Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
TheEmil

TheEmil

Medlem
  • Namn Emil Sellergren
  • Registrerad 2020-01-31
  • Senast aktiv 2021-03-20
  • Antal inlägg 9

Foruminlägg

De senaste inläggen TheEmil har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av mattiL:

Byt kabeln till disken, det är väl den där årgången som hade problem med denna kabel.

Okej, tack! Nu är ersättningskabel från ifixit beställd.

Men en sak till kom jag på nu. När jag tryckte radera lagringsenheten så blev volymen som slutar på "data" grå (som om den var otillgänglig) istället för vit, tror det stod att den inte ligger på skrivbordet. Sen stängde jag av datorn, startade den igen i recovery mode och då var samma volym inte längre gråmarkerad, utan vit. Vad innebär detta? När jag ersatt kabeln, kommer jag då behöva göra något mer innan datorn kan användas igen? Behöver den återställas?

Detta har hänt:
Min macbook pro 13" från mid 2012 med catalina (uppgraderad till samsung 500gb 860 evo, 16 gb ram, nytt batteri som nu har ca 200 cykler) blev helt plötsligt obrukbart slö för några dagar sedan, som att den hängde sig. Jag blev trött på det och höll inne strömknappen för att stänga av den. När jag startade den igen var den extremt långsam på sista delen av laddningsskärmen med apple-loggan. Väl klar skickade den mig till skrivbordet med mina tidigare program uppe. Även nu var den obrukbart långsam som om den hängt sig och efter några minuter återgick den till laddningsskärmen med apple-loggan för att stå där och ladda. Efter några minuter gick den till skrivbordet och var igen obrukbart långsam. Så här pågår det om och om igen och den går nu alltså inte att använda.

Det här jag gjort:
Jag provade att starta i safe mode, återställda PRAM och NVRAM samt återställa SMC, vilket inte hjälpte. Jag provade att köra Apple Diagnostics vilket inte visade några fel. Jag startade i recovery mode och använde Skivkontroll på interna volymer, behållare och disk, i den ordningen. Den hittade inget fel på volymer och behållare men däremot på disk misslyckades skivkontrollen. Meddelandet den gav var

"Problem som kan förhindra att datorn startar upptäcktes i partitionskartan
Partitionskartan måste repareras eftersom ett problem har inträffat med EFI-systempartitionens filsystem. : (-69766)"

Mina viktiga filer på datorn har jag extern kopia på. Om datorns inställningar försvinner är jag inte så bekymrad om. Så jag markerade disken och tryckte radera, men det misslyckades den med. Jag försökte igen, och den misslyckades igen. Meddelandet den ger är

"Tar bort skiva från skrivbordet
Kunde inte öppna enhet. : (-69877)"

I det här läget känner jag mig bara trött på problemet. Finns det någon kunnig här i forumet som vill berätta vad jag borde göra nu?

Ursäkta sen uppföljning! Det visade sig att jag kunde få hjälp av en kompis som har mac. Jag kopplade in macens gamla hårddisk med usb-kabel till min kompis dator, tog upp finder, gick in på min hårddisk, sökte upp mina filer och lyckades rädda dem på det viset. Gällande operativsystemet satte jag det gamla hårddisken i macen igen, startade recoveryläget, kopplade in nya ssd:n med usbkabel och kunde från recoveryläget installera operativsystemet på ssd:n. Jag kunde alltså lösa det själv och behövde inte ta hjälp av apple. Vilken lättnad...

Tack till er som svarat på tråden och gett mig råd!

Ursprungligen av iSweden:

Har du testat att starta till Recovery och sedan starta om som vanligt?

Menar du att bara gå in i recovery-läget, inte göra något där, stänga av datorn och starta den normalt (inte säkert läge eller recovery)? Efter jag märkte problemet har jag varit inne i recovery-läget och pysslat med diskhanteraren, stängt av datorn och någon gång efter det provat att starta i normalt läge. Det gav samma resultat, dvs. att den laddar ca 2/3 och sen stänger av sig.

