Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Manglobe

Manglobe

Medlem
  • Namn Lisa Medin
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Serieskapare och illustratör
  • Registrerad 2010-04-26
  • Senast aktiv 2021-10-25
  • Antal inlägg 275

Foruminlägg

De senaste inläggen Manglobe har skrivit i forumet.

Oj oj vad länge sedan jag var inne här. Har mest hängt i Applebubblan på fejjan, vilket förvisso gjort tillvaron trevligare. Men det är något särskilt med ett riktigt, hederligt gammalt forum.

Elva år har det blivit här. Jag registrerade mig två dagar innan min födelsedag 2010, vilket också var en månad innan min första helt egna Macbook Pro införskaffades. Sedan har de här maskinerna hållit så bra att jag bara precis härom dagen beställt min tredje. Två Macar på elva år är rätt snyggt jobbat, speciellt med tanke på att den nuvarande (en MBP 15'' 2013) ursprungligen tillhörde min partner.

Har inte hållit koll här på forumet, kikat in ett par gånger om året men det har blivit färre besök på sistone. 99mac var ju en gång mitt självklara "tjöt-och-applefeedback"-forum, och sånt har en tendens att flytta ut på någon av de Tre (!) webbplatserna som "alla" nu använder.
Ja, jag tycker det är tråkigt.
Ja, jag saknar tiden man hade fler forum och vattenhål att besöka på stora vida nätet.

Om jag är en del av denna förändring? Jaaaaapp.

Eep, där blev min tidiga 2013-MBP utputtad ur uppdateringsracet. Ligger också kvar på förra operativet (Mojave?), från början eftersom jag inte hade fixat lösningar för nån 32-bitarsapplikation som spökade, men sedan mer och mer eftersom förvånansvärt många kompisar haft problem med Catalina. Nu är det kanske inte ens värt att byta, eftersom jag ändå inte kan fortsätta hänga med nästkommande versioner.

Lutar åt att det bästa är att vänta på att datorn brakar ihop (den är oförskämt pigg i nuläget, men ändå!). Då måste förmodligen ändå nästan allt bytas ut, såatteh. Brukar annars ligga ca 10 månader efter varje operativsystem-release, på ett ungefär.

Ursprungligen av acne:

Har precis bytt från en 15” i7 MBP sent 13 och är ganska besviken på att det inte var större märkbar prestandaskillnad. Jobbar mångsidigt med grafiska applikationer.

Ah, då behöver man inte jäkta med datorbytet ändå! Huvudsaken är att burken håller några år.

Åhhhh. Nu puttrar min 15'' MBP från 2013 förvisso på utomordentligt bra, men jag har varit orolig under ett par år nu, att Apple inte erbjudit någon dator som jag velat köpa. Förrän nu, då. Smakar det så kostar det, men när det väl är dags att byta ut trotjänaren så vet jag åtminstone vad jag ska kika på. ❤️

Yo! Jag brukar vänta nästan ett år med att uppgradera pga orimligt försiktig frilansare, men förra året hoppade jag på uppdateringen på en gång (i princip) utan problem och var nästan lite frestad att göra detsamma i år.

Men, angående det här med 32-bitars-program är jag lite fundersam. Är det någon av er som gått över till Catalina som har en halvgammal Epson-skrivare, och har ni upplevt några problem med Epson Scan-mjukvaran? Det är i princip det enda programmet som flaggas som ej uppdateringsbart, men när jag ringde och frågade Epson hävdade de att min modell av skrivare/scanner (WF-7515) kommer att få en automatisk mjukvaruprogramuppdatering via Apple. Själva erbjöd de inte uppdateringen på någon av sina webbplatser, de kunde bara se att den fanns.

Min fråga är, om det torde vara safe att hoppa på Catalina-tåget eller ej. Vill gärna använda Epsons egna scanningprogram, men om det kniper kanske Bildinsamling eller Vuescan gör jobbet lika bra, egentligen? Vill bara inte bli avbruten i mitt arbetsflöde, då väntar jag hellre nån månad eller mer. Det är alltså tekniskt sett bara drivrutinen de lovat ska funka, inte scanningsprogrammet.

Tankar? Erfarenheter?

Ursprungligen av Erik Sjölund:

Läs artikeln så hittar du svaret.

Ah! Såg nu. Surt.

Asså, yikes. Nu är det förvisso ca 8 månader tills nästa betalning för min årsprenumeration på Astropad Studio, men ... om de ska höja en kostnad på 859 SEK med 25% till 1 074 SEK, det blir en rejäääääl höjning. ? För det gäller alla app-kostnader, va? Prenumerationer också?

Inser nu att det var iPadOS och inte iOS13 som jag glatt installerade igår kväll. Woops. Men snyggt blev det! Får bekanta mig mer med nyheterna när jag kommer hem...

Jag använder Siri ganska mycket ändå. Innan jag skaffade fitbit-armbandsur så brukade jag fråga henne vad klockan var titt som tätt, över handsfree, ber henne även att ringa upp folk utan att behöva plocka upp mobilen.
Utan handsfree, så frågar jag henne hur vädret ska bli varje morgon, ber henne att skicka ett sms emellanåt när jag har bråttom, lägger till saker i inköpslistan, sätter timers, påminnelser m.m. Det jag tycker är mest praktiskt är "Påminn mig om X när jag kommer hem/till jobbet/till viss plats", det kan vara att gå på apoteket, bokföra eller bocka av något som jag skjutit upp.

Har aldrig lyckats få henne att göra något användbart vad gäller typ musik, hon förstår aldrig vad jag vill. Till saken hör även att jag har ca 1 album i iTunes, och all min övriga musik på Spotify. Men ändå!

