Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
jesster73

jesster73

Medlem
  • Plats Strängnäs
  • Registrerad 2008-11-30
  • Senast aktiv 2014-09-01
  • Antal inlägg 33

Foruminlägg

De senaste inläggen jesster73 har skrivit i forumet.

Jag älskar bra gatufotobilder, men jag är egentligen väldigt kluven till företeelsen.
När jag ser klippet med Bruce Gilden får jag mest ont i magen. Jag tycker han är oartig, påträngande och arrogant. Jag inser att det låter fånigt, men jag tycker det. Sedan blir ju bilderna fantastiska, och eftersom det inte är värre än att folk blir irriterade (vilket jag också blir om jag helt ur det blå plötsligt får en blixt i nyllet), så må det väl kanske vara hänt...

De få försök till gatufoto jag gjort själv har helt enkelt inte funkat. Jag kan se att något skulle kunna bli en bra bild, men jag kan helt enkelt inte förmå mig att köra upp min kamera i ansiktet på en vilt främmande människa, åtminstone inte här i Sverige.
Utomlands känns det som en annan sak, åtminstone på turistorter. Där är det inget konstigt att man fotograferar, det gör ju turister, och folk accepterar det i allmänhet.
Lite på samma sätt som att jag inte blir irriterad på en japansk turist som tar kort på mig på Södermalm, men nog skulle kunna bli riktigt förbannad om en svennehipster gjorde det, om jag var på det humöret.

Jag var nyligen i Dar es Salaam, Tanzania, och hade med kameran. Jag upptäckte snart att om man tog kort på fattiga människor utan att fråga, blev de skitförbannade. Först trodde jag att de ville ha betalt för att jag tog kort på dem, men det var inte det. De tyckte helt enkelt att det var jävligt arrogant att jag som rik viting ville ta kort på dem i deras misär, och jag skämdes som en hund, för de har ju helt rätt. Resten av veckan blev det mest miljöbilder. Som pressfotograf, där syftet är att berätta en historia för världen, är det en helt annan sak, men om det bara är för fotoalbumet tycker jag det känns....oetiskt, i brist på ett mindre högtravande ord.
Samma sak tycker jag om foton på uteliggare här hemma f.ö.

Jag menar egentligen inte detta som kritik mot gatufotografer (utom hobbyfotografer som plåtar uteliggare o.dyl. utan att fråga då, möjligen), utan mer en allmän betraktelse.
Vad tycker ni som håller på mycket med gatufoto, känner ni er aldrig obekväma?

Edit: Jag såg nu att jag inte bara var fotograf-okreddig med mitt inlägg, utan också ganska OT, då TS explicit undanbett sig dylika poster. Håhåjaja. Flame away.

Ursprungligen av atomlab:

Jag förstår.

Vet väldigt lite om foto. Och vissa saker inbillar man sig. Är en sådan som arbetar med skärpedjup och fotar egentligen bara skidor och på höga höjder 2000-4500möh. Där har även filtret samma fömåga som Johan-tanying säger. Kameran ligger ju i väskan och skupar rätt mycket. Ett skydd med handskar är inte att föredra.

Hm, då kanske jag får göra en pudel. På hög höjd är UV-strålningen starkare till den grad att bilderna kan bli mindre skarpa (fråga mig inte hur, men det kan säkert någon annan svara på). Ett UV-filter kan då ge skarpare bilder.

Ursprungligen av atomlab:

Förklara gärna!

Får bra mycket bättre bilder med UV filter när jag fotar snett mot solen. Uppenbarligen bara en Illusion?

Om du tycker mer flares ger bättre bilder, så har du förstås rätt. Jag kan gilla effekten ibland, men generellt är det något de flesta fotografer försöker undvika.
UV-filter är bra på två saker: de tar bort UV-strålning (i de flesta situationer helt onödigt) och de skyddar objektivet. För proffs typ pressfotografer som nöter hårt på utrustningen är det sistnämnda förstås jättebra.
Tyvärr stjäl de också ljus och förvränger bilden på olika sätt, dock oftast så subtilt att det knappt märks. Med tanke på vad folk betalar för objektiv för att få lite, lite bättre bilder, så finner jag företeelsen med UV-filter rätt märklig dock, åtminstone för amatörer.
Lite som att sätta klä in en 6 kg:s racercykel i ett kilo plastfilm, för att skydda ramen mot repor...