Hej!

Jag har en Macbook Pro tidigt 2011 med MacOS High Sierra. Jag skulle själv uppgradera hårddisken till en ssd. Innan jag påbörjade arbetet testade jag att starta datorn i säkert läge (vilket jag i efterhand önskar att jag inte gjorde). Då startade datorn, visade apple-loggan och började ladda. Men när ca 2/3 av laddningslinjen var fylld stängde datorn av sig. Jag provade att starta i säkert läge igen men datorn stängde av sig igen. Jag provade då att starta i "vanligt läge", dvs. utan att hålla ner någon tangent, men samma resultat uppstod och efter ytterligare flera försök visar det sig att jag inte kommer längre än 2/3 av laddningsskärmen. Det har aldrig tidigare varit problem med att starta datorn. Jag tänkte då att jag kanske kan rädda OS och mina filer genom klona över den gamla hårddisken till den nya ssd;n och startar recovery-läget. Det går igång, jag raderar ssd:n (kopplad externt med kabinett) och formaterar den till MacOS Extended (journalförd). So far, so good. Men när jag trycker återskapa gamla hårddisken till nya ssd:n misslyckas den. Dessutom står det att originalhårddisken (Macintosh HD) numera inte ligger på skrivbordet. Jag trycker "lägg till på skrivbordet" men inget händer. Jag trycker på "skivkontroll" för Macintosh HD men den misslyckas. Jag har nu provat att klona typ 3 gånger men den misslyckas varje gång.

Till saken hör att jag inte har någon backup alls på datorns innehåll, varken time machine, google drive eller förvaring av filer på extern hårddisk. Jag har inte heller något usb-minne man kan installera operativsystemet från. Bästa scenario vore om jag kan få tillbaka mina filer. Om det inte går så vill jag i alla fall installera macOS High Sierra på den nya ssd:n. Jag har fått prisförslag på 1200 kr från lokala Apple-servicestället för att de ska kolla om de kan få tillbaka mina filer och de vill ha 700 kr för att installera macOS High Sierra på nya ssd:n, men med den prissumman känns det snarare som en sista utväg. Jag har ingen närstående med operativsystemet på sin dator.

Så om jag inte vänder mig till Apple-servicestället för att lösa situationen, vad borde jag göra då?
Finns det något sätt att få tillbaka mina filer från gamla hårddisken? I så fall, hur då? Och vad skulle det kosta? Eller bör jag se mina filer som förlorade? Finns det något sätt att få tag på macOS High Sierra?

Allt som allt, vad borde jag göra???

Tack på förhand för alla råd!

Ursprungligen av reboot81:

Gött! Har en oxå en 2011 och bortsett från att skruvarna på undersidan är känsliga (har lyckats förstöra gängorna på en skruv) så tycker jag allt att det är en trevlig dator att skruva i.
När de säger "original" så menar de ett original från Shenzen Battery Corp. Inte ett Apple original. Men strunt samma, säkert tillverkat på samma fabrik. Räkna med ~10% mindre Ah, men vad gör det när du betalar halva priset? Tänk på att alltid, om möjligt, ha laddsladden i för då sparar du på batteriet.

Jo jag förstår att det inte är ett Apple-original. Men jag köpte inte från G-SP ändå. Jag köpte ett batteri från ifixit istället, så 1000 kr istället för 500 kr. Men det är ju intressant att du menar att jag ska ha strömkabeln i så mycket som möjligt. Annars brukar väl rekommendationer vara att inte ha sladden i när datorn är fulladdad, för att batteriet ska få så god livslängd som möjligt. Hur kom du fram till att jag bör ha sladden i hela tiden?

