Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Fartinaround

Fartinaround

Medlem
  • Plats umeå
  • Registrerad 2012-03-09
  • Senast aktiv 2012-10-26
  • Antal inlägg 32

Foruminlägg

De senaste inläggen Fartinaround har skrivit i forumet.

Copyright är krångligt. Ang. bilder så gäller att fotografen har upphovsrätten och du måste fråga denne om lov. Att bilden finns utlagd på en sida för dig att titta på fritt innebär inte att du har rätt att själv spara bilden och använda den i egna syften. Att ange upphovsrättsinnehavarens/fotografens namn bara utan att ha frågat om lov duger inte. Du måste ha upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Är UHR död så måste du fråga dennes efterlevande om lov/betala det dom begär. Är UHR död så gäller 70 år gränsen. Efter det så är vanligen verket fritt att använda.
Ang kartor så äger oftast Lantmäteriet copyrighten. Samma sak här- fråga dom före! Normalt så brukar det vara enklare att få tillstånd att utan avgift publicera om det gäller tryckta vetenskapliga avhandlingar/rapporter etc som primärt inte publiceras i ett kommersiellt syfte. Normalt så betraktas det som skrivits/tryckts före år 1900 - som fritt. KB= Kungliga Biblioteket har 1850 som gräns för digitalisering/publicering - utan tjafs.

En bubblare här när det gäller bildpublicering är att du förrutom fotografens tillstånd även måste "nödigt eferforska- enl. lagskrivningen och inhämta tillstånd från de människor som syns och kan identifieras på fotot. Det finns inga domstols-predjudikat som har bestämmt vad "nödigt efterforska" innebär. Frågar du en jurist så blir svaret : typ godag yxskaft. Ingen vet. Jag jobbar själv på ett universitetsbibliotek och är sen gammalt välbekant med dessa frågor. Vad man får göra och vad folk i praktiken gör är 2 helt olika saker. Stannar här- annars blir det en hel avhandling.

Lycka till med din rapport

Ursprungligen av Gordy:

Apple har hittills gjort rätt vägval eftersom de prioriterat låg strömförbrukning och vet att för de som vill ha det värsta i grafikkortsväg så duger nästan iingenting ändå.

Seriöst? På mobila enheter så är ju strömförbrukning/kontra prestanda säkert intressant.

Men på en stationär jätteburk med en stadig 220 voltskabel kopplad till säkringscentralen via en 10 Amp säkring.. ?

Skulle några milliwatt hit eller dit vara avgörande där?

Apples trådlösa tangentbord och mus anv. blåtand. Blåtand är ju inte direkt känd som den mest strömsnåla trådlösa uppkopplingen precis.
Apples trådlösa tangentbord är trots det hyfsat strömsnål iaf. Räkna med typ 6-8 månader mellan batteribytena. "Magic mouse" - tja, räkna där med 2-3 veckor i bästa fall. Det vet jag empiriskt

UUm,, istället för att önska bättre ocr-funktioner i appar här etc. Gå till källan för den här tandvärken. Stek sen långsamt över eld de företag/fakturautställare som ogenerat anv. alla 24 möjliga siffror i EAN-koden

För att ett fakutrautställande företag ska kunna hålla reda på inkommande betalningar så behövs ett betydelsebärande id. Förslagsvis ett löpande kundnummer (personnr är inte tillåtet enl. lag). Vi har ca 9 mille medborgare i sverige. Då borde 7-8 siffror vara mer än tillräckligt- om man generöst räknar med även omyndiga barn som tänkbara registrerade kunder.

Varför gör då företag så här? Troligen- för att dom kan! Och vi fogar oss lydigt.. För att företagen då här slipper att ha följduppgifter som ditt senaste inköp etc i sin databas etc..

Patienten död. Reklamera till det ställe du köpt Airporten. Som köpare har du via konsumenttjänstlagen rätt att reklamera felaktig utrustning i 3 år från köp. Good luck

Agree, men tanken på att controllern i en diskdocka skulle ge upp före en disk som tidigare har suttit i en begagnad laptop känns "far fetch".

Hårddisken din har med all säkerhet gett upp. Klickandet du hör är från diskens läsgafflar. Hårddiskar är förbrukningsvaror som ofta inte håller mer än några år. Speciellt i portabel utrustning där driftsmiljön är extra tuff.

Möjligheten att få igång den är nog inte så stor. Men; nätet är fullt av diverse remedies - allt från att kasta disken i stengolvet till att frysa ner i frysboxen och sen långsam tina upp. Tanken är väl att en mekanisk/termisk chock ska lossa på kärvande lager etc. Själv har jag en gång i världen lyckats chocka igång en HD genom att argt kasta den i golvet :"> Den startade sen och jag lyckades rädda en del. Men det var nog mest tur. OM du vill pröva detta - som sista utväg - så tänk på att du bara har en chans i det fallet. Börjar disken snurra så rädda det som räddas kan- fort som bara den. På egen risk- som sagt.

