Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum. Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Nu är batteriet bytt. Apple sade innan jag lämnade in datorn att de kunde tänka sig att stå för kostnaden förutsatt att svullnaden berodde på ursprungsfel. Men Macforum skrev i sin rapport att det kunde bero på slitage. Så jag fick stå för kalaset själv.
Nej du har rätt. Det blir till att byta batteri. Men man kanske inte bara ska titta på det billigaste alternativet. Nytt Top Case med tangentbord och trackpad kan vara värt en del det med.
Det billigaste alternativet är att låta bli att byta batteriet. Det har trots allt runt 80 % av kapaciteten kvar och enligt Apple Senior Advisor och Macforum i Göteborg har det åldrats normalt. Då det bara har använts 167 cykler och ska klara 1000 cykler utan att gå under 80 % av kapaciteten så borde det gå att använda i flera år till. Skulle datorn börja brinna kan jag skicka in en fin bild till Aftonbladet efteråt och påtala att jag varit i kontakt med Apple som tycker att datorn är i normalt skick för sin ålder.
Jag lämnade in datorn till Macforum i Göteborg i tisdags. Deras bedömning är att svullnaden kan vara normal på grund av batteriets ålder, detta trots att det bara har 167 cykler. Apple vill därmed inte stå för kostnaden. Har fått en offert på 3600 kr för bytet. Detta trots att jag var förbi butiken den 21 januari i år och frågade om priset för ett byte inkl. arbete och då fick beskedet att det skulle gå på ca 2600 kr.
Apple tar för övrigt 1995 kr för samma jobb. Men då måste man lämna in datorn till en Apple Store och någon sådan finns inte i Göteborg.
Som tidigare påpekats, det börjar likna en bomb, skicka den till IS, dom gillar sprängmedel. Byt batterier och destruera dom jästa så snart som möjligt.
Jag har ringt till Apple igen och pratat med senioravdelningen. Jag hänvisade till den här tråden och de tycker att ni överdriver lite gällande brandrisken. Men de håller med om att batteriet ser suspekt ut, har laddat upp bilder på Apples server. Även fått en personlig kontakt som ska hjälpa mig igenom ärendet tills det är löst. Det är möjligt att de kan hjälpa mig med kostnaden efter att en auktoriserad verkstad gjort ett utlåtande och skrivit in i systemet om det nu är så att slitaget är onormalt.
Har kontaktat dom. Trots att det finns ett återkallningsprogram är det möjligt att jag får stå för kostnaden för ett batteribyte själv. Tycker själv att slitaget verkar onormalt då det har så få cykler men ändå ser ut som det gör.
Köpte nyligen en MacBook Pro 15" 2015. Tänkte att det kunde vara bra att se efter så det inte är en massa damm inuti datorn som försämrar kylningen. Så jag köpte luft på burk och lossade undersidan. Där fanns en del damm. Det var inga problem att få bort det med luften. Däremot så reagerade jag på att batteriet ser svullet ut. Att clipsen hade släppt är också ett tecken på det. Men det är första gången jag skruvar med dessa datorer. Vad säger ni?
Det finns ett återkallningsprogram för batterier som gäller just min modell men när jag skriver in mitt serienummer där så står det att min dator inte är drabbad. Batteriet har 167 cykler vilket inte är så mycket.
Två par Koss Porta Pro KTC. Det ena paret är helt oanvänt, fick ett nytt på reklamation. Det andra har använts men blivit renoverat med ett kit där man byter ut allt utan själva bygeln och kuddarna som sitter fast i den. Så sladd och högtalare är helt nya även där.
Koss Porta Pro KTC är en specialversion av Koss Porta Pro anpassad för Apple-produkter. Utrustad med mikrofon och möjlighet till att höja/sänka volym samt byta låt. Går att använda med nyare iPhone utan 3,5 mm jack med samma funktionalitet om man använder sig av apples lightning till 3,5 mm-adapter för hörlurar. Nypriset i butik ligger runt 600-700 kronor. Jag tänkte mig 400 kronor för den som är helt oanvänd och 300 kronor för den renoverade. Kvitto medföljer till båda. Finns i Göteborg. Föredrar avhämtning men skicka går bra mot fraktkostnad.
Det är som så att jag har en extern hårddisk med diverse olika mappar och filer som jag har samlat på mig genom åren. Öppnar jag mapparna så är de ibland är sorterade på ett visst sätt, exempelvis efter namn eller typ och ibland inte alls och ligger då huller om buller. Likaså är symbolstorleken olika. I vissa mappar 64 x 64 och i andra 60 x 60.
Om jag raderar alla .DS_Store filer (jag antar att det finns en i varje mapp som ligger dold) vad händer då? Kommer symbolstorleken ändras till 64 x 64 som jag antar är standard och kommer undermapparna och filerna lägga sig snyggt sorterade? Det är ganska många mappar och tidsödande om jag ska sitta och ändra alla manuellt.
Original strömadapter inklusive förlängningssladd. Fullt fungerande med normalt slitage. Priset för en ny hos Apple är 950 kr. Tänkte mig 400 kr plus eventuell frakt. Finns i Göteborg.
Jag har inte slängt bort några pengar då jag köpte datorn för ett ganska bra pris. Och hur vet du att jag inte kommer utnyttja den till fullo? Med att hålla den ren syftar jag på att endast ha en partition och ett operativsystem på den. Därmed inte sagt att jag inte kommer att ha filer på den. Mitt bild och filmarkiv tar en del plats och det lär inte bli mindre. Men jag får se hur jag gör, är det allt för krångligt att installera Windows på en extern enhet kanske jag får göra det på den interna enheten ändå. Eller så struntar jag i Windows och installerar en äldre version av macOS med stöd för 32-bitars spel på den externa enheten.
Det stämmer att jag nyligen köpte en maxad MacBook Pro 2015 med 1 TB SSD. Så utrymmet hade säkert räckt. Men fördelen med att installera Windows och annat man vill testa på en separat enhet är att jag kan hålla min interna SSD så ren som möjligt.
Den Intel SSD jag har är inte helt ny så USB 3 räcker sannolikt för att utnyttja den till max. Har dock inte koll på om det bara är bandbredden som påverkar eller om USB gränssnittet begränsar IOPS?