behövde inte ens använda %-tecken, hehe.

Precis. Min moms, som är professor på Musikhögskolan i Gbg, berättade att deras tekniker inte ens tillåter nåt annat än Mac'ar i nätverket. Vet inte exakt hur många burkar dom har men det är en ren Mac-miljö.

Ursprungligen av Jogin:

Hur/vart borde de finnas? Hur hittar dessa maskar andra Macar att infektera? Jag har beskrivit _exakt_ varför de inte lyckas sprida sig. Du säger att du "inte köper det", men du har fortfarande ingen förklaring hur i h-e de beter sig för att hitta andra Macar att infektera.

Aah, förresten Jogin, jag sa ju hur jag skulle sprida det, med en draghjälp av namnet till en populär programvara/installer.

Vad kunde din kod göra mer förresten? Maila sig till alla i adressboken är ju inte så andvändbart i sig själv, det borde väl döpa om alla mina mp3 till nåt kul, spionera på mina knapptryckningar eller whatever, annars är ju koden inte så "skadlig" heller..? Btw, jag kör Thunderbird, inte mail/adressbook.

Jogin. Exakt det du beskriver har ju t.ex. hänt på Linux, precis på den nivån har dom lyckade virusangreppen legat. Men Linux har 1/5 av vad OS X har av marknaden och ändå har det hänt - men inte på OS X. Det kan iof vara så att alla som kör Linux bara mailar varandra och inte Mac/Windows-folk, men det känns tveksamt...

Jag påstår dock inte att det inte kan hända, jag säger att jag _tror_ det är svårare än du påstår. Du däremot undviker frågan varför det inte hänt. Eller är din förklaring att alla som så enkelt kan göra detta inte gjort det för dom räknade på det först och tänkte -"Äh, vafän, det kommer ändå bara smitta några hundra Macar" och därför har dom skitit i det? Eller menar du att det inte har hänt för att ingen försökt utan någon anledning alls?

Som gammal sk8are drar jag en parallell med en ollie kickflip på en skateboard. Det är hur enkelt som helst, bara man vet exakt hur man gör. Jag kan göra en kickflip, jag tror inte du kan skapa en mask till OS X.

Sorry Jogin, still not buying it... Det borde finnas fler hot om det är så enkelt som den "mask" jag beskrev. Och maskar är väl ändå intressantare att använda sig av än Virus om man skall ta full kontroll över datorn (botnets t.ex.) - eftersom man rätt enkelt kan lura användaren att skriva in sitt pw...

Jag har 20 år på Mac, minst 15 i Windows och ett par, tre i Linux + att jag ju har mååånga år som "problemlösare" i Win 9x/NT (inkl XP/Vista) och dessutom varit butikschef på en av Sveriges största återförsäljare - så precis som många andra som uttryckt sig i tråden är jag inte helt insnöad, hehe... Hade det varit enkelt hade det varit mer hot, det är iaf jag helt säker på.

Sen, att det finns proof of concept på virus o.s.v. samt att det finns maskar, det är jag helt med på - och visst finns det säkerhetshål. Men snacket om säkerhetshål är ju också lite löjligt, för det räcker ju inte med hål, dom skall hittas också. Titta på servers, för även där är det mest Windows-servrar som hackas, sen Linux och sist OS X-servrar. Beror det också på att OS X är ovanligast då? Not buying it...

Ursprungligen av Jogin:

Jag syftar på dem som rabblar teorier om varför det inte går att skriva virus till OS X. Du ställer frågor snarare än kommer med korkade påståenden, något jag absolut respekterar.

Förövrigt gör åtminstonde jag skillnad på att ha en "åsikt" och "tro". Åsikter är en subjektiv värdebedömning angående nåt man har kunskap om, tro är något man gör när man saknar kunskap. Många påståenden i denna tråd — angående utmaningarna för att skriva elak kod på OS X — är i den sista kategorin.

Jag, som inte kan ett smack om programmering så länge det inte är enkel "Lingo", skulle ta den populäraste free/shareware-programmet, duplicera installerns storlek och ikon, utseende o.s.v. och distrubuera den via Mactorrents och TPB.

Om jag kan tänka så borde smartare människor kunna göra det också. Men ändå finns det knappt några maskar eller annan sån kod aktivt. Varför?

Att OS X är för litet eller att Mac'arna står för glest är ju komiska påståenden i mitt tycke, hehe... Det måste ju helt enkelt finnas andra problem annars hade vi haft procentuellt lika många virus som WIndows, alltså att 5.x% av den skadliga koden skulle vara riktad mot OS X... Eller?

Känner ni till historien om Columbi ägg? Colombus lär ha använt ett "intelligenstest" där han bett folk ställa ett ägg på högkant vilket dom naturligtvis inte lyckades med. Colombus tog då ägget och knackade det lägg i bordet och ställde det på den knäckta ytan. Svaret från den testade blev ofta -"Så kunde jag också gjort"

Åt det hållet ligger debatten, Jogin. Du kanske är programmeringens Einsten och kan skriva ett virus- eller mask till OS X på 10 minuter, det vet ingen av oss om det är sant. Vad som dock är sant är att det inte finns speciellt många virus- och maskar i OS X, speciellt inte "i det vilda". Det i sig själv är ett faktum du verkar totalt ignorera och kör på samma argument som trådens huvudattraktion, "Dr. Pihl".

Jag hör förresten samma argument gång på gång på gång vad gäller Linux också - och där finns det faktiskt dokumenterade virus "i det vilda" - men fortfarande anser proffsen i stort att det inte finns nåt behov för AV för spridningen är så micromal typ... Men programmerarna hävdar kontinuerligt -"Men jag hade kunnat skriva ett, det är hur enkelt som helst"

Det ligger mycket i den föregående post som sa att den som lyckas skapa en aktiv mask- eller virus till OS X, lyckas knäcka systemet, han blir en gud i hackerkretsar - om inte det skulle vara lockande nog.

MatsOlov - LOL. Såna bilder gör t.o.m. mig - efter 20-års relativt tungt IT-jobbande & -intresse - helmatt. Det kan vara det att jag inser att jag vet så lite ändå som gör att jag nu ångrar att jag frågade, hehe. xD