Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
erro67

erro67

Medlem
  • Namn Robert Olsson
  • Registrerad 2013-04-04
  • Senast aktiv 2021-11-09
  • Antal inlägg 268

Foruminlägg

De senaste inläggen erro67 har skrivit i forumet.

Genom att hålla ner ⌥ (option) eller ⌘ (command) när man drar så kan man tvinga kopiering eller flytt.

Men jag håller med, drag-and-drop mellan olika enheter borde väl alltid skapa en kopia av filen.

Ursprungligen av timofej:

Tack alla för era svar!

Ja, jag äger både iPhone och Mac men jag har aldrig tyckt om hur lagringen är löst på iPhone. Därför har jag aldrig haft varken musik eller bilder på den. Tar bara minnesbilder för att komma ihåg var jag parkerat bilen, vad jag ska köpa, vilken film jag ska se etc. Och sedan raderar jag dem så fort du tjänat ut sitt syfte. Därför behöver jag ingen försäkring, inte ens för 9 kr/månad.

Det är för första gången jag behövt överföra bilderna till en dator eftersom jag ville testa min nya iPhone 12 Pro och tog några bilder på frugan. Hon vill ha bilderna och därför har jag ställts inför problem med överföringen. Men nu är det löst och jag behöver kanske inte använda funktionen några år till.

iCloud använder jag bara för säkerhetskopior och de tar upp ca 3 GB av 5 GB som är gratis. Plus tas 200 MB upp av meddelanden som också sparas i iCloud.

Du får förstås göra precis som du vill. Men att ha en iPhone 12 Pro och inte använda den som kamera verkar lite bortkastat tycker jag, särskilt när du dessutom har en Mac. En smidigare lösning för att hantera bilder är nog svår att hitta. Och det säger jag som kommer från en bakgrund med Windows, Lightroom, systemkameror och diverse andra kameror, och med ett stort intresse för foto. Jag ångrar definitivt inte bytet till Mac/Apple och dess hela system för foto, bildhantering och synkning. Men som sagt, det är ju upp till var och en att välja själv.

Ursprungligen av timofej:

De flesta av dina förslag förutsätter att man betalar för en tilläggstjänst, vilket jag inte tycker är rimligt för att bara överföra bilder en gång per flera år.

Jag tokar det som att du äger en iPhone, och en Mac? Eller?

Isåfall så ingår en viss mängd iCloud-utrymme. Och "bildström" tar väl inget utrymme alls om jag minns rätt. Att skapa delade album ingår i iCloud. Att skicka bilder via mail, eller meddelanden kostar inget.

Om du har Mac så vill du väl ha bilderna där också? Synkningen sker automatiskt och kostar inget, såvida du inte har så mycket bilder (eller annat) att du behöver mer utrymme.

Jag fick precis en ny faktura i Kivra.

Jag fick mail från Kivra. Jag fick en "banner"-notis i telefonen, eller vad man nu ska kalla det? Alltså: en notis på låsskärmen och i notiscenter. Men ingen siffra på Kivra-appen.

Det är skillnad på WiFi och Internet.

Funderar ditt Wifi? Om du går in i paddans inställningar för Wifi, är du då ansluten till ditt Wifi? Eller om du tittar uppe i status"menyn", ser du wifi-symbolen som du brukar?

Om ja, då funkar ditt Wifi iallafall. Om sen inte Internet funkar så kan det bero på diverse saker. Din router. Din operatör. Din kabel (fiber eller tele). O.s.v.

Om ditt eget Wifi inte funkar så är det inte något externt fel, d.v.s. felet beror isåfall inte på din operatör, din kabel e.dyl. Då får du felsöka router, respektive enhet m.m. Att starta om allting som är inblandad är oftast den första lösningen.

importera till Bilder behöver man väl aldrig göra? Fotona man tar med sin iPhone dyker ju upp där automatiskt. Iallafall om man använder "iCloud-bilder" eller "Bildström", vilket man väl gör?

Och att exportera från Bilder är så enkelt som att bara dra önskade bilder, från Bilder-appen, till skrivbordet eller nån annan mapp, så skapas en kopia där. Eller så väljer man "Arkiv > Exportera". Eller "Dela" och nåt av alla alternativ där. Eller så skapar du ett delat album med "fulla rättigheter" och sen bjuder du in de du vill ska kunna ta del av bilderna (funkar med icke-Apple-användare).

