Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Giljan

Giljan

Medlem
  • Namn Giljan
  • Registrerad 2014-01-08
  • Senast aktiv 2021-10-23
  • Antal inlägg 158

Foruminlägg

De senaste inläggen Giljan har skrivit i forumet.

Vad betyder detta och hur ska jag agera när det står "Inte säker" när jag besöker en sida med Safari? Är som det här exemplet SMHI en sida som inte är säker?

[quote name="IngoX" postid="2394157"]

Tror faktiskt jag kommit till bukt med problemet nu. Det var i webmejlen breven sorterades fel. Jag undrar hur känslig den är när brev som till och med Outlook själva skickat till mig hamnade i skräpposten.

Tänkte fråga en sak till som är lite lustigt med mejlen. När jag skickar ett brev, till vem som helst, så blir det alltid två ex av det jag skickat i skickat-lådan. Varför är det så och var stänger man av det. Jag förstår inte vitsen med dessa dubletter. Att mottagaren skulle få två ex av samma mejl har jag inte hört något om, så det är nog bara i min dator det sker.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Det släpptes en "supplemental update" till 10.15.7 för ett par dagar sedan:
https://support.apple.com/kb/DL2060?locale=sv...

Det var säkert den du installerade. Vilket du borde ha sett om du läste vad som stod i "Programuppdatering".

Tack för den förklaringen! Så måste det varit. Jag kände inte till att den kommit. Det kom in en flik från notiser och frågade om jag vill uppdatera nu eller senare. Jag klickade på nu och tog för givet att det var Big Sur. Det jag reagerade över var jag inte godkände något avtal innan uppdateringen.

Det var mycket matnyttigt och lärorikt. Nu har jag följt dina råd och ska se hur det går när inkrogen lär sig att sortera posten rätt. Tack så jättemycket för hjälpen!

Ursprungligen av IngoX:

Då är det antagligen inställt som IMAP. Man måste numera nästan aktivt veta vad man gör för att råka ställa in POP för ett epostkonto i nyare OS-versioner. Vilken verion av macOS kör du?
Här är lite allmän info, från Microsoft: Vad är IMAP och POP?

Det syns oftast på serveradressen om det är pop eller imap, som i ditt fall: [imap-mail.outlook.com] Troligen är det en lite äldre serveradress som ändå funkar. Tittar man på Microsofts egen supportdokumentation kör de nu med [outlook.office365.com] för alla sina mailadresser och skilnaden mellan pop och imap är bara portnumret 995 eller 993. Men man måste dessutom aktivera kontot för POP via en inställning på webben.
POP- och IMAP-e-postinställningar för Outlook
Inställningar för POP, IMAP och SMTP för Outlook.com

Ja, via IMAP ska du alltid kunna se alla mappar i webmailen i din epostklient på datorn. Däremot kanske du måste logga in via webmailen när du "lär upp" mailservern när något sorterats fel. Det kan nog variera mellan olika mailtjänster.

Om du inte i datorn ser innehållet i serverns skräppostmapp kan det bero på att det på servern skapats flera mappar med liknande namn. Olika mailklienter som anslutit genom åren kan ha skapat nya mappar för skräppost på servern med lite olika namn, t.ex "spam", "junk" mm. Men det är bara en av dem som mailservern själv sorterar skräppost till.

Du får via webmailen kolla vilken mapp som är den aktiva skräppostmappen. Sedan kan du i Mail.app koppla mappen med det svenska namnet "Skräp" med rätt mapp på servern. Menyn Mail > Inställningar > Konton > välj mailkonto i vänsterkolumnen > välj flik Brevlådefunktioner. Där kan du koppla ihop rätt mapp för Utkast, Skickat, Skräp, Papperskorg och Arkiv, så att mailklienten och mailservern använder samma mapp för samma funktion.

Tack!

