Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Mactastic

Mactastic

Medlem
  • Plats Trondheim
  • Sysselsättning Nybliven mactaliban på träningsläger
  • Registrerad 2009-09-03
  • Senast aktiv 2017-04-11
  • Antal inlägg 320

Foruminlägg

De senaste inläggen Mactastic har skrivit i forumet.

Men, nu tar du ju bort 50% av nöjet att få en ny, rolig pryl; första unboxing och "new, Apple, smell" !

Motivet är att de vill göra MB vattentät eller att de känner sig modiga?

Ursprungligen av Ljung:

Frågan är vilken DAC som Apple sätter i adaptern. Sannolikt billigast tänkbara och därmed sämre än den som sitter i nuvarande lurar och som är ovanligt bra för att vara i de här sammanhangen.

Är inte säker på att det sitter en DAC i adaptern. Den interna DAC:en blir de inte av med ändå då högtalaren fortfarande behöver matas. Analogt ljud över lightning är min gissning. Och då är det ännu mer hål i huvudet att ta bort 3.5mm kontakten.

Ursprungligen av Hffre:

Hej

Jag tänkte vara snäll och köpa en iPad till min svärmor men är lite kluven vilken modell jag ska satsa på.
Tanken är att hon ska bara använda den för att läsa nyheter,titta på Svt Play,You Tube och videosamtal.
Så stort lagningsutrymme är hon inte behov av så 16GB varianten kommer räcka.
Däremot så måste det vara en med Simkort för hon har inget fast internet i huset.

Frågan är då om en iPad Air av första versionen är fortfarande kraftfull nog för att hålla några år.
Tänkte också på en iPad Mini men den kanske är för liten för hon är lite till åren och hon använder glasögon.

Vad har ni för råd att ge mig?

Undvik Air 1 då den bara har 1GB RAM. Jag tror det dubbla minnet i Air 2 kommer ge den några år till i livslängd jämfört med 1:an.

Ursprungligen av magnusbratt:

Tack för svar! Mitt problem är att jag bygger om nu, och behöver bestämma mig för dimmers nu. Efter att ha läst på mer, så, om jag förstått saken rätt, kräver Apple att både controller och dimmer certifieras ihop, vilket gör att det blir svårt att ha en HomeKit controller som ska styra befintliga dimmers och andra enheter.

Jag antar att det hack du syftar på är Homebridge?

Jag funderar på att satsa på Z-wave dimmers och en Vera Plus. Alternativt en Zipato som har en modul för KNX som då bör kunna styra golvvärmen.

Tack, men den "dimmer" du länkar till är bara en styrenhet för Hue-lampor som själva sköter dimmningen. Jag har redan armaturer och ljuskällor jag vill använda, och är ute efter inbyggda "smarta" dimmers som styr redan befintlig belysning.

Japp, det är Homebridge jag tänker på.

Ursprungligen av magnusbratt:

Jag håller på att bygga om hemma, och skulle vilja sätta in dimmers som går att styra via HomeKit. Dock verkar det inte finnas några hub:ar som säljs / är godkända i EU. I USA verkar det vara Insteon Hub Pro och Lutron Caseta Wireless som fungerar med HomeKit, men ingen av dem planerade att lansera sina hubar i Europa. Vet någon om Philips Hue Bridge kan styra väggmonterade ("in-wall") dimmers?

Vad skulle ni rekommendera annars? Går det att nu satsa på att bygga in någon speciell typ av "smart" dimmer, och räkna med att den kommer gå att styra med en framtida HomeKit-hub?

Kort svar: Nej, det går inte. Jag sitter i samma sits som dig och väntar på dimmers som kan köras via Homekit. Det finns hack som lurar Homekit att andra enheter är med i nätverket men hack är inget att satsa långsiktigt på. Min känsla är att det är dumt att investera en massa pengar i ett hemautomationssystem idag då det är svårt att veta vilken standard som vinner.

Ursprungligen av pesc:

Troligtvis är det just detta som är problemet på den här marknaden. De som bygger hela system verkar vilja ha egna mjukvarulösningar för att få kunden att vara "trogen" i systemet och då vill man inte erbjuda HomeKit-stöd och släppa in Apple. Det är känslan jag får.

Apples lista med produkter som är kompatibla med HomeKit finns här:
https://support.apple.com/sv-se/HT204903

Jag hade hoppats på att den nya gateway som kommer från nexa.se skulle ha HomeKit-stöd men nu har de meddelat att de inte tänker stödja detta. Synd, eftersom Nexa har ett brett sortiment med el-prylar som skulle passa i ett Svenskt hus.

Det finns inget som hindrar företag att ha egna mjukvarulösningar och stödja homekit (se bara på Philips Hue). Däremot så är Apples MFi standarder jobbiga och dyra att följa. Dessutom ska Apple ha betalt för varje enhet som säljs. Apple tax * 2.

