Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
andnewman

andnewman

Medlem
  • Plats Malmberget
  • Registrerad 2012-11-13
  • Senast aktiv 2013-09-10
  • Antal inlägg 17

Foruminlägg

De senaste inläggen andnewman har skrivit i forumet.

Ursprungligen av lappen71:

Fel fel fel fel och nu drar jag slutsatsen att du aldrig har köpt en tidning med en CD.
För i tidningen eller på CD står det klart och tydligt att det den ansvarige utgivaren av tidningen som är ansvarig.
Varför jag vet är för att flera gånger har det hänt att det varit virus i programmen och tidningen bekräftat och tagit åt sig skulden.
Så ställ dig i kassan på Konsum och gör bort dig

I det fallet är det ju enkelt, du glömde bara nämna det faktumet. Jag utgår ifrån vad som gäller om ingen officiellt tagit på sig ansvaret.

Ursprungligen av lappen71:

Du kommer garanterat få svaret att kontakta programutvecklarna för hur har du tänkt att en fysiskt butik ska kvalitets testa program?
Öppna upp förpackningen och installera det på en dator?
Nej din jämförelse är fortfarande inte korrekt än hur mycket du tjatar om det.

Hänvisar i sådana fall än en gång till KKL där de som säljare är skyldiga att ta emot min reklamation. Nekar de ändå kontaktar jag ARN.
Det skyddet finns inte mot utländska säljföretag.

Konsum behöver inte testa själva, men någonstans på vägen testat programvaror (stickprover) åt/av datorbutikerna. Oftast av företaget som satt sitt namn på dem, de garanterar då själva att det ska fungera felfritt och kommer hjälpa butiken med en eventuell reklamation.

Ursprungligen av lappen71:

En hypotetisk fråga.
Om du köper en tidning på Konsum och den tidningen innehåller en CD med diverse program.
Nu innehåller dessa program virus. Vem är det du klandrar? Konsum eller förlaget som ger ut tidningen?

Jag går till Konsum som jag reklamerar det mot (enligt KKL) med ett skadeståndskrav.

Ursprungligen av lappen71:

Hur kan du missa det uppenbara att det INTE går att jämföra?
Ingen fysiskt butik har en process där dom går igenom programmet för att godkänna det och se om det finns skadlig kod.

Mitt inlägg handlar om ansvarsfrågan när det blir fel. Köper jag ett program på Elgiganten som visar sig infektera min dator så kan jag kräva dem på ersättning (de i sin tur vänder sig till sin grossist eller företaget bakom programmet). Detta gör så att de väljer grossister och varumärken som är kända för att leverera pålitlig programvara, och inte leverantörer som lagt in små överraskningar.
Den här modellen gör det svårt för små okända utvecklare att få sälja.

I app-butikerna så måste man flytta kvalitetskontrollen någon annanstans eftersom man saknar grossister, importörer och alla andra i den oändligt långa kedjan från utvecklare till kund i den fysiska marknaden. Apple har tagit på sig den rollen till stor del, Google har lagt det ansvaret på kunden.

Ursprungligen av pmarriott:

Om vi nu ska dra lite liknelser så kan man jämföra Google Play med bakluckan på en polskregistrerad bil nere i hamnen där flaskorna ser ut att vara ok, men du kan aldrig vara säker på om du ser dagen efter. App Store är som Systembolaget. Du riskerar rimligen inte att bli blind även om en och annan flaska med lut slunkit förbi genom åren och man kan vara rimigt säker på att innehållet i flaskorna inte är skräp.

Bra liknelse med hur verkligheten ser ut. Tycker dock att man kan ställa samma krav på Google och Apple som på Dixon och Media Markt. Säljer de “skiten” får de ansvara för den!
Apple gör det till stor del, men de behöver granska vissa funktioner i apparna bättre. Google å sin sida tar inget ansvar och låter kunderna stå för testandet.

Skulle inte acceptera att mat hanterades så…

Ursprungligen av lappen71:

Eftersom jämförelsen inte är korrekt går det inte att svara på den.