Ursprungligen av iSweden:

Gör det själv!
Jag har bytt flera batterier i bärbara Mac:ar. Om du händig och lite noggrann så är det hur lätt som helst. Jag har även testat piratbatterier, men de är luriga. Du har inte en susning om vad du köper. Vissa piratbatterier kan säkert vara av toppkvalitet, till och med bättre eller likvärdiga original. Många gånger kommer de troligen från samma fabrik som original. Problemet med är att du vet inte vad du får.
Numera försöker jag endast köpa original eller från någon som kan styrka kvalitet, ex. iFixit. Och det dyker ofta upp auktioner på eBay med originalbatterier.
Huruvida G-SP of Sweden är bra eller ej kan jag inte uttala mig om. Men jag köpte en gång av en liknande sajt med låga priser, svensk text (kanske inte med svensk postadress) och domän, sedan visade sig att det skickades från Kina i alla fall. Jaja, ingen stor sak. Testa att ringa eller mejla dem.

RAM och SSD är en baggis. Särskilt om du läser till ingenjör.

iFixit har fina verktyg, men det finns pirat även på det på eBay och Amazon

Tack för dina tankar. Jag fick svar från G-SP och de sa att det var samma fabrik och tillverkas enligt samma specifikationer som original, så det var väl lite som befarades. Det slutade med att det blev ett batteri från ifixit och jag tänker försöka mig på att byta allt själv.

Ursprungligen av Zeugma:

Jag hade gjort jobbet själv och handlat batteri från Ifixits EU-butik. Jag hade köpt Samsungs SSD (860 Evo) och jag hade köpt mactestade minnen från Crucial. Guide för byte finns på Ifixit.

Tack för förslaget, det blev som du föreslog, dvs. batteri från ifixit, samsung 860 evo och ram-minne från crucial.

Ursäkta långt inlägg! För kort version, se de sista 2 styckena.

Hej! Jag har funderingar kring uppgradering av batteriet på min 15 tums macbook pro tidigt 2011. Jag har 4 år kvar tills min ingenjörsexamen är klar och min ambition är att datorn ska fungera väl den tiden ut. Så jag tänkte uppgradera till ssd, 16 gb ram och ett nytt batteri (nuvarande kom med datorn och har 1600 cykler med status "normalt").

Men angående uppgraderingen undrar jag om jag borde lämna in datorn till en datorbutik som jag fått prisförslag från på minst 5000 kr för att uppgradera ram-minnet, hdd till ssd inkl. flytta över operativsystem och filer samt batteribyte (bara batteriet kostar 2350 kr för nytt originalbatteri enligt dem). Det känns som mycket pengar, så jag funderar på om jag istället borde göra uppgraderingen helt själv.

Om jag gör det själv, borde jag skaffa originalbatteri eller nöja mig med ett icke-original från brittiska Ebay eller iFixit eller liknande? Ett icke originalbatteri kostar ju mellan 500 kr och 1000 kr. Jag har dock hittat en butik som påstår sig sälja nytt originalbatteri för 500 kr (länk: https://www.g-sp.se/foretag/catalog/product/v... ) men jag funderar på om det verkligen kan vara sant. Jag mejlade nyss och frågade om det, så jag väntar på svar. Om de svarar att det är original, kan jag lita på det då? Om det visar sig inte vara original får jag väl tänka vidare. Och i så fall, hur bra kommer ett icke-originalbatteri att fungera egentligen? Är det värt att köpa original för en (betydligt) högre prislapp? Borde jag betala för att datorbutiken gör hela jobbet åt mig?

Det verkar som att jag har 3 alternativ: 1. Betala datorbutiken för att göra hela jobbet. 2. Köp originalbatteri och gör hela jobbet själv. 3. Köp icke-originalbatteri och gör hela jobbet själv. Värt att notera är att datorn annat än att vara långsam och slö inte har några problem. Problemet med grafiken har jag aldrig upplevt.

Hur borde jag egentligen tänka kring batteriet? Någon som har erfarenhet av denna fundering eller har goda råd att ge? I så fall är jag tacksam för det!

1