Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
kvicksilver

kvicksilver

Medlem
  • Plats Borås
  • Sysselsättning konst. musik. apple. mac os x. design och formgivning. nin fan. marilyn manson.
  • Registrerad 2008-03-24
  • Senast aktiv 2008-03-28
  • Antal inlägg 9

Foruminlägg

De senaste inläggen kvicksilver har skrivit i forumet.

1

[statusuppdatering]

Jäklar vilken fantastisk respons Jättekul! För att vara ärlig, tröttnade jag några timmar efter att jag först började översätta. Efter att ha läst alla era reaktioner däremot, kan jag inte göra annat än att fortsätta översätta (när tiden finns över för det).

Det som ligger i pipen nu är Pages ('08). SubEthaEdit (eftersom det är en sån trevlig textredigerare!) och ett till välkänt (och uppskattat) shareware-program. Plus ett open source-program jag tror att många använder.

—> För att det inte ska bli mycket snack och liten verkstad, återkommer jag helt enkelt ganska snart med URL där ni kan ladda ner översättningarna.

Tack alla för inspirationen.

Ursprungligen av Mikamar:

utmärkt iniativ!

Kul att höra! Jag har kommit en ganska bra bit på vägen. Det här kan blir rätt bra, faktiskt. Om intresse finns, kan jag meddela när översättningen är klar (och dela med mig givetvis – utan att bryta mot upphovsrättslagen).

Mvh,

Björn

Om du är bekant med kommandoraden: Öppna Terminal.app. Använd valfri kombination av kommandon för att få den information du eftersöker.

Annars:
Program —> Verktygsprogram —> Aktivitetskontroll.app
Välj att visa "Alla processer".

I menyraden:
Innehåll —> Kolumner
Klicka alla kolumner du är intresserad av att se info över.

Process-ID ger dig möjlighet att ytterligare undersöka ev. suspekta processer i detalj, med hjälp av kommandoraden.

—> Inte exakt det du var ute efter misstänker jag, men ja – mitt kontrollbehov överstiger inte den information som Aktivitetskontroll (och i enstaka fall, mest av nyfikenhet, Terminalen för grundligt utforskande) ger mig.

(Har inte provat detta, men det borde fungera). Mac OS X kan läsa NTFS-formaterade diskar – det torde ju vara allt som behövs för att göra en kopia av originalet(?)

Skapa en exakt kopia av disken i DMG-format – om olyckan är framme har du alltid en kopia av din Windows-partition i Mac OS X.

Öppna Skivverktyg (Program —> Verktygsprogram).
Markera din Windows-hårddisk i den vänstra delen av fönstret.
Välj: Arkiv —> Ny —> Skivavbild från [Windows-disk]…

Välj plats att spara skivavbilden på, skit i kryptering om du inte har speciella skäl till det och kör igång. Du kan bli promptad att skriva administratörslösenord i början. Gör det så många gånger det behövs.

Should do the trick!

Aj. Surt läge.

Det där med att tangentbordet inte reagerar låter oroväckande, men annars borde detta funka (värt att prova i vilket fall):

1). Håll in alt- (option-)tangenten efter att du tryckt på startknappen, men innan du hör “Chimes”, uppstartsljudet. Håll in tangenten. Du bör presenteras med två hårddiskar – en Macintosh HD och en Ubuntu/Windows/Namnlös. Välj din Macs startskiva och tryck Enter. Datorn startar om och laddar Mac OS X.

Om inte detta funkar… Vänta med att lämna in datorn, speciellt då du menar att det kommer kosta flera tusen kronor för dig(?).

2). Peta in Mac OS X-skivan, installationsskivan. Se om datorn vill starta upp med den. Om inget händer:

*). Tryck och håll in “C” för att starta från CD/DVD. (Tryck in efter att du tryckt in startknappen, men före uppstartsljudet).

*). Använd alt-/option-tangenten för att välja startskiva. Välj din Mac OS X-installationsskiva.

Hoppas det var till någon hjälp.

Absolut. AppleTV har en Ethernet-ingång (med Gigabit-hastighet) på baksidan. Att koppla den till en vanlig switch/router med flera portar (som din dator också är kopplad till, såklart) bör gå alldeles utmärkt.

Jag har inte testat att helt skippa switch/router – men det bör gå med en vanlig nätverkskabel, mellan din Mac och AppleTV – precis som du kan upprätta ett LAN mellan två Macar med en enda nätverkskabel.

Ursprungligen av danielmilton:

Tja!
[…]vad jag behöver för se en film som jag spelar upp på datorn att visas på TVn också??

[…]Apple TV men det funkar väl inte med *.img filer?
Vad behöver jag införskaffa för att detta ska funka?

Om jag gissar rätt så vill du helt enkelt kunna visa filmer som finns på din dators hårddisk på din TV(?).

Då finns många alternativ:

Obligatoriskt: Kabel mellan dator och TV:
* Köp en DVI-kabel. Om du har en MacBook eller iMac behöver du lägga till en mini-DVI till DVI-adapter. MBP, Mac Pro och Mac mini har fullstora DVI-portar.

* Använd optisk ljudkabel, alternativt “phono-sladd”, för att föra över ljudet.