B&W Zeppelin (nya varianten) är det enda jag kan komma på, om du måste ha allt i ett. B&W Zeppelin Air iPod hgtalarsystem | Hi-Fi Klubben

Annars får det bli en Airport Express plus vanliga aktiva högtalare. Jag kör dessa i ett rum: ARGON 7340A v2 hgtalarsystem | Hi-Fi Klubben

Jag är ingen audiofil, men i mina öron låter de riktigt bra, och spelar även förvånansvärt djup bas. Nackdelen med dem är att de inte har någon optisk/digital ingång, då får man kliva upp ett par snäpp prismässigt. Lite synd att inte utnyttja Expressens optiska utgång dock.
Aktiva högtalare/studiomonitorer finns det hur många som helst, Genelecs billigare modeller brukar rekommenderas, även om jag aldrig hört dem.

Tack för svaren!
Då får det bli en liten Vertex 3 när det finns vettiga lådor på marknaden.
Jag lär väl återkomma om frågor om vad som ska ligga var osv...

Jag har just beställt en 27" 3,4 GHz iMac, men snålade ur och specade den inte med SSD, dels med tanke på det rätt saftiga prispåslaget, men också då jag tycker mig ha förstått att Apples originalmonterade SSD är rätt seg jämfört med t.ex. Intels modeller.
Min tanke är som följer: när våra kopierande vänner i stora folkrepubliken om ett par månader fått till ett prisvärt TB-chassi, så köper jag det och en snabb SSD och kör OSX från den.

TB är förstås bra mycket snabbare än både USB 2 och FW 800, men blir det ändå en flaskhals jämfört med en internmonterad SSD? Eller annorlunda uttryckt, vilket är snabbast: intern halvseg SSD eller extern snabb SSD via TB?

Jag är rätt tveksam till D3000. Det som först slog mig när jag testade den var hur otroligt seg seriebildstagning den hade när (den i övrigt utmärkta) ADR-funktionen var påslagen. Den tog kanske 3-4 bilder i full fart, sen gick det kanske en sekund mellan bilderna i ytterligare 4-5 bilder, sen var det tvärstopp. Min D60 har samma problem, men jag upplevde det som mycket värre med D3000.

Enligt de tester och recensioner jag läst har den vidare mer brus vid höga iso-värden än sina föregångare och konkurrenter och dessutom en stundtals osäker autofokus. Till synes okomplicerade motiv hamnar ibland oförklarligt ur fokus. Inget jag upplevde själv dock.

Det enda den tillför jämfört med de kameror den ersätter (D40/D40x/D60) är guide-mode. Det är nog bra i början. men jag har svårt att tro att man kommer använda det överhuvudtaget efter någon veckas användning.

Den absoluta dealbreakern är förstås priset. D40, som faktiskt var en bättre kamera på de flesta punkter, kostade som minst 3000 kr inkl kitobjektiv. D3000 med kitglugg (iofs med antiskak, som D40-kitgluggen inte hade), kostar från 4500.

Skulle jag köpa min första DSLR idag skulle jag antingen köpa en begagnad D40 i bra skick, eller lägga på ett par tusen och köpa den utmärkta D5000, som vad jag förstår inte dras med några av D3000:s nackdelar (även om jag inte testat den själv).

Vad gäller objektiv, börja med den för priset lysande kitgluggen. Använd den ett tag och känn sen efter vad du saknar. Köper man på sig ett gäng objektiv från början tror jag risken att ett eller flera blir liggande är rätt stor.
Själv ville jag ha bättre egenskaper i dåligt ljus och möjlighet att defokusera bakgrunden ordentligt, så jag köpte ett fast 35mm 1,8, som nu sitter på kameran i princip hela tiden.