Lycka till.

Detta måtte vara den mest trista förrutsägbara debatt som jag läst här på bra länge. Citerar Magdalena Ribbing- " Vett och hyfs" guru i DN. "Du kan inte uppfostra andra vuxna- däremot kan du själv föregå med gott exempel.. Good enough.. Vad skulle alternativet till det pacifistiska alternativet vara? Slagsmål på personalfesten eller krig i tvättstugan? Bespara oss..

För vad det kan vara värt. På universitetet där jag jobbar så ska tonerkasetter läggas i "brännbart" i återvinningsrummet- av miljöskäl. Förr så samlade lokala datorcentralen i tonerkasetter för destruktion. Men det var länge sen.

Ideén med att återvinna tonerkasetter/ladda om hade sin - inte helt problemfria - storhetstid för 7-8 år sen. Numera så består tonerkasetter mest av plast, rester av kolpulver och lite metall. Inte värre än att bränna kulspetspennor.

Återanvändningstanken var både naiv och problematisk ur flera synpunkter. Tonerkasetter var redan då usla plastkonstruktioner med rörliga delar med kort livslängd.

Att återanvända och fylla på med toner hade en kortvarig tvivelaktig eftermarknad som sållde "recyclekasetter" några hundralappar billigare.

Pajade inte mekaniken så skrapade grov och ojämn toner sönder trummorna i laserskrivare/kopiatorer med skyhöga reparationskostnader som inte täcktes av garanti/servicekontrakt. För att inte tala om usla utskrifter.

Man kan idag undra över hur miljövänligt det är att med lastbilstransport frakta en tonerkasett (Paket) tvärs över hela landet tillbaks till importören jämfört att bränna skräpet lokalt? Just my2P

Om telefonen funkar med 3- byt till dom då. Halebop är ju Telias billiga snikunge. Att det finns begränsningar där borde inte förvåna nån.

Har sjäv haft 3 de senaste 6 åren. Funkar klockrent i småstaden Umeå, Stockholm, Malmö, Göteborg och liknande orter som inte ligger på baksidan av Marsfjället.+ grekiska övärlden, London och Kroatien. Vad mer kan man begära? Supernöjd med 3. Telia (=gamla televerket) rockar inte så fett numera som folk tycks tro.

Kan rapportera att Mac Pro lever i högönskelig välmåga - åtminstone på vissa ställen. Var i veckan på besök på kungliga bibliotekets digitaliseringsenhet. Har aldrig sett så många Mac Pro-burkar i samma rum. Minst ett 15-tal Där kör man OSX och Win 7 via bootcamp. Det sistnämda för att bokskannerutrustningen inte är mac-kompatibel. Till macarna så körde man inte appleskärmar utan Ezios apdyra färgkalibrerade refernssskärmar. ( tänk 22" skärm med plåthuv runt). Det är väl här som apple har sina MacPro-kunder. Frågan är väl om de kunderna är tillräckligt många för att motivera en fortsatt produktion.

Börja med att kolla att inte WIFI och blåtand är igång. Välkända batteriätare.

tja i pc-win världen har jag -levt med jobbiga Adobe (speciellt på videosidan) och trott/hoppats att samma var så otroligt mycket bättre/enklare i mac... In your dreams.. Vi har alla våra drömmar.. att krossas Same shit but different..

Har aldrig sett röken av denna uppenbart påstådda globala superfarliga Osx - attack. Som vanigt här - mycket ljud och lite verkstad.

Hej, apropå denna artikel i MacWorld.

Hitta program med Launchpad

Launchpad är naturligtvis utmärkt men finns det något sätt att filtrera där så bara faktiska körbara användarprogram visas? Som jag antar är Apples grundtanke?

Som det ser ut i mitt launchpad så har jag hela 47 ikoner som nog säkert är ett programtillägg till något – men vad? Ingen verkar körbar- resultera i något om man klickar.

Vad är Rcd, LocationMenu, InkServer, Kotoerian, TamiliM, PressandHold etc etc.. ? (totalt hela 47 st ikoner) Alla har en ikon med ett vitt papper och pennor + linjal. (textdokument?)

Hitintills har jag försökt bekämpa det här kräkset från Lion genom att slänga i en "övrigt"-mapp för att slippa se.. Men nya verkar tillkomma hela tiden.

iMac 27" mid 2011, Lion med senaste uppdates. Jag har bara vanliga std-program instalerade som Office för mac, Audacity, Handbrake, Final Cut etc.. Inga konstigheter.

Tips mottages tacksamt..