Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Speedmotor

Speedmotor

Medlem
  • Namn Tommy Ledin
  • Registrerad 2017-06-17
  • Senast aktiv 2021-09-09
  • Antal inlägg 20

Foruminlägg

De senaste inläggen Speedmotor har skrivit i forumet.

Ursprungligen av erro67:

OneNote finns väl för Mac och iOS också? Annars så är väl Evernote ett populärt alternativ. Själv har jag gått över till att enbart använda Apples vanliga antecknings-app, men jag behöver inget som funkar i Windows.

anledn till att det även ska funka med pc är att företaget jag jobbar på använder pc, jag själv använder Mac/iOS. Onenote som funkar bra över plattformarna fungerar iofs för mina projekt och det kanske är det man får fortsätta använda sig av, har använt det i många år och är väl inte direkt missnöjd - men det skulle vara ok att lära sig och använda nåt nytt.....men-men Onenote kostar mig inget & Evernote är dyrt och kanske inte ger så mycket mer.... Notion finns det nåt som heter, har en ganska hög inlärningskurva, verkar rätt kompetent och är gratis att använda för privatperson, någon som använder det?

Precis titeln säger, söker en app/pgm för planering som funkar lika bra på iOS/Mac men även på Windows. Använder idag Microsoft Onenote.

Vad finns det mer? Vad använder du?

Ursprungligen av frazze:

FöI programmet Photos har du en inställning som heter Optimise Mac Storage. Se till att den är påslagen. Du har en motsvarande inställning på iOS/iPadOS för Photos. Du har samma problematik för iCloud som för Dropbox - det är synkroniseringstjänster. Samma sak med OneDrive et al. Annars måste du använda en lösning som mellanlagrar (aka cachar) delar av filsystemet i datorn arbetsminne istf att använda din lokala SSD. Det om fillagring, men ingen åsikt om bildhantering.

Om bildhantering skulle jag nog ändå säga att låta datorn sköta det åt dig. Det är old-school att lagra allt i separata kataloger, för det gör det omöjligt att få en fungerande hantering av metadata (typ mormor, brygga, midsommar) för bilderna. Låt en programvara med tillhörande databas sköta det åt dig. Du kan alltså manipulera bilden inne i databasen eller exportera den till en externt och mer kompetent bildbehandlingsprogram. Här låter jag 99mac:s mer kunniga på området berätta mer. Lycka till!

Tack!!

Finns det någon eller några här i forumet som utan att "håna" mig kan hjälpa?

Jag är en van användare (ja det är jag) men har aldrig riktigt blivit kompis med vare sig iCloud eller Dropbox - med iPhone/iPad ja, men inte med Mac - jag undrar över förvaring i molnet utan att det tar en massa plats på datorn.
Vad är bästa sättet att spara bilder och även andra filer på utan att det tar en massa utrymme på Mac'en? Jag la ner ett stort antal bilder på iCloud Drive (inte i Bilder) igår, och rätt vad det var så började minnet på datorns ssd ta slut, allt laddades ner till datorn - hur 17 undviker man sånt? Jag har tex massor av bilder på en extern hårddisk som jag skulle vilja ha lite mer lättåtkomligt, är det bästa att lägga dom i bilder istf i en katalog på iCloud?

Kan bara hålla med Primalisten - Jag har också varit inne på iPad only, har själv haft iPad sen den kom 2010 och haft hoppet att alla begränsningar i iPads OS ska försvinna. Det har dom gjort mer och mer men fortfarande är tex filhantering onödigt bökigt och begränsningen av vilka videoformat som iPadOS/IOS kan ta är på nåt sätt obegripligt - att jobba i det riktigt bra videoredigeringsprogrammet LumaFusion med olika workarounds för att ändå kunna få in vissa videoformat som inte iPadOS/IOS "godkänner" blir i längden bara jobbigt. Nu har min iPad Pro 11" fått gå i pension, skaffat en Macbook Pro M1 där faktiskt redigeringsprogrammet LumaFusion fungerar riktigt bra. Underbar dator där jag kan göra det man ska kunna göra. iPad är fantastisk men man måste på nåt sätt släppa den fri.........

Nu börjar det likna nåt - Med den här beta-versionen kom även möjligheten i os13 att kopiera filer, jag har tidigare tex inte kunnat importera bilder direkt från ansluten Hyperdrive/kortläsare och sd-kort i ios13 till min iPad. Nu fungerar det, dels direkt i filmrullen men även via Filer där det nu även funkar att dra fil från sd-kort direkt till tex Dropbox.

Senast redigerat 2019-07-31 12:42
Ursprungligen av Json_81:

Kikade på min onedrive, kollade en bild och den är uppladdad i 4032x3024), 1,8MB.
Dropbox har samma upplösning men där är filstorleken 5,5MB på samma bild.
Tagen med XS Max.