Ursprungligen av kristinadanielsson:

Ja herregud, nästan en gigabyte!!!

Åt gången ja. Om allt som ändras i swap-mappen backas upp fyller det TM rätt snabbt, det är väl inte så svårt att begripa?

Jättekul för dig att du gillar Voddler, men varför vill du inte att man ska diskutera programmets eventuella baksidor? Har du investerat i bolaget?

Snygg vetefan, men annorlunda:
AirCurve - buy at Firebox.com

Jag har ett liknande problem, så jag lånar tråden lite.
Jag har en unibody MBP kopplad till en 24" LED Cinema Display. Hittills har jag kört ljudet via de inbyggda högtalarna i skärmen, men idag köpte jag ett par USB-högtalare.

Min tanke var att få ljud både från skärmen och från högtalarna, men det verkar inte funka. Vore det en hårdvarugrej skulle jag bara glömt alltihop, men även om jag kör vanligt ljud ur USB-högtalarna kan jag ju faktiskt välja om jag vill ha varningssignaler o.dyl. ur interna/skärmhögtalarna.

Således kan den fysiskt trycka ur ljud ur 2 utgångar samtidigt, alltså måste det vara en mjukvarugrej, alltså måste någon på denna stora jord ha skrivit ett hack för det.
Men vem, och var hittar jag det?
Kan Airfoil lösa det?

Visst, ett i-landsproblem så det skriker om det, men det stör mig...

DealExtreme: $5.84 DPL Windshield Mount Holder for iPhone

Bara hållare, men som sådan funkar den bra. Kostar som en bättre kopp kaffe och skickas fraktfritt från Hong-Kong.

Edit: Glöm vad jag skrev. Den disintegrerade idag efter en dryg veckas användning.

Senast redigerat 2009-09-06 17:51
Ursprungligen av dala:

Man skulle kunna tycka att Nikon borde lämna DX bakom sig och satsa helt på FX. Det vore skönast för alla om det bara fanns en sensorstorlek, men tyvärr tror jag nog att DX redan är för etablerat för tillfället och om det ska fasas ut, så får det ske på sikt.

För mig passar det här objektivet utmärkt. Frågan i slutändan är egentligen om man ska köpa för framtiden eller köpa för nuet. När det gäller teknik, så går utvecklingen så fort att i alla fall jag väljer det senare.

Jag kan delvis hålla med om FX kontra DX. FX är förstås bättre på de flesta sätt, och jag tror vi kommer få se det krypa ner till även Nikons mellanmodeller i framtiden.
Dock tycker jag DX har sina fördelar. Det går att göra kamerorna bra mycket kompaktare med DX än FX. Jämför Olympus 4/3-system och deras långtifrån perfekta men ändå jäkligt intressanta 420-modell.

Jag tror och hoppas att Nikon kommer behålla DX-formatet för små, behändiga systemkameror i framtiden, och denna nya glugg är kanske en indikation på det?

Jag ska ha en till min D60 så fort kassan tillåter.

1. Ljudet är OK, varken mer eller mindre. Användbart till att lyssna på musik på låg volym framför datorn, men går man några meter bort behövs kraftigare grejor. Bas saknas.
2. Jag har aldrig saknat knappar, den uppför sig nästan alltid precis som man vill. Gissningsvis finns det något mjukvarusätt att stänga av och sätta på skärmarna, men jag har varken haft ork eller behov att undersöka det närmare.

Nja, jag är inte säker på att Apples PR-avdelning skulle hålla med om det. Aftonbladet är kanske inte det första varumärke i mediabranschen man skulle vilja bli förknippad med.
Men Aftonbladet däremot har kanske inte bara fått ett gäng bra telefoner, utan även lite cred på köpet...

Fast det här måste ju vara lite som när Carola turnerade iklädd Dieselkläder från topp till tå. PR-folket slet sitt hår...