Jag ska kolla upp detta under dagen. Just nu sliter jag mitt hår efter att ha uppdaterat datorn till Big Sur, trodde jag. När installationen var klar efter ca 40 min visar det sig att den uppdaterat Catalina till samma version som jag hade innan installationen, alltså från 10.15.7 till 10.15.7!!! Sjukt, det har aldrig hänt tidigare.

Ursprungligen av IngoX:

Menar du att mail-kontot där det sorteras fel i Mail-appen är en Outlook-adress, där sorteringen funkar via webmailen men blir fel i Mail.app? I så fall har du på nåt sätt anslutit Mail.app till microsofts mailserver via POP. Eller talar du om olika mailadresser? Lite oklart.

Lösningen är generellt att inte alls filtrera någon mail lokalt på datorn, mailservern gör det oftast bättre om den tjänsten finns hos mailleverantören. Mailklienten på din dator ansluter du via IMAP (eller gmails och microsofts egna lösningar) så att alla enheter där du läser mailen bara speglar förändringar som görs på mailservern. Använd alltså inte POP på någon enhet, och stäng sedan av all lokal skräppostsortering, om den sköts bra av aktuell mailserver.

Det är en @hotmail.com adress. Värdnamn: imap-mail.outlook.com. Detta gäller bara samma mailadress. Hur vida det är POP eller ej ligger över min kunskapsnivå, så det vet jag inte.

Med de råden du ger, kommer jag ändå se mejlen som kommer till skräppost i datorn eller måste jag logga in mig på webmejlen för att se dessa?

Ursprungligen av Zeugma:

Vad har du för epostleverantör? Har de inställningsbar skräppostnivå? Det kan hända att du måste justera via webben.

Jo jag har Outlook men där har jag koll vad som kommer i skräppost och inte. Där läggs posten sällan fel. Jag har även lagt till regler för all post från t ex Amazon att hamna i inkorgen. Men ändå hamnar de i datorns skräppost.

Sedan Amazon kom till Sverige har jag handlat en hel del där. Problemet för mig är att precis allt från dem hamnar i skräpposten. Men även mycket av posten från andra säljare på nätet. All post som hamnar där klickar jag på flytta till inkorgen på. Men det hjälper inte. För mig har skräppostlådan näst intill blivit den normala inkorgen. Då tycker inte jag den fyller sin funktion.

Varför är det så här? Vad ska jag göra?

Jag har läst i hjälpen för mail och finner enbart lösning på de motsatta, hur skräp i inkorgen ska förpassas till skräpposten. Den enda lösningen som kan hjälpa mig med mina problem är att nollställa allt, men det hjälpte inte.

Man ska väl inte behöva lägga till allt man vill ha i inkrogen i adressboken eller upprätta regler för?

Jag har för mig att förr så kunde man markera brev som hamnade där med "Ej skräppost" och så kom det rätt nästa gång.

Jag tycker att i Kartor borde den vita ringen med blått centrum som hela tiden ligger över platsen där du bor enkelt gå att dölja. Det vore kanske kul att kunna titta på sitt hem lite från ovan utan detta blåa dis just där. Sedan kanske man vill dela en karta via t ex en skärmdump utan att mottagaren ser var man bor. Nu måste man gå in i inställningar och integritet och stänga av platstjänster för kartor för att dölja detta.

Supernöjd med min 12 P. Den är dock lite hal, men värre är att det genomskinliga skalet är halare. Vad göra? Jag har varit bortskämd med silikonskal. Man behövde inte nypa åt med mycket kraft för att fingertopparna skulle greppa telefonen.

Nya skalet är dock snyggt och telefonen ser man i sin färg och skönhet. Men skalet har fler nackdelar. Det är hårt. Lite bök med att klämma på det när knapparna ska in på vardera sida och det krävs även mer kraft för att väl trycka på knapparna. Skalet är också repkänsligt. Så det första som sker när jag sätter på skalet är att det blir små repor på insidan av skalet orsakade av telefonen när den ska glida på plats. Så med tiden kanske skalet inte blir så halt att hålla i. Funderar på om jag antingen ska göra skalet klibbigt med lite cellulosaförtunning på sidorna eller om jag ska sandpappra där lite istället.