Skumt, får nog försöka luska i varför det skiljer så mycket i storlek.

Anledningen till min fråga är att jag har sparat ner en massa bilder på min Synology-disk. Jämför jag sen den som ligger i Bilder på min iPad med den som jag kopierat så tycker jag mig se en väsentlig skillnad i kvalitet.....

jag vill spara mina bilder utanför Apples egna Bilder, om jag markerar de bilder jag vill kopiera/flytta i telefonens Bilder till tex min Synology Drive eller Dropbox, är det då den fullupplösta bilden som hamnar på det nya stället eller nån lågupplöst variant?

Ursprungligen av Redaktionen:

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.

Läs hela artikeln här

Jag har haft några olika iPads och köpte den här Pro-modellen när den släpptes. Den finns alltid med, den har stort sett ersatt min laptop. Används för skrivande, videoredigering etc.

Det som inte är så bra kan väl främst tillskrivas ios12 och bristerna där, tex begränsningen av vilka videoformat man kan importera, filhanteringen är bristfällig - det måste bli så att ios13 öppnar upp för bla hantering av filer på usb-minnen och hårddiskar (nåt som iofs till viss del går att lösa med en workaround idag, åtminstone när det gäller videofiler). Men innan detta är fixat så är det svårt att se att iPaden skulle ersätta datorn helt och hållet, iaf för mina behov.

Dessutom gillar jag inte att identifieringen via fingeravtryck är borta - ansiktsigenkänningen fungerar bara när man har iPad i rätt vinkel, det fungerar inte när den ligger platt framför dig, då är det alltid den 6-siffriga koden som gäller. Upplever att det är sämre batteritid på den än tidigare modeller. USB-C är bra, även om man måste skaffa nya adaptrar. Alltför DYYYR när man ser till begränsningarna. Har stort hopp till ios13.

Tack för bra info. Jag har också testat en del och ett sätt att komma åt usb eller externa hårddiskar kan ju vara att det finns en app som ordnar detta - precis som det funkar med redigeringsprogrammet LumaFusion och WD My Passport (även Gnarbox) här kommer du åt allt på hårddisken (wifi) plus att du även kan plugga in usb andra hårddiskar via kabel i WD och komma åt filstrukturen på dessa. Men då via wifi med allt vad det innebär i hastighet, men det fungerar med LumaFusion.

Upplever att min iPad dräneras rätt bra på batteri, har uppe i hörnet markeringen för gps som kommer och går hela tiden. Den finns där även om jag nu inte har någon app igång eller i bakgrunden. Misstänker den, någon som varit med om nåt liknande?

Sparsamt använd 2016 Macbook Pro 13 inch 256gb, i5

Byter den - som rubriken säger - mot en Sony a7 ii med objektiv.

Finns i Västerås men är rörlig

har en iPad Pro 10.5", den har ju i sig möjligheten till snabbladdning med rätt typ av laddare. Har även en iPhone X med samma möjlighet. Snabbladdning fungerar på båda enheterna med laddaren på 29W (usb-C) men fungerar bara på mobilen när jag försöker ladda med min laddare som jag använder till MacBook Pro (usb-c) - det ska ju fungera, men gör det inte då på iPad........nu undrar jag om någon vet vad det kan bero på?

Upplevde nåt konstigt, nån enhet som heter EXPERT_CACCA........... osv ytterliggare några siffror och bokstäver försöker ansluta min iPad via bluetooth och står sedan även som ansluten....... Känns som det typ är grannens kylskåp som försöker ansluta. Någon som vet vad det handlar om?

------ Mystery solved - det var min egen kaffebryggare som ville ansluta för att tala om att kaffekapslarna var slut. Hmmmjaa

Senast redigerat 2017-10-28 10:31

IMovie räcker väl för dom flesta, och formaten det programmet skickar ut funkar fint på att titta på så länge man inte ska publicera nåt som ska sändas i TV. Det handlar om format och fps (frames per second) iMovie exporterar 30/60 fps och vi i Europa använder 25/50 fps. Jag har testat många redigeringsprogram och det finns ett i ios-världen som höjer sig över alla andra - LumaFusion, programmet är utvecklat av 2 avhoppare som utvecklat Pinnacle som funnits några år och som fortfarande är ett ok program. Men LumaFusion är fortfarande under utverckling och kommer löpande med nya funktioner. Ett grymt program, 3 videospår samt 3 separata ljudspår underlättar redigering om man vill täcka bilder.........kolla olika filmer på Youtube som visar hur man gör så får du se. Finnas även en bra kurs som epic har, videor i form av korta avsnitt. Jag använder bla en 12.9 ipad och det funkar fint.....funkar även (lite pillrit) i iPhone.

Senast redigerat 2017-08-06 12:55