Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Manglobe

Manglobe

Medlem
  • Namn Lisa Medin
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Serieskapare och illustratör
  • Registrerad 2010-04-26
  • Senast aktiv 2021-10-25
  • Antal inlägg 275

Foruminlägg

De senaste inläggen Manglobe har skrivit i forumet.

Ursprungligen av amandareventlid:

Tips! Vill ni kolla vilka appar som inte är kompatibla med IOS 11? Gå in i Inställningar –> Allmänt –> Om –> Appar. Jag upptäckte en app, som jag i och för sig aldrig använder, som inte kommer fungera alls i IOS 11.

SUPERBRA tips. ❤️ Nu har jag raderat dem alla (för ärligt, de användes inte så flitigt längre...) förutom Monkey Island: Special Edition som får vara kvar tills dess att iOS11 faktiskt installeras. Känns trist att inte kunna spela det mer, men men.

Tack för alla svar! Jösses vilken lång och intressant diskussion. Ber om ursäkt för att jag varit så frånvarande, den här månaden har varit helt fullproppad med jobb.

För tillfället får jag kanske erkänna mig besegrad, skaffa ännu en extern hårddisk och köra dubbla Time Machine-backups (en från hemmet, en från ateljén) helt enkelt. Jag förstår poängen med NAS, men smakar det så kostar det, och med tanke på att jag knappt greppar varför NAS är så bra, betvivlar jag att det kommer kännas 8000-kronorsrelevant för min del.
Saker som används med jämna mellanrum ligger redan i molnet (bokföringsmaterial, manus/textutkast, etc) – de enskilda filer som jag nämnde låg på "slaskdisken" och bör backuppas innefattar bland annat alla originalscanningarna från min första bok (som jag behöver ha tillgång till när den ska nytryckas om nåt år eller så). I försäkringen jag skaffat till företaget ingår ersättning för dataförlust, men bara om det finns en extra kopia på annan plats, alltså utanför arbetsplatsen.
Det är frustrerande, men som @reboot81 skriver – om det är så mycket bök med molnlagring (som crashplan, m.fl.) motverkas ju faktiskt syftet. Jag joxar hellre med sladdar om det innebär att jag har koll på min data och kan återställa maskinen vid behov.

En sak som jag däremot funderat på, och tänkte passa på att fråga: finns några fördelar med att klona en disk istället för att bara köra två stycken Time Machine? Alltså, om man skulle ha två externa hårddiskar som byter plats mellan hem och kontor då och då, vad är fördelen med att istället låta klona av ena disken med jämna mellanrum? Eller syftade detta specifikt på "slaskdisken" där avslutade jobb hamnar?

EDIT: Blandade ihop ett användarnamn med ett annat välbekant dito här på forumet. Woops! Är mycket glad över alla svar däremot.

Säkert en uttjatad fråga, men jag har googlat som en vettvilling utan att hitta något som riktigt funkar.

Backstory: Jag har i nuläget bara en Time Machine-hårddisk som står ikopplad i laptophubben på ateljén – den heter Navi – samt en "slaskdisk" vid namn Mr Hoppy, där jag lägger avslutade arbeten, stora arbetsfiler som jag inte jobbar med i nuläget, med mer. Tidigare var båda diskarna backupdiskar med varsin Time Machine och Navi hade en partition som utgjorde slaskdisken.
Självfallet började båda diskarna småhaverera i strax efter varandra, och efter att ha läst mig till att Time Machine inte gillar att bo i en diskpartition utan hellre vill ha hela externa disken för sig själv, beslutade jag mig för att dela upp arbetsbördan mellan diskarna. Trots att detta innebär att jag (och framför allt min backuppade data) ligger risigt till om nån skulle göra inbrott på min arbetsplats.

Är så obeskrivligt trött på att köpa externa diskar som havererar med ca 1-2 års mellanrum. Helst skulle jag ha en molnlagringslösning hemma och ha externa diskarna snurrandes på kontoret (där jag har 4G-internet och gärna inte slösar bandbredd) men ingen lösning folk tipsat om verkar göra det enkelt för mig.
Drömsceneriot vore att installera ett en molnlagringstjänst utformad för backup som påminde om Dropbox till utformningen och som polade väl med Time Machine; föreställer mig att backupen då skulle stå och surra i nån serverhall i typ Kalifornien. Sedan kunde jag säga till Tripmode på datorn att strypa datan mot backupprogrammet när jag var ansluten till ateljéns internet, och typ bara skicka data dit när den var på hemmanätverket.