Ursprungligen av Lars Einarsson:

Vad händer om du stänger av notiser för appen, väntar typ 10 sekunder och sätter på notiser igen?

Jag får prova det också.

Tyvärr är det ju lite väntetid för att göra tester med Kivra och Klarna eftersom jag måste vänta på att det kommer in nåt till apparna.

Ursprungligen av Ljung:

Ligger ikonen för appen i appbiblioteket och inte på hemskärmen? I så måste du gå till Inställningar -> Hemskärmen och aktivera "Visa i appbiblioteket" under "Notisbrickor".

Nej, apparna ligger i en "vanlig" mapp på en av mina normala hemskärmar. Men jag aktiverade den där inställningen ändå så kanske det gör nån skillnad?

Ursprungligen av Zeugma:

Har du tillåtit ”Brickor”? Se dump.

Ja

Förut (har jag för mig?) visade app-ikonerna för Klarna och Kivra om man hade olästa eller "ohanterade" räkningar m.m., typ som mail-ikonen visar antalet olästa mail, med en liten siffra i röd cirkel i ikonens övre högra hörn.

Jag ser inte detta längre.

Det känns som att det har försvunnit i samband med att jag bytt från iPhone 11 till iPhone 12 Pro nyligen.

Jag kör senaste versioner av allting. iOS 14.2.1 och senaste Kivra/Klarna-apparna. Telefonen omstartade flera gånger, men ingen skillnad.

Notiser är aktiverade för respektive app i dess inställningar (och jag får också notiser i notiscentret), men alltså inga siffermarkeringar på apparnas ikoner. Hittar heller inga inställningar för det, man jag kanske letar dåligt?

En Linux-dator, curl, diff och lite scripting? Kräver förvisso lite kunskaper, men är å andra sidan gratis och väldigt konfigurerbart.

Edit: glömde att vi är på ett Mac-forum, och Mac är ju Unix i grunden, så alla funktioner finns förmodligen redan i MacOS?

Jo, visst, OK. Men samtidigt så verkar det ju finnas mängder med test/filmer/etc där folk faktiskt använder t.ex. iPhone11 under vattnet. Att man inte ska högtryckstvätt sin iPhone begriper jag. Kanske onödigt att chansa på att duscha med den? Men att bara "ha" den under vatten, eller att skölja av en smutsig telefon under långsamt rinnande vatten, verkar ju uppenbarligen fungera.

Sen är ju frågan hur mycket man vågar chansa? Vad gör man om telefonen trots allt blir vattenskadad? Det är ju där som Apples egna formuleringar känns rätt svajiga. Är den vattentålig eller inte?

Men nu är väl det här inte en tråd om vattentålighet så vi kanske ska låta det vara.

Jodå, iallafall min iPhone 11 klarar 2 meter vatten i 30 minuter. Vattentålig, men inte "tät". Sen en massa friskrivningar, så man kan ju undra hur Apple egentligen hanterar en reklamation för vattenläckage. Som upplagt för att skapa förvirring.

https://support.apple.com/sv-se/HT207043

Dessa iPhone-modeller är stänk-, vatten- och dammtåliga och testade i laboratorium:
iPhone SE (2:a generationen)
iPhone 11
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone X
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone 7
iPhone 7 Plus

iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max bedöms som IP68 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på fyra meter i upp till 30 minuter). iPhone 11 bedöms som IP68 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på två meter i upp till 30 minuter). iPhone XS och iPhone XS Max bedöms som IP68 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på två meter i upp till 30 minuter). iPhone SE (2:a generationen), iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7 och iPhone 7 Plus bedöms som IP67 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på en meter i upp till 30 minuter). Graden av tålighet mot vatten, stänk och damm är inte permanent och skyddet kan minska vid normal användning. Fuktskador täcks inte av garantin men du kan ha rättigheter enligt konsumentköplagen.

Att spellistorna i datorn blivit fel kan väl knappast ha nåt samband med att du tappat din iPhone 6 i vattnet? Det måste ju bero på nåt annat.

Ursprungligen av calinou:

Önska att man kan fota och filma under vatten.

Kan man inte det redan med dagens iPhones? De är väl vattentäta?