Sedan är jag lite besviken på att skalet inte var slätt på baksidan. Linserna är helt skyddade om telefonen läggs på ett plant underlag, ja. Men skyddet runt linserna buktar än mer ut. En av fördelarna med skydd har just varit att hela baksidan blev jämn så att telefonen inte vickade när den vilade på en bordskiva. Nu är den fördelen borta också.

En annan märklig grej var att det tog längre tid att få skalet från Apple än telefonen från Telia, trotts att de beställdes på samma dag.

Ursprungligen av carlsson:

Det kan mycket väl vara en kvalitéts-check. "Denna låda ok", sign. Nästa låda....

Work, eat, sleep, repeat.

Kan vara sant. Men vilket hemskt jobb. Det bara spottas ut kartonger ur fabriken. Att man granskar snabbt allt som passerar på ett band är en sak. Men att sätta en kråka varje låda och lock som är som det ska verkar onödigt. Men det är klart, vid en reklamation från Apple så ska de kunna gå tillbaka och sparka den skyldige.

Senast redigerat 2020-11-01 14:05
Ursprungligen av marcushedenstrom:

Slänger du Apple-kartonger? Vafalls!

Misstänkte att den kommentaren skulle komma ?. Det är lite synd på en så fin, välgjord och unik kartong. Men va f-n. Det är ju bara en kartong som ligger till ingen nytta och tar plats.

Rensade i en låda och slängde bl a en kartong till en iPhone 5 som jag köpte 2013. Nu mer är det källsortering som gäller så jag fick riva ur plasten i botten på lådan och även i locket. Då ser jag detta som är skrivet. Jag vet inte vad, men inte sjutton sitter det väl någon och skriver i varje iPhone låda?

Med ett par grova repor i glaset på min X (som jag lyckades göra med min Macbook Pro när jag råkade sätta ner ena hörnet på den) är det självklart att byta nu och i år. Dessutom slipper jag då köpa en nästa år som blir nummer 13...

Jag beställde en blå 12 Pro. Måste ha ett teleobjektiv mer än bara två vidvinkelobjektiv. Dessutom beställde jag ett transparent MagSafe-skal till.

Det jag undrar är om någon sett något om hur många kort man får i MagSafe-plånboken?

Tänkte bara rapportera hur det blev med nya laddkontakten.

Jag beställde direkt av Apple för hutlösa 950 kr eftersom jag var osäker på hur leveranser fungerar i coronatider. Det tog ändå 14 dagar, med så kallad expressfrakt. Nu var det förvisso en påsk mitt i, men det tröga låg i att när väl produkten fanns i Sverige så skulle det skickas ut ett snigelbrev där jag uppmanades att boka en tid på nätet när jag var hemma för att ta emot och sätta en kråka på DHLs handdator. Apple hade dock upplyst mig att ingen signatur krävdes. Visst jag var hemma på den tiden som jag bokat men inte kom DHL för det. Jag fick ringa och höra efter och fick även ringa till bilen själv för att bestämma, att om jag skulle få paketet samma dag som jag bokat tid så skulle jag möta upp DHL-bilen själv. Så jag körde två mil tur och retur. När jag beställer kontaktlinser på nätet ligger motsvarande storlek på paket i min brevlåda dagen efter om det är vardag och jag beställer före en viss tid.

Nu var det inte detta jag skulle rapportera utan att den nya magsafe-kontakten blir inte det minsta varm när den laddar datorn, inte ens ljummen. Så alla som har kontakter som blir varma har en större eller mindre kortslutning i kontakten. Jag tog mig även in i kontakten och såg själv att det var lite bränt. Jag hade inte tillräckligt fin lödkolv för att löda detta själv så det stod jag över.