Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
erro67

erro67

Medlem
  • Namn Robert Olsson
  • Registrerad 2013-04-04
  • Senast aktiv 2021-11-09
  • Antal inlägg 268

Foruminlägg

De senaste inläggen erro67 har skrivit i forumet.

"The The - Kingdom of rain" kanske?

OneNote finns väl för Mac och iOS också? Annars så är väl Evernote ett populärt alternativ. Själv har jag gått över till att enbart använda Apples vanliga antecknings-app, men jag behöver inget som funkar i Windows.

Du menar alltså den lilla symbolen för "kartnål" i övre högra hörnet? Det är inget "lås", utan just en indikation på att bilden innehåller platsinformation (GPS-koordinater). Om du vill slippa se själva symbolen så kan man stänga av det med Innehåll > Metadata > Plats. Själva platsinformationen finns dock fortfarande kvar. Har för mig att man även kan ta bort den men minns inte hur just nu.

Att platsinformation skulle påverka möjligheten att visa bilder som bildspel låter märkligt, de sakerna hänger inte ihop.

Cmd-Z är ju "Ångra" i varje program. Det ångrar den senaste saken du gjorde, oavsett vad det är (i princip). Om du döpte om en fil så ångrar du det. Om du kopierade filer så ångrar du det. Tydligen. Sen kan man förstås tycka att det är en ganska kraftfull ångring, men den gör ju faktiskt bara vad du ber den om.

Menar du "Innehåll > Göm förhandsvisning"?

Jag har upplevt liknande problem, både med Safari och Finder. Ibland behålls position och/eller innehåll, ibland inte. Har varit likadant i diverse olika versioner av både Catalina och nu Big Sur. Jag har inte kunnat hitta nåt egentligt mönster i problemen, och inte heller nån lösning. Inta för att jag försökt så mycket heller. Det händer inte jätteofta, och det är rätt enkelt att dra fönstren till rätt skrivbord. Men visst är det lite irriterande.

Ungefär som "Dela > Anteckningar" då

Testar man inte så är det förstås svårt att veta nåt...

Så här ser mina recept ut i Anteckningar (iOS ja).

Högerklick på själva receptmappen visar iallafall ett "Dela"-alternativ.

Den vanliga antecknings-appen

Vad är det som strular med Time Machine för dig? Jag (och många andra) använder det utan problem.

Nu funkar det, iallafall med Kivra! Jag har inte gjort något, så jag gissar att Kivra har fixat buggen i nån auto-uppdaterad version?

Ursprungligen av kenjon:

Kan det bero på att du har sparat dem i heic, och att Catalina inte stödjer det (jag spånar bara)?

HEIC, ja. Funkar ens porträtt-läget med vanlig JPG? Men det är HEIC även för bilderna jag tagit med iPhone 11 och där funkar det.

Man kan även ställa in Dropbox så att alla bilder man tar med telefonen automatiskt sparas till Dropbox.

Foton från min iPhone 12 Pro tagna i portrait-mode som iCloud-synkas över till bilder i Mac (Catalina 10.15.7) visar inte porträttjusterings-funktionerna när jag redigerar bilderna. De får den lilla textrutan "PORTRÄTT" men jag kan inte justera effekten.

Äldre porträtt-foton tagna med iPhone 11 i porträttläge fungerar bra.

Nån annan som sett detsamma?

Jag har googlat men inte hittat nåt.

Ursprungligen av timofej:

När jag ändå var i farten och öppnade Bilder på min telefon upptäckte jag att man minsann kunde gruppera bilderna efter år och månader! Bra, tänkte jag, bättre än bara en lång lista. Men av någon anledning redovisas inte alla bilder om man klickar på år/månader/dagar.

Till exempel saknas en av två bilder från 2010. År 2011 saknas helt trotts att jag har en bild från detta år. Och under 2012 visas bara en bild trotts att jag har fem bilder från detta år. Orkar inte kolla resten. Poängen är att de "smarta" systemen går det inte att lite på. Och om jag inte hade en lång lista "Alla bilder" (som är osmidig i övrigt) skulle jag aldrig se vissa av mina bilder. De skulle finnas där men inte för mina ögon.

Grupperingarna på år, månader o.s.v. är "smarta" men man kan ha åsikter om smartheten, så även jag. Apple har nån sorts algoritm som presenterar ett urval av bilderna för respektive år eller månad. De viktigaste. Hur nu algoritmen ska veta det? Allt är inte guld och gröna skogar ens för oss som faktiskt gillar Apple.

Men år/månads-grupperingarna är ett snabbt sätt att hamna i rätt tidsområde om man har många foton. När man sen väljer "alla bilder" så är man kvar i det året eller månaden.

"Alla bilder" är ju helt enkelt kronologiskt sorterat så där är det ju bara att scrolla tills man har rätt tidsperiod framme. Eller nypa/dra isär, d.v.s. zooma in eller ut i översikten så får du år/månad/dag-vyer inom "alla bilder".

Och förresten, om du vill dela en bild från telefonen så behöver du ju inte ens blanda in datorn. Det är ju bara att ta fram en bild i telefonen och välja "Dela" så kan du skicka den via mail eller meddelande eller nåt av de andra valen där. Om du har dropbox så kan du spara dit och dela/hantera bilden vidare därifrån. Eller nåt annat.