Varför?
Jag köper programmet i en butik, oavsett om den heter Grafit, Webhallen, AppStore eller liknande. Jag får det på lämpligt sätt till mig, vilket kan vara DVD, USB, en nerladdad fil eller något annat sätt.

Som en jämförelse, om jag får virus på min dator för att jag köper ett program eller spel (ex Office) på USB-sticka i en fysisk butik (ex Media Markt), är det mitt fel?

Ursprungligen av Luftvargen:

Så här ser det ut i Opera 15, går naturligtvis att klicka på show för att se texten:

http://forumbilder.se/CF6GS/opera.jpg

Ser helt annat ut än i Windows! Har bara antagit att det ser lika ut på båda plattformar då det är samma program i botten. Så fel man kan ha.

Ursprungligen av Luftvargen:

Problemet här är främst att lösenordshanteringen gör det lättare för opportunister utan förkunskaper att komma över många uppgifter på en gång. Även om lösenorden hade varit "dolda" så finns det många andra sätt att komma över innehållet, men eftersom att många av dessa kräver mer tid och kunskap så skyddar det ändå mot en stor grupp potentiella hackers. Det hade t.ex. varit en smal sak för en person med grundläggande kunskaper och tillgång till din dator i ett par sekunder att besöka inloggningen för en sida där du har ett konto, t.ex. Facebook eller din mail, och stjäla lösenordet direkt ur fältet efter att din webbläsare har fyllt i det: asteriskerna skyddar bara mot nyfikna ögon. (Ja, det fungerar i Opera m.fl.)

Vissa versioner av Opera lider även av samma problem som Chrome. I Opera 15 kan du se alla sparade lösenord via <Settings -> Privacy & Security -> Manage saved passwords>.

Visserligen sitter jag med en W7-burk nu, men kan bara se användarnamn och siter (www.99mac.se > *http://www.99mac.se/ andnewman). Kan inte få fram mitt lösenord i klartext den vägen.

Lånar en “kompis” dator, kollar mailen. Säger: oj råkade spara mitt lösenord, ska bara plocka bort det. Nu har jag hans lösen till mail, facebook och kanske även den personliga koden till banken.

Därför jag kör Opera, finns ingen möjlighet att se sparade lösenord i webbläsaren, bara att det finns (URL och användarnamn syns dock).

Någon mer som öppnade kalendern för att kolla dagens datum?

Har man inte självkontroll nog kanske man inte ska vara utan förmyndare?

Jag avaktiverar WiFi när jag inte använder det. Lite omständligt, men känns säkrare. Sen har jag ett bra abonnemang så gör inget om jag gäller slå på igen när jag är hemma t.ex.

Ursprungligen av filuren:

Provat att göra nytt användarkonto på datorn?

Tack! Det fungerade!
Trodde han hade gjort det, men han hade bara döpt om det gamla.

Ledsen för ett sent svar, men har haft mycket att göra.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Det är bra om man nämner alla åtgärder som man redan har provat, så slipper vi slösa tid på att ge de tipsen, och du slipper slösa tid på att läsa dem.

Ber om ursäkt, installerade över efter jag postade första inlägget och missade att komplettera när det var gjort.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Om det hade varit jag så hade jag installerat om hela systemet. Om jag köper en begagnad dator så vill jag ha ett nytt, fräscht och orört system.

Jag håller med om detta, men min polare vill ha så lite besvär som möjligt. Iofs tycker jag inte en ominstallation av burken är några problem. Men vi är alla olika!

Ursprungligen av norell:

Har precis gjort i ordning en tysk dator till en svensk användare. Efter en del trixande visade det sig vara svårt att få bort alla spår av det tyska språket bara genom inställningar, och det ända som hjälpte var att formatera om disken och installera en fräsch kopia av OS X.

Trista nyheter. Får nog göra det här också i sådana fall.

Har installerat över befintliga iTunes. Men om den går att ta bort innan är det något jag inte vet hur man gör.