Bra demonstration! Tack för pedagogisk genomgång. ?

Jag är mycket mer pepp inför detta än jag trodde, och speciellt med tanke på – om det nu stämmer – att min 9,7’’-iPad Pro (från 2016) får vara med på kalaset. Den har några år på nacken nu, trots allt...

Men, vad roligt! Hej igen, allihopa. ?

Ursprungligen av Ida Blix:

Visste väl att du och Ipad Pro var en match made in heaven Kan inte låta bli den själv fast jag inte gör särskilt mycket vettigt med den alltid.

Har varit superkul att prata med dig genom åren! Finns också på Twitter så får snacka vidare där!

Hehe, you know it! Försöker hålla min pepp nere så jag inte framstår som en sekterist, men den passar mig som handen i handsken. ^_^ Och detsamma! Givetvis såg jag till att följa dig på Twitter så snart jag läste om att ni skulle lägga ner här. ❤️

Ursprungligen av jakobnilsson:

Tack för allt, och jättetrevligt att ha dig som poddgäst! Kommer fortsätta följa din serieproduktion med stort intresse!

Tack! Och tack själv, för gångerna jag fick komma förbi.
Jag kan eventuellt ha någonting som nyss kom från tryck som kan vara av intresse, men hojtar till på fejjan om det.

Ursprungligen av jakobnilsson:

Inser att jag ännu inte berättat här vart jag ska ta vägen efter tiden på 99. För er som undrar kan jag berätta att jag kommer bli kollega med Amanda igen, och börja jobba på Internetstiftelsen. Det blir både roligt och spännande!

Hurra vad bra! Perfekt. Grattis till jobbet! ✨✨

Har dragit ut på att svara i den här tråden, men nu är det mindre än tio dagar till avstängning, såååå... Ska det bli av, får det bli nu.

Jag blev medlem på 99 – då 99mac – våren 2010 (2 dagar innan min födelsedag!) i samband med att jag skulle köpa min första Mac. Faktum är att dagen då forumet lägger ner – den 26:e april 2019 – är mitt 9-årsjublileum som forummedlem. Det är lite fint, och såklart deppigt.

Under min tid på 99 har jag engagerat mig i forumet allt mindre, mest för att – ärligt talat – min karriär som illustratör och serietecknare tog fart, jag hade varken datortrubbel eller behov att att experimentera eller hitta alternativa lösningar i samma utsträckning. Allt har liksom rullat på; men jag har hållit mig kvar, kollat in emellanåt. Det kommer kännas tomt att inte ha tillgång till det längre.

Jag har även haft ynnesten att besöka podden ett par gånger, först när min bok Medley kom ut 2013, men även senare.
Hösten/vintern 2015 besökte jag redaktionen och pratade om den då nyutkomna iPad Pro, testade den och spekulerade om vad den skulle kunna bli i framtiden. Den artikeln dyker fortfarande upp ibland när folk letar iPad-tips, och det är inte konstigt: allt fler illustratörer och tecknare som jag känner har börjat använda iPad som sitt huvudsakliga tecknarverktyg.
Jag införskaffade min egen iPad Pro 9,7'' sommaren 2016, och sedan dess har den använts flitigt så gott som dagligen, användningsområdena blev fler och fler. Faktum är att den ofta konkurrerar ut min 22'' Cintiq (precis som Ida gissade i sista poddavsnittet).
Allt det här tänkte jag att jag kanske skulle få chansen att berätta om i podden längre fram, vilken revolution iPad Pro hade kommit att bli för oss som jobbar med att teckna på den. Tänkte aldrig ens tanken att 99.se skulle kunna lägga ner, och det känns vemodigt och lite snopet nu.

När jag anslöt mig till forumet var jag helt ny på Mac, jag ville lära mig allt och tyckte det var så roligt att få komma in i en grupp där man hjälpte varandra. Senare fick jag hjälpa andra, som i tråden som avhandlade de grafikproblem som min (och många andras) Macbook från 2010 råkade ut för. I mitt fall ledde det till att datorn fick ett sprillans nytt logikkort installerat vilket förlängde livslängden på burken en hel del (den står för övrigt fortfarande och puttrar på hos min storasysters familj, även om jag inte vet i vilket skick den är...).

Okej, det börjar bli långrandigt. Tack för det fina arbetet ni gjort på redaktionen, i synnerhet Jakob och Ida. Tack till alla forummedlemmar som hjälpt mig felsöka och bidragit med lärorika och skojiga inlägg. Jag önskar att jag hade kommit iväg på åtminstone en 99-pubkväll. Hoppas vi ses nån annanstans!

Jag finns på twitter under det enkla namnet @lisamedin.
Manglobe låter jag härmed dö ut. ❤️

Senast redigerat 2019-04-17 22:49

Åh jösses vilken enkel människa jag visade mig vara. Har sneglat på de något nyare iPad Pro-modellerna men känt att 1.) Nej, man kan inte hålla på att köpa en ny iPad Pro stup i kvarten (den jag har inhandlades iofs för snart 2,5 år sedan...), och 2.) om man ändå ska göra det, så får man banne mig vänta tills det kommer nya modeller åtminstone.

Nu faller mina argument som dominobrickor samtidigt som företaget av en händelse kommer att ha lite extra pengar över såhär i slutet av året. Fffffghhhh. Men ja, jag är pepp. Så pepp.

Men! Jag tyckte jag var bra på att ta foton med mobilen men det där hade jag inte koll på. Stort tack!