Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
nyllet83

nyllet83

Medlem
  • Plats Uppsala
  • Sysselsättning System- och nätverkstekniker
  • Registrerad 2009-11-28
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 118

Foruminlägg

De senaste inläggen nyllet83 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Alix:

Funkar det även med YT-appen i Apple TV?

Nej tyvärr inte. Som jag förstått det fungerar inga dns-tjänster där du endast pekar om din DNS att blockera reklam på YouTube längre då de numer sänds från samma domäner som själva videon. Det är endast appar och webbläsartillägg som fixar det.

Ett tips är att skaffa NextDNS och ställa in de ip-nummer du får i din router hemma så kommer alla enheter i hemmet ha annonsblockerare. Du kan välja på många olika listor för blockering inkl AdGuards som nämnts här ovan. Det fungerar ungefär som en Pi-HOLE men du slipper köpa hårdvara, installera och drifta själv.

Jag installerade iOS 15 PB4 efter att BankID släppte versionen med fixar för iOS 15. På kvällen samma dag uppdaterade jag till PB5 och för någon timme sedan uppdaterade jag till PB6. BankID har fungerat hela tiden och aldrig blivit spärrat.

Ursprungligen av BlackSmp:

Uppdaterat såväl BankID som beta 5. Fungerar fortfarande

Trevligt. Då kanske jag nu vågar installera betan. Jag har inte haft några problem med BankID alls på min iPad som kört publik beta ända sedan den släpptes (jag är inte utvecklare). Är det developer beta 5 du uppdaterat till för public beta ligger väl kvar än så länge på 4?

Ni som uppdaterat till senaste versionen av BankID med anpassningar för iOS 15 beta får gärna meddela hur det fungerar.

Ursprungligen av xms67:

Det där är en väldigt bra liknelse. Jag är lite av samma person. Har varit intresserad av ljud sedan mitten av 80-talet. Ett antal förstärkare och högtalare har passerat här. Och kablar..?. Jag var aldrig en sådan som klagade på Cd och vurmade för att det var sämre än LP. Men när trådlöst ljud kom tappade jag den tekniska kompetensen. Orkade inte, eller det intresserade mig inte. Tänkte att vill jag lyssna på bra ljud tar jag min HiFi-anläggning och vill jag lyssna on det go får det bli det som finns. Lite av den grundtanken finns kvar hos mig än idag. Det som dock hänt de senaste åren är att även trådlöst ljud fortsatt att utvecklats så nu försöker jag springa ifatt rent tekniskt. AirPlay (2) och AirPods Max har gett en injektion till intresset för trådlöst ljud.

Lossless har jag varit intresserad av sedan Tidal kom. Men aldrig riktigt fastnat för att det skulle vara något för mig att orka undersöka på riktigt. En orsak till det är att jag har en käpphäst och det är att inspelningskvaliteten många gånger är viktigare än lossless eller lossy. Jag lyssnar idag mest på klassisk musik och opera samt jazz. Det är enorma skillnader på olika inspelningar/mastering(säger man så?) på Spotify och Apple Music.

Jag kommer definitivt använda Lossless på Spotify eller byta till Apple Music för att få tillgång till lite bättre ljud. Man jag har ganska små förväntningar på att den reella ljudkvaliteten ändra särskilt mycket.

Det finns dock en fråga som jag tycker är extra intressant, vilka AirPlay 2 högtalare klarar lossless? Som det verkar nu gör ju inte HomePod och Mini det, men hur är det med andra AirPlay 2 högtalare?

Nu till detta test, vilken utrustning ska man ha för att testa det? Här kommer mina tekniska brister in. Vilka av mina AirPlay 2 högtalare har kapacitet för lossless? Och min HiFi-anläggning har Spotify Connect men inget annat sätt att spela strömmad musik. Inte vad jag vet i alla fall.

Om jag inte har helt fel stödjer väl AirPlay 2 44,1kHz/16bit eller 48kHz/16bit och då borde ju de låtar på Apple Music som finns i den samplingen att kunna skickas förlustfritt? Dock blir det ju problem med det som kommer finns i t.ex. 192kHz/24bit då det kommer behöva samplas ned. Det kan ju vara så att Apple uppdaterar AirPlay med stöd att skicka ljud i högre upplösning nu efter att de lanserar sitt lossless ljud.

