Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
kennethLundgren
  • Registrerad 2009-09-26
  • Senast aktiv 2021-11-09
  • Antal inlägg 85

Foruminlägg

De senaste inläggen kennethLundgren har skrivit i forumet.

Ursprungligen av omartint:

Använder både macOS, Windows och iOS, och av dessa tre system så fungerar både macOS och Windows väldigt stabilt och tillförlitligt (även efter uppdateringar), medans mina iOS-prylar är de som lite oftatare hänger sig, behöver startas om eller får buggiga uppdateringar (ibland).

Problemet på PC-sidan är att du inte kan köra vilken skit som helst. Där är det en fördel med Apple som både har en minsta nivå på hårdvaran, och även kontrollerar hela kedjan själv (mycket färre hårdvara att testa OS-uppdateringar på).

Håll dig till kända märken och välj bort billig konsumentskit, och satsa på dyrare men mer kvalitetsinriktade företagsmaskiner.

(De flesta av Sveriges största företag kör Windows på de flesta av sina klienter, och hade knappast gjort så om det hade varit mycket problem med nertider, crasher, etc.)

Tror inte din vardag kommer bli "enklare" med Linux direkt, men det är självklart upp till dig. ?

Jag har en iPad mini 2 sen 2013 som sällan hängt sig. Företag har helt andra kriterier för vilket OS de ska använda, ekonomi/dominans/policy etc, är knappast en intäkt för kvalitet. Men man ska nog som du säger hålla sig till etablerad hårdvara.

Ursprungligen av omartint:

OT: Vad är svårt med Windows, och vad är enklare med Linux (hängde inte riktigt med där)?

Mina erfarenheter av Windows är kanske något gamla, 10 år sedan sist men det jag läst om senare versioner verkar inte ha förändrats, ideliga uppdateringar och omstarter. Har fuskat lite med olika linuxdister och kan ge det en chans som mitt primära OS.

Räknat på en ersättare till min MBP 13 2014:

iPad pro 11 512gb wi-fi 13795
penna 1495
tangentbord 2145
Summa 17435

Macbook air retina 512gb 16gb 22195

Macbook 12 512gb 16gb 21195

MBP 13 512gb 16gb 22695

Det kommer att göra ont! Det blir svårt att gå tillbaks till Windows, Dell har en Linux/Ubuntu variant får titta på den.

Har en mini2 och en mbp 13 2014 som behöver ersättas. En ny mbp skulle kosta 28kkr och en 12" 21kkr, alldeles för dyrt!
Om mina datorvanor tillåter och en viss anpassning så kan den nya ipad pro,n bli den sista Apple produkten för mig.

Jag kommer snart till en brytpunkt där jag måste skaffa mig en ny dator. Jag är inne på min tredje MBP 13, den sista från 2104 som kostade 14 tusen då och kändes som max för mig. Motsvarande idag skulle gå på 23-24 tusen och det kan jag inte försvara för mig själv ens.
Köpte även ipad min 2 när den kom ut och använder den med tangentbord. Den har inte kunnat ersätta min MBP än, mest hanteringsmässigt. Det är lättare att ha laptopen på magen/knät och vinkla skärmen än att hålla i en mini trots att den är så lätt, man måste helt enkelt nypa såpas hårt med fingrarna så det blir jobbigt. Det går helt enkelt inte att hålla den på något sätt bekvämt en längre tid, och hur är det då med de tyngre paddorna?
Macbook 12 har länge vart i mina tankar, men billig är den inte och den nya ipad pro ligger på 12-13 tusen med penna och tangentbord.
Samtidigt vill jag efter mer än 10 år inte gå tillbaka till Windows, använder andoidmobiler av den anledningen att det finns modeller för under fyra tusen. Hemsk avskrivning det blir på em mobil för 8-10 tusen på tre års livstid.
Jag får allvarligt tänka över min datorfilosofi och användarstruktur, har program som iordning ex som endast finns till OSX.

Jag köpte min iPad mini 2 i slutet av 2013 med 64gb. Då jag har svårt för virtuella tangentbord samt att hålla på och kladda på skärmen så har jag alltid använt ett tangentbord till, en Logitech modell.
Jag tycker det alltid har varit fullt funktionsdugligt för mina behov, vilket innebär surfning, Readly, Youtube, Netflix samt protokoll och numbers hantering. Använder den också för bilder som jag överför från min Fuji X70 via app, skulle kunna tänka mig att importera raw-filer från kameran men tror inte att den orkar med det.

Det här är min way to go enhet för ca ett halvt kilo, alltså vad en ny 9,7 väger. Önskemålen är en ny mini med samma chipset som nya 9,7 och pencil för att slippa kladdandet.
Har även i dagsläget min tredje Macbook Pro 13 från 2014 som är helt slut i batteriet. Det blir nog ett batteribyte för en ny MBP för 25 tusen kan jag aldrig smälta, känns även som att iPad pro 10,5 för 10 tusen plus tillbehör är tufft, samt att med ett tangentbord börjar det väga lite.