Ursprungligen av Segas:

Tycker du? Själv ser jag det som glasklart att en funktion så viktig i telefonen inte ska repareras eller ersättas av ocertifierade parter.

Inte vill du väl ha din bankdosa från den lokala pizzerian? Rätt instans för rätt ändamål.

Ok, du kommer med ett väldigt dåligt exempel. Vill du ha dåliga exempel som bevisar min poäng?:
Du byter cykelslang till icke-orginal och cykeln smälter
Du byter till icke-orginal tändstift på din Volvo och din bil säljs på blocket av en kamel.

Kan du fundera ut en lösning som kanske hade varit bättre för kunden än att brick:a telefonen?

Rätt glasklart att Apple har varit douchebags här. Ett enkelt felmeddelande och en deaktivering av fingeravtryckssensorn hade varit mycket mindre douchebag:igt.

Hoppas på ett fett skadestånd så att arrogantdelen av Apple får betala lite.

Ursprungligen av kladda:

Du skojar eller?
Tycker du den från 2012 är snyggare än nya retinan? Den gamla är ju bara tjockare och ser bra mycket äldre ut. Vad gör den snyggare??

Oavsett var det mina åsikter och mina kunder är precis som alla andra kunder; intresserade av samarbeten med framgångsrika företag, inte företag som köper sina "nya" datorer från 2012.

Men jag tror även det är väldigt beroende på bransch, därav min fråga i början av inlägget.

Det är en väldig skillnad på att köpa till företag eller privat.

Det var inte en 2012:a författaren ville köpa utan en 2015 MacBook pro och du jämförde den med en 2012. Jag kommenterade på en 2015.
Jag blir lite nyfiken på vilken bransch du jobbar i? Jag kan inte komma ihåg en enda gång vi har fått "skit" för hårdvaran vi visat. Och jag klockar säkert in på 1000-2000 kundbesök inom embedded, IT, design.

Ursprungligen av kladda:

Personligen skulle jag heller aldrig köpa en dator idag som ser lika omodern ut som den är, dvs en MacBook Pro som kom 2012, för att sedan ta med den ut till kund. Nä, mot kund vill i alla fall jag ge ett modernt intryck.

Du skojar eller? Vilka kunder jobbar du med som ser ner på dig för att du har den mest välbyggda och snygga laptopen som finns?

Ursprungligen av JohannesKBA:

HomeKit är inte låst till något speciellt protokoll, precis som bland annat @zinned skriver.

Jag arbetar själv en del med fastighetsautomation, dock till stor del med trådade automationssystem. Vad gäller hemautomation tror jag att Z-wave kommer bli större och större. Fibaro, Qubino, Aeon Labs m.fl. har helt outstanding produkter som fungerar!

Stay tuned; jag kommer börja koppla upp delar av mitt hus under året, det enda som är flaskhals just nu är tiden

Här är en simpel video där en lampa i ett Z-wave-system (med Vera-controller) styrs med hjälp av Siri.
https://www.youtube.com/watch?v=wmn-MQG2s_o&f...

Och en bonus med Apple Watch:
https://youtu.be/T5kibmQiTuM?t=26s

Jag körde Fibaro under ett par år och jag kan känner inte igen "outstanding" och "fungerar". Deras forum är knökat med argt folk som har problem. Skiten åkte ur när en tempgivare indikerade brand och jag åkte hem från jobbet för att rädda katten. Det brann inte såklart.

Ursprungligen av Urme:

Har också kollat en del på Philips Hue, men inser att det kommer bli riktigt dyrt i slutändan. Men jag dock ganska många spottar i hallen och köket och de har en sockel G24q men jag har hittat en adapter till E27. Dock när jag kollar på Philips Hue lampor så hittade jag den amerikanska BR30 (GU10 i EU) som verkar ha en E27 sockel och är mer som en spotlight än en vanlig Philips Hue E27 lampa.

Hittar dem inte i någon svensk butik men hittar dem på amazon.com (http://www.amazon.com/Philips-432690-Ambiance...)

Men om jag köper sådana från Amazon visst borde de fungera bra i övrigt om jag köper hubben och övriga lampor i Sverige?

USA kör andra frekvenser för sitt ISM-band som Zigbee använder (915MHz istället för 868MHz). Även om lamporna fungerar så blir du RF-pirat på köpet.

Helt huvudlöst om man skulle skippa ett bra och tillgängligt sätt att koppla in gamla 3.5mm hörlurar. DAC, batteri och hörlursförstärkare i varje lur kommer göra dem minst 1000kr dyrare och ljudkvalitén blir troligtvis sämre. Apple lär inte kunna höja marginalerna heller då DAC och förstärkare måste sitta i luren ändå pga högtalarna. För mig är musik och bra ljud viktigare än iOS så jag är lite rädd för konsekvenserna...