Om du har en gammal TV: Använd VGA-/ADC-kabel istället, med tillhörande adapter…

Om du har en ny TV, som har HDMI-ingång men ingen DVI-ingång: Köp en DVI till HDMI-kabel – lika vanliga som DVI-kablar nästan, DVI i ena änden, HDMI i den andra. Jag kör själv denna lösning mellan min MacBook Pro och min 720p-projektor.

Det enklaste sättet för att visa film på din TV:
* Använd QuickTime – om du inte redan har Perian installerat, se till att installera det på en gång. Även VLC är ett självklart program i sammanhanget.

Du kopplar din dator som du har alla filmer direkt till din TV:
Öppna filmen och njut.

Har du tänkt använda en Mac som ren hembiodator?

Anslut till din andra dator från din hembio-Mac.
Anslut från din hembio-Mac till din dator. Finder fungerar alldeles utmärkt för uppgiften. Om du har ett hyggligt nätverk och filmen inte är enorm: Leta rätt på den film du vill se, dubbelklicka – strömma och njut. Annars: Dra över ett gäng filmer till din hembio-Mac. Vänta tills överföringen är klar.

Använd iTunes:
Konvertera dina filmer till ett iTunes-vänligt format (VisualHub är ett mycket kompetent program). Lägg till dina filmer i ditt bibliotek på din “huvuddator”. Se till att du delar ut ditt bibliotek inom ditt nätverk. Öppna iTunes på din dator som är kopplad till TV:n – anslut till det delade biblioteket. Klicka och strömma.

Ja, det var några idéer DVI-till-någonting som passar din TV-kabel kommer du att behöva, vilke metod du än väljer. En optisk ljudkabel eller en vanlig phono-kabel för ljudet också.

Har du flera Macar och kan ge fast anställning som officiell hembiomaskin till en av dem? Gör det – att slippa sätta i kablar, ställa datorn på golvet någonstans nära TV:n/projektorn för att sedan dra ut dem igen när du behöver jobba med datorn är drygt i längden.

Om du har en bärbar – plugga in sladdarna, och din Mac känner av din TV på en gång som en ny bildskärm och du kan börja kolla på film på direkten.

Sammanfattat: Kablar behövs. Installation är inte värd att kalla installation – det är superenkelt. Hoppas du fick någon form av inspiration (eller klarhet) i ämnet.

Ursprungligen av toti:

I prinsip, så borde kunna översätta det mesta av Pages.

Men även om du lyckas med att översätta hela programmet kvarstår problemet at du inte får dela med dig din produkt.

Tack för snabbt svar. Roligt att höra, ska prova att göra ett nytt Xcode-projekt på direkten.

Precis. Har tänkt på det du syftar på. Visst är det ett problem, men samtidigt ett problem man kan kringgå. Språk är ju inget annat än vanliga ord – min översättning kan jag exportera som “vanlig text” eller liknande… Enbart översättningen dvs, inget av Apples mjukvara.

För att sedan använda Xcode för att modifiera Pages.app på exempelvis min flickväns dator och två, kanske tre kollegors.

Ser inga juridiska problem med den lösningen(?) Tänker givetvis inte sälja min översättning eller försöka profitera på den.

Och rent moraliskt ser jag det inte som någon orätt – tvärtom, faktiskt. Jag har betalt för ett Apple-program. Jag jobbar i det för jämnan. Jag väljer att lägga tid och arbete på att skapa en svensk översättning av programmet, eftersom Apple inte valt att göra det jobbet från början. Jag delar med mig av min fil som översätter Pages till svenska, installerar hos andra användare som även dem redan betalt för sina exemplar.

—> Tips för hur man översätter på smidigast och mest effektiva sätt uppskattas!

Fick tanken idag: Jag är själv helt övertygad om att Pages '08 är både bättre och enklare att använda än Word (2007 för PC/2008 för Mac). Både som vanlig ordbehandlare, men framförallt för att snabbt kunna leverera ett professionellt slutresultat.

Mina kollegor skulle snabbt kunna börja arbeta i Pages, med alla de saker som de tidigare gjort i Word. En sak slog mig: iWork '08 finns inte i svensk version.

Ett engelskt gränssnitt stör mig inte. Däremot tror jag språket är en avgörande faktor för många av mina kollegor. Inte för att de inte kan engelska, snarare för att det kanske uppfattas som obekant och mer komplext än “det svenska programmet Word”.

Jag vet hur man översätter ett program med Xcode. Jag har Xcode installerat (inkl. resten av Developer-paketet). Har tidigare hjälpt till att översätta ett open source-program från eng. till svenska.

Till frågan: Skulle man på egen hand kunna översätta Apple Pages på samma vis? Eller är det låst och i princip omöjligt, eftersom det är ett propietärt program? Något jag borde tänka på innan eller när jag börjar översätta programmet? Eller är det bara att köra igång Xcode och sätta igång?

För mig skulle det vara värt tiden och arbetet. Mina kollegors arbetsdagar skulle kanske bli lite enklare. Och min flickvän skulle välja Pages framför Textredigeraren, när hon behöver skriva ett A4 eller två.

—> Alla tips och synpunkter uppskattas. Tack på förhand

1