Men till huvudfrågan, det innebär att jag har två enheter minst med mig, mobilen, paddan och det känns inte som framtiden att bära på två datorer. Nu råkar jag ha ett gammalt abbonnemang med obegränsad surf för 299:- och använder mobilen som router, har varit uppåt 60gb/mån i förbrukning ibland. Men det är ändå en enhet för mycket och tanken har kommit många ggr att överge mobilen, för en praktisk dator måste jag ha. Den dagen det etablerar sig en app för kommunikation bland den breda allmänheten så kommer jag starkt att överväga det.

Från en man som lever med en minimalistisk tanke.

Ursprungligen av SweSG:

Jag följer med utvecklingen av lagring. Jag tror dock inte på molnet som många andra gör. Ett eget moln då, som man har lite koll på själv. Minst lika bra, eller till och med bättre än dom man hyr. Allt som ett hyrmoln kan göra går att fixa själv för inte så stora pengar. Du slipper dock ha allt på andras prylar om något skulle hända. Kan vara bra att ha en extra backup där också dock. Man ska dock tänka på det som sista utväg, då det kommer ta 1 år att få ned sin data

En backupdisk på jobbet är bättre. Eller där man nu vill ha den. Det viktigaste är att den är på annan plats. Men hårddiskar är nog vad folk sparar på idag. Även om dom sparar på andras diskar på ett moln t.ex.

Nä molnet är inget jag använder mer än till mina administrativa filer för mitt företag. Om jag är motståndare till andras godtycklighet till min tillgång till filer, så är all typ av abonnemang som alla är ute efter idag fullständigt allergisk emot. Om man skulle gå igenom alla former av abonnemang som man generellt har så skulle man bli mörkrädd. Jag håller det på ett absolut minimum, köper mina mobiler kontant ex, Morgondagens ekonomiska katastrof för många tror jag, eller "Hur många delägare är det i din plånbok?"

Jag har varit med sen MS-DOS Word tiden och sett utvecklingen med 3.0-3.1-Win95. Endast de senaste 10 åren har jag haft Mac och är inne på min tredje MacBook pro 13” 2014 års modell, och med den försvann CD/DVD som jag hade som backup. Visst kunde jag skaffat en extern spelare men testade ett tag för att se om det fattades något. Har kört de senaste åren med en extern hårddisk som den utmärkta Time Machine sköter perfekt via ett usb uttag, för det blir den sista usb maskinen utgår jag ifrån, utvecklingen ni vet.

Men tanken har slagit mig om nu hårddisken kraschade i den förra datorn vad säger att den externa hårddisken är säkrare? Och hur länge kan man använda den i framtida datorer? Jag är skeptisk!
Därav min fråga för jag utgår ifrån att i och med Win95 så kom det mer till den breda allmänheten och borde sparats filer från det. Handen på hjärtat, hur många?

Eller som någon sa tidigare: Den som spar han har!
Frågan är bara vilket medium är mest bakåtkompatibelt över en längre tid? Analogt har inte försvunnit, tvärtom!

Ursprungligen av BlackSmp:

Mekanisk avläsning medför nötning. Nötning innebär försämrad kvalitet. Det kommer du inte runt. Att det tar lång tid och sker i steg där vi inte märker skillnad mellan varje spelning är en annan sak

Visst, det är så det ser jag på mina gamla filmer som bleknat lite men ny elektronik och ny programvara kompenserar det, och så kommer det även att vara i framtiden.
Hur många är det som har 20-25 år gamla datafiler kvar?

Jag framlägger bara fakta och mina erfarenheter efter faktiskt närmare 50 års användande av bägge medierna, det är upp till var och en att ta till sig det.

Vinyl är bra, kvaliteten förändras inte med tiden, alltid kompatibelt för dagen även om man skulle behöva köpa någon ny maskinvara för att använda det. Därför har jag det inte samlat hos någon annan som vid ett beslut kan förinta min kollektion. Endast stöld eller brand kan förinta min musik.

Analog film är också bra, som intresserad fotograf använder jag idag min samlade filmmängd i olika medier för mina vänners skull när vi pratar minnen 40 år tillbaka i tiden, scannade med dagen teknik och kommer säkert att finnas apparater i framtiden för detta. Jag fotar idag mina barnbarn för deras barnbarns skull. Jag framkallar och scannar själv. Endast stöld eller brand kan förinta mina bilder. Mina två stora intressen i livet.

En hårddiskkrasch har lärt mig den hårda vägen. Men framförallt är jag fruktansvärt allergisk mot att någon annan ska ha beslutanderätten över mitt innehav, när jag ska använda det och om jag får använda det.
Jag är kung över mig själv!

På nätet där det är billigast. Det kan vara en speciell modell eller prisgrupp.

Som mycket intresserad fotograf så finns det ingen mobil som når upp till bra bilkvalitet. Och vill man också efterbehandla bilder så måste man ha raw-filer. Dessutom är en mobil en ergonomisk katastrof att hålla i för bildtagning. Nej det enda en mobil kan vara riktigt bra på är musik med hög kvalitet, då snackar jag Flac-filer och DAC processor. Därför blir det en LG V30 snart med schyssta hörlurar.