Ursprungligen av Sperious:

Men detta är ju redan bekräftat som omöjligt. Det går inte att skicka en digital signal från datorn/källan till lurarna. Det enda sättet att använda AirPods Max med kabel är genom Apples egen kabel och den har 3,5mm i ena änden vilket är så analogt det kan bli. I andra änden sitter en ADC och en lightningplugg, så som jag förstått det är det omöjligt att slippa alla dessa konverteringar.

Det står uttryckligen i recensioner (ska se om jag hittar igen, klistrar då in nedan) att det inte fungerar att köra typ en USB till lightning-kabel mellan dator/källa och lurarna. Det funkar heller inte med Apples minimala lightning till 3,5mm i ena änden vilket så vitt jag förstår det gör det omöjligt att använda dessa lurar kablat ihop med en modern iPhone (som saknar 3,5mm-port).

Jo precis, jag fick svaret på frågan om att skicka digitalt inte går tidigare i den här tråden med hänvisning till en artikel från Cnet vilket jag tycker är tråkigt. I samma artikel nämns även att adaptern lightning till 3,5mm som följde med iPhones tidigare inte går att använda till lurarna. Jag tolkar den texten som om att den lilla adaptern inte fungerar att koppla in i hörlurarna (DAC istället för ADC i adapter) och inte som du skriver att den inte går att använda tillsammans med Apples kabel till Airpods Max och därmed inte kunna lyssna med kabel från en modern iPhone. Jag kan givetvis missuppfattat det och att det är som du skriver.

Ursprungligen av Sperious:

Jag är med på allt du skriver! Men för mig försvinner poängen med bit perfect när det ofrånkomligen sker flertalet konverteringar av källfilen.

I en normal setup har du en digital fil. Du skickar denna bit perfect till en DAC som skapar en analog signal som går till ditt slutsteg/högtalare.

I fallet med AirPods max ska den analoga signalen från din DAC (oavsett extern eller direkt från din dator/telefon/mediaspelare) först möta ytterligare en DAC, eller snarare en ADC, för att åter göras digital och därmed tillåtas passera genom lightningporten på hörlurarna. Därefter kommer en tredje DAC att på nytt göra signalen analog innan den når hörlurarnas membran och därmed dina öron.

Alla dessa konverteringar mellan digital/analog signal får mig att bli ytterst tveksam till poängen med att ursprungligen skicka signalen som bit perfect.

Det är dock möjligt, som du skriver, att hörlurarna kan ta emot en okomprimerad PCM-signal via kabeln och då kanske man ändå kan få en bättre ljudkvalitet än med den AAC-komprimerade signalen som annars anländer trådlöst, vilket Snazzy Labs (högst ovetenskapligt utförda ?) test antyder.

Det jag menar är att kunna skicka den bitperfekt och digitalt direkt till hörlurarna för att slippa att signalen samplas om samt även alla stegen med konvertering mellan digitalt och analogt. Kortfattat påverka så lite som möjligt fram till dess att du hör ljudet.
Jo jag håller med om att Snazzys test inte är särskilt vetenskapligt ?. Det är dock det enda jag hittat på som nämner något om samplingen 24bit 96kHz via Apples kabel vilket var anledningen till att jag nämnde det.

Ursprungligen av Sperious:

Den som pratar om att vilja ha bit perfect ljud pratar normalt om ett högupplöst ljudformat, minst CD-standard 16 bit, 44.1 Khz, okomprimerat. Det finns codecs som är ”bättre” än AAC för ljudöverföring via Bluetooth, men inte på Apples enheter.

Med bitperfekt menar jag att pcm-signalen (eller DSD) skickas opåverkad från avkodningen/uppspelningen d.v.s. att den inte samplas om från t.ex. 44,1kHz 16bit till 48kHz 16bit. Spelar jag en fil (AAC, FLAC, ALAC, MP3 etc) vill jag kunna läsa och skicka den opåverkad utan att spelaren eller operativsystemet ändrar om den vilket är väldigt vanligt. De flesta mediaspelare och operativsystem gör det inkl MacOS så då får man använda program som kan kringgå det. Tidal har den möjligheten om du har en DAC ansluten med USB. Då kan du ändra till Exclusive mode i inställningarna så skickas signalen bitperfekt. I annat fall så går signalen via MacOS ljudmixer och samplas om.