Detta verkar i princip inte gå. Restriktioner sätter P för Time Machine, och jag gillar TM eftersom det funkar.

NAS då, tänkte jag. Hur svårt kan det vara?
8 000-kronorssvårt, visade det dig. Samt att (och detta kanske är en petitess men jag blir galen): alla NAS-diskar är så fula att JAG skäms. Det finns förmodligen en rimlig anledning men jag ser den inte.

Om möjligt, så vill jag slippa köpa ännu en extern hårddisk á 1-2TB som brakar samman efter 1,5 års användning. Och ännu hellre ser jag en backuplösning som antingen har en överkomlig årskostnad eller som går runt tusenlappen som engångskostnad.
Vad använder ni? Varför? Och hur funkar det för er?

Förtydligande: Jag vet att man ska ha mer än en backup. Och jag försöker verkligen, men de turas liksom om att haverera ändå. Hjälp.

Röstar också för Affinity Photo som jag skaffade som just Photoshop-alternativ. Har ännu inte gjort mig av med Adobe-suiten då jag är ganska beroende (och har råd) i nuläget, men de gånger jag testat har det funkat fint.

Sen på bollen, men här är ett blogginlägg med arbetsprocessen för kortet (från min eminenta hemsida)!
Lade även in detta avsnitt av 99mac räddar julen, hoppas det var okej.

Vill bara lämna en liten kärleksbetygelse för Week Cal också. ❤️ När iOS-kalender började kunde visa veckonumren så trodde jag att min favorit-kalenderapps dagar var räknade; men WeekCal repade sig snabbt och nya funktioner tillkom som gjorde att jag fortfarande föredrar den framför Apples inbyggda, oftast (använder båda, för all del).
Behöver ibland kunna kolla tillbaka när jag jobbade med vad – ibland ett par år tillbaka – och att då smidigt kunna söka i kalendern är guld värt. Dessutom är Weekcals översikt orivaliserad i användarvänlighet. ^_^

Finns en backup på iCloud kan man ju hämta tillbaka det som "försvunnit". Men om den verkligen skulle vattenskadats skulle jag nog stänga av den och lägga den i en påse med ris (eller vad som numer är det mest effektiva sättet att avlägsna fukt från en enhet). Nu tvivlar jag iofs på att det varit något vatten inblandat men ändå... ^^,

Lade först upp det här lite för långa svaret i en annan tråd; upptäckte direkt efter denna tråd och valde således att radera förra inlägget och klistra in det här istället (obs, det här är helt och hållet baserat på hur jag jobbar):

Ujj. Jag hade inte tänkt ge mig in i det här, för det kändes onödigt att ens ta upp det. Men, jag MÅSTE knorra.

Grejen är att jag verkligen räknar mig till den kundgrupp som MBP brukar marknadsföras till; någon som jobbar med digitalt bildskapande men även musik och video ibland, tar med datorn vid jobb på resande fot eller föreläsningshållande, men behöver extra kräm för att kunna plugga in den i en hub (till 22'' cintiq-ritskärm samt extra extern skärm) så gott som varje dag. Tycker med andra ord att min 15'' 2013-retina-MBP har en perfekt balans som i alla avseenden gör mitt arbete roligare och enklare.

I och med Apples MBP-manöver har jag emellertid hunnit bli riktigt nervös och hoppas innerligt att min dator lever många år till, för jag kan inte motivera att skaffa den nya modellen. Förstår att tekniken måste röra sig framåt, jag menar, det var helt lugnt när de dumpade DVD-läsaren (var det då ens något som folk ens använde?). Men alltså. USB är rätt användbart ändå (inte minst om man behöver koppla ihop sina apple-enheter)?
Hur tunna modellerna än teoretiskt kan bli, är mitt personliga mål att få jobb gjort var jag än är; även om datorn väger lite mer.

Redan i tankeexperimentet "hur skulle en arbetsdag se ut med den nya modellen?" blir jag bara matt. Antalet adaptrar som behöver finnas till hands för att kunna fortsätta jobba med min nuvarande setup, eller att dra runt en adapter-hub i väskan för att kunna göra rätt grundläggande saker, (för att inte tala om hur himla ogärna jag vill bli av med magsafe) allt det här gör mig grymt osäker på hur min och Apples framtid ser ut.
Jag vill inte gå tillbaka till PC. Just nu funkar allt så bra med workflow och kompatibilitet; men dagen då mina i nuläget oumbärliga enheter börjar knorra hoppas jag att det tillkommit några alternativ värda att punga ut för.

För som det är nu, säljer Apple – trots att de erbjuder åtskilliga modeller – bara datorer som inte funkar för mig. Och det känns, ärligt, sådär.

Är det inte fortfarande så att datorn behöver lite tid efter uppgraderingen för indexering, då datorn kan kännas seg medan den "sorterar om" sig? Minns att det va snackades en del om det en del tidigare, och att datorn efter indexering (vilket den gör i bakgrunden medan man jobbar, därav slöheten) skulle skärpa till sig.

Är det något som inte är en grej längre backar jag såklart, skaffade trots allt El Capitan alldeles nyss. Hah.

Jag var väldigt skeptisk till att skaffa en större telefon först, men hade mentalt förberett mig på att jag kanske skulle behöva göra det ändå om Apple bytte standardstorlek på sina telefoner (vilket de gjorde). När jag väl skaffade 6:an tog det typ en dag, sedan kändes det naturligt med större skärm. Det hjälper också att telefonen var tunnare och lättare än den 4s som jag hade innan, onekligen.
Älskar att ha en större skärm, och tycker nu nästan att de äldre iPhoneskärmarna är "för" små – men det är självfallet en vanesak. Har själv små händer (korta fingrar ...) men hanterar oftast 6:an med en hand.

Är för all del verkligen ingen expert, men googlade lite och hittade den här artikeln. Kanske kan vara användbart?

http://www.everymac.com/systems/apple/mac_pro/faq/mac-pro-default-graphics-cards-dvi-dual-link-mini-displayport.html

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?pro...

"EU-kommissionen slår fast att Apples skatteavtal med Irland är olagligt. Irland ska nu kräva tillbaks upp till 123 miljarder kronor plus ränta.

Apple har fått otillbörliga skattelättnader under tio års tid som strider mot EU:s rätt om stöd från stater till enskilda företag. Det slår EU-kommissionen fast i ett beslut som offentliggjordes i dag. Totalt rör det sig om upp till 13 miljarder euro, motsvarande 123 miljarder kronor, som Apple sluppit betala på grund av avtalet."

#nyhetstips

Jag använder Siri hyfsat mycket ändå. Mest "sätt en timer på X minuter", "hur varmt är det ute", "väck mig kl X", "påminn mig om Y när jag kommer hem", "ring mamma/pappa/syskon/vän" och liknande – men jag har också börjat be henne lägga till saker på inköpslistan, be om öppettider och fråga mer generella frågor.

Somligt fixar hon galant, annat är hon rätt kass på. Har aldrig fått henne att göra – eller svara på frågor om – kalenderhändelser korrekt, t.ex.

Hehe, angående var man ska ha pennan – jag har min i pennskrinet för närvarande. Funkar superbra.

Tror det blir bra med logitechs tangentbordsskal (och gillar baklysta knapparna!), både som "skydd" (just nu skvalpar paddan runt i ett för stort iPad 4-fodral) och som upphöjning för tecknande. Om jag hade väntat någon dag hade Apples egna tangentbord kanske inte varit det självklara valet ändå. Hm hm.

Hahah, och jag som beställde logitechs tangentbord IGÅR. Nåja, det diffade med en hundring (Apples är marginellt dyrare), logitechs har plats för pennan och skiljer sig förhoppningsvis inte vrålmycket från Apples. Att de släpptes typ exakt samtidigt, jösses.