Jag föredrar att lyssna på musik i lägst CD-kvalitet och gör det oftast i något förlustfritt komprimerat codec (lossless) som t.ex. FLAC eller ALAC. AAC, MP3 och Vorbis är icke förlustfri komprimering (lossy). Gemensamt för alla är att de är PCM och oftast 16bit 44,1kHz eller 48kHz.

Vad gäller Airpods Max utgår jag ifrån att om man lyssnar via kabel så sker bara en ADC d.v.s. den analoga signalen konverteras till en PCM-signal. Jag tvivlar ju på att hörlurarna sedan skall komprimera det till AAC vilket skulle öka på latensen ännu mer. Det vore intressant att veta vilket ADC-chip som sitter kabeln och hur signalen samplas. Enligt Snazzy Labs test på youtube skall det ske med 24bit/96kHz. Ljudkvaliteten skall enligt hans test även vara bättre med kabel än trådlöst.

Ursprungligen av Sperious:

Onödig och onödig. Eftersom lightningporten som sagt är digital så hade isåfall hörlurarna, för att erhålla bit perfect överföring, behövt ha stöd för ett gäng codecs vilket dom ju inte har. Enbart AAC, som brukligt hos Apple. Och om du måste skicka AAC över kabeln kan du ju lika gärna köra trådlöst.

AAC är väl ändå det codec som används via bluetooth av de enheter som stödjer det, d.v.s Apples enheter? SBC torde vara det som används av andra enheter t.ex. Androidtelefoner.
Att skicka bitperfekt från datorn går bra om den spelare eller program man använder sköter avkodningen.

Ursprungligen av IngoX:

Enligt den här cnet-artikeln går det inte:

The USB-C-to-Lightning cable that comes with the headphones is just for charging the AirPods Max and your other Apple mobile devices that have a Lightning port. ... You can't plug that cable into the USB-C port on your computer and get any sound.

Furthermore, you can't use the little Lightning headphone adapter that used to come with iPhones to connect a 3.5mm auxiliary cable and plug into an audio device's headphone port. You'll get no sound with that setup either.

The only way to go wired is to buy Apple's Lighting-to-3.5mm audio cable, which costs $35.

Det var ju tråkigt. Det vore kul om de kunde ändra det samt då även erbjuda möjligheten att lurarna även laddas samtidigt. Hela proceduren med digital-analog-digital-konvertering känns väldigt onödig.

Är det någon som vet ifall det går att använda en usb-c till lightningkabel för att lyssna på musik via sladd från sin dator?
3,5mm till lightningkabel innehåller tydligen ADC och då vore det smidig att slippa konverteringen digitalt-analogt-digitalt om man använder hörlursuttaget på datorn och då istället kan skicka en bitperfekt digital signal direkt till hörlurarna för bästa möjliga ljudkvalitet.

Ursprungligen av Opera_of_Death:

Konstigt för jag får inte ens upp alternativet att sätta på eller stänga av betan längre. Känns som det hänt nåt konstigt med min Apple TV 4k. Får testa att nolla den.

Jag tror även du måste ”enroll” ditt konto hos Apple för tvOS 14.

Ursprungligen av Opera_of_Death:

Nån som vet om de släppt betan till tvOS än?
Jag använder tvOS 13 beta version 13.4.8 och verkar inte kunna uppdateras till den publika betan av tvOS 14. Får inte upp alternativet att använda beta.
Kan det vara så att man måste vänta på nästa stabila versionen av 13.4.8 innan man kan påbörja den nya betan?

tvOS 14 beta finns tillgänglig. Efter tvOS 13 senaste beta så hade betaalternativet ändrat sig till ”Av” vilket jag ändrade och då dök tvOS 14 beta upp och jag håller nu på att installera.

Här finns en hel del info på svenska sammanställd för den intresserade.

https://techworld.idg.se/2.2524/1.724098/wi-